Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VNP

25 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Salvador, az első főváros, Bahia szövetségi állam központja, a Fekete Róma, A boldogság fővárosa. Sokféleképpen nevezhetjük a Mindenszentek-öbölnél fekvő, Budapestnél másfélszer népesebb, az afro-brazil kultúrkör szellemi és spirituális központját. Veszélyesebb Riónál, crackfüggők támadják meg a…..
Brazíliaváros (Brasília) a megvalósult, vasbetonba öntött utópia. Egy főváros, ami 1960. április 21-e óta létezik, és rekordgyorsan, 1987-re a világörökség része lett. De minek kellett rengeteg pénzből a szinte lakatlan Planalto Central fennsíkra pár év alatt egy komplett nagyvárost felhúzni? Miért…..
Messze nem használtam ki Ilha Grande által kínált lehetőségeket. A turisták körében népszerű sziget, mely nincs túl messze Paraty-tól, rengeteg stranddal rendelkezik, remek túrákat lehet tenni rajta (van trópusi erdő, hegyek), meg persze számos hajókirándulást is hirdetnek. Engem a sznorkelezés…..
Karády Katalin 1953-ban São Paulóba költözött, ahol kalapkészítésből élt. Tizenöt évet élt ott, mielőtt New Yorkba költözött volna. Nem akarom bírálni a dívát, de Rio de Janeiro jobb választás lett volna. Kettős érzéssel érkeztem meg Brazília volt fővárosába: gyermeki öröm és lelkesedés, illetve…..
Ígértem, írok arról a bő három napról, amit újra Chilében töltöttem, méghozzá San Pedro de Atacamában. Furcsa volt két hónap után visszatérni Chilébe: a sok utazás kissé elmosta az ottani emlékeim, épp annyira, hogy kelljen egy fél nap, mire minden a helyére került. A szállásom a település szélén…..
A Titicaca-tó Peru és Bolívia határán található, a világ legmagasabban fekvő tava a maga 3800 méteres magasságával. Annyira közel jártam Peruhoz, hogy a telefonom órája átállt a perui időzónára, ott egy órával kevesebb van. La Pazból a busz 2-3 óra alatt jut el Copacabanába, a bolíviai part…..
La Paz komoly felvonórendszerrel dicsekedhet, melyet egy ebben az iparban szakértő osztrák céggel készíttettek el. Az első vonalat közel kilenc éve adták át, a 11.-et kicsivel több mint négy éve. Öt év alatt elkészültek tehát a Mi Teleféricóval, az ellenzék hevesen támadta a drága beruházást. A…..
Megérkezésem Bolíviába nem sok jót sejtetett: egy fárasztó éjszakai buszozás után (hajnalban a paraguay-i hatóságok mindenkit leszállítottak a buszról, egyenként ellenőrizték az okmányokat és a csomagokat, hogy ezt a határon megismételjék) az első, amit ebből az országból láttam - a kóbor kutyákon…..
Ciudad del Este határában, Presidente Franco (igen az egyik elnökről van elnevezve) településen van a Monday vízesés, Paraguay szerény válasza az Iguazúra. Nem könnyű eljutni oda: a városi busz sofőrjének jelezni kell, hová igyekszel, ő pedig majd szól, mikor szállj le. Ebben az esetben ez sem volt…..
Előző bejegyzésemben arra voltam kíváncsi, hová megy a sok uruguayi faszállító. Nem voltam rest, felkerekedtem, meg sem álltam Montevideo városáig, annak is a parlamentjéig, hogy választ kapjak az égető kérdésre. Az épületet bejárni óhajtó turistának álcáztuk magunkat Z-val, haladtunk is szépen.…..
Egy hét kimaradt, aminek az volt az oka, hogy az utóbbi időben sokat túráztam, így térerő és szabadidő híján nem volt lehetőségem megírni a következő bejegyzést. De ezen a 24 órás, félidőben buszt váltó úton Barilochéba minden körülmény adott, hogy megszülessen A nagy Patagónia-összefoglaló…..
VNP 2023.03.08 02:46:14
@geegee: Nagy felfedezés és élmény nekem Patagónia. Aki tudja, mindenképp látogasson el oda! Nem fog csalódni (persze az itteni nyáron kell jönni). Hát igen, nehéz volt megszokni, hogy mindig a fejembe száll a vér, itt, a déli féltekén. Ha már nagyon elegem van, fejen állok egy ideig, az segíteni szokott. Itteni sarki fény nincs vagy csak a nagyon gazdag utazóknak mutatkozik meg prepay rendszerben.
VNP 2023.03.16 01:13:04
@geegee: külön ilyen poszt nem volt, de még lehet. Köszi, neked meg jó olvasást!
Mit is írhatnék Buenos Airesről? Ritkán jutok el ekkora városba: a szűken vett települést 8 milliónál többen, mindennel együtt 14 millióan lakják. Felfoghatatlan számok. Elég sokat utaztam a városban, de így is csak töredékeket tudok felvillantani ebben a bejegyzésben. Ezek mind más képet mutatnak,…..
Ha Dél-Amerika szépségeiről van szó, a legtöbben Perura gondolnak (főleg a Machu Picchu miatt), illetve a brazil tengerpartra, a Megváltó Jézus-szoborra. Kevesebbeknek jut eszükbe az Amazonas esőerdeje, az Atacama sivatag, az Andok vagy az általam is dicsért Patagónia. De ki a fene gondol Argentína…..
Egy 24 órás buszút után érkeztem meg Barilochéba, az argentin tóvidék népszerű településére. Igazából még ő is Patagóniához tartozik, annak északi részéhez, valamivel feljebb helyezkedik el, mint az Andok túloldalán található chilei Puerto Varas, amelyről már írtam korábban. A hatalmas Nahuel…..
Több mint két hónapja vagyok úton. Több ezer kilométert tettem meg földön, vízen, levegőben. Dél-Amerika északi csücskéből hamarosan eljutok Patagónia legdélibb szegletébe. Most érzem azt, hogy leszívta az erőm a folyamatos tervezés, utazás, városnézés, természetjárás - vagyis a hátizsákos…..
Dél-Amerikában utazva egyre kevesebb dolgon lepődöm meg: hozzászokom, hogy autók csomagtartójából vagy rakteréből árulnak gyümölcsöt, süteményeket, tortákat. A járdára kiterített használt ruhákhoz, ócskaságokhoz, értéktelen vackokhoz. A tömegközlekedésen ételt, italt, fagyit, ékszereket árusítókhoz.…..
Pár mondat Guayaquil városáról. Ecuador legnépesebb települése (2,7 millió lakos), fő tengeri kikötője, mely a Guayas folyó torkolatánál helyezkedik el. Ilyenkor nyáron izzasztóan párás meleg van, nem könnyű elviselni. Főleg, ha nem légkondis a szobád. Alig találkoztam turistával, pedig a…..
Utazni sokan szeretnek. Eljutni távoli, különleges, szép, kalandokat kínáló, esetleg népszerű vagy alig ismert helyekre. A lényeg, hogy térben szoktuk elképzelni az utazást. Mára már szinte mindenhová el lehet jutni, ha kellően vastag a pénztárcád. Be lehet fizetni atomtengeralattjáróra, űrutazásra,…..
...zakatol a busz. Mivel a vasút szinte teljesen hiányzik Dél-Amerikából, mindenhová távolsági buszokkal lehet eljutni. Számos társaság verseng az utasokért, nincs egy közös menetrend, ami tájékoztatna, mikor és hová indulnak a buszok. A buszállomáson jellemzően leszólítanak (főleg ott, ahol többen…..
Ha Ecuadorban fizetsz be egy amazóniai kalandra, két lehetőséged van. A Yasuni Nemzeti Park, ami a napi 250 dolláros árával jócskán megszűri a látogatóit, csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak. Nyilván az a prémium kategória, ott a pénzedért akár jaguárt is láthatsz. Állítólag nemrég Will…..
Még Medellínben ejtettem el a fonalat. Onnan egy éjszakai busszal Salentóba mentem, Kolumbia leglátogatottabb kistelepülésére. Azért ilyen népszerű hely, mert a kolumbiai kávétermesztő vidék (zona cafetera) szívcsakrája, és mert onnan a legkönnyebben megközelíthető a csodálatos Cocora Valley. Úgy…..
Mióta kitaláltam, hogy lesz ez a hat hónapos utazás, tudtam, hogy el akarok menni García Márquez szülőházába. Macondót (ilyen nevű település létezik, nincs is messze) Aracatacáról mintázta, mely Kolumbia karibi-térségéhez tartozik, egy bő óra utazással elérhető Santa Marta, vagyis a tengerpart. A…..
Santa Marta félmilliós nagyváros a Karib-tenger partján. Itt temették el Bolívart, hogy majd később a maradványait Caracasba vigyék. Strandja nem túl szép, utcáin őrült forgalom, estére mindenhonnan bömböl a zene, napok szorgos keresése után sem találtam olyan helyet, postát, bármit, ahol bélyeget…..
"Mint minden latin-amerikai főváros, Bogota is mozgékony és változékony város, bizonytalan számú, hét- vagy nyolcmillió lakosával: itt ha az ember túl sokáig behunyja a szemét, könnyen lehet, hogy mire kinyitja, egészen más világot talál maga körül (...)" Juan Gabriel Vásquez Becsapódás című…..
Sosem pakoltam még be hat hónapos utazásra, így volt bennem aggodalom. Mit felejtek ki, mit cipelek majd fölöslegesen fél éven keresztül? A képhez képest még bekerült a Tisza cipőm is, mert 9 kilót sem nyomott a megpakolt nagy hátizsákom. A fejpárna nem került rá a képre, utána pedig nemes…..