Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Máriáshuncut

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor vasárnap belefutottam a Gyalogoshíd épül a Dunán című hírbe, hatos fokozatú izgalmi állapotba kerültem: az elmúlt hetekben sokat tanulmányoztam Budapest városfejlesztési koncepcióit, és szinte mindegyiknek hangsúlyos eleme volt valamilyen belvárosi gyalogoshíd. A…..
  Vannak ugye a közhelyek, hogy ami az orrunk előtt van, azt nem vesszük észre, meg hogy csak egy kívülálló látja meg a bennünk rejlő értékeinket, blabla. Nos Aditya Dev Sood, a 3quarksdaily.com indiai-amerikai bloggere, most mindezt a közhelyt igazolja, mikor…..
Vasárnapról hétfő hajnalra fegyveresek rontottak be egy alvó család házába, az anyát agyonlőtték, kiskamasz lányát "csak" szitává, de életben maradt.Sok jel szerint ez a brutális támadás is a Cigányellenes Halálosztag műve, akik eddig - a feltételezések szerint…..
Reckl Amál blogja Sóher vágta 2009.06.01 20:38:28
Bele se kezdek abba, hogy kevés olyan értelmetlen baromság van Magyarországon, mint ez a fölösleges magyarosch hangulatú Nemzeti Vágta. Kíváncsi lennék, ez miért és kinek üzlet, és hogy mire jó az egész. Mindenesetre azalatt a két perc alatt, amennyit láttam belőle, azért azt…..
Büszke vagyok rá, az elsők között számoltunk be a Kétfarkú Kutya Párt legújabb akciójáról, a Pécs 2100 honlapról, mely a Pécs 2010 (vagyis az Európa kulturális fővárosa projekt) rendkívül szellemes paródiája. Úgy tűnik azonban, hogy program vezetői még annál is…..
Én ugyan nem láttam LMP-s vadplakátot sehol, de ha egy SZDSZ-es városvédő képviselő azt mondja, hogy van ilyen, akkor nem tehetek mást, hinnem kell neki. Ugyanis az szdsz-es képviselők már csak ilyenek: városvédők.  Bojár Iván András, Demszky Gábor kegyeltje - akit még annak…..
Máriáshuncut 2009.05.22 23:45:40
Ezt a weben találtam a témáról:
V. Kerület - Budapest vezető hír
Politikai példamutatás Budapesten - a főváros fellép a vadplakátolás ellen
2009. máj. 12., kedd, 09.22.01
Bojár Iván András városarculati tanácsnok és Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere hétfőn arra szólította fel a budapesti kerületek vezetőit, hogy az európai parlamenti választás kampánya során a pártok csak az arra kijelölt helyeken ragasszák fel plakátjaikat. A kerületekhez intézett felhívás gyakorlatilag megegyezik a fővárosi frakcióvezetők által a múlt héten aláírt nyilatkozattal; a cél az illegális plakátolás megszüntetése Budapesten.
A Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülésén Bojár Iván András városarculati tanácsnok a politikai vadplakátolás megszűntetésére vonatkozó javaslatot terjesztett elő. Ennek értelmében a főváros alkalmi és kizárólagos plakátragasztási helyeket alakít ki a választást megelőző és az azt követő időszakban. Az erről szóló nyilatkozatot a frakciók egyhangúlag fogadták el.
Eszerint a pártok vállalják, hogy példamutató módon tartózkodnak az illegális plakátragasztás alkalmazásától, elhatárolják magukat minden ez irányú tevékenységtől, egyúttal felszólítják a kampányban résztvevőket és aktivistákat, hogy tartsák szem előtt a főváros érdekeit és csakis legális módon és legális felületekre ragasszanak ki politikai plakátokat.
A Fidesz-MPSZ, a KDNP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ fővárosi képviselőcsoportja arra kéri a pártokat, hogy a közös nyilatkozat és egy 1998-as fővárosi közgyűlési rendelet értelmében ne alkalmazzanak vadplakátolási módszereket, ne ragasszák tele a házak falát, a villanyoszlopokat, megsértve ezzel a magántulajdonra vagy éppen köztulajdonra vonatkozó rendelkezéseket.
Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés
Az öt frakció által elfogadott közös nyilatkozat szerint „a fővárosi frakciók szem előtt tartva a lakosság érdekeit és az egyenlő elbánás elvét, önkéntesen lemondanak a korábban alkalmazott vadplakát-ragasztási gyakorlatról, és példamutató módon tartózkodnak az illegálisan kihelyezett politikai hirdetésektől: ilyen eszközöket egyáltalán nem alkalmaznak választási kampánystratégiájuk végrehajtása során".
„A frakcióvezetők üdvözlik a főváros kezdeményezését, mely szerint a főváros olyan alkalmi, a választásokra vonatkozó politikai hirdetések kiragasztására alkalmas eszközöket alakít ki és helyez el a város megjelölt helyszínein, amelyek a kihelyezéstől a választást követő 10. napig vehetők igénybe. A frakcióvezetők tudomásul veszik, hogy az illegálisan kihelyezett politikai hirdetéseket a főváros letakaríttatja, illetve gondoskodik a kijelölt plakáthelyek letakarításáról is" - olvasható a közös nyilatkozatban.
Bojár Iván András a Budapest Portálnak elmondta: a főváros ilyen irányú tevékenységének célja egy „általános rendrakás", a mostani kezdeményezés is ennek a része. A városarculati tanácsnok hozzátette: a jelenlegi akció példamutatás a politika részéről, amivel jelzik, hogy nem tartanak igényt többletjogokra. A nem politikai célú vadplakátolást ugyanis a városarculati iroda - civil szervezetek segítségével - a közelmúltban már felszámolta.
A vadplakátolás megszüntetésén túl a főváros ősszel megtisztította a falfirkáktól a Nagykörutat; a városarculati tanácsnok irodája jelenleg a fővárosi aluljárók rendbetételén dolgozik.
Érdekes - és felvállaltan provokatívnak szánt - írást olvastam a budai Várnegyedről a Városképp blogon.  Ti. hogy "jelenlegi állapotában egy csőd". Gondolkodtam egy sort azon, hogy ebben vajon mennyi a szokásos magyar busongás, miszerint nekünk a sz*r se elég büdös…..
Máriáshuncut 2009.01.22 00:12:28
A Szt György téri rom eltűntetésére épp most volt 10 milliárd Ft EU támogatás, csak ezt a pénzt - imbecilis indokokra hivatkozva - kitessékelte a kerületéből a helyi polgármester és agyatlan bábokból álló testülete, nehogymá' a büdös kommunisták építsenek valamit. A kormánynak ennél jobbat nem is tehettek, futnak is már az MSZP-sek a jó kis pénzzel és még egy 100%-os bűnbakjuk is van a butácska polgármester személyében. Ettől persze a három emberöltő óta árválkodó rom még rom marad. A lóvé elpárolog, a nagymamik megint megválasztják ezt a teszetosza fickót, akinek csak arra van figyelme, hogy a helyi lap minden borítóján és minden második oldalán fotóval szerepeljen. Itt lakom. A bőrömön érzem, hogyan romlik ez a negyed. Hogyan diadalmaskodik a hozzá nem értés, a fantáziátlanság, a kicsinyesség. Mai vezetőinek, ez nyolc év alatt bőséggel kiderült, egyáltalán semmiféle elképzelésük nincs a rájuk bízott városrészről. Ha csak a "soha semmi ne változzék!" félve hebegett parancsa nem az. Ide mindig is olyan sok állami pénz jön, hogy, ha valaki semmit nem csinál, mint most, valami történés akkor is lesz. Most pld. hatalmas adófizetői (nem egyházi) pénzért felújítják a Mátyás templomot. Megújult a Szentháromság szobor is. Olyan, mintha történne valami, csak ehhez a helyi vezetésnek semmi köze. Amihez lenne, mondjuk a 30 éve omladozó Várkert Bazárhoz, vagy a Clark Ádám téri üres telek beépítéséhez, a Szt. György tér nyugati térfalához, stb, azokat folyamatosan akadályozzák, botlasztják. Ha valami élet sarjad, mint a Püspökkert nevű kellemes teraszos szórakozóhely, akkor azt gyorsan kinyírják, hogy a hiéna lehúzós vendéglátósoknak ne legyen olyan konkurenciája, amely becsületes árakon adja a sört. Bocs, hosszú voltam. Reggelig tudnék panaszkodni. Jó hely, barmokkal az élen.
Máriáshuncut 2009.01.23 20:10:28
Azért kell integrálódnia, mert a Várban élők sem érdemlik meg azt a luxust, hogy Budapest legpatinásabb történelmi negyede csak az övék legyen, bármennyire szeretnék. A sorompónál rosszabb üzenetű, "idegeneket" távoltartó gesztus nem képzelhető el. Ami pedig az üzleteket illeti, egy ilyen rangú városrészben Európa komoly helyein nem a CBA-nak örülnek, mert az természetes, hanem a lakhatatlan, rossz életminőségű, nedves földszinti lakások helyén luxus butikok, galériák, kisebb kávézók, cukrászdák, éttermek, kézműves boltok sorakoznak. Éppen elég számú ahhoz, hogy ne a létező öt-hat lehúzós étterem létezhessen csak, de azok konkurensei is, szolgáltatásban, árban. Olyan helyek, ahová akkor is szívesen fölvándorolnak a budapestiek, ha éppen nincs hatalmas turista szezon. Mindezt azért, mert egyszerűen: jó ott lennni. Ahogyan most nem az. A mesterségek ünnepe miért 7 nap egy évben? Miért nem 365? És miért nem rengeteg kis üzletben zajlik? A kapualjak ülőfülkéi miért csak a középkorban szolgálták a kereskedelmet? Ma miért nem? Életidegen baromság úgy tekinteni egy városrészre, mint egy múzeumra. Firenze, Velence, Krakkó, Lübeck, egy csomó francia városka piacai a mai napig piacok. Csak a tök tufa, műveletlen, valódi hagyományiról semmit nem tudó, hazafiatlan, talajvesztett, mégis fárasztóan demagóg, magát jobbos érzelműnek gondoló, valójában strukturális kommunista kerületi vezetés gondolja, hogy az jó, ha egy városrész halott. Szinte látom, ahogy az 1686-os ostrom után a mai idióták szemléletével, a Vár urai sírva borultak a középkori romokra, mindegyiket egyenként megőrzendő kincsként kezelve, és nem építették rá az akkor vadonatújnak számító, ma is ismert barok Várnegyedet. Ami a Szt György teret illeti, én már leszarom, hogy koporsó, vagy nem koporsó. Akár lehet az is, csak valami a szeméttelep és macskarezervátum helyett legyen már. A II. világháború 64 évvel ezelőtt végetért. Akár tólják le azt az ócska romot, aminek már az eredetije is egy idióta parvenű, megalomán baromság volt, s amitől a jobb ízlésű kortársak is vért hánytak. Vessék be a helyét fűvel, pitypanggal, lucernával, bármivel, ha már a kerület nagyarcai építeni tehetségtelenek, buták és kisszerűek. A 10 milliárdot pedig, amitől közveszélyes döntéseikkel megfosztották a Várat, a kerület lakóit, hozzák be otthonról és fizessék be! Vagy üljék le börtönben, mert amit művelnek, ha nem is hűtlen, de hanyag kezelés, az tuti.
Máriáshuncut 2009.01.24 01:47:37
A sorompók kapcsán az ellenszenves, de jól érthető gesztusról írtam. Eszemben sincs több autót beereszteni a Várba. Sőt. Azt is ellenőrizném, miért lehet, hogy a tiltások ellenére a Hilton és a Kulturinnov buszai éves szinten ezres nagyságrendben ácsoroghatnak a beszakadásveszélyes utcákon. És, hogy ezeket a buszokat miért csak én látom, a közeli polgármesteri hivatal nagyokosai meg miért nem? Meg miért tanyázhat annyi mezitlábas hiéna taxis a Várban? Miért nincs mód arra, hogy kitessékeljék őket innen, hogy az itta a piros hola a pirosozókhoz hasonlóan ezek se fosztogathassák a turistákat, vagyis ne kelthessék az ország rosszhírét. Amúgy lakást mindig lehet venni a Várban. Mi, beleszületett középosztálybeliek már legalább háromszor megvettük: egyszer még a negyvenes években, miután a komenisták elzabrálták a lakást, aztán meg az eltelt évtizedekben, mialatt legalább ötször alapos tatarozáson, teljeskörű felújításon esett át az otthonunk, nagy körültekintéssel, nehogy az önkormányzat apró támogatásáért cserébe ellehetetlenítse a lakásátalakítást, korszerűsítést. Iszonyatos bürokrácia és páratan fafejűség uralkodik ott ugyanis műszaki és építési fronton. Harmadszor az évtizedek alatt kifizetett bérleti díjjal, ami nem veri ugyan az eget, de legalább nem is kaptunk érte még semmit a tanácstól/önkormányzattól. Ha egyszer, negyedszerre, immáron végleg meg lehetne venni az elzabrált lakásunkat, bizonyára nekigyűrkőznénk megint, csak azt nem akarom, hogy ez a mostani vezetés negyedszerre is ugyanezzel az ígérettel, - mármint, hogy elintézi a lakások megvásárolhatóságát, - nyerjen, mert ennyire hülyék még az itteniek sem lehetnek.
Kevés jobb hír van annál, mint amikor valakit érdemeiért kitüntetnek. Jelen esetben az a pécsi város és polgármestere, Tasnádi Péter kapta meg a Fesztiváltámogató Önkormányzatnak járó díjat a Márta István vezette Magyar Fesztivál Szövetségtől, amelyik az utóbbi másfél…..
Amúgy 320-ban járunk, amikor Róma volt a világ legnépesebb városa, a maga egymillió lakójával. Összesen 6700 épület között mászkálhatunk a virtuális térben.A Google Earth története során először jelenik meg olyan layer, mely egy letűnt kort mutat be. A térhatású ókori…..
Nem is tudom, mikor olvastam utoljára olyan meghökkentő és felkavaró írást a magyar sajtóban, mint György Péter "Az apám"-ja a legutóbbi ÉS-ben. (E pillanatban még nincs fönt a netes verzióban, ha kirakják, rögtön linkelem. Aki türelmetlen, vegye meg a lapot, csak…..
Máriáshuncut 2008.11.03 23:03:48
Amiről GyP ír, nagyon sok zsidó, vagy zsidó származású család számára ismert jelenség. Az én apám is a harmincas évek végén volt kamasz, református családba született, szüleiről csak később tudta meg, hogy valójában asszimiláns zsidók, amikor a zsidó-törvények korlátozásai őt is elérték. Addig úgy gondolt magára, mint baloldali népies magyarra, Németh László hívére. Mélyen a Kádár-rendszerben is minden évben keserűen emlékezett meg a trianoni békekötés napjáról. Gimnazistakén bicikli kirándulásokat tett a Felvidéken, Erdélyben, református lelkészi pályáról álmodott apró gyülekezetről valahol falun, melynek életét gonddal vezetheti. Egy napon, közölték vele, hogy bármit tesz is, ő: zsidó! Fehér munkaszolgálatos lett, miként a nagyapám is, akit szintén nem érdekelt már a zsidósága, I VH-s Nagy Vitézségi Érmére volt büszke holtáig, pedig mindketten klasszikus pesti zsidó életet éltek lipótvárosi, újlipótvárosi zsidó baráti körben, sőt inkább mikrotársadalomban. Úgy beszéltek, úgy gondolkoztak. Nehezen, de túlélték. GyP hibátlanul fogalmaz, ahogy az ő apjának sem "csak az ő története volt. Nem az ő sorsa volt, de ő élte át.", úgy történt meg az én apámmal is zsidó identitásának fel nem vétele, személyes integritásától való eltartása, amelybe - mivel ez szükségképp nehéz mutatvány volt - mind több zavaros érzelem, harag vegyült. " Életének egy bizonyos pontján nem lehetett ura a sorsának, s ezt a hosszú évtizedek alatt, mint végül megértettem, soha nem heverte ki. Ugyanúgy nem volt ura a sorsának, mint azok a százezrek, akiket zsidótörvények sora fosztott meg autonómiájuktól és méltóságuktól. A kamaszkorát determináló trauma, mint láthattam, végül átformálta egész életét, noha ennek kérlelhetetlenségét ő maga a leghevesebben visszautasította, ha épp felmerült benne, hogy miféle kényszerek alakítják sorsát." Ezek az idézett mondatok tökéletesen fedik az én megrontott sorsú apám életét is. Ő ugyan nem sodródott a szélsőjobbra soha, de az élete vezérlésétől való megfosztottság élményét dühödt akarattal ellentételezte úgy, hogy végül legfontosabb sorsfordulatát, halálát maga rendezte meg. Sokáig kerestem azt a sűrű, átláthatatlan tájat, ahová ő eltévedt, s amelynek sajátos veszélyeiről hálistennek nincsenek fogalmaim. GyP egyszerre megrendült és rezignált írása egy tükör fonákságával mutatta meg, hogy mi is történhetett ebben a húszas években szültetett zsidó nemzedékben.
Máriáshuncut 2008.11.06 22:28:43
Minden graffitiről szóló újságcikkben, TV-riportban vagy a graffitis van megszólaltatva, vagy az irodában ücsörgő aktivista, mozgalomvezető, politikus. Az utcán a graffitisek ellen dolgozó rendőrök valahogy mindig kimaradnak a szórásból, pedig érdekes lehet, hogy ők, akiknek a…..
Máriáshuncut 2008.10.30 16:16:37
Az biztos, hogy a blogok arra vannak, hogy valakit baszogatni lehessen? Akinek van agya, józan belátással felfoghatta: igen, a panelban is emberek laknak, csak éppen egy 1976-ban emelt tíz emeletes beton szendvics épület nem akkora nemzeti érték, mint pld a Halászbástya. A lehülyézett rendőr józanul rangsorolt, és nem a lakókat szídta. Örüljenek csak a hőbörgők, hiszen látható, az adójukért van rendőr, aki a közösségi érdeket védve rohangál, mászik, sárban kúszik, zubbonyt szakít. Ez is gáz? Kárdezném, tisztelt blogtársak, közűletek volt már egy is, aki látván, hogy a társasháza falára valami kis takony ráfirkált, a legközelebbi szombat délután idavonult a falhoz egy vödör festékkel, és lefestette azt? Merthogy a tehetetlen fikázódás helyett ezt kéne csinálni. A rendőr fut, csúszik, elkap. A ház tulajdonosa, a lakó pedig megvédi önnön ingatlanának értékét azzal, hogy karbantartja azt. Ha rögtön leszednétek a falfrikát, a következő már nehezebben telepedik meg ugyanott. Ha azt is, a harmadik már elmarad. Mit gondoltok, más metropoliszikban miért van kevesebb firka? Mert több a pénz? Frászt! Több a polgári gondoskodás, az emberek nem szarják le úgy a saját tulajdonukat, mint itt. Leszedik egyszer, kétszer, háromszor. Megvédik a saját értékeiket, mégpedig nem partalan locsogással és annak a rendőrnek a basztatásával, aki helyettük is (amúgy munkaköri feladatként) dolgozik. Ha pedig valakinek derogál, vagy nem hivatása a falfestés, bízzon meg falfrikamentesítő céget, amely bejelentés után néhány napon belül eltávolítja a falfirkát, hogy a következő krikszkraksz már ne is kerüljön oda.
Máriáshuncut 2008.10.30 16:47:33
Olvastam egy kutatást, amely azt igazolta, hogy Európában a magyarok kötik leginkább a boldogságukat (a boldogulásukat)a pénzhez. Nem a családhoz, nem a szeretett munkájukhoz, nem a kiterjedt baráti kör megbecsüléséhez, hanem a stekszhez. Ebből következően úgy érzem, kedves Rooster, a te érvelésed a mellébeszélés klasszikus példája. Természetsen igaz, aki tehetetlen, azon nem lehet számonkérni semmit. De azért, mert valakinek nincs (sok) pénze, az még messze nem tehetetlen. A világ kb 280 országa közül Magyarország valahol az 50. környékén van. Természetesen egyenként mind a tízmillió ember az éhhalál szélén, teljes nincstelenségben él, csak így együtt tartoznak a világ szerencsésebb, gazdagabb részéhez. Budapest az EU átlag, 1.25%-án áll, tehát így együtt (tudom! egyenként mindenki nyomorult) jobb módúak vagyunk, mint a nyugat-európai államok polgárainak jelentős része. Mindezzel azt szerettem volna alátámasztani, hogy a töketlenkedés nem pénzen, hanem rossz kulturális beidegződéseken múlik. Azon, hogy valaki odaballag-e a félretett (a ház homlokzati festékének kódszámával azonos tartalmú) festékesvödörhöz szombat délután, vagy nem? Vagyis 1.) Lefestés, 2.) a kódszám megőrzése, 3.) egy vödör(vagyont érő) festék félretétele, 4.) falfirkálás esetén, némi munka. Ha mégsem munka, akkor havi 2-5000 Ft-ért egy falfirkamentesítő cég alkalmazása, amely összeg, bármennyire borsos is, egy kb 40-60 lakásos, 100-200 lakosú társasház esetében fejenként nem jelent nyomorba döntő összeget. MIndez nem másért, mint önmagunkért. Azért, hogy a lefosott házunk helyett normális házban éljünk, és, ha néha el akarnánk adni benne egy lakást, akkor az ne érjen 50-100ezer Ft-tal kevesebbet nm-enként. Szóval, nem másnak tesz szivességet az ember, hanem magának, ha rendet tart maga körül.
Új Lipót Tetőterek 1. 2008.10.13 17:25:00
  Nem új építésű lakópark tetőszintje. Ez a Szent István park egyik, a harmincas évek végén épült házának emeletráépítése. Örök körpanorámával a Hármashatár-hegytől a Gellért-hegyig. Az ilyen penthouse lakásokat ma szinte lehetetlen megfizetni.   Ki lehet az a nagyon gazdag…..
Máriáshuncut 2008.10.13 23:47:07
Tény, hogy sokat javult a kutyaszarszedési morál a környéken, de ettől még meglepő ellentmondás van Lipócia lakosainak lokálpatriotizmusa és a negyedet ellepő szemét között. A Radnóti utcában (Hegedűs-Hollán E között)egyszer tévedésből elültettek két sor fát, kb tíz darabot. Kiderült, hogy a dolog jó! Mégpedig, nagyon jó. Az a kétszer harminc méter zöld a kőtengerben hihetetlen felüdülés a szemnek, a léleknek. Soha többet nem folytatták. Más: most, hogy a Szt István körúton már nincsenek sem falfirkák, sem illegális plakátok, villanyoszlopokra ragasztott papírfecnik, elképesztő kontrasztba került az a mocsok, ami a hőn szeretett belső utcákban van. Falfirka, tag, iszonyatosan gazdag ingatlanos cégek álprivát lakáseladási hirdetései, amik tetőtöl talpig bugyolálják a közlekedési táblák oszlopait, a lámpákat, az elektromos dobozokat. Döbbenet, hogy ez ellen nem lázadnak fel a helyi lakók.
Más: Az említett tetőtérrel csak az a baj, hogy a korrupció emlékműve. Nem alkalmi installációja, hanem maradandó darabja. Egyébként jól néz ki, élvezze csak a lenyugvó napot benne, aki kifizette az önkormányzat szemhúnyását. Ennél sokkal szomorúbb, hogy Bécs tele van jobbnál jobb tetőterekkel. Az ottani építési hatóságok cseppet sem szégyellősek az eklektikus házak tetőzetére modern, néha extravagáns kortárs tetőlakások építését engedni. Amiket láttam, azok között egy sem volt rossz, legfeljebb semmilyen, de feltűnő, hogy rengeteg kifejezetten izgalmas építészeti megoldás volt közöttük. Itt van egy jó példa, meg egy másik a Belgrád rakparton, amit sokáig gyilkolt a hatóság. Egy ideje arról is csend van, nyilván megtalálták a megoldást, hehe, szóval Budapest tetején is elkélne egy kortárs szint, modern felvilág, ami a mai igények szerinti lakótérhasználat számára kínálna tereket. Ehhez azonban gondolkozni kell, ahogyan Bécsben, hiszen ott sem a véletlen teremtette meg a sok ötlet és gondolatgazdag tetőtér megoldást, ehelyett az önkormányzatokban egyszerűbb nem gondolkozni, tiltani, és várni azt a néhányat, akinek mindent tromfoló érve van.