Adatok
Oliva receptjei
515 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Ennek a kenyérnek az elkészítése kicsit hosszadalmasabb a többszöri kelesztés miatt, de ha van időnk, akkor igazán megéri nekiállni, mert nincs vele sok tennivaló, és nagyon szép, ropogós héjú, hagyományos kenyér lesz a végeredmény. Magok nélkül is lehet készíteni.
Hozzávalók:
20 dkg teljes…..
Régóta szerettem volna ezt az ételt elkészíteni, de a batyu speciális formázása mindig visszatartott. Aztán végül is rászántam magam, és nem is volt olyan nehéz, mint azt a videók alapján gondoltam, szerintem elsőre is egész szépre sikerültek. Gyakorlat híján persze kissé ugyan időigényes volt, de…..
Ezt a stollent akkor sütöm, amikor nem akarok kelt tésztával bíbelődni: nagyon egyszerű az elkészítése, ezért kisebb konyhai gyakorlattal rendelkezők is nekiállhatnak. Túrót pedig azért szeretek belegyúrni, mert lazítja a tésztát és nem szárad ki olyan könnyen. Eritrittel készítem, de természetesen…..
Pihe-puha tésztagombóc házi szilvalekvárral töltve, mákkal gazdagon megszórva és vaníliasodóval körítve: kell ennél jobb desszert? Hozzávalók négy gombóchoz:1,5 dl tej1,2 dkg friss élesztő1,5 dkg cukor25 dkg finomlisztcsipet só fél tojás diónyi puha vajfél citrom reszelt héja4 evőkanál szilvalekvárA…..
Egy hagyományos amerikai palacsinta receptet dobtam fel némi bodzával: a tésztába is került egy kevés friss virág és juharszirup helyett bodzasziruppal locsoltam meg a palacsintát. Ezt a szirupot mindenképpen készítsétek el a palacsintához, mert csak így lesz igazán finom!A recept kicsit macerásnak…..
Nagyon kevesen használják a rebarbarát, és ennek szerintem egyik oka, hogy nem igazán tudják, mit is készítsünk belőle. Akinek terem a kertjében, annak érdemes dzsemet is befőzni, mert nagyon finom.Kevés munkával viszont egy hűsítő finomságot is összedobhatunk, nem kell hozzá fagylaltgép, a…..
Egy tavaszi variáció a krumplisalátára: spárgával és borsóval készül; és hogy a könnyedségét fokozzam, a szokásos majonézes öntet helyett joghurtot adok hozzá. Akár önállóan is megállja a helyét, de remek kiegészítő bármilyen sülthöz.
Hozzávalók:50 dkg újkrumpli50 dkg fehér spárga15 dkg zöldborsó3…..
Aki szereti a hollandi mártást, ezt a narancsos verziót mindenképpen próbálja ki, mert isteni finom és jól harmonizál a fogás többi elemével.
Hozzávalók 2 főre:6 kelt sós gofri, a receptje ITT található: fél kg spárga15-20 dkg füstölt lazac1 adag narancsos hollandi mártás
A hollandi mártáshoz…..
Korábban már mutattam egy krumplis gofrit, amit maradék püré felhasználásával lehet gyorsan elkészíteni. Ennek a tésztájába is kell krumpli, de nyersen, és a tésztát még keleszteni is kell. A tészta sós, tehát a feltétnek is ehhez kell igazodnia. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Ebből a…..
Gyakran van a hűtőnkben egy csomag friss gnocchi, nagyon jól jön, amikor gyorsan kell ebédet vagy vacsorát készíteni. Természetesen a házi finomabb lenne, de a szükség törvényt bont :) . Az ételhez bármilyen gombát lehet használni, értelemszerűen a nagyobbakat fel kell szeletelni, ez a pici shimejii…..
Ez az étel szerintem jobb, mint amit a kínai büfékben valaha is ettem, és elkészíteni sem nehéz!
Hozzávalók:2 csirkemellfiléA tésztabundához:7 evőkanál finomliszt3 evőkanál étkezési keményítő1 egész tojás1 evőkanál szezámmagolaj (vagy sima napraforgóolaj)1 púpozott teáskanál sütőporvíz
A…..
Igyekszem népszerűsíteni a halfogyasztást, ezen a blogon is több halétel receptjét megtalálhatjátok már. Most ismét egy egyszerűen elkészíthető receptet mutatok, ezúttal ázsiai ízekre hangolva.Bármilyen halból elkészíthető, nem szükséges hozzá tengeri halfilé, én most harcsafilét használtam.…..
A fürj ritkán használt alapanyag, nem mindig lehet hozzájutni, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Korábban egy töltött fürj receptet már bemutattam, most leírom, hogy a levest hogyan készítem. Ebből a mennyiségből 4 nagy tányérnyi lesz. Levesbetétként egy fél adag töltikét…..
Ezt a süteményt szinte minden karácsonykor megsütöm, éppen itt az ideje, hogy lejegyezzem ide a receptjét, és ne kelljen mindig keresgélnem.Az elkészítése nem nehéz, kis gyakorlattal már neki lehet állni.Hozzávalók:Tészta:250 gramm liszt125 gramm hideg vaj70 gramm porcukor80 gramm mandulaliszt vagy…..
James Martin karácsonyi tortakoszorúja tényleg maga a karácsony, gazdag ízű finomság. Alkoholtartalma miatt csak felnőtteknek ajánlott.Kicsit átalakítottam az eredeti receptet, mert nem kerek savarin-formában sütöttem, hanem tégla alakú kenyérsütő formában, ezért kisebb mennyiséget vettem mindenből,…..
Mutatós köret szaftos ételekhez, nálunk most éppen sertéspörkölthöz. Muffinformában is elkészíthető. Hozzávalók 6 darabhoz:5 db szikkadt zsemlekb. 2 dl tej1 nagyobb salotta hagyma, finomra aprítva1 kis csokor petrezselyemzöld1 tojássó, fehérbors, őrölt szerecsendió kb. 5 dkg vaj6 szufléforma A…..
Ennél a levesnél nagyon fontos a jó minőségű alaplé, ezért maradék húslevesből, vagy direkt ilyen célra főzött csontlevesből készítem (amibe teszek egy kis darab húst is, hogy meglegyen a ramen levesem egyik betéte).A levesbetétek viszonylag szabadon variálhatóak: a hús lehet marha, csirke vagy…..
Nagyobb húsok sózásához profi séfek a sóoldatos fürdőt ajánlják: az ozmózis elvén alapuló módszer lényege, hogy a sós víz átjárja a húst, ezáltal úgy ízesíti azt, hogy nem szárítja ki. A fürdő ideje a hús méretétől függ: én most a kb. 1,5 kilós húsomat 6 óráig hagytam benne, de egész kismalac vagy…..
Hozzávalók négy főre:50 dkg savanyú káposzta1 kis fej hagyma5 dkg zsírszalonna1 teáskanál cukor1 dl száraz fehérbor (vagy pezsgő)2,5 dl húsleves2 babérlevél5 szem borssó, kevés vajA kockára vágott szalonna zsírját egy lábosban kiolvasztom, a megsült pörcöt kiveszem, félreteszem. A zsíron a cukrot…..
Hozzávalók 12 db gombóchoz:16 dkg kenyér, kb. egy cm-es kockákra vágva2 tojás1,5 dl tej10 dkg húsos szalonna, kis kockákra vágva6 dkg szalámi (nem paprikás fajta, pl. téliszalámi), kis kockákra vágva1 evőkanál vágott friss petrezselyemzöld1 teáskanál vagott friss metélőhagymakb. 6-8 dkg lisztsó,…..
A receptben megadott mennyiségek egy 24 cm átmérőjű tortaformához elegendőek. Tészta:175 gramm puha vaj150 gramm cukorcsipet só150 gramm liszt2 csapott teáskanál sütőpor3 evőkanál tej3 tojás sárgájaKörtés réteg:4 nagy körte (érett, de nem túl puha)fél dl víz4 evőkanál cukor1 fahéjrúd1…..
Már egy ideje nagyon kedvelem a túrógombóc főzés nélküli változatát, amit most zabpehellyel próbáltam ki. Hozzávalók:25 dkg túró1,2 dl tej4 evőkanál apróbb szemű zabpehely2 evőkanál eritritcsipet só1 csomag vaníliás cukorfél citrom reszelt héjaA beforgatáshoz vaj és kekszmorzsa.Először a tejet a…..
Már nagyon régen kaptam ezt az almás pite receptet, ezzel a névvel. Tényleg mesésen finom a tésztája, azóta csak így sütöm. Hozzávalók (egy nagy gáztepsihez):50 dkg finomliszt1 csomag sütőpor20 dkg kristálycukorcsipet só20 dkg vaj1 tojás1 tejföl (175 grammos)Töltelék:2 kg alma20 dkg kristálycukor1…..
Egy villámgyors desszert, már ami az elkészítést illeti, mert sütni nem kell. Azonban jót tesz neki, ha egy kicsit hagyjuk állni, puhulni a piskótát fogyasztás előtt. Babapiskóta, nutella, mascarpone és darált mandula kell hozzá. Mennyiségeket nem írok, amennyi alapanyag van otthon, annyiból…..
Készíthető sima lisztből (BL 55) vagy kenyérlisztből is. Én most fele-fele arányban használtam kenyérlisztet és fehér tönkölylisztet. A medvehagyma is ízlés szerint adagolható, azért túl sokat nem érdemes beletenni, mert nagyon erős fokhagymás íze lesz a kenyérnek. Nekem az összevágott medvehagymám…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz