Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SőregiZoltán

18 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hetekben nyomon követhettük a császári és királyi 8. huszárezred katonáinak és Forster Frigyes századosnak a világháborús hadiútját. A memoár nem ment bele minden részletbe, de ízelítőt kaphattunk általa a gyalogosított huszárok viszontagságairól csaknem valamennyi harctéren. A…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 14. rész Forster százados a háború utolsó évét a Kárpátokban kezdi meg huszárjaival, de 1918 tavaszán újabb próbatétel elé kerülnek: rövid pihenőt követően az olasz harctérre helyezik őket. A Hétközség-fennsíkon vívnak lövészárokharcokat, majd…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 13. rész Forster kapitány 1916-ban többször is megbetegszik, közben százada egy ideig ismét hadosztálylovasság lesz. Őt magát egy időre a szabadkai négyes huszárokhoz vezénylik, ahol a gyalogosított huszárokból alakított lövészosztály…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 12. rész 1916 tavaszán tovább folytatódik az orosz harctéri szolgálat, időnként a lövészárokban, időnként a front mögött. A nyolcas huszárokat továbbra is elválasztják lovaiktól (utóbbiak mezőgazdasági munkát végeznek, míg lovasaik gyalogos…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 11. rész 1915 őszén a nyolcas huszárok immár sereglovassággá alakulnak, ebből az alkalomból ismét trónörökösi szemlét kapnak, ahol igazán jó benyomást keltenek. Október 20-án azonban váratlanul újból állásba kell vonulniuk, ahol gyalogságként…..
Fejezetek a Fehérvári út 70. épületének történetéből Az épületeknek is története van. Igen gazdag múlttal rendelkezik Budapesten a Fehérvári út 70. szám alatti épület, amely ugyan gyárnak épült, de az első világháborútól napjainkig számtalan szállal kapcsolódott a honvédelem ügyéhez is, falai…..
SőregiZoltán 2024.01.20 11:08:55
@gzsolt001: Köszönöm a jó szót. No és persze a pontosítást is.
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 10. rész 1915 júliusának közepén Forster kapitány első háborús szabadságára megy, ahol megtapasztalja a hátország valóságát. Ezt követően szinte kedve támad visszatérni huszárjai körébe, ahol egy darabig búcsút mondanak a szép lovaséletnek és ismét…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 9. rész 1915 nyarán Galíciában a nyolcas huszárok ismét mozgóháborúba kerülnek, felderítő lovasságként tevékenykedve csapnak össze a visszavonuló kozákokkal. Az üldözés során több találkozóharcot vívnak, veszteségeket is szenvednek. Véletlenszerűen…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 8. rész 1915. április elején a nyolcas huszárokat bizony leszállítják a lovakról, hiszen a háború jellege alapjaiban változott meg. Be kell bújniuk a lövészárokba, először csak gyakorlatképpen, később már gyalogsági feladatokat is kapnak. Ráadásul…..
SőregiZoltán 2024.01.03 13:01:04
@PollmannFerenc: Hát igen, húsz év távlatából kapitány úr Forster emlékezete már valószínűleg nem követte a pontos időrendet.
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 7. rész 1914–1915 fordulóján a 8-as huszárok továbbra is a háború hétköznapjait élik, de a tétlenséget – amit részben a télies időjárás is okoz – nehezen viselik, hiszen a lovasságnak a mozgás a lételeme. Békés körülmények között telik az első…..
SőregiZoltán 2023.12.25 19:32:02
@PollmannFerenc: 900-1200 méter magasan a télvégi Kárpátokban még lehetett hideg. Az ugyanitt harcoló 38. gyalogezred alakulattörténete szerint:

"Szigorú parancs jött, hogy ezt az állást a végsőkig kell tartani. A kétnapos tartós hideg nagyon megviselte a legénységet; a második nap reggelén, április 2-án 112 embert kellett fagyott lábbal, kezekkel a völgybe szállítani.
Ugyanott: "Április 2-án az ellenség az egész nap dühöngő hóviharban a 31. hadosztály arcvonalán nem támadott."
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 6. rész A nyolcas huszárok hadosztályukkal ismét visszavonulnak az orosz nyomás elől a Kárpátokig, ahonnan ezúttal vasúton dobják át őket a front másik veszélyeztetett szakaszára, Lengyelországba. Közben – mivel számottevő veszteségük nincs – a…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 5. rész A nyolcas huszárok rohama elmarad, helyette egyéb megpróbáltatások jönnek. Kapitány úr Forster huszárjai a 31. gyaloghadosztály Lemberg környéki harcaiban vesznek részt, szerencsére komolyabb veszteség nélkül. A betegség ugyanakkor nem…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 4. rész A hadosztálylovasságul beosztott nyolcas huszárok vonatra szállnak és – rövid magyarországi pihenővel – az orosz harctérre vonulnak. Budapesti tartózkodásuk alatt több ismert emberrel is találkoznak. A közhangulat még a háború elejét idézi.…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 3. rész Forster kapitány 8-as huszárjai továbbra is a szerb harctéren küzdenek. Már látszik a régi hadviselés alkonya: a világoskék atillák már nem alkalmasak arra, hogy a harctér porában-sarában viseljék, meg is válnak tőlük alkalomadtán……..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 2. rész A visszaemlékezés második részében képet kapunk a háború első napjairól Szerbiában. A hadosztálylovasságként szereplő két „nyolcas” huszárszázadnak – a harcok jellegéből fakadóan – egy darabig nem kell verekednie, a huszárok ugyanakkor…..
Forster Frigyes huszár ezredes visszaemlékezése – 1. rész A Kecskeméti Közlöny 1932 júliusában a meleg nyári napok egyhangúságát megtörve figyelemfelhívó cikket közölt. Ebben tájékoztatta az olvasókat, hogy „Egy régi 8-as huszár háborús emlékei” címmel sorozatot indítanak, amelyben Forster Frigyes…..
Paduschitzky Alfréd katonai pályafutása Az alábbi posztot a blogon már korábban is publikáló kutatótársunk, Sőregi Zoltán írta. A cikk ismét egyfajta összefonódása a blog témájának és a szerző kutatási területének (a Magyar Királyi Honvédség kerékpáros csapatnemének története). Paduschitzky…..
Ungár Károly katonai pályafutása Az alábbi írást Sőregi Zoltán olvasónk küldte be számunkra. A cikk egyfajta összefonódása a blog témájának és a szerző kutatási területének (a Magyar Királyi Honvédség kerékpáros csapatnemének története). További aktualitást ad az írásnak, hogy főszereplője, Ungár…..