Regisztráció Blogot indítok
Adatok
korxi

0 bejegyzést írt és 1563 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar csapat szeretne csatlakozni a KHL-hez?..
korxi 2020.08.03 22:04:48
@Mauuc: Ez jó
Augusztus 10. és 16. között az ország számos pontján várják programok az érdeklődőket, hogy mindenki átélhesse az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Tatán a helyi csillagvizsgáló három eseménnyel is készül: távcsövezés, hullócsillagles és előadás is szerepel a repertoárban...
korxi 2020.07.31 08:06:04
@PFreddy: Pécelemn lakom Bp. mellett. Itt a közvetlen közelben a PŐolrais mindig volt, így most a Svábhegyi lett volna kézenfekvő, ami nemrégóta van újra, de elaludtam, be vannak telve a mostani éjszakai bemutatók.
Bakonybélbe természetesen el akarok menni, már kétszer majdnem öszejött:) csak a felhős idő szólt közbe.
1900. A brit Wight-szigeten található egykori ajándékbolt belseje, ahol egy bálna csontvázában lehetett válogatni a portékák között..
A nagy szünet utáni fordulókban alig láttunk unalmas tét nélküli meccseket. Nem csak azért, mert kegyetlen tempóban követték egymást a fordulók, hanem azért is, mert a legtöbb klubnak mindvégig reális esélye volt a kiesésre. Debrecen elestével hangosak lettek a kritikusok is, akik szerint a vidéki…..
Ami az elmúlt hónapokban várható volt, immáron hivatalos: a James Webb űrtávcső jövő év márciusában sem fog elindulni. A járványügyi intézkedések nyomán kialakult helyzetben mindez nem meglepő, azonban a James Webb űrtávcső már így is menthetetlenül a halasztások és az elszálló költségek szimbóluma…..
korxi 2020.07.01 18:00:34
@Bambula: Nekem is kb. ezek a várakozásaim.
Ez egyébként egy optimista szemlélet mert nem szétfelé megy a két grafikon, hanem konvergensek, lesz találkozási pontjuk
korxi 2020.07.03 20:06:27
@PFreddy: "Viszont az indítástól és az L2-höz vezető két hetes úttól igencsak tartok"
Az indítástól én nem annyira, az Ariane 5 mostanra egy igen megbízható rakétává vált.
Ami a két hetes utat illeti, ugyebár ott sem az úttal van a gond, mármint nem önmagában azzal hogy két héten át úton van, hanem különféle mechanikus műveletekkel annak során foga kibontogatni magát a végső formájára, mint egy transformer. És itt tényleg drukkolni kell hogy ne akadjon/szoruljon be semmi semmibe.
Vannak persze ellenérvek, vannak akik szerint fizessen a katás, a 40% jogos, van pénze, minek sumákol? Fizessenek a gazdagok, ahogy az már lenni szokott. Nos, volt amikor a KATA értékhatára 6 millió volt, akkor az év elején befizettem vagy másfél millió plusszt az előző évre, ha az emlékezetem nem…..
korxi 2020.06.28 21:56:10
@csúti csüngőhasú tolvaj: Azt fogd már fel, hogy pusztán és kizárólag attól, hogy valaki éves árbevételének több mint 50%-a egy szerződő partnerétől származik, az még nem jelenti azt, törvényszerűen hogy "kamu munkaviszonyban" áll vele. Lehet hogy a katások többségénél ez a helyzet, de messze-messze nem az összesnél
És ezekben az esetekben, tehát ezeknél a nemlétezőnek tekintett, de a valóságban nagyon is létező embereknél nem, nem fogja a szerződő partnere átvállalni az ő adóját. Mert nem kamu munkaviszonyban, hanem semmilyen munkaviszonyban nem áll vele, és nem fog "tényleges" munkaviszonyt létesíteni.
korxi 2020.06.28 21:58:28
@Nancsibacsi: Te is felfoghatnád, hogy az, hogy valaki bevételének mondjuk 51%-a egyazon szerződő partnerétől származik, az pusztán és önmagában nem azonos a munkaviszony leplezésével.
Immáron több mint három esztendeje, hogy a Csillagvizsgáló Blog olvasóinak figyelmébe ajánlottuk a The Expanse (magyar címén a Térség... magyar címén Az Expanse :) című sorozatot. A második évadot követő kritikában az okos adaptációt és a realisztikus fizikát emeltük ki, amelyeket viszont némiképp…..
Mikor? Melyiket? Trianon 100 2020.06.04 09:58:30
És íme a nap, amit mind vártunk: a Kárpát-medence feletti hegemónia elvesztésének a gyásznapja. Annak a centenáriuma, hogy a környék népei saját államban élhetnek. Na azóta jó, ebben is volt egy kis módosítás, hiszen Csehszlovákia és Jugoszlávia aztán mégsem bizonyultak túl maradandó alakulatoknak,…..
korxi 2020.06.06 16:10:42
@civisvaros___: Az országot nem a fidesz működteti,hanem az országban élő emberek.
Valamint, kisebb mértékben az EU, és ezt a kisebb mértéket még jobban csökkenti, hogy az onnan érkező forrást a Orbán elsikkasztja saját maga, a rokonai, valamint hűbéresei számára.

Akiket felsoroltál, azok között elég vegyes a kép, elég nagy a szórás. Több olyan van köztük, kiket kifejezetten nem szeretnék miniszterelnöknek látni.Az biztos hogy közülük legrosszabb sem olyan rossz, mint egy hatalommániás ember, aki látszattá alakította a demokráciát, többszázmillárdott sikkasztott a közvagyonból, többszázmilliárddal finanszirozza köszpénzből az egyéni hóbortját.
És ez nem a Közép-afrikai Köztársaság, nem valami XX századi Dél-amerikai diktatúra, hanem Magyarország a XXI század elején.
Aki önként támogatja ezt, önként emeli maga fölé hatalomba, annak az én szememben sem erkölcsi mércéje, sem emberi méltósága nincs.
Az emberes űrutazás kétségkívül az emberiség történelmének egyik legnagyobb vívmánya. A hat évtized alatt, mióta a Föld légkörét elhagytuk, számos dolgot értünk el a világűrben: eljutottunk a Holdra, űrállomásokat építettünk, és (szinte) rutinszerűen juttatunk el asztronautákat ezekre. Kétségtelen…..
korxi 2020.05.27 22:01:54
@korxi: a nasa studióban épp most beszél erről a feka csaj, úgy hogy maketten szemlélteti
korxi 2020.05.31 23:50:10
@PFreddy: Az nekem nem jött össze, de most megyek, direkt kipróbálom én is. Kíváncsi vagyok, milyen érzés fél perc alatt többszázmillió dollár kárt okozni:)
Kétség kívül sikeresen védekezett az ország, nálunk jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúltunk – mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli monológjában, amit a közszolgálati rádió rendszerint interjúnak álcáz. A melldöngetés egyáltalán nem idegen Orbán Viktortól, ám ezúttal ez a…..
Time Goes By Top 10 háborús film 2020.05.24 11:47:36
A háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja…..
korxi 2020.05.25 09:23:54
@Argus_: Minden ilyen lista szükségképpen szubjektív, és minden ilyen lista alatt vannak olyan hozzászólások, olyanoktól, akiknek annyira telik, hogy beírnak még egy- két címet.
Csinálj egy listát, amin rajta van az amit te szeretsz. Hátha érdekel valakit.
Az biztos hogy ez a lista több mint a tiéd, ami egy nem is létező semmi, nulla.
2018. május 5-én hatalmas mérföldkőhöz érkezik a diósgyőri labdarúgás, hiszen ekkor kerül sor az első hivatalos tétmérkőzésre az új DVTK stadionban. A napokban nagy megtiszteltetésként ért a felkérés, hogy legyek az egyik szerkesztője a Miskolci Napló stadionavatóra készülő különszámának. Bár ehhez…..
korxi 2020.05.21 20:56:06
A Kétágú-hegy nyugatra néző fehér bérceit még a sziklamászók és a siklóernyősök is megbecsülik. A Kémény-sziklán tett túránkon kezdtem el messziről nézegetni a Kétágú-hegy két csúcsát, a Fehér-szirtet és az Öreg-szirtet. Fehérlő mészkősziklái jó kilátást ígértek az egész Dorogi-medencére. A…..
Túlzás nélkül állíthatom, hogy mintha csak tegnap lett volna, pedig valójában 2017(!!!) novemberében írtam meg itt a Nerdblog hasábjain, hogy 25 év szünet után, az 51. számmal (amolyan előrehozott karácsonyi ajándékként) feltámad gyerekkorunk kedvenc ifjúsági lapja, a Kockás! A '80-s években egy…..
korxi 2020.05.15 09:36:17
@Buchhalter: ez nyilvánvaló, nyilván érti is. hanem azt mondta hogy "tól sok" a folytasásos és ezzel szerintem is át vannak esve a ló túlsó oldalára.
a folytatások a meglevő olvasók, azaz a korábbi epizódok/részek olvasóinak odabilincselését szolgálják, ez rendben is van, viszont az új olvasók megszerzésére is törekedni kellene.
de épphogy ez ellen hat, hogy ha valaki most életében először (avagy 30 év kihagyás után) megvesz egy számot, aminek a 60%-a értelmezhetetlen, ezáltal élvezhetetlen a számára, mert olvasni kellett volna hozzá az előző és előző n darab számokat.

mindkét szempont fontos, ugyanakkor egymással szembemenő szempontokról van szó, ez világos. a feladat az, hogy megtalálják ezeknek az optimális arányát/kompromisszumát, és ez egyelőre nem sikerült.
Hollandiában járva (pláne odaköltözve) az egyik rendkívül szembetűnő dolog az a függönyök használatának mellőzése, esetleg teljes hiánya. Magyarként ezt nem egyszerű feldolgozni (én legalábbis elképzelhetetlennek tartom, hogy függöny nélkül éljek), így aztán kifejezetten érdekesnek tartom, mi lehet…..
korxi 2020.05.10 16:38:54
@somlobodog: a sötétezés előtt/helyett hasznos lenne gondolkodni kicsit.
@devadel: Ez az alternatív költség dolog biztosan létezik, viszont elég közvetett a hatása, de az biztos, hogy kényszernek nevezni túlzás.
De csak akkor, ha valaki a saját tulajdonú lakásában lakik.
Nem tudom hogy honnadiában, azon belül Amszerdamban, azon belül a posztban említett városrészben mennyi a tulajdonos által lakott és a bérlő által lakott lakások aránya, de a bérelt lakásban lakás nyugat-európában általában magasabb, sok helyen kiugróan magasabb, mint Magyarországon.
Az ingatlanárak emelkedése azonnal és közvetlenül megjelenik a bérleti díjak emelkedésében.
Ha valaki bérlet lakásban lakik és az adott lakásnak, vagy az adott környéken levő lakásoknak emelkedik a bérleti díja, az viszont már nagyon is és teljesen közvetlenül is kényszer lehet az elköltözésre.
Ne legyen messze, ne legyen tömeg, érdekes és szép is legyen? Túraajánló hétvégére a lakásból kiszabaduló fővárosiaknak. Javul a helyzet, lazulnak a járványügyi szabályok, valószínűleg tömegek mennek a hétvégén a zöldbe Budapesten. Ez a poszt azoknak szól, akik nem az újra megnyitott…..
korxi 2020.05.10 11:50:47
@CCnick: ja aha, semmitmondásban jó vagy:)
A felnőttekhez fiatalosabb hokiőrültet szeretnék..
korxi 2020.05.05 15:09:53
@TheMedium: Oda van írva zárójelben.

@essze: Uhh...
Tartok tőle hogy Vasnak tökéletesen megfelel, és már copypasteli is.
De vigyázz, mert tényleg benne van a pakliban hogy kb. szóról szóra fogjuk ezt még hallani, téged meg felvesznek beszédírónak.
Április 24-én immáron harminc éve teljesít szolgálatot a Hubble Space Telescope (HST), ennek apropóján pedig érdemes áttekinteni, mit is ért el általa tudomány. A cím (mint a listák esetében oly sokszor) némi kiegészítésre szorul. Egyfelől, a legtöbb nagy felfedezés nem köthető egyetlen felvételhez…..
korxi 2020.04.26 21:18:09
@Kataj: anyám borogass
korxi 2020.04.26 21:28:03
@gigabursch: A bolygón és üstükösön kívül léteznek más objektumok is. Például kisbolygók/törbebolygók (a Plútó is az). Van belőlük pár a naprendszerben.
A Plútó a Neptunuszon túli, a Naprendszerben teljes gyűrűt alkotó aszteroida övben, a Kuiper-övben helyezkedik el. Aztán kiderült hogy a Plútó ennek a Kuiper övnek csak egy nagyobb, de még csak nem is a legnagyobb darabja.
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
korxi 2020.04.26 17:43:28
@dare: Milyen jófejség a részedről hogy ezt így nyíltan beírod, reszpekt!
És egyébként tényleg ez a helyzet. A krónikákban írt adatokat egyáltalán nem szabad szó szerint venni. És nem csak a magyarországi krónikákról beszélek.
Európa-szerte nem csak krónikák, hanem hadijegyzékek, zsoldkönyvek is fennmaradtak. Ezek nem olyan izgalmasak mint a krónikák, mert nem is az elkápráztatást-szórakoztatást célozták, cserébe viszont képet kaphatunk belőlük a valós számokról. És azok tanúsága szerint a krónikák adatainak bizony semmi közük nincs a valósághoz.
Néhány szerencsés esetben az is fennáll, hogy egyugyanazon seregről-csatáról krónika és zsoldjegyzék is fennmaradt, és így közvetlen összevetésre is lehetőség van. És az azt mutatja, hogy a krónikák létszámadatai alsó hangon is 10-szeresei a valóságnak, de 50-szeres eltérések is vannak.

Valószínűleg nem arról van szó, hogy krónikaírók pont véletlenül hazudás típusúak voltak, hanem ez afféle kötelező műfaji sajátosság volt.
Mint ahogyan nem csak hadi krónikák léteztek, hanem például életrajzok, szentté avatottak és avatandók élete eseményeinek és csodatételeinek leírásai is - nos ezeket sem a valós történésekhez való görcsös ragaszkodás jellemezte.

Érdemes figyelembe venni a demográfiai viszonyokat is. A Rózsák háborúja kori XV. századi Angliában 20-30 ezresek voltak a legnagyobb hadseregek, akkoriban a nagyobb angliai városok lélekszáma is 15-25 ezer fő körül volt, a messze legnépesebb London népessége volt 40-50 ezer.
Teljes önbecsapás lenne a XV. századi Angliánál sokkal gyérebben lakott Árpád-kori Magyarországra 100 ezres seregeket vízionálni.
Európában a 100+ ezres hadseregek a XVII-XVIII századi abszolutista monarchiák sajátosságai voltak.
Mikor Sir Patrick Stewart bejelentette, hogy visszatér a Star Trek világába, a rajongók (köztük persze jómagam is) megörültek, hogy a Discovery újításai után végre kapunk egy klasszikus alapokon nyugvó sorozatot. Mivel kiderült, hogy a sorozat a Romulus pusztulása után játszódik, nagyon úgy…..
A koronavírus-járvány kezelésére a világ országai és tudományos szakemberei eddig háromféle stratégiával álltak elő. Ezek közül az egyik már megdőlt, a másik pedig mellékhatásai miatt kivitelezhetetlennek látszik, és lassan egyértelműen meghaladottá válik. A harmadik stratégia összetett,…..
Ha nem az újságokban, akkor az internetes portálok komment-szekciójában, ismerősök Facebook idővonalán, azaz akárhol az online világban feltűnnek kritikák, vélemények, helytállónak tűnő gondolatok a tisztifőorvos-asszony döntései (és személye) ellen. A probléma csupán annyi, hogy nem…..
korxi 2020.04.04 09:24:40
@MAXVAL bircaman közíró: Birka, te amúgy jártál iskolába? Nem internáló tábor, hanem internálótábor.
korxi 2020.04.04 10:50:07
@math0: Én az elmúlt évek során ötezer óriásplakátot láttam, amiken az szerepelt, hogy meg kell állítani a brüsszelt.
Most meg azt mondják hogy végig becsaptak, mert végig támogatási keret létezett, amit még túl is hívtak.
korxi 2020.04.04 11:17:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!"
koronavirus.gov.hu/megelozes

Van ötleted arra nézve, hogy a társadalom 999 ezreléke (akiket nem teszteltek) honnan tudja, hogy beleteartozik-e az ajánlás címzettjeibe?