Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arpadia

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közép és emelt szint történelem (forrás) ***..
Árpádia Árpád fejedelem 2022.12.13 11:12:06
Árpád fejedelem, Álmos fia 845 körül született a Turul nemzettségben, a magyar törzsek sztyeppei vándorlásának időszakában. (Édesanyjának neve ugyanúgy nem maradt fenn, mint feleségének kiléte, akitől fiai születtek.) Bizánci források szerint - konkrétan: VII. Kontantinosz császár által hátrahagyott…..
Nemzeti király-dinasztiánk névadójának, Árpád fejedelemnek kiemelkedő történelmi szerepe aligha kérdőjelezhető meg. Ő vezette honfoglaló törzseinket a Kárpát-medencébe és ő védelmezte szállásterületeinket a honalapítást követő években. Ugyanakkor családjának valódi elnevezése ma is kérdéses.…..
A korábban virágzó Azték Birodalmat és annak fővárosát, Tenocstitlant Hernan Cortés spanyol konkvisztádor serege 1521 augusztus 13-án hódította meg, mégpedig szörnyű rombolás és öldöklés után. A mai Mexikó területén fekvő azték fővárost nem csak spanyolok, de az aztékokkal ellenséges viszonyban álló…..
Adolf Hitler, Németország teljhatalmú náci diktátora (1933-1945) nem volt éppen barátkozós ember. Alig akadt olyan, aki közel állt volna hozzá, még kevesebb, akiben teljesen megbízott volna. Felnőtt életének kezdetén Ernst Hanfstaengl (a kiadója), Rudolf Hess (a pártbéli helyettese) és Hermann…..
A több mint 50 magyar uralkodó közül (beleszámítva az erdélyi fejedelmeket is) három olyan is akadt, akiket saját korában szinte egységesen utált a nép és a nemesség, miközben az utókor megszépítette uralkodásukat. Egyikük maga Szent István volt, aki az 1000 karácsonyán kezdődő és 1038 augusztusig…..
Az 1458 és 1490 között uralkodó I. Mátyás (teljes nevén: Hunyadi Mátyás) a magyar történelem egyik kimagasló, fontos alakja, akiről a néphagyomány számtalan érdekes mesét és történetet őriz. Ezekben Mátyás király mindig pozitív figura, igazságos, kegyelmes és nagylelkű. Saját korában azonban nem…..
Az összesen 166 napon keresztül tartó és 1,3 millió katona halálát okozó, 500 ezer elesett szovjet és 800 ezer elhunyt német sírhelyévé váló sztálingrádi csata volt az emberi történelem eddigi legnagyobb fegyveres összecsapása. Jelen posztnak nem célja a harcok részletes bemutatása - melyekről…..
Árpádia Tartalomjegyzék 2022.11.10 11:10:04
Történelmi érdekességek és ismeretek blogja. Az alábbi menüpontok között választhat: I. Érdekességek a történelemben II. Történelmi filmek elemzései III. Történelmi témájú blogjaim IV. Oktatási anyagok IV. A blog bemutatkozása  ..
Árpádia Filmes blogok 2022.11.10 10:51:23
fortress.blog.hu [29] harper.blog.hu [14] filmworlds.blog.hu [73] kritikusa.blog.hu  [38] filmelemzoiro.blog.hu [49!] filmflash.blog.hu [32] filmekröviden.blog.hu [50] recensens.blog.hu [26] filmtress.blog.hu [53] film-kritikus.blog.hu [12] starwarsfilmek.blog.hu [50] tiefighter.blog.hu…..
Árpádia Történelmi blogok 2022.11.10 10:48:31
tortenelemcikkek.hu jegyzettar.blog.hu tortenelmi.blog.hu tortenetiro.blog.hu toriklub.blog.hu haboruk.blog.hu tortenelemtanulas eremitha.blog.hu auctor.blog.hu monakhosz.blog.hu vonhermanitz.blog.hu aetius.blog.hu vinicius.blog.hu magister.blog.hu felkeszito.blog.hu  ..
Árpádia Árpádia blog 2022.11.10 09:25:04
Isten hozott nálam! Miről szól az Árpádia blog? Blogom történelemről szól vagyis a múlt eseményeiről és érdekességeiről. Fontos számomra a történelem, főállásomban is ezzel foglalkozom. Szeretek posztokat írni, cikkeket készíteni a blogok világában és saját honlapjaimon is. Imádom a könyveket és a…..