Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Felkészítő

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1950-es évek [LINK]   Magyarország a Rákosi-korban Magyarország a háború végén: Óriási pusztítást hozott a háború: 1 millió halott, városaink romokban, Budapesten a hidak lebombázva.  Legfőbb problémák: éhinség, szegénység, munkanélküliség, hatalmas infláció Az országvezetés hármas…..
20. A II. világháború és a Horthy-korszak   Adolf Hitler és a nácizmus Németországban 1932 nyarán megtartott választásokon a Nemzetiszocialista párt győzött, így 1933 január 30-án annak vezetője, Adolf Hitler szerezte meg a kancellári széket. Hatalomra jutása véget vet a Weimari Köztársaságnak…..
18. A nagy gyarmatosítások kora   Gyarmatosítás: Az első nagy gyarmatosítások a nagy földrajzi felfedezések után zajlottak  a16. században. Ekkor még csak főleg Spanyolország és Portugália terjeszkedett. Később újabb államok is gyarmatokat szereztek. A gyarmatokkal egy-egy ország jelentős…..
17. Dualizmus és a Tisza Kálmán időszak   A Tisza család: A kiegyezés után, 1875 és 1917 közötti 40 évben Magyarország meghatározó korszakát jelentették a "Tiszák": Tisza Kálmán és fia gróf Tisza István. Miniszterelnökökként, illetve Tisza István esetében emellett házelnökként és kormánypárti…..
16. Az 1848/49-et követő elnyomás és kiegyezés   Önkényuralom megtorlás és ellenállás A magyarok megbüntetése: A Ferenc József által vezetett Osztrák Birodalom bosszúra szomjazott 1849 nyarán, amiért csak nagy nehezen és csak orosz segítséggel tudta leverni a magyar szabadságharcot! Az ifjú…..
15. A forradalom: 1848 március 15.    Az utolsó rendi országgyűlés: 1847- novemberében ült össze az országgyűlés. Kossuth és Széchenyi is követ lett, mindketten az alsóházban. A diéta fele udvar-hű volt (konzervatív) fele Kossuthékat követte. A gyűlés egészen a párizsi forradalom híréig kevés…..
14. A reformkor   Az 1830 és 1848 közti időszakot, melyben a haladó, liberális nemesség reformokkal próbálta modernizálni és az Osztrák Birodalmon belül önállósítani Magyarországot, reformkornak nevezzük. A reformkor fogalomrendszere 1.) Közteherviselés: Nemesi adómentesség helyett mindenkire…..
13. Az ipari forradalom A XIX. századi Anglia, majd az USA, illetve a Nyugat-európai országok gazdasági termelésében ugrásszerűen bekövetkező mennyiségi, minőségi növekedést, melynek során a manufaktúraipart a gyáripar váltotta fel, és a tőke illetve munkaerő a mezőgazdaság helyett már az iparba…..
12. A nagy francia forradalom és Napóleon A francia forradalom előzményei A nagy francia forradalmat megelőző 150 év abszolutista időszakát nevezzük Ancien Regime -nek (jelentése: régi rendszer). Ezt a korszakot három francia uralkodó: 14., 15., és 16. Lajos jellemezte.  Évszám szerint:…..
10. A Rákóczi-szabadságharc   A magyar lakosság sérelmei:  A török kiűzése után az osztrák hadsereg megszállva tartotta az országot és erős elnyomás vette kezdetét. Hazánkat fegyverrel meghódított gyarmatként kezelte. A nemesek és a parasztok is "nyögtek" az osztrák uralom alatt, főleg az adók,…..
9. A török idők (1526-1699)   A mohácsi csatában a törökök gyors győzelmet arattak, az ütközetben elesett 28 főúr, hét főpap és II. Lajos is. A csatát követően a török feldúlta Budát, majd az országot legyőzöttnek minősítve kivonult hazánkból. Szulejmán innentől Magyarországot sajátjának,…..
8. Reformáció és ellenreformáció   [Kiegészítő anyag] Reformáció fogalma: A reformáció egy olyan 16. századi vallási megújulási folyamat volt, mely a katolikus egyház szakadását idézte elő, Luther Márton fellépése nyomán. I.Luther Márton  1.) Luther paraszti származású, Ágoston rendi szerzetes…..
7. A nagy felfedezések   A nagy földrajzi felfedezések okai: 1.) Aranyéhség. A keresztes háborúk után Ázsiával meginduló kereskedelem – mely fűszereket, porcelánt, selymet hozott Európába – rengeteg aranyat és ezüstöt igényelt. Ráadásul 15. század végére kimerültek Európa aranybányái is. Az…..
6. Az Oszmán Birodalom   Oszmánok eredete: A török őshaza a Kaszpi-tenger, Aral-tó vidékén van, ám több török törzs is létezett. Az elsőként vándorlásra induló török törzset szeldzsuk törököknek nevezték. A szeldzsuk vándorlás Európa irányába történt. Ennek során "ütköztek" a Bizánci Birodalomba.…..
5. Vegyes-házi királyok 2. (Hunyadiak és Jagellók) [Jagellók és Hunyadiak kora] A Hunyadi család: Vita: V. László (Albert fia) vagy I. Ulászló legyen a király! A vita polgárháborúvá fajult, melyben Albert fiát V. Lászlót a Habsburgok és a főnemesek, míg I. Ulászlót a Hunyadiak és a köznemesek…..
4. Vegyes-házi királyok 1. (Az Anjouk és Zsigmond)  Az Anjouk [link] A francia uralkodó-család, a Capet-dinasztia oldalágát alkották az Anjouk, akik 1266-ban megszerezték IV. Kelemen pápától a Nápolyi Királyságot. Az Anjou család egyik tagja, Károly beházasodik az Árpád-házba és elveszi feleségül…..
Emelt szintű történelem érettségire való felkészítést vállalok, on-line foglalkozások megtartásával.   A nevem: Harmat Árpád, gimnáziumi történelemtanárként dolgozom, bemutatkozásomat itt találod. A legfontosabb 27 történelmi témakörből egy tematikát állítottam össze, mely leginkább kiemelt…..
* * Inaktiváció         *    ..