Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Einarr

38 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában igyekszem a lehető legtöbbet járni moziba (esetemben ez kb kétheti rendszerességgel egy film). Egy-egy film előtt nem tudom megállni, hogy bele ne olvassak egy-két kritikába, hogy mégis mire számítsak. Na, ez az, amiről azt hiszem, hamar le kell szoknom. Két filmet is láttam a…..
Rettenetes műhelytitkot szeretnék feltárni mindazok előtt, akik nem járnak rendszeresen valamilyen edzőterembe. Egy olyan jelenségről lesz szó, melybe gyengébb idegzetűek jobb, ha nem gondolnak bele.  Ha úgy vesszük, a szóban forgó jelenség valahol kimeríti a környezetszennyezés fogalmát.…..
Einarr 2018.06.09 10:28:06
@Burgermeister: Ez teljesen rendben van, főleg ha okádék a zuhanyzó a teremben. Nekem az a science fiction, mikor egy reggeli edzés után szemmel láthatóan a teremből indul a nap, és úgy marad ki a fürdés...
Gyakori dilemma, és sok vitára is precedenst teremt a kérdés, hogy melyik sportot érdemes választanunk, ha szeretnénk fogyni/izmosodni/erősödni/állóképességet növelni, vagy egyszerűen fittebbnek lenni. Volt idő, hogy magam is beszálltam ezzel kapcsolatos, vérre menő vitákba. Lássuk, mi az…..
Már korábban is többször szembe jött velem az aputest, mint fogalom. Gondoltam egy merészet, és  számolva azzal a következménnyel, hogy esetlegesen felidegesítenek az olvasottak, belenéztem a témába.  Aki esetleg nem tudná, az aputest az a test, ami egy picit már pocakos, picit adott esetben már…..
Einarr 2018.05.12 12:11:14
Még mindig nem figyeltek a lényegre... Természetes, hogy vannak életszakaszok, amikor a sport, vagy en bloc az egészség háttérbe szorul. Mint említettem, nekem is volt ilyen. De kis esélyét látom, hogy az itt posztoló felháborodott emberek mindegyike kemény fizikai munkát végez. Konkrétan egyvalaki írt ilyesmit. Egyébként a régi munkámban számos olyan kérdező volt, aki több műszakban dolgozott, és az egyetlen aggálya az volt, hogy az éjszakai műszak előtt, vagy után menjen edzeni, de nem kifogásként használta az egyébként tényleg kemény melóját.

Tudjátok, könnyű ám kifogásokat keresni. Mert azonnal előhúztok a kalapból néhány zsíros állatot, vagy pocakos bennszülöttet, 3 műszakban dolgozó embert, kemény fizikai melóst akinek semmire nincs ideje és pénze, az élettől megkeseredett, asszony által szekírozott fáradt családapát, korai munkakezdést, vagy elhúzódó munkát, családot, gyereket.... Hányszor hallottam már ezeket.... Arra, hogy miért NE mozogj, mindig lesz indok. Tudom, mert nekem is volt ilyen időszakom (bár látom, már többen beazonosítottak valamiféle instán tengődő, céltalan, gyakorlatilag edzőteremben lakó lelki szegénynek is, akinek CSAK ez a fontos az életben, de ez már nem az én problémám, maximum mulatok ezen :D). Sőt, volt, hogy piáltam és cigiztem is napi szinten, és picit még sajnáltam is magam mindeközben a "nehéz sorsom" miatt. Mentségemre legyen mondva, hogy nem próbáltam másokat győzködni arról, hogy ez így rendben van.

Van persze olyan, amikor a kifogás nem kifogás, hanem igenis racinonális oka annak, hogy épp nem tudsz, nincs időd, nincs erőd sportolni, legyen az így elmaradó mozgás a futás, fallabda, kosarazás a haverokkal, tenisz, streetworkout, vagy épp súlyzós edzés. De a tapasztalat azt mutatja, hogy pont azok ágálnak egy ilyen poszt, vagy cikk alatt a leghangosabban, akik a szívük mélyén tudják, hogy bizony meg lehetne ezt oldani, épp csak bennünk nincs elég kurázsi ehhez. Tisztelet a kivételnek.

Jaj, még egy fontos dolog. Természetesen tudom, hogy az állatvilágos példa valamilyen szinten torz, ugyanakkor nagyon szemléletes, ezért is fájdalmas. Írhattam volna egy posztot arról, hogy a sport egészséges, a tunyaság pedig nem, csak épp senki nem olvasta volna el, én viszont nyilván hátradőlhettem volna, hogy milyen hasznosat írtam. Ez a poszt tudom, hogy sokakat felbosszantott, de volt olyan is, aki megköszönte, mert felrázta. És jöhet még 100 fikázó komment, az nekem nem fáj, de ha már egyetlen ember is elgondolkodott az írtakon, akkor nekem már megérte. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a "sportolni egészséges, tespedni káros" témájú száraz cikkek pont senkit nem érdekelnek.

Köszönöm mindenkinek, aki építőleg szólt hozzá a poszthoz, akár egyetértett vele, akár nem.
Einarr 2018.05.12 13:22:46
@Boar.: Hát, ez megint nézőpont kérdése. Én nem tekintem természetes folyamatnak azt, hogy tunyul az ember. Messze nem kockahasról, vagy gyúrásról beszélünk már... Ha visszaolvasol, azt is leírtam, hogy ha ez csak a külsőről szól, az már régen rossz. A külső, fizikumon jelentkező változás az egy mellékhatás, de nem kell, nem szabad hogy egyedüli cél legyen, és elég sekélyes dolog is ezzel foglalkozni 0-24-ben. Megéltem, tudom, bele lehet ebbe csavarodni, és hálás vagyok a sorsnak, hogy már nem így élek.

Én egy tök egyszerű, friss negyvenes, 2 plusz 2 gyermekes családapa vagyok, aki dolgozik, gyermeket nevel, és aki emellett, amikor ideje engedi, szeret mozogni, és akit idegesít, amikor a társadalmat torz énképekkel próbálják egy egészségtelenebb élet felé mozdítani, és ezt mindenféle, ugyancsak torz példákkal alá is igyekeznek támasztani. Soha nem arra haragszom, aki nem mozog, pláne nem arra, akin ez esetleg nem is látszik. Én azokra haragszom, akik azt hirdetik, hogy ez így helyes. Mert ez adja a táptalajt a kifogásokhoz. A kifogások pedig óriási károkat tudnak okozni globálisan. Tudod, amikor egy ember azt látja, hogy egy celeb puhosan is hogy "ki van békülve magával" (amit egyébként nem lehet tudni, hogy így van-e, de a képen persze széles a mosoly), és egy idióta cikkben rá is erősítenek erre, hogy "lám, ő is boldog", az feloldozást ad neki - akkor is, ha az adott celebhez képest egy húszassal több van rajta. EZ a baj. Nem az a baj, ha valaki úgy néz ki, mint a bal oldali képen a Chrispratt - hogy nekem a jobb oldali verzió jobban tetszik, az egyéni preferencia kérdése is -, hanem az, amikor ezt a képet indokként használja arra, hogy miért ne tegyen magért semmit.

Megjegyzem, az is zavar, amikor az instán azt látom, hogy már csak kockahassal és gumiseggel lehet villantani, és az is, amikor a semmire se jó málnalevél kapszulát a kockahassal reklámozzák, azzal az üzenettel, hogy "csak beszeded és a zsír el van intézve". Utálom, mikor az embereket a ropi soványságra izzítják, mintha ezen múlna minden. Több nő volt a környezetemben, akik amint lefogytak agárra, kiveszett belőlük a korábbi fényük. Szóval van baj bőven, mindkét oldalon.

Csak gondoltam, definiálom a "magam fajtákat" ;)
Einarr 2018.05.12 13:25:54
@chrisred: Ez nem vitás, és többször is leírtam, hogy nem a kinézet a lényeg. De egy profi súlylökő hiába nem kockahasú, nem hiszem, hogy tunyának nevezhető. Az, hogy van valakin zsír, és az, hogy puhos, tunya, az nagyon nem ugyanaz. 40 kilósan is lehet valaki puhos....
Az utóbbi időben úgy a gyermeknevelés, mint az általános emberi értékek kapcsán számtalanszor találtam magam szembe a hit kérdésével. Ki hisz jól? Mi kell ahhoz, hogy higgyen az ember, és egyáltalán, több, vagy jobb lesz-e az ember a hit által? Jómagam ateista nevelést kaptam. A szüleim nem voltak…..
Szép dolog, pont egy ilyen bejegyzéssel nyitni. Pedig itt áll az adminfelületen egy félig megírt, tökös, "dejóisedzeni" poszt. Csakhogy a mai napom nem erről szól.  Ma nem megyek edzeni. Ízlelgetem még így írás közben is. Ma... Nem... Megyek... Edzeni... Pedig terveztem. Úgy volt, hogy ez a hét is…..
Most nyilván a legtöbben valamiféle újhullámos, ál-intelligens ömlengésre számítanak a média népbutító hatásáról, egy csipetnyi felsőbbrendűségi érzéssel fűszerezve, hogy „mindenki birka csak én nem”... De én másképp közelíteném meg a dolgot. Két példán keresztül. 1. példa Az első példában hazaér…..
Az élet úgy hozta, hogy egy manapság egyre gyakoribb, ám mégis, eléggé szegényesen „dokumentált” családmodellbe csöppentem bele. Ez az úgynevezett mozaikcsalád, avagy magyarosan patchwork family, ahol külön házasságokból hozott gyermekek és felnőttek próbálnak egy új családdá kovácsolódni. Nem…..
Einarr 2018.03.19 13:10:26
@csetlekbotlok.blog.hu: Nagyon örülök, hogy tetszett. Hamarosan érkezik a második rész, abban a "nemzetközi helyzet fokozódik" :)
Hobbisportoló, aki nem fél picit meghalni minden egyes alkalommal, amikor edzőterembe megy, és nem fél erről lelkesen írni. A vállalkozói létben bukdácsoló, mozaikcsalád örömeit napi szinten megélő, boldog párkapcsolatban élő két plusz kétgyerekes, friss negyvenes apuka. Life coach, ha ideje engedi.…..
Jól eltűntem az utóbbi időben, és ennek ezer oka van. A legfontosabb, hogy olyan új utakra tévedtem munka terén, mely mellé bár elfért volna a blogolás, de valahogy nem éreztem, hogy ennek van most itt az ideje.  Most újra érzem magamban az írhatnékot, de olyannyira, hogy nagyjából fél évre előre…..
Tök egyszerű volna leírni, hogy azért edzem, mert szeretem, és végső soron ez a lényeg, de azért szeretném kibontani ezt a témát egy picit, mielőtt belecsapok a lecsóba.  Hogy miért kezdtem el anno edzeni, az külön poszt témája lesz, mint ahogy az is, hogy mennyire bele lehet az edzésbe csavarodni.…..
Gondoltad volna, hogy az előítélet képes tönkretenni az egyébként potenciálisan remek szórakozásodat? És ez csak a jéghegy csúcsa, mert nyilván emberi kapcsolatokat is csírájában mérgezhet meg. Hát, az élet mindig dob valami tanulságot, ez a szép benne... A legutóbbi, Pappa Piáról  szóló posztom…..
Beszéljünk egy kicsit az úgynevezett szórakozásról. Arról, amikor megengeded magadnak, hogy a napod egy kisebb, vagy szerencsés esetben nagyobb szeletét csakis magadra fordítsd, magadnak szenteld. Mikor tettél ilyet legutóbb? Fájdalmasan sokan nem engednek meg maguknak semmit nap mint nap, ami…..
Einarr 2017.08.15 21:26:08
@ekat: Igen, a stresszes agyra értettem :))
Aki aktívan gyakorolja a szülői feladatokat, valószínűleg elég gyakran szembesül azzal a dilemmával, hogy vajon mi a leghatékonyabb kezelési módja annak, amikor egy gyerek rossz fát  tesz a tűzre. Van aki a spártai módszerekre esküszik, és van aki liberálisan fogja fel a gyereknevelés kérdését. És…..
Az ember mindig a saját példáján keresztül tud a legkönnyebben kommunikálni, így most egy némileg személyesebb hangvételű bejegyzést olvashatsz. Hosszú ideje nem írtam ide, és ennek megvolt az oka. Nem kiégés, nem motivációhiány. Sokkal egyszerűbb a helyzet. Másfelé kezdett el vinni az utam. Amiről…..
Bár sokat gondolkodtam rajta, hogy miként tud egy színházi élménybeszámoló kapcsolódni egy alapvetően önfejlesztő blogba, azonban hamar rájöttem, hogy a lehető legtermészetesebben. Ugyanis az, amikor két ember színészi játékát, az átadott érzelmeket, impulzusokat figyeled két órán keresztül - olyan…..
Már most előre szólok, hogy ez lehet, hogy nem fog tetszeni. Szóval csakis saját felelősségre olvasandó tovább! Amiről beszélni szeretnék, az ugyanis egy eléggé megosztó téma, és általában - tapasztalatom szerint - elég nagy indulatokat képes szülni. Éppen ezért teljesen felesleges elírnom, hogy a…..
Bűnös vagyok, bevallom. Hiába a folyamatos önfejlesztés, hiába próbálom tetten érni magam mikor "bullshitelek", mégis, simán belecsúszom az "erre nincs időm" játszmába. Játszmának írom, bár valószínűleg ez nincs olyan szépen kikutatva, és dokumentálva, mint az "igen, de" játszma, de mégis, annyira…..
Nem vagyok az a fajta, akinek a reggeli edzések bármiféle gondot okoznak. Tekintve, hogy szeretem az edzőtermi edzéseket, én nem abba a kalapba tartozom, akinek ez valamiféle külön érdem, hogy egy héten ötször elmegy sportolni. Nekem ez nem tehertétel, hanem kikapcsolódás, még akkor is, ha minden…..
Kényes téma a mai, és persze félreértésre is adhat okot. Nyilvánvalóan nem maga a nyugdíj, amit kapsz majd idős korodban, fog kinyírni.... És nem  is maga a státusz, hogy munkaügyi szempontból nézve nyugdíjas vagy. Tekintsük ezt inkább egyfajta életérzésnek. Állapotnak. Láttam egy fantasztikus…..
Na. ez hazai pálya lesz erősen. Aki ismer, az tudja, hogy elég sok évet lehúztam a "fitnesziparban", és a sport mindig is közel állt hozzám. Mindig is szerettem a sport lélektani oldaláról írni. Leírtam, mikor az edzés terápiás célokat szolgált nálam, mint ahogyan azt is, amikor szembeszélben…..
Hát, ez megint erősen az életből vett cikk lesz. Merthogy itt ültem a laptop előtt, és egyszerűen ott tartottam, hogy hirtelen nem volt mit írnom, nem jött az "ihlet". Persze jogos a kérdés, hogy hát ez csak egy blog, minek akkor erőltetni, de tök rég nem írtam már, és nagyon akartam - valamit.…..
Ez most rövid lesz. Legalábbis úgy tervezem, de írás közben szokásom csapongani, szóval ez tényleg csak terv :) Az igazat megvallva, nem találtam fel a spanyolviaszt. Egy Szabó Péter előadáson hallottam erről a dologról. Megtetszett, és a napi rutinom részévé tettem, de nem csak magamnak, hanem a…..
Elég mélyen érintett vagyok a témában, több okból is. A korábbi munkám során ugyanis szó szerint tízezrével kerültem online kapcsolatba olyanokkal, akik valami módon változtatni akartak az életmódjukon, és/vagy a testükön. Volt  alkalmam végigkísérni számos vitát arról, hogy mi az igazi motivációja…..
Veszel valami ruhát, és az első, amire gondolsz, hogy másoknak hogy fog tetszeni... Elmész edzőterembe, de nem magadért, hanem hogy a környezeted elismerjen... Mondanál valamit, de azon aggódsz, mit váltasz ezzel ki a környezetedből... Nem úgy élsz, ahogy igazán szeretnél, hanem úgy, hogy ne válts…..