Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olvassAmarával

26 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvass Amarával Tíz év magány 2024.04.17 10:00:00
Kedves Olvasó! Gabriel García Márquez, a 20. századi latin-amerikai irodalom legnagyobb alakja éppen ma 10 éve (2014. április 17-én) halt meg. Az a 10 évvel ezelőtti áprilisi nap is úgy indult, mint a többi, de emlékszem, és amíg élek, emlékezni fogok rá, hogy mennyire letaglózott a halálának a…..
Kedves Olvasó! Ma egy egészen rendkívüli történetről mesélek neked, amely az olvasásról és a szeretetről szól. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni. Hol kapcsolódik össze a két dolog? Az agyban...
Kedves Olvasó! Köszöntelek újra, és köszönöm, hogy 2024-ben is itt vagy! Ennek a bejegyzésnek az első mondata a köszönet kell, hogy legyen a Budapesti Cervantes Intézetnek és személyesen Molnár Gábor Tamásnak, az ELTE docensének, ugyanis a spanyol intézet szervezésében az elmúlt négy hétfőn egy…..
Kedves Olvasó! Így advent idején különösen ajánlom figyelmedbe Finy Petra Almás pite című, nemrégiben megjelent mesekönyvét. Igen, egy mesekönyvet. Eddig én Finy Petrát nem erről az oldaláról ismertem. 2020 elején az Akkor is című regénye éppen akkor talált meg, amikor a legnagyobb szükségem volt…..
Kedves Olvasó! Régen találkoztunk. Üdvözöllek újra! Egy nem mindennapi könyvről szeretnék ma mesélni neked, amelybe teljesen véletlenül botlottam bele egy könyvesbolti bóklászás során. Rendkívül hálás vagyok érte, hogy felfedeztem ezt a művet és találkozhattam fantasztikus, elképesztő személyiségű…..
Kedves Olvasó! Tudom, hogy ma nagyon fontos irodalmi esemény történt, jelesül, ma jelentették be, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat Jon Fosse kapja, de mégis arra kérlek, engedd meg, hogy most ne a norvég íróról, hanem a magyar irodalom számomra legnagyobb kincséről, Szabó Magdáról írjak egy pár…..
Olvass Amarával Isabel Allende 81! 2023.08.02 09:00:00
Ma ünnepli 81. születésnapját Isabel Allende chilei írónő. Ennek alkalmából összeszedtem Nektek 15 érdekességet az írónőről...
Kedves Olvasó! Friss hír, hogy Virginia Woolf Világítótorony című regényét az angol Vintage kiadó egy közleménnyel látja el, mely szerint a kiadó ugyan az eredeti Woolf-szöveget közli, „de ez nem jelenti azt, hogy támogatja a benne található kulturális reprezentációkat vagy nyelvezetet”. Hasonló…..
Kedves Olvasó! Ez a mai egy picit rendhagyó bejegyzés lesz, abból a szempontból, hogy nem csak egy könyvről fog szólni. Persze a fő csapásirány az lesz, viszont a könyv kapcsán szeretnék megemlíteni egy filmet is, mert a témájuk hasonló, csak ugyanannak az éremnek a két oldalát mutatják meg.…..
Kedves Olvasó! Egészen hosszú idő telt el az utolsó bejegyzésem óta, amit nagyon sajnálok, de most újra itt vagyok, és egy nem mindennapi verseskötetről szeretnék mesélni, amely egy véráztatta, békevággyal és rengeteg szenvedéllyel áthatott országba repít. Kolumbiában járunk, Gabriel García…..
Januárban a hónap könyve az Olvass Amarával Facebook-oldalon Julie Otsuka: Buddha a padláson című regénye volt...
Nem titok, hogy hatalmas Agatha Christie-rajongó vagyok. Rengeteg regényét és novelláját olvastam, és majdnem minden filmfeldolgozást is láttam, ami a történeteiből készült. Egyszerűen bámulatos elme volt, ahogy tényleg az utolsó percig (lapokig) nehéz kitalálni a megoldást a regényeiben. Agatha…..
"Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe." Tökéletes kezdőmondat egy regénynek, ami nem is csoda, hiszen szerzője úgy tartja, az első mondat, afféle laboratórium lehet, mely meghatározza egy könyv…..
olvassAmarával 2022.12.21 20:00:51
@Ea: Nagyon örülök, hogy tetszett!
Amara
A Nobel-díjasok sorozat második részében a tavalyi nyertesről, Abdulrazak Gurnahról lesz szó. Gurnah 1948-ban Zanzibárban született, és 1966-ban az arab lakosságot ért üldöztetés elől menekült az Egyesült Királyságba. Utóéletek című regénye – eddig csak ez az egy műve jelent meg magyarul – a…..
Az elkövetkező három héten Nobel-díjas szerzők műveiről fogok írni. Az első rész az idei nyertes Annie Ernaux legnagyobb hatású könyvéről, az Évekről szól, amelyet a hétvégén elolvastam el. Kedden pedig Lévai Katalin jóvoltából volt szerencsém részt venni egy rendkívül inspiráló beszélgetésen a…..
Hatalmas Agatha Christie-rajongó vagyok, és nagyon elfogult is az írónővel. Ezt fontosnak tartom már rögtön az elején leszögezni. Megvettem a Helikon Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent legújabb novelláskötetet, amelyben 12 új Miss Marple-sztori olvasható. Csak hát kortárs szerzők tollából. És…..
„Semminek nincs értelme. Ezért semmit sem érdemes csinálni.” Erős kezdőmondat egy könyvnek. Mégis ezzel a két mondattal kezdődik Janne Teller Semmi című regénye, amely Dániában 2000-ben jelent meg, és azonnal be is tiltották. Botránykönyvnek minősítették. Majd egy évvel később, 2001-ben megkapta a…..
Kedves Olvasó! Egy kisebb szünet után ismét üdvözöllek a blogomon. Vajon szüksége van-e a modern embernek versekre? Tudnak-e a mai kortárs költők olyat alkotni, mint annak idején a nagy klasszikusok? Miben segíthetnek a versek a mai rohanó világban? Egy verses kötetről szól a mai blogposztom...
  Kedves Olvasó! Nemsokára látható lesz a mozikban Janne Teller nagysikerű Semmi című könyvéből készült film. Ebből az apropóból elkezdtem olvasni a könyvet, amely Dániában 2000-ben jelent meg, és óriási botrányt kavart. A megjelenést követően egy évvel viszont már díjat nyert, és kötelező…..
olvassAmarával 2022.10.28 15:09:37
@Apátok_mi: Köszönöm, hogy megtiszteltél a véleményeddel. Emlékeszem, hogy nekünk is általánosban ezeket a könyveket kellett elolvasni, és én sem szerettem, pontosan azért, amit te is írsz, vagyis hogy rettenetesen szomorúak. Azt nem értem, hogy azóta már annyira sok tök jó gyerekkönyv van, amit a gyerekek is szívesen olvasnak, miért nem mondják azt nekik, hogy azt olvasd el, amihez kedved van? Miért kell ezeket a nyomasztó, szomorú történeteket olvastatni velük, ha van abszolút nekik szóló is? Az én környezetemben például 11-13 éves gyerekek (az egyik kislány, a másik kisfiú) az Egy Ropi/ Egy Zizi naplóját falták. Csak egy példa.

Kétségtelen, hogy nem attól lesz valaki jó vagy rossz ember, hogy szeret-e olvasni. Ebben (is) teljesen egyetértünk. Viszont azt gondolom, hogy az olvasás ad egyfajta pluszt a mindennapok rohanásában/szürkeségében (nekem legalább is egészen biztosan) és ezért lenne jó, ha minél több fiatal rákapna az olvasásra.

A Lőrinc L. László- könyvet pedig köszönöm, hogy írtad, mert azt nem olvastam, és most kíváncsi lettem rá! El fogom olvasni.

Amara
olvassAmarával 2022.10.31 21:14:03
@Androsz: Köszönöm, hogy megtiszteltetek a véleményetekkel! Szerintem nagyon jó "beszélgetés" alakult ki az írásom kapcsán, és ennek elmondhatatlanul örülök, hiszen ez (is) volt a cél.
Szerintem rengeteg szuper dolgot vetettetek fel, ha megengeditek, ezekre röviden reflektálnék.
Én magam is azt gondolom, hogy bizony felül kellene vizsgálni a kötelező olvasmányok listáját. Valóban hatalmas, feloldhatatlannak tűnő dilemma, hogy a klasszikusokat ismerjék meg a fiatalok, vagy inkább az olvasást szeressék meg. Ha én döntéshozó pozícióban lennék, úgy oldanám fel ezt a dilemmát, hogy a klasszikusoktól nem teljes regényeket olvastatnék, hanem például novellákat. Most került a kezembe egy nagyszerű antológia, a Világ leszebb elbeszélései a címe, és az ókortól a XX. századig klasszikus és nem annyira klasszikus szerzők novellái olvashatók benne. Szerintem ez sokkal fogyaszthatóbb lenne a diákoknak is, mint egy több száz oldalas, nehéz szövegű regény. Említetted a sci-fiket és Rejtőt. Szerintem is simán lehetne ilyen műveket is a gyerekek kezébe adni, nagy valószínűséggel jobban élveznék, mint Dosztojevszkijt. Sőt, kövezzetek meg, de én simán adnék nekik Agatha Christie-novellát is. Egyszerűen olyan magával ragadó hangulata van a műveinek, szerintem végig nagyon izgalmasak. Bár Agatha Christie-vel kicsit elfogult vagyok, belátom.
Jaj, de jó azt olvasni, hogy még viszik a gyerekeket színházba! Valóban él még a remény! Minket annak idején a magyartanárunk a Bábszínházba vitt el, mert ott adták az Ember tragédiáját. Én olvasni is nagyon szerettem ezt a drámát, akkor azért már nagyobbak voltunk, és azt kell mondjam, a bábszínházi előadás zseniális volt.

Üdvözlettel,
Amara
olvassAmarával 2022.10.31 21:15:33
@Mesterséges Geci: Köszönöm, hogy megtiszteltetek a véleményetekkel! Szerintem nagyon jó "beszélgetés" alakult ki az írásom kapcsán, és ennek elmondhatatlanul örülök, hiszen ez (is) volt a cél.
Szerintem rengeteg szuper dolgot vetettetek fel, ha megengeditek, ezekre röviden reflektálnék.
Írjátok, hogy nem sok ember olvas ma már a tömegközlekedési eszközökön. Én sajnos nagyon sokat utazom buszon és metrón, és látok embereket könyvvel vagy e-olvasóval a kezükben. Mondjuk én is ott szoktam olvasni, mert tényleg rengeteget ingázom. És a másik, ami miatt azt gondolom, hogy nem ment ki az olvasás a divatból, hogy a könyvfesztiválokon rengetegen szoktak lenni.

Üdvözlettel,
Amara
Kedves Olvasó! Elérkeztünk a Lévai Katalin-sorozat harmadik, egyelőre befejező részéhez, amelyben legújabb könyvéről, a Krúdy Rózsájáról fogok mesélni. Nem véletlen, hogy ezt a könyvet mára tartogattam, hiszen ma van Krúdy Gyula születésének 144. évfordulója. Nekünk az iskolában az Őszi utazás a…..
Kedves Olvasó! Folytatva a tegnap elkezdett Lévai Katalin-sorozatot ma a Tűzmadár című családregényéről szeretnék mesélni. Különleges könyv ez sok szempontból. Főhőse, Szavanov Emil, az írónő rokona, imádott nagynénjének volt a férje. Az én szívemben is fontos helyet foglal el ez a mű, mert…..
Kedves Olvasó! Az egyik kedvenc magyar írónőm Lévai Katalin. Bár már régóta tudtam az írói munkásságáról, bevallom őszintén, igazán elmélyedni csak az elmúlt szűk egy évben sikerült a könyveiben. Nagyon szeretem a stílusát, gyönyörűen, mondhatnám melankolikusan ír az élet dolgairól. Az elkövetkező…..
 Az idei irodalmi Nobel-díjra esélyes volt Michel Houellebecq is, legalábbis a fogadóirodák szerint. Mint tudjuk, végül nem ő kapta, hanem Annie Ernaux, de szerintem Houellebecq is kaphatta volna. Magyarországon is szélesebb körben felkapott íróvá a 2015-ös Behódolással vált, de a műveit hazájában,…..
Kedves Olvasó! Az irodalomkedvelőknek különleges nap a mai, hiszen ma jelentették be, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat a francia Annie Ernaux nyerte el. A hivatalos indoklás szerint „azért a bátorságért és éleslátásért, amivel feltárja a személyes emlékezés gyökereit, furcsaságait és kollektív…..
Olvass Amarával Az olasz meló 2022.10.03 09:00:00
Kedves Olvasó! Üdvözöllek újra! Úgy tűnik, valami különleges vonzódásom van a nápolyi írónőkhöz. Elena Ferrante, a Nápolyi regények sorozat és egyéb fantasztikus könyvek szerzője után nemrégiben felfeledeztem Viola Ardonét. Ő is Nápolyban született, az írás mellett egyébként gimnáziumban tanít…..