Regisztráció Blogot indítok
Adatok
korxi

0 bejegyzést írt és 1677 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ausztria–Magyarország 4-3..
korxi 2023.05.23 17:52:43
@promontor: Ami a rávezetés lutri - nem (egészen) lutri jellegét illeti, nekem mindig is az volt a benyomásom hogy megpróbálni cselezni, kapust becsapni, trükkösen berakni mellette azoknak megy és azoknak érdemes, akik egyénileg tényleg kiemelkedően jók, mégpedig mindennel. Tehát testtel, korcsolyával, bottal, pakkal.
Akik nem kiemelkedő spílerek, hanem mondjuk átlagosak vagy átlagbál valamivel jobbak, azoknak meg kell indulni, majd kinézni valamelyik oldalt/sarkot és bumm, erőből és gyorsan. Az ilyeneknek csak így szokott bemenni, valamilyen arányban.
Tőlünk most egy ilyen kísérlet sem volt mindig mindenki becselezni akarta a pakkot, ügyesen, és egy sem ment be.
Rajna megsérült, nem utazik a világbajnokságra..
korxi 2023.05.14 12:02:25
@essze: Mondogasd ezt sokat, a végén még magad is el fogod hinni, figyeld meg.
korxi 2023.05.14 13:39:58
@essze: Egyáltalán nem kell nagyon figyelni, teljesen érthető hogy te nem akarod felhozni a témát, ezzel együtt újra és újra fel fog jönni, mert ez egy feledésbe soha nem menő gyalázat marad.
A Kanada elleni csatártriók játszanak Dánia ellen..
korxi 2023.05.13 22:23:52
@manga2: "aki szeretne ott lenni egy ilyen VB annak mindegy, hol van megszervezve!"

Hát ilyen baromságot meg hogy lehet kitalálni?
1846. Mexikói-amerikai háború. A konfliktus végén Mexikó végleg elvesztette Texast és a fogadást hogy megtarthatja Kaliforniát is... 1941-45. Második világháborús veterán arcán bekövetkezett változás az eltelt négy intenzív, test test elleni küzdelmeinek, közelharcainak eredményeképpen 1943.…..
korxi 2023.04.06 22:46:17
Az ausztrál tank képaláírásának dupla poénja már akkor is vicces, amikor még le sem esik az igazi poén.

@gigabursch: a 3 mp -es képnél a valódi esemény a japán kapituláció aláírása a Missouri csatahajón, csak úgy tűnik hogy ezen a képen még nincs ott a japán delegált (ha jól tippelek).
Csehország–Egyesült Államok 8-4..
korxi 2022.05.30 17:01:28
@DominiKing: Most mi volt a baj velük?
AZ MJSZ NEM KAPJA MEG A KORMÁNYGARANCIÁT A VB-RENDEZÉSHEZ..
korxi 2022.05.25 12:39:59
@essze: Nem tudod, még ötlet szintjén sem, hogy ugyan miért kellene több év előkészület egy A csoportos VB-hez, azt viszont tudod hogy azért nem szabad rendezni, mert nincs több év rá?
korxi 2022.05.29 19:50:37
@essze: Ha OV támogatná az A csoportos VB rendezését, te is lelkesen támogatnád. Ha holnapután OV meggondolja magát, te is azonnal meggondolod magad, és azonnal az lesz a "véleményed" hogy VB-t kell rendezni. Ezt te is tudod.

Egy felnőtt embernek, akinek van emberi méltósága, soha nem szabad ennyire feltétel nélküli hívévé válnia semmilyen másik embernek. Ez alapvető része az emberi méltóságnak.
korxi 2022.05.30 13:24:57
@Lazlee: Ez pont egy olyan tulajdonság, aminél az égvilágon semmit nem számít sem a konkrét személy, sem bizonyos konkrét személyek közötti ismeretség léte vagy nem léte, geccóóó
Litvánia ellen növelhetjük tovább az önbizalmunkat..
korxi 2022.05.04 15:36:25
Három év után lehet újra kupagyőztes a Fehérvár..
korxi 2022.01.24 16:35:46
@redi1: Ezt a kárörvendés sérelmezését olvastam már máshol is. Pedig nem kéne sérelmezni.
Ha valaki - különösen ha alaptalanul - felsőbbrendűnek, más kávéházbelinek tartja magát, és ezt még hangoztatja is, akkor bizony számoljon azzal, hogy amikor pofára esik, akkor a többiek, tehát az általa alsóbb kávéházbélinek tartottak részéről kárörvendéssel találkozik. Főleg ha a pofára esések zsinórban történnek. Ez így működik.

Sosem értettem, amikor valaki hazai pályás vereség után hiányolja a "hazai pályát".
Talán nem szurkoltak eléggé a hazai szurkolók? Vagy arra célzunk ilyenkor, hogy a játékvezetők nem voltak részrehajlók, pedig a hazai csapat iránt részrehajlónak kellett volna lenniük?
Egyébként ahogy írod, valóban talán elfogult vagy ebben a kérdésben.Elfogultságnak tudom tekinteni a bírózást egy olyan meccs után, ahol a végül utolsónak bizonyuló gól utáni másfél percre, amikor mindenképpen gólt kell szerezni, két embert is kiküldenek az ellenfél csapatából.

"De ettől még az Erste Liga nincs az osztrák szinten."
Meglehet, és lehet hogy egyik-másik osztrák ligás csapat demonstrálná ezt, ha játszana magyar csapattal. A Fehérvár AV19 viszont nem tartozik ebbe a körbe. Ugyanis most zsinórban harmadszor kapott ki Erste Ligás csapattól a kupadöntőn. Ezúttal hazai pályán, egy olyantól aki jelenleg az Erste Ligában a hetedik helyen áll.
Sean Simpson: Miért ne lehetne magyar hokis is az NHL-ben?..
Az esztendő végéhez közeledve mindenki összegez és toplistákat készít – így tesz a Csillagvizsgáló Blog is. Ebben a bejegyzésében 2021 tíz legjelentősebb csillagászati és űrkutatási eredményét, eseményét és hírét szedtem sorba, akárcsak az elmúlt három évben. Mivel a tudományos eredményeket igen…..
korxi 2022.01.01 23:43:47
A Webb űrtávcsőhöz annyi pontosítást írnék, hogy 10 év körülire remélték a hasznos élettartamát, az öt évet minimumcélnak jelölték meg.
Azóta viszont kiderült, hogy nagyon jó a helyzet, az indítás és pályára állítás ugyanis olyan tökéletesen sikerült az Ariane 5 rakátéval, hogy egészen rövid ideig tartott az a három eleve tervezett pályakorrekció, amihez az űrtávcső saját hajtóműveit kellett használni, így aztán jelentős mennyiségű üzemanyagot spórolt meg a szuper felbocsátás.

A hasznos élettartamot nem lehet előre megmondani, az ugyanis attól függ hogy mikor fogy ki a Webb üzemanyaga. Az pedig attól, függ, mikor mennyit kell majd felhasználni a pályakorrekciókhoz illetve az L" körüli HALO pálya tartásához.
(És nem, nem lehet majd utántölteni üzemanyaggal,nem lehet odaküldeni egy űrtankert, tíz év múlva sem.)

Amúgy éppen jelenleg zajlik a legkockázatosabb művelet, a napvédő membránok kinyitása és feszítése. A gyártás és tesztelés során messze ezzel szívták a legtöbbet, az utóbbi évek késései is ennek köszönhetőek.

Van egy elírás , január 8-án nem fog megérkezni sehová, szerintem január 28-ra gondoltál.

Amúgy jók ezek az év végi összesítések, tényleg ezek voltak talán a legjelentősebb események. Én beraknám még a listába a kínaiktól a Hold túloldalára letett holdjárójukat meg az űrállomásuk első modulját, valamint hogy végre-valahára üzembe állt a SpaceX emberszállító járata az ISS -hez. De ha ez tízes lista, akkor viszont nem tudnék dönteni hogy miket rakjak ki helyettük:).
A Csillagvizsgáló blogon eddig is változatos témákon keresztül ismerkedtünk a Földön kívüli világgal, olvashattunk többek között asztrofizikáról, kozmológiáról, űrkutatásról és űrutazásról vagy éppen science fictionről. Most pedig egy újabb területtel igyekszünk színesíteni a palettát, mégpedig az…..
korxi 2021.12.22 10:47:54
@gigabursch: "Más csillagrendszerben egyébként ismert ilyen? Csillaggá vált gázóriás?"
Rengeteg van, a csillagrendszerek csaknem a fele kettőscsillag. Sőt egyáltalán nem ritka a hármas vagy akár többes sem. Pl. a mi naprendszerünkhöz legközelebbi, a Centauri is ilyen többes rendszer.

A Naprendszer bolygói közül a Jupiter áll legközelebb a csillaggá váláshoz, de ez igencsak viszonylagosan értendő. Valójában elképzelhetetlenül sok kellene még hozzá. Egy csillag anyagmennyisége 10 ^53 (tíz az ötvenharmadikon) atom (ami elég szűk tartomány de azért van szórás, pl. 10^52 és 10^54 között százszoros a különbség).
Azt nem tudom hogy a Jupiter tíz a hányadikon darab elemből áll, de ha mondjuk már 10^50 lenne, a csillaggá váláshoz akkor is ezerszer annyi elemből kellene állnia, mint amennyi van neki. Ez pedig egy stabilizálódott rendszerben értelemszerűen elképzelhetetlen.
Tényleg egy csomó, Naprendszerben odatévedő objektumot (kövek, meteorok, üstökösök) összeszipkáz, de mindez neki annyi, mint egy baktérium egy teherautóhoz képest.
Úgyhogy sosem lesz belőle csillag, akárhány üstököst kapkod össze:)
Visszalépne az ICEHL-től a Bratislava Capitals..
korxi 2021.11.14 08:16:09
Megjelent a LIGO-Virgo együttműködés legújabb katalógusa, amely immáron kilencvenre növeli a megfigyelt gravitációs hullámok számát. A nagy tömegű, kompakt objektumok összeolvadásából származó jelek listája a legutóbbi, 2020 októberi közzététel óta 35 új gravitációs hullámmal bővült, köztük több…..
korxi 2021.11.12 17:51:15
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A fénnyel nem közöl energiát, ahhoz ténylegesen hozzá sem nyúl, nem hat kölcsön vele. Azt a teret változtatja meg nagyon kicsit és nagyon rövid időre, amiben a fotonokból álló fénysugár (lézersugár) halad. Mivel a fotonnak nincs tömege, nem tartja össze gravitáció, így szabadon tud tágulni azzal a térrel együtt, amiben halad. És ezt aztán mi tényleg a fény hullámhossz-növekményeként éljük meg, anélkül hogy ez valóban megtörténne a saját terében (legalábbis kb. így gondolom).
Gondolkoztál már, hány csillagot látunk pusztán a szemünkkel? Nos, az emberi szem érzékelésének határfényessége 6 magnitúdó, ezzel ideális körülmények között kb. 2500 csillagot tudunk megfigyelni. Míg az utóbbi adatot nagyon is jól magunk elé lehet képzelni, a határfényesség mértékét nehéz bármihez…..
Csillagvizsgáló Irány a Merkúr! 2021.10.11 16:35:03
A napokban először járt az európai-japán közös fejlesztésű BepiColombo űrszonda a Merkúr közelében. Bár a szonda végső célja maga a Merkúr, most még csak gyors elhaladást tett a Naprendszer legbelső bolygója mellett, hogy évek múltán már megfelelő sebességgel térhessen vissza a planétához...
Kétségkívül a Hubble Űrtávcső a modern csillagászat legnagyobb hatású műszere. Több mint három évtizedes működése során a csillagászat minden területén úttörő eredményeket szállított, a naprendszerbeli égitestek megfigyelésétől kezdve az Univerzum gyorsuló tágulásának kimutatásáig. Az Androméda…..
Háromezer-milliárd forint - ennyibe kerül a James Webb Űrtávcső (JWST), mindezt úgy, hogy még egy percet sem töltött a világűr megfigyelésével. Ez az összeg még akkor is soknak számít, ha a nemzetközi űrkutatásban továbbra is domináns NASA fizeti ki egy olyan eszközért, amely vitathatatlanul…..
korxi 2021.09.19 15:02:23
@rdos: Azt kizárhatjuk hogy ilyen tervezési alaphiba lenne benne (bár az is érthetetlen mind a mai napig, hogy a Hubble-nál hogyan fordulhatott elő) szóval a nehéz része az lesz hogy az odaúton kinyílik-e rajta minden, és működésbe lép-e.

Az indításig egyébként október 22.-én egyébként lesz még egy Ariane 5 launch, úgyhogy annak érdemes szurkolni hogy ott minden rendben legyen. Az Ariane 5 egy híresen megbízható rakéta, de a covid miatt ott is volt egy leállás, és a december 18.- i JWST indítás az idén csak a harmadik lesz.

A poszttal egyébként annyiban vitatkoznék, hogy "Űrtávcsövek esetében az eddigi legnagyobb vállalkozás a szinte mindenki által ismert, és kivétel nélkül elismert Hubble Space Telescope volt."
A Hubble nem nem vitásan ott van ezen a polcon, de én idesorolnám a Herschel űrtávcsőt is. A NASA persze a Hubble-val veti össze a JWST-t, a közvélemény is, és a posztban levő grafikán is a Hubbléhoz van hasonlítva a mérete, de amúgy a Herschel a maga 3,5 méter tükörátmérőjével nagyobb volt mint a Hubble, igazából ez volt az eddigi legnagyobb űrtávcső.
És mint írva van, a James Webb leginkább időben tekinthető a Hubble "utódának", mert már nem (elsősorban) optikai tartományban, hanem infravörösben néz majd.
Nos a Herschelnek viszont utóda ebben a tekintetben is, mert a Herschel is infravörösben működött és az is az L2 -n volt.
Sziasztok! Remélem jól telt a nyár mindenkinek. Igen, mától teljes gőzzel robog az oldal, mindjárt itt az első Napi érdekes. Vágjunk is bele! 1884. A brit Kendall Green biciklis klub tagjai ..
Jön a Brassó, 11 csapatos lesz az Erste Liga..
11 éve sikerült utoljára legyőznünk a franciákat..
korxi 2021.08.26 19:29:08
@rikkitikki: nem, de az tényleg nagyon csúnya jelenet volt. amúgy a 3H -ban is volt pozitív esemény, mégpedig amikor 2:4 -nél rögtön tudtunk szépíteni a franciák gólja után. a kétgólos vezetési időszaka, meg ez volt az, amikor az ember azt hihette hogy talán mégis van remény.