Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kriska György

201 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magas kőris ágvég (Fotó: Kriska György) A magas kőrisnél az elsődleges szállítóelemeket létrehozó osztódószövet (prokambium) nem tagolódik nyalábokra, hanem összefüggő hengert alkot, és már a kezdetektől fogva kifelé egységes háncstestet, befelé pedig egységes fatestet fejleszt. A háncsrészen kívül…..
Vízparton terjeszkedő ártéri japánkeserűfű (Fotó: Kriska György) Az ártéri japánkeserűfű, nagyméretű, lágy szárú, évelő növényfaj. Kelet-Ázsiában őshonos, de Európába is behurcolták, ahol inváziós fajnak számít. A 2 méter körüli nagyságot is elérő kétlaki növény leginkább oldalirányban terjeszkedő…..
Imola növény és a fészekvirágzaton táplálkozó kis szénalepke (Fotó: Kriska György) Az imolák az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú, fészkesvirágzatú növények. Fajaik többsége a Mediterránban él, ahonnan egészen Észak-Európáig szétterjedtek. Száruk a benne lévő szilárdítóelemektől merev,…..
Vágjunk le metszőollóval egy-másfél centiméter vastagságú ágat egy hársfáról, és szabad szemmel vagy kézinagyítóval vizsgáljuk meg a vágásfelszínt! Hársfa ágkeresztmetszetének vágásfelszíne (Fotó: Kriska György) Az ágat legkívül periderma zárja le. A peridermasejtek tangenciálisan megnyúltak,…..
Kövér porcsin (Fotó. Kriska György) A kövér porcsin Ázsiában őshonos növény, de Magyarországon is elterjedt a kertekben és gyomtársulásokban. Az egynyári pozsgás levelű növény, húsos, kúszó szárából és gyökeréből könnyen készíthetünk metszeteket. Készítsünk egy vékonyabb gyökérrészből…..
Mocsári gólyahír patakparton (Fotó: Kriska György) A boglárkafélék családjába tartozó mocsári gólyahír látványos megjelenésű, évelő lágyszárú, mely vizes élőhelyeken, mocsarakban, lápréteken, zsombékosokban, fűz- és égerligetekben és patakpartokon él. A márciustól május végéig virágzó növény…..
Fekete csucsor hajtásrészlete (Fotó: Kriska György) Készítsünk keresztmetszetet és a szár hossztengelyén áthaladó sugárirányú (radiális) hosszmetszetet a fekete csucsor szárából és toluidinkékkel megfestve vizsgáljuk ezeket fénymikroszkóp alatt! Fekete csucsor szárkeresztmetszetének…..
A csúcsrügy alatt készítsünk metszetet a cseresznye fiatal zöld ágából és toluidinkékkel megfestve vizsgáljuk fénymikroszkóppal! A metszetkészítés objektuma a cseresznye csúcsrügy alatti zöld ágrésze (Fotó: Kriska György) Fiatal cseresznye ág keresztmetszetének fénymikroszkópos képei.…..
A borsószár szöveti szerkezetét vékony keresztmetszetet készítve, fénymikroszkópos vizsgálatával tárhatjuk fel. A toluidinkékkel megfestett preparátumon látható, hogy a kollaterális nyílt nyalábok egy nyalábkörben helyezkednek el. Borsószár keresztmetszetének fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska…..
Készítsünk keresztmetszetet a fodros békaszőlő szárából, majd festetlenül és toluidinkékkel megfestve vizsgáljuk ezt meg fénymikroszkópban! Fodros békaszőlő szárkeresztmetszet fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György) A szárat kívülről egyrétegű epidermisz borítja, melynek vékony, vízáteresztő…..
Készítsünk borotvapengével vékony metszetet a begónia szárából, és vizsgáljuk meg fénymikroszkóppal! A begónia szárában nyílt szállítónyalábok találhatók, tehát a fa- és a háncsrész között működőosztódószövet, kambium található. Az edénynyalábok közötti parenchimasejtek buzogányfej…..
A tavaszi aggófű vastagabb gyökeréből könnyen készíthetünk metszeteket. Ezek a gyökerek már másodlagos vastagodást mutatnak. Jellegzetes szöveti felépítésüket toluidinkékkel megfestett keresztmetszeteken tanulmányozhatjuk. A fiatalabb gyökerek középső részét a világos bélparenchima tölti ki,…..
A tavaszi aggófű jó megtartású szárából könnyen készíthetünk vékony keresztmetszeteket, amit toluidinkékes festés után célszerű megvizsgálnunk fénymikroszkóppal. Tavaszi aggófű toluidinkékkel megfestett szárkeresztmetszetének fénymikroszkópos képe (Fotó: Kriska György) A metszetet kívülről…..
Erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) rizóma szöveti felépítése Készítsünk borotvapengével vékony metszetet a páfrány rizómájából, majd fessük meg toluidinkékkel! A megfestett preparátumot egy csepp vízben lefedve vizsgáljuk meg fénymikroszkóppal! Hólyagpáfrány (Cystopteris fragilis) és…..
A növény szárából készítsünk vékony keresztmetszetet és fessük meg toluidinkékkel! Mivel a gyöngyvirágnak szárölelő levelei vannak, ezért egyetlen metszéssel a központi szárból és az ezt körülvevő levélből is kapunk mintákat. Vizsgáljuk meg ezeket fénymikroszkóppal! Toluidinkékkel megfestett…..
A filodendron nálunk kedvelt dísznövény. Az egyszikű, trópusi lián, jellegzetes léggyökerekkel rendelkezik. Filodendron levél és léggyökér (Fotó: Kriska György) A különböző környezeti tényezőknek megfelelően a gyökerek alakja és működése is megváltozhat, ami módosult gyökerek megjelenéséhez…..
Piros árvacsalán (Fotó: Kriska György) Piros árvacsalán mező (Fotó: Kriska György) A piros árvacsalán gyakori megjelenésű a parlagokon, utak szélén, száraz erdőkben, akácosokban. Kertekben és a városi zöld területeken is közönséges gyom. A márciustól szeptember végéig virágzó növény az ajakosok…..
Aranyfa vagy aranycserje néven az olajfafélék családjába tartozó növényeket sorolunk. A felálló vagy lehajló ágú cserjéket tévesen aranyesőnek is szokták nevezni. Az igazi aranyeső pillangósvirágú növény melynek sárga virágai fürtökben csüngenek le a cserjéről. Az aranyfa virágai lombfakadás előtt…..
A tökszár beszerzése városlakók számára nem egyszerűen megoldható feladat, ezért a bikollaterális nyalábok vizsgálatára célszerű egy könnyebben beszerezhető tökfélét választanunk. A cukkini az év minden szakában megvásárolható az élelmiszerüzletekben, ezért jó objektuma a szárvizsgálatnak.…..
Készítsünk borotvapengével kereszt- és sugárirányú hosszmetszetet feketefenyő fiatal ágából, majd toluidinkékkel fessük meg a metszeteket! Ezeket fénymikroszkóppal vizsgáljuk, áteső és felső megvilágítás mellett! Az ágkeresztmetszeti képen fentről lefelé a peridermát a kéregparenchima követi…..
Készítsünk keresztmetszetet a mezei zsurló szárából és toluidinkékkel történő megfestés után vizsgáljuk meg fénymikroszkópban! Zsurló szárkeresztmetszet fénymikroszkópos képei (Fotó: Kriska György) Az erősen bordás szár kiemelkedő bordáiban az epidermisz alatt szklerenchimakötegek merevítik…..
A gyöngyvirág rizómájának részlete (Fotó: Kriska György) A növény hosszú szártagú rhizomájából a szártag közepe táján készítsünk vékony keresztmetszet-részleteket és fessük meg toluidinkékkel. A gyöngyvirág rizómájának külső rétegei, az egy sejtrétegű bőrszövet és az alatta…..
A szobai ciklámen elő-ázsiai eredetű, kedvelt cserepes dísznövény. Föld alatti szerve szárgumó, ebből erednek hosszú nyelű szíves, kerekded, csipkés szélű, tenyeres erezetű levelei.   Ciklámen A levelek felső oldala (színe) zöld, alsó oldala (fonákja) pedig lila. Ezek epidermiszei eltérő…..
Nedves réteken, legelőkön az utak szélein az egész országban gyakori a réti boglárka. Az aranysárga virágú növény 30-100 cm magas, májustól egész novemberig virágzik. Mérgező volta miatt a legelésző állatok elkerülik. Kiszárítva elveszti méreganyagtartalmát. Réti boglárka A szártag középső…..
A farkasalma közel félméteresre, vagy akár méteresre megnövő évelő lágyszárú. Virága beporzásához apró legyeket ejt csapdába. Az ártereken, cserjésekben, szegélynövényzetben gyakori növény májustól szeptemberig virágzik. A kétszikűek egyik másodlagos szárvastagodás típusa a farkasalma, vagy lián…..