Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Simalp

44 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világon sokfelé találunk különleges fekvésű falvakat, városokat, de a Dél-Franciaországban, egy patkó alakú szakadék szélére épült Bozouls kétségkívül az egyik leglátványosabb. A Tro de Bozouls-ként ismertté vált patkó alakú kanyon a legmélyebb pontján száz méterrel fúrja magát a Bozouls-i…..
Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán: az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy fát, amelyen negyven különböző gyümölcs, köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula is terem. Forrás: Sam Van Aken A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van…..
Még azok is sokszor láthatták New Yorkot, akik sosem léptek Amerika földjére, hiszen filmek, videók ezrei örökítették már meg. Az alábbi videó mégis különlegesnek számít New Yorkról, a városról, ami soha nem alszik. A felvétel timelapse technikával készült, amelynek lényege, hogy művészien,…..
Valóban mesebeli látványt nyújtanak a különleges zöldtetős épületeket, melyekkel Izlandon, a Feröer-szigeteken, Norvégiában, és Skócia egyes területein még ma is találkozhatunk. Ez a szokás a viking-kori ősöktől ered, akik fűvel, virágokkal, sőt fákkal is benépesítették házaik tetejét. Ez a…..
Lenyűgöző drónvideót készített Tim Whittaker fotós egy új-zélandi birkanyájról, melyet éppen kutyák tereltek át a legelőre. A már-már hipnotikus videón madártávlatból szemlélhetjük, ahogy több száz állat tökéletes szinkronban mozog az új-zélandi vidék lankáin. “Fantasztikus élmény volt így látni a…..
A világ legmagasabb hídja címet a Kínában megépült 472 méter magasságban átívelő Siduhe River híd birtokolja. A 900 méter hosszú hidat 2009-ben adták át a forgalomnak és egy évtized alatt ez a harmadik olyan kínai híd, ami az előzőeket túlszárnyalva a világ legmagasabb hídja címet birtokolja és lett…..
Különleges mókus rejtőzik az indiai erdők lombkoronájában: a malabári királymókus, avagy másik nevén indiai királymókus nemcsak nagy termetével, hanem élénk színével is kitűnik fajtársai közül. A látványos bundájú rágcsáló a Madhja Prades államtól délre elterülő lombhullató erdők és trópusi esőerdők…..
A Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén található Húsvét-sziget (rapanui nyelven Rapa Nui) leginkább a rajta fennmaradt mintegy 900 monumentális kőszobor (rapanui nyelven moai) révén híres. A lenyűgöző sziget néprajzilag Polinézia része, jogilag Chile tartománya 1888 óta. Nevét Jakob…..
Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája – közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett…..
Anyaföld szobor, Kijev Ukrajna fővárosában, Kievben található a 40 éve épült, hatalmas szobor, amit épülése idején a világ legmagasabb szobraként tartották számon, 102 méter magas, 530 tonnás méreteivel. Magasabb, mint a New York-i Szabadság Szobor. Csupán a kardja 16 méter hosszú és 9 tonnát nyom,…..
A fiatal- és középkorú csillagok – lásd pl. mint a Nap – hatalmas mennyiségű, fúzió által termelt energiát sugároznak ki, mely – a tömegarányt tekintve – háromszor annyi energiát termel, mint az Urán-235 izotópjának hasadása, és sok milliószor több energiát a szén- és olaj égéséhez hasonló kémiai…..
A közép ázsiai Altaj hegység rendkívüli szépségű táj hósapkás hegycsúcsokkal, fenyőerdőkkel, hegyi tavakkal és gleccserekkel tömött völgyekkel. Változatos etnikumú törzsek lakják a területet, akik csendes életet élnek, juh és bivalypásztorkodással, méhészkedéssel, mezőgazdasággal foglalkoznak.…..
Izland 4000 lakosú kisvárosa Ísafjörður, ami a Vestfirðir, vagyis a Nyugati-fjordok régió központja. A fagyos városban még nyáron is mindössze 11 fok körül van az átlaghőmérséklet. Itt található a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb kihívást jelentő repülőtere. A tengerszinttől mindössze két…..
A Németországban élő Adrian Kozakiewicz már régóta rajong a hatalmas rovarokért, bogarakért és csigákért, olyannyira, hogy az elmúlt években elképesztő gyűjteményt hozott létre a legkülönlegesebb példányokból válogatva. A 20 éves fiatalember rendszeresen elutazik Ázsiába, hogy egzotikus állatai…..
A Karakoram Highway egy magashegyi út, mely Kínát köti össze Pakisztánnal a Karakoram hegységen keresztül, csaknem 4700 méteres szintkülönbséggel. A Karakorum Highway a világ legmagasabban haladó, burkolattal ellátott nemzetközi útja. Itt található a Khunjerab–hágó (Kundzseráb-hágó) ami a világ…..
Petra romvárosa Jordániában található. A Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Ammántól 190 kilométerre délre emelkedik. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és…..
A világ leghangosabb madaraként ismerték el amerikai kutatók a csombókos harangozómadarat (Procnias albus), amelynek kiáltásai elérhetik a 125 decibelt, egy cölöpverőgép hangerejét is. Az Amazonas mélyén élő madár galambméretű, 250 grammos fehér hímjének nászéneke olyan hangos is lehet, mint egy…..
Különleges kis sziget emelkedik ki a Franciaország és Spanyolország között kanyargó Bidasoa folyóból, mely első ránézésre nem tűnik túl érdekesnek, ám a Fácánok-szigete a világ leghosszabb ideje fennálló kondomíniuma. A szigetet ugyanis 1659 óta félévente más nemzet uralja: a pireneusi…..
A varázslatos Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom romvárosa, a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye. Peruban, az Andok hegyláncai között egy nehezen megközelíthető hegynyergen bújik meg az erődített város, 2430 méteres magasságban. A Street…..
Zéró kibocsátású, hidrogénmeghajtású repülőgépek tervezését jelentette be az Airbus. Az európai repülőgépgyártó vállalat 15 éven belül szeretné elindítani az első járatot. A hidrogénhajtású gépek működése során kizárólag vízgőz keletkezik. A tömeges használatuk előtt azonban még hatalmas…..
A négy, sósvízű víztest növeli annak esélyét, hogy mikrobiális élet lehet a vörös bolygón. Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt a déli-sarkvidéknél egy nagy földalatti tó mellett. Olasz kutatók, akik a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be felfedezésükről, két…..
Bolíviában és Ausztráliában olyan sok erdő vált tüzek martalékává, mint még soha a feljegyzések kezdete óta, az erdőirtás különösen Brazíliában, Kongóban és Indonéziában jelentős. Hat másodpercenként egy labdarúgópályányi őserdő tűnt el a Földön tavaly, a harmadik legtöbb a 2000-es évek kezdete…..
Kecskeszakáll a szörföző kecske nem az első állat aki szörfdeszkára pattant, de ő az akire legutóbb a média felfigyelt. A két éves kecskeszakáll igazi hírességgé vált lakóhelyén a kaliforniai Grover Beach-en. A szörfös kecske gazdája Dana McGregor, aki Kecskeszakállt eredetileg azért vette, hogy…..
Dublin lenyűgöző könyvtára, az Old Library (vagyis a Régi Könyvtár) 200 ezer könyv és kézirat őrzője, amely a Trinity College Library egyik gyönyörű épülete. Itt őrzik a világ legszebb könyvei közé sorolható középkori ír kódexek legértékesebb példányait. Itt található többek közt a híres Book of…..
A New York-i Staten Island Arthur Kill hajótemetőjébe látogatót a posztindusztriális tájkép fogadja: rozsdás vontató és elhagyatott mentőhajók, elfeledett bárkák és öreg kompok emlékeztetnek a New York-i kikötő nyüzsgő aranykorára.  Az Arthur Kill története egészen a második világháborúig nyúlik…..