Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Ferenc.hu

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai Tomori utca környékén, 1826. április 15-én csaptak fel a lángok, ami a viharos észak-nyugati szélnek köszönhetően Nagykőrös legnagyobb természeti katasztrófájához vezetett.  Illusztráció: nagykőrösi tűzoltók vonulásra készen a két világháború közöttFotó forrása: 125 éves a nagykőrösi…..
A történetírás szerint az első Szputnyik fellövésével kezdődött meg bolygónkon az űrkorszak. A Szputnyik–3 makettje a kalugai Űrhajózástörténeti MúzeumbanFotó: Wikipédia A Föld első műholdját 1957. október 4-én Bajkonurból küldték az űrbe a szovjetek, ám alacsony pályája miatt három hónap múlva…..
Durva horrortörténet tartotta lázban Nagykőröst 1965 őszén. A városban elterjedt pletyka szerint egy tehergépkocsi vezetője Kocsér felé tartott és az országúton egy döglött kutyát látott. A sofőr megállította a kocsit és félrehúzta a jószágot az árok szélére, majd tovább haladt. Kocséron…..
Munkácsy Mihály nem járt Nagykőrösön és semmiféle ismert kapcsolata nincs a várossal. Azonban volt egy kőrösi lakos, akinek abban a kivételes szerencsében volt része, hogy személyesen találkozhatott a világhírű mesterrel. Özvegy Papp Lajosné a Nagykőrösi Híradó 1960. január 26-i számában osztotta…..
Franklin D. Roosevelt elnök 1939. április 30-án nyitotta meg a New York-i világkiállítást. A Life szerint a New York Queens városrészében, a Flushing Meadows parkban rendezett expo sok szempontból egyedülálló volt, nem utolsósorban abban, hogy témája és célja szempontjából egyaránt eltért a korábbi…..
Volt Nagykőrös életében majd három és fél évtized, amikor ha valaki azt mondta, hogy találkozzunk a Vénuszban, senkinek sem az égen ragyogó esthajnalcsillag jutott az eszébe, hanem a városközpont közkedvelt presszója. Az a hely, amely 1960. június 16-tól – az utolsó időszakban kisebb-nagyobb…..
Az alábbi nagykőrösi riport a Pest Megyei Hírlap 1957. május 16-i számában jelent meg: Illusztráció: Nagykőrös c. diafilm. 1960 Amikor megérkeztünk a májusi nap fényében fürdő városba, éppen hetipiac volt. Roskadásig megtelt szekerek, targoncák hozták a friss zöld salátát, almát és sok más…..
Az alábbi írás a Nagykőrösi Híradó 1964. január 17-i számában jelent meg: Nagy érdeklődéssel olvastuk a Képes Újság legutóbbi számában Kelemen Endre: Iskola a képernyőn című riportját. A riportot az teszi részünkre érdekessé, érdekeltté, mert szereplője, mondhatjuk úgy is: hőse – nagykőrösi. A cikk…..
Ahogy 2022. december 12-én Facebook-oldalamon is beszámoltam róla, levélben fordultam az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt-hez, a nagykőrösi ügyfélszolgálati irodával kapcsolatban. A levél – amelynek dátuma még egyszer: 2022. december 12. - az alábbiakban olvasható: Tisztelt MVM Next…..
Magyarország energiafüggetlenségének egyik útja az energiatakarékosság. Ahhoz, hogy a háztartások érdemben tudják csökkenteni energiafelhasználásukat, valamint hogy a lakosságot meg tudjuk védeni az elszabadult energiaáraktól, a korszerűtlen lakóépületeket fel kell újítani. Ezért az MSZP a…..
"A puli működése bámulatos. Az eb csöndesen, mintegy unottan ül a juhász lábainál, egy szóra felpattan, ránéz a gazdájára s erre a szóra: Teeee erigy árra! - vágtatva indul abban az irányba, amerre a gazda fejével intve mutat; egyet-kettőt vakkant, mire a nyáj már kanyarodik; minden késlekedő juhnak…..
Ma már csak nosztalgiával gondolunk vissza azokra a nagykőrösi szórakozóhelyekre, ahova betérve élőzene fogadta a vendéget. Volt ahol csak egy zongorista játszott, máshol zenekar, de aki cigányzenére vágyott, az is megtalálhatta a maga helyét. Illusztráció. Forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor A…..
A Nagykőrösi Konzervgyár területén áll Molnár Elek Békegalambja, a Hősök tere fölé Zala György oroszlánja magasodik, ami mögött egy kakas emlékeztet minket a reformáció évfordulójára, a rendelőintézettel szemben két béka köpi a vizet, a katolikus templom előtt macskát és halakat láthatunk, Arany…..
Ma már nehéz elképzelni, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a játékosok mezeinek számozását először csak az 1954-es svájci világbajnokságon tette kötelezővé. (A sportág története során egyébként itt használtak először csavaros stoplis cipőket is, de nekünk magyaroknak, inkább arról emlékezetes ez a…..
Ma már nagyon nehéz elképzelni, hogy annak idején egy fogvatartott személy szállítása nem a most alaposan leszabályozott módon történt, hanem kimerült abban, hogy a fegyőr tömegközlekedési eszközön átkísérte a rabot az egyik településről a másikra. Természetesen voltak, akik visszaéltek ezzel a…..
Nagykőrös Kossuth Lajos szobrát 1900. szeptember 30-án avatták fel. A Vasárnapi Újság  korabeli tudósításából megtudhatjuk, hogy a szobor 8000 forintba került és „Nagy-Kőrös városa maga gyűjtötte az összeget”. Az alkotás az Osztrák-Magyar Monarchia harmadik egész alakos Kossuth-szobra volt,…..
A címben szereplő kérdés volt annak a sajtópolémiának a vezérfonala, amelyet a nagykőrösi  Arany János Gimnázium 1961. február 18-án rendezett szalagtűző bálján történtek váltottak ki. A sportotthonban tartott összejövetel az akkori elvárásoknak megfelelően indult, a szalagok feltűzését követően…..
  Mint ismeretes, a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Fürj utcai épületszárnyát 2021 nyarán életveszélyessé minősítették és lezárták. A tanítás konténertantermekben kezdődött meg az intézmény udvarán, 2022 szeptemberétől pedig a Toldi iskola kollégiumi épületében folyik a felsősök…..
László Ferenc A Pattogtató Ember 2022.11.06 15:10:37
Vannak emberek, akik valamikor hozzátartoztak Nagykőrös városképéhez. Izsó bácsitól kezdve lehetne sorolni azokat a személyeket, akik valamilyen módon örökre beleégtek több generáció emlékezetébe. Talán ilyen Szűcs László is, akire ha név szerint nem is, de mint a Kőrisfa presszó melletti sarokban…..
László Ferenc Elköltöztem 2022.11.04 18:33:26
Még mielőtt bárki nagyon megörülne, természetesen nem Nagykőrösről költözöm el és nem is a Ceglédi úti kanyarból teszem át a székhelyem máshova, én maradok, csak a régi blogomtól válok meg, hogy egy új felületem - itt - folytassam „írói munkásságomat”. Az első bejegyzésem amott, 2011 júniusában…..
Október 22-én rendezték meg az MSZP tisztújító kongresszusát. Az ezt megelőző hónapokban az alapszabály szerint, úgynevezett felmenő rendszerben, alulról kezdve választották újra a tisztviselőket. A párt nagykőrösi szervezetének taggyűlése újabb két évre megerősítette székében László Ferencet, akit…..