Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sopánka76

0 bejegyzést írt és 494 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzmények Ha van egy terepfutónak bakancslistás versenye, akkor szerintem az életben egyszer biztosan lecsekkolná az UTMB-t. Annyi világos, hogy óriási hájp van körülötte. De mi van a felszín alatt? Már 2016 körül kinéztem magamnak a versenyt, 2017-ben pedig lefutottam az UTH (akkor) 112…..
Úgy volt, hogy tavaly először sikerült mindkét szezonon csúcsra futtatnom magam. A tavaszi célverseny, az UTH 112 aranyat és az őszi Piros 85 ezüstöt hozott számomra. Álmomban sem gondoltam volna. Annyira elfáradtam ezekben a hosszú versenyekben, hogy utána tudtam, nekem egyrészt pihennem kell,…..
  Semmi kétség, ez életem eddigi legeredményesebb éve futásban, bár 2016-os év sem volt kutya, azonban érzésre különbözik egymástól a két év, lettek könnyítő és nehezítő körülmények. Tavaly decemberben kezdtem újra edző nélkül futni, hogy megmaradjon a harmónia, ekkortájt ugyanis a munkában…..
Sopánka76 2018.01.01 13:23:49
Egy egész blogbejegyzést szenteltem a versenyt megelőző gondolataimnak, aminek most az a vége, hogy de hát én mégis dobogós lettem, na látom. Tegyük helyre a dolgokat először is. A román lány, Cristina Cecan sérülés miatt nem állt rajthoz, Paál Emőke pedig kiszállt Dobogókőnél. Márpedig én Tiricz…..
Sopánka76 2017.11.06 08:11:39
öröm és szenvedés... időről időre följön a téma nálam is. Igazából erre lettem volna kíváncsi itt is, de Sanyosz nem úgy értette.
www.runnersworld.hu/edzes/86585-tippek-reggeli-futashoz

a tapasztalatom az, hogy teljesítmény és örömfaktor nagyjából függetlenek. ha jó napom van, jól aludtam, és jól keltem, több örömmel és kevesebb szenvedéssel megy. ha nem, nem. :) de ettől teljesen függetlenül néha jobb időt megyek, néha rosszabbat. aztán persze olyan is van, hogy nehezen indul, egy kis izomfájdalmat is érzek már az első kilométereken is, de ennek ellenére végignyomok 30K-t 4:30-cal, és a fájdalom nem akadályoz meg ebben, nem lett rosszabb, mint amikor teljes az eufória. hogy szokta mondani Őze Bálint? ;) "Tűrni kell."

néhány év gyakorlás, és egyre jobban hozzászoksz a fájdalomhoz majd! :)

amúgy meg gratula!
Sopánka76 2017.11.06 09:21:34
@DSL: "Arra kell törekedni, hogy maradjon élvezet a futásban"
No, erre én is adok egy szavazatot! :)
Értem, amit mondasz.
Én meg a maraton kergetésétől próbálok megszabadulni, nem mindig élvezem a heti 70km-t és a 30K-s futások utáni eléhezést... pont hogy az örömarányt emeljem 60/40-ről 80-90 környékére. És el akarom zárni a GPS-es órát is a fiókba, hogy az se birizgáljon. Csak érzésre futni, célok nélkül, az élményért, az egészségért, a stresszoldásért, a tiszta fejért.

(Pedig a maga módján még a 10x800-as intervallumokat, és a tüdőszaggató 5-10K-s tesztfutásokat is lehet élvezni ... de ott inkább az eredménynek örül az ember, és nem magát a tevékenységet élvezem.)
Sopánka76 2017.11.08 10:52:11
@rrroka: ízlés dolga. az én napomba a reggeli futás fér bele jobban. este vár a család, minden perc drága. reggel 6-7 között érek rá a legjobban! munkába futva, időgazdálkodásból a legjobb! kifújja a fejemből a reggeli tespedtséget, fölfrissít, közben mentálisan fölkészülök a napra! nekem bejön!
én szeretem a sunyi emelkedőket! Balboa a kedvencem, még pont megfutható! pont hogy azt nem szeretem, ha bele kell gyalogolni! a száguldást élvezem, a lendületet!
Több dolog miatt is izgultunk a Vadlán Ultra Trail (104km@3000+ szint, párban Zsolttal, aki tapasztalt ultrás, de még nem tapasztalt terepes. Mostmár az lett. :D Ja a csapatnevünk "Futni mentünk, majd jövünk".) előtt: a szervezés tényleg olyan jó lesz, mint a közösségi média kommunikációjuk? Durva…..
Sopánka76 2017.10.10 13:03:07
Meséltem már, hogy két hét múlva megyünk a Vadlán Ultra Trailre? Zsolt barátommal párban nekiesünk a 108 kilométeres hosszabb távnak, négy szakaszra osztva azt. Úgy számoljuk rámegy majd az egész napunk, pedig hajnal hatkor lesz a rajt, nehezebb lesz a korán kelés, mint a táv, szinte. "Futni…..
Most néztem meg, és tavaly december végén ajánlott Róka legutóbb dalt - egyből kettőt is, a minden szakkönyvben fellelhető, speciális két hetes maratoni felkészüléshez. Szóval ebben az évben ez az első ilyen bejegyzés, ezért megint két zene lesz megemlítve. Jövőre pedig ismét jelentkezünk nagy…..
Ott tartottam, hogy nem írtam beszámolót a világbajnokságról, de röviden összefoglalva annyit írnék, hogy nagyon kalandos volt és számomra iszonyatosan élvezetes. Olyan dolgokkal kellett megküzdenem, amiktől nagyon féltem (jégeső, patakokban lefolyó víz, köd, 3000m szint, 2000 fölötti hegycsúcs), de…..
Még élünk - mondaná Hobo (3. nagylemez). Elmaradtak a posztok, de ez még ippeg becsúszott augusztusra last minute - akár egy filléres zakintoszi buszos nyaralás - pedig annyi mindenről lehet és kell írnom. Akkor elkezdem zúdítani. Három B lesz a fókuszban a három külön posztban, teljesen random…..
Sopánka76 2017.09.06 14:06:37
@rrroka: bocs, válasznak szántam, csak elbénáztam.
Sopánka76 2017.09.07 07:29:19
@rrroka: valahol azt olvastam, hogy maratonra készülve az 1km-nél rövidebb résztávoknak már nem sok haszna van. Jó lenne ezeket igazán kikísérletezni tudományos alapon! Mert ugye mindenki esküszik a saját módszerére, aztán akiből világbajnok lesz, annak a módszerei biztos jók... de hogy lett volna valami összehasonlító kísérlet kontrollcsoporttal, ellenőrzött körülmények között, olyanról még nem hallottam. Így nem tudhatjuk, hogy a módszere volt annyira jó, vagy a tehetsége.
Sopánka76 2017.09.10 19:22:03
@rrroka: hajrá! (gondolom, az már sokat nem változtat...)
Ötödjére állt rajthoz kis csapatunk, idén hét fősben, de végül hatan futottunk, mert a rajt előtti héten lett egy kis változás (ami egyébként teljesen megszokott és normális működés az UB csapatok esetében, olyan még nem volt szerintem soha, hogy egy októberben összeállt csapat változatlan formában…..
Na, kezdjük az elején, idén nem sok 3 óra feletti futásban volt részem, ezért különösen féltem egy ilyen hosszú futástól. Igaz, hogy csak 1500m szint volt ebben a 63 kilométerben, de tudjátok hogy van ez. Ha valamit hosszú ideje nem csináltál, akkor annak ilyesztő nekivágni. Endrú azt jósolta, h…..
Pár perce ért véget a Nike kísérlete, a Breaking2, amiben kísérleti körülmények között próbálták két óra alá vinni a maraton legjobb idejét. A monzai F1 pálya 2400 méteres szakaszán, váltott iramfutókkal, menet közben feladott frissítőkkel, tehát versenyen nem érvényes körülmények között, Eliud…..
Elvileg 40 napig tart Nagyböjt, a valóságban ennél nagyjából egy héttel tovább tart ez az időszak. Ki tudja, miért?..
Páran kértétek, hogy írjak a zalakarosi táborról. Nos, ez nem csupán futó tábor, hanem ultrás is, szóval itt nagyban rámentünk a távra, igaz, sokszor volt alternatíva, amit én ki is használtam. csapatkép Kezdem azzal, hogy csütörtök este érkeztünk, amikor is egy 10-15 kili volt tervben, a…..
  "(Róka) - Nem vagyunk normálisak maratont futni ilyen hidegben...(Tomi) - Te vagy a nemnormális, én félmaratonra neveztem..." Maraton - rrroka Nagyon hideg volt. Meg szél. A szél jó volt, ha hátulról fújt, de a tapasztalt futók tudják, hogy ha egy verseny A-ból B-be tart, majd…..
Kezdjük azzal, hogy ez a verseny nem volt betervezve. Januárban eddig csak rövidebbeket futottam, éreztem, hogy kipihent vagyok, hogy most beleférne valami nem túl hosszú megmérettetés, időm is van kipihenni, nem éreztem egyik alkalommal sem megterhelőnek a hideget. Nem buliztam, nem csináltam…..
Tejóég, jövő szombaton gútai Vízkereszt maraton! - jutott eszembe Karácsony másnapján és gyorsan el is szaladtam futni egy huszast, pedig a bejgli ízét még a számban éreztem és alig olvadt fel az éjszaka leesett ónos eső jege az utakról.Szóval hősként futottam a szemerkélő esőben a Hárosi-öböl…..
Sopánka76 2017.01.11 15:36:27
Objektív Évek óta teljesítem az évi 3000 kilométert, mindig is azt gondoltam, hogy ez nekem elég, ennél több már sok lenne, már nem lenne egészséges, sérüléshez vezet, stb.. Ám idén 4.200+ kilit mentem, ráadásul szintben is a legtöbbet, azaz 88.500 métert. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ebben…..