Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cellimega

0 bejegyzést írt és 435 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak,…..
cellimega 2014.04.14 18:26:42
@unionista:
"szalonnázós, disznóvágós, gumicsizmás, pálinkázós kultúrát" írtad, és a cigány kultúrával azonosítottad. Ez nekem teljesen új. Bár nagyon keveset tudok a cigányokról, de a egyáltalán nem vág egybe azzal, amit írsz. Én úgy hallottam, olvastam, hogy a cigányok régen a magyarok által elásott elhullott, beteg állatokat szedték ki a földből, nem disznót vágtak.
Azt is írtad, hogy bennem is lehet egy vonó. Nem hiszem, hogy lenne akár bennem, akár Orbánban. A 20. század közepéig nem valószínű, hogy lettek volna vegyes házasságok a magyarok és a cigányok között, hiszen a parasztok ugyanolyan rátartiak voltak, mint a nemesek: rangon alul nem házasodtak. Meg nem is tudom elképzelni, hogyan állta volna meg a helyét a kőkeményen dolgozó paraszti világban egy cigány.
cellimega 2014.04.16 23:27:23
@unionista: Vp megye keleti részén (ott nőttem fel) és Fejér megyében elég gyakori az ilyen arcberendezés a magyarok körében.
Ha már kinézet alapján ítélünk, én inkább arra tippelnék, hogy magyar paraszti+zsidó származású Orbán. Nem tudom, emlékszel-e 1990-re, amikor a választások előtt a "fidesz" graffitiket valakik (úgy olvastam pár éve, hogy Gyurcsányék) átjavították "Zsidesz"-re.
Orbán a megye legerősebb gimnáziumába járt, utána az ELTE jogi karára, ahol egy tanárával szakkollégiumot alapítottak, majd 1989 őszén Oxfordba is kijutott a Soros Alapítvány ösztöndíját elnyerve. Te ismersz ilyen életpályájú cigányt? Én nem. Tanár vagyok, tanítok is romákat/félromákat. Még a legpolgárosultabbak is fényévekre vannak Orbán világától.
Amúgy ez a pletyka (hogy Orbán roma) inkább használ neki, mert szavazatokat hoz a cigányok köréből (demográfiai óra).
Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan…..
cellimega 2014.02.18 22:07:02
@freehckr: a közmunkát nem a fidesz, hanem az mszp vezette be 2008-ban. A Bajnai idején 100.000-150.000 volt a számuk (a választási kampányban ugrott erre az értékre, ha jól emlékszem). Bajnai alatt egy közmunkás annyit keresett, mint egy gyárban, szalagon dolgozó ember. Engem ez teljesen megdöbbentett (az utcán szemmel látható volt, hogyan "dolgoznak" a közmunkások).
cellimega 2014.02.18 22:26:16
@aszekelyek: én úgy emlékszem, hogy 2010 előtt a minimálbér volt 70 nettó körül, a közmunkások meg 70-80 körül kerestek. Ez tök igazságtalan.
Most akkor hazamegyek... – kétségtelenül szellemesen csak ennyit írt oldalára a Spanyolországban nyaraló Gyurcsány Ferenc, miután Mesterházy Attila és Bajnai Gordon ma bejelentették a közös listáról szóló megállapodásukat, amelynek kapcsán hellyel kínálták a DK-t is az…..
cellimega 2014.01.13 22:57:33
@livengood: én az üzeneteikről beszélek. Mitől lenne jobbos? Balról támadja a fideszt. Az egyetlen szociáldemokrata párt a parlamentben. Szili pártja is az lenne, gondolom. Egy normális országban ők lennének a baloldal, nem a magyar balos média által kreált, feltupírozott kamupártok és -politikusok.
cellimega 2014.01.13 23:06:03
@livengood: az a sejtésem, hogy a MOL 20% visszavásárlásának (aminek orosz kézre kerülését a vörösök nem akadályozták meg 2009-ben) volt ára: (tipp:) Paks bővítés, Déli Áramlat. Valamit valamiért. Putyint nem kell lebecsülni; jó hazafi, jó politikus =vannak jó elképzelései, és van realitásérzéke (ez utóbbi pl. Gyurcsánynak nincs. Medgyessynek volt, de neki meg üres a feje, ugyanúgy, mint Bajnainak).
cellimega 2014.01.13 23:54:24
@livengood: érdekes ötlet?
Ma 700.000 roma él itt.
Az újszülöttek kb. 20%-a roma (az MTA erre szakosodott kutatócsoportja szerint). Nem a cigányok viszonylag magas, hanem a magyarok kirívóan alacsony (1 gyerek/1 nő) termékenysége miatt.
A romák nagy részének nincs munkája. A magyarok egy része is ilyesmi életmódot folytat (emlékszel a tücsök és a hangya mesére); egy haver csumpisoknak nevezi őket. Vannak, akik közülük barlangokban laknak. Keverednek a romákkal. Ők az újmagyarok.
A fenti potyautastömeg mellett szerinted honnan lenne pénz erre a 25-50-75 ezres programra (mikor épp' az összeomlás szélén táncolunk már 6 éve a 80% GDP-arányos államadóssággal)?
Demagógia.
Képzeld el a média (Népszabi, HVG) reakcióit, ha ugyanezt javasolja 2009-ben vagy 2010-ben a fidesz!
Az autóipar válsága, bűnözés, drogok – mindez együttesen és egymásból következve vezetett oda, hogy az egykor virágzó amerikai nagyváros, Detroit mára a káosz szélére került. Egy amerikai fotós elhatározta, megörökíti a (szó szerint) széthulló otthonokat. A…..
Lesz választási névjegyzékbevételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  Mindkettő szükségtelen és káros dolog.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.…..
cellimega 2012.08.07 23:45:09
@sárkányfő: 7% hiány = +7% államadósság
Elsődleges hiányról hallottál már, Sárkányfő?
3-4 %-os hiány esetén nem nő az államadósság (kb ennyi a kamatfizetés)

A többire azt hiszem, nem reagálok, mert azt hiszem, te vagy fóbiás, és már belefáradtam, hogy hvg-tanítványokkal vitatkozzam.

Én gyerekkorom óta a tényeket igyekszem figyelni, és az alapján véleményt alkotni.
Aki azt próbálja bizonygatni az elmúlt 20 évet átélve, hogy a szocialisták folytattak felelősebb fiskális politikát, és nem Orbánék, annak fogalma sincs a tényekről. De ebben elsősorban nem te, hanem a magyar média a hibás.
cellimega 2012.08.08 07:52:19
@sárkányfő: Ez a 11%-os elverés szerintem nem állja meg a helyét.
A 2008 utáni adósságnövekedést a válság számlájára írod, ugyanakkor a mostani adósságstagnálást (manyupállamosítás és forintleértékelődés ellentétes hatásai eredőjeként) egyértelműen a Fidesz hibájaként mutatod be annak ellenére, hogy a 2011 őszi hitelválság mögött a görögök csődje és az ebből fakadó parázás áll tök egyértelműen.
A 11% amiatt sem igaz, mert a legutolsó adatok szerint már csak 75% körül van az államadósság (2012. második negyedévében 84% volt).
Az elsődleges egyenleg kérdése azért nem mellékes szerintem, mert elsősorban nem az számít, hogy forintban hogy változott az államadósság és az államháztartási hiány, hanem hogy reálértéken hogyan változott, illetve mekkora a reálkamat. Bokros pl. elinflálta az államadósságot (az infláció sokkal nagyobb volt, mint a hitelek után fizetendő kamat), ez látszik az 5. ábrán:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/A_jegybank/kt-funkcio/Elemzes_az_allamhaztartasrol_201205.pdf
cellimega 2012.08.09 23:35:08
@Kuviklacz: Az államadósságról és a reálértékről:
Ha egy ország gazd. növekedése 0%, inflációja 5%, és államházt. hiányát csak a kamatkiadások okozzák (azaz az elsődleges egyenleg 0), akkor a GDP is 5%-kal nő nominálértéken, tehát hiába nő az államadósság a kamatkiadások összegével, a GDP-hez képest alig változott (csak annyival, amennyivel a hitelek kamata nagyobb, mint az infláció). A külföldi hitelek és a forintárfolyam még bonyolítja a képet.
Tehát ha valaki úgy érvel, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzás idején 10.000 mrd forinttal nőtt az államadósság, most meg 3.000 mrd-ot államosított a kormány, akkor nagyot csúsztat, hiszen a 2004-es és a 2011-es forint egészen mást jelent, úgyhogy a reálérték nagyon fontos, normálisabb országokban eleve így közlik a statisztikai adatokat (pl.: 2010-es dollárban ez ennyi meg ennyi).
 "   Dr. Tamás Gáspár Miklós filozófusnak, a filozófiai tudomány doktorának, kiemelkedő tudományos és oktatói munkássága, publicisztikai és közéleti tevékenysége elismeréseként" (Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetés 2005) " Magyarország : Izland 34…..
cellimega 2012.08.08 21:59:39
@komment1: A félázsiai származék kifejezés szerintem nem "lenéző szöveg", hanem realista.
Régen sokat jártam Lo-ban, és ahányszor Varsóból vagy Krakkóból Bp-re értem, mindig azt éreztem: ez már félig a Balkán (az meg már félázsia).
Nyugatról hazatérve ezt még egyértelműbb, vlsz csak a jobbikosok meg a Budapest-nacionalisták tagadják ezt el maguk elől.
Széchenyi és Ady is hasonlóan tekintett Mo-ra, de attól még jó patrióták voltak.
A hajmeresztő tempójú román belpolitikai nyárnak talán az eddigi csúcspontja volt a hétvégi népszavazás: ezen a nép távolmaradásával úgy döntött, nem erősíti meg az államfő leváltását, Basescu maradhat.Arányszámokban kifejezve nem sokon múlt: a jogosultak kicsit több…..
Pártot alapítanának a cigányvajdák, és képviselőket juttatnának az országgyűlésbe - erről tudósított egy Index-videó a néhány napja tartott országos vajdatalálkozóról. A cigányság politikai képviseletében ez újdonságnak hangzik. De újdonság sajnos az is, hogy…..
A múlt hét csütörtöki VMSZ-hepaj és az előzetes regisztráció bejelentése finoman szólva is felzaklattak. Mégis mi ez?! A miniszterelnök büntetlenül azt állíthatja rólam, barátaimról és minden magyar emberről, hogy csak erőből értünk? És még meg is szabná, mennyivel a…..
Meglepő koalíciók lehetőségét veti fel a Republikon elemzése: egy most tartott választáson a modell szerint – hiába a többségibbé tett választási rendszer - senkinek sem lenne egyedül többsége, s ha nem akarnak a pártok megismételt voksolást, olyan lehetőségek maradnak, mint…..
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára. Erősödött a forint, zuhantak az államkötvény hozamok. A magyar államkötvények hozamai forintban 7-7,5% körül,…..
Van ezen az oldalon egy kifejezés, amelynek használatától eltanácsoltam a hozzászólókat: a wishful thinking, azaz a vágyvezérelt gondolkozás itt tiltólistán szerepel. Nem szeretem, mert gyakori alkalmazása megszabadít a gondolkozástól: aki ezzel kíván hitelteleníteni egy…..
Ki antiszemita? Gerő András a Galamuson leantiszemitázta Romsics Ignácot.  A címet és a konklúziót jotunder vincenttárs világosan jellemezte. Aljas. Magam a tartalmi érvekkel foglalkoznék. A vád alapja az, hogy Romsics Magyarország huszadik századáról írott cikkeiben…..
cellimega 2012.07.02 14:10:09
@Vortumnus: szerintem igen. Ha 1944. márc. 19-én nem köt (kényszerű) kompromisszumot Hitlerrel, megvédte volna az ország becsületét. Mivel államfő maradt papíron 1944 októberéig, ezért jogi értelemben háborús bűnös.
cellimega 2012.07.02 14:38:11
@Max val Birca: én arra lennék kíváncsi, hogy hány ember esetében elsődleges (nemzeti), és hánynál másodlagos identitás a zsidóság Mo-on.

Az antiszemitizmus leküzdésére a legjobb módszer szerintem az lenne, hogy azt tanítanák az iskolában történelemórán, hogy az utóbbi 150 évben a magyar és a zsidó nép összeolvadt. A világon egyedülálló mértékben történt ez meg (ötmillió magyar és fél - egymillió zsidó olvadt össze). Aligha vannak sokan ma Mo-on, akikben nincs zsidó vér. Max. nem tudnak róla vagy letagadják.
cellimega 2012.07.02 14:59:54
@Vortumnus: Valahol olvastam, hogy a dualizmus idején a városi középosztályban az 50%-ot is elérte a zsidók aránya. Ez összeolvadás, nem beolvadás.
Mivel a médiában nagyrészt városiak dolgoztak az elmúlt 100 évben, a mai magyar mentalitás (amit részben a média formált) jelentős részben zsidó gyökerű.
  Sokan tisztelik és nagy nosztalgiával emlegetik, míg mások gyűlölik a XX. század magyar történelmének két meghatározó politikusát: szoboravatás itt és ott, szoborrongálás, sírgyalázás, emléktáblák, baráti körök. Mindketten a káoszt kihasználva ragadták magukhoz a…..
cellimega 2012.05.28 08:12:42
@Counter: A Tiszántúlon te is tudod, miért nem voltak választások 1920 januárjában. Ezt most miért hozod fel ellenpéldaként a választások demokratikus voltát megkérdőjelezendő?
Szerinted a korabeli Franciaország demokrácia volt?
cellimega 2012.05.28 08:19:40
@Szoicsijokoi: ez az egymillió a nagyobb (1943-as határok) Mo-ra vonatkozik, ha jól emlékszem. A mai Mo. területén 200.000 körüli a holokauszt halálos áldozatainak a száma, a nagyobb Mo-on 400-600.000 közöttiek a becslések.
Nem lesz népszerű, amit mondok: az a javaslat, hogy a pártok a következő két évben ne kapjanak állami támogatást, a mostani kabinet időszakában az egyik legdurvább, a demokratikus versenyt leginkább korlátozó ötlet. Tudom, hogy a tömegdemokrácia korában megnyerhetetlen az a vita,…..
cellimega 2012.05.18 20:07:42
@hoplita: Nekem is vannak fenntartásaim ezzel az országgal kapcsolatban. Én pl. lelkesen támogatnék egy olyan javaslatot, amely a Balaton tengelyével kettévágott Észak-Dunántúlt szuverén országgá tenné, elszakítva Mo-tól. Inkább a hazámnak érezném, mint ezt a mostanit.
cellimega 2012.05.18 20:18:36
@hoplita: Ebből az egy mondatodból látszik, hogy nem vagy a földim
cellimega 2012.05.20 16:26:10
@aszekelyek: az ország leggazdagabb része nincs benne képzeletbeli hazámban (Közép-Magyarország), úgyhogy mellélőttél.
Abban, hogy megosztó vagyok, igazad van. Kiábrándultam Magyarországból kb. az utóbbi 10 év alatt.
Ami miatt itthon érzem magam ezen a részen, az inkább a mentalitás.
A praktikus haszna az lenne az elszakadásnak, hogy egy csomó jól kvalifikált munkaerőt igénylő munkahely jönne létre errefelé (amik most mind Bp-en vannak): cég- és bankközpontok, központi hivatalok, tudományegyetem.
  Megfontolandó, hogy a költségvetési takarékosság jegyében ne kapjanak állami támogatást a pártok 2013-ban és 2014-ben – vetette fel Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén. Az álszent intézkedés – mint a politikaellenes…..
Tegnap éppen a lengyeleknél verte ki a biztosítékot a nyugdíjkorhatár-emelgetése:Durva nyugdíjkorhatár-emelés a lengyeleknélNapi GazdaságNem egyedi esetről van szó, Európa szinte minden országában hasonló intézkedéseket hoznak, ezen már mi is átestünk. A fokozatosan,…..
A Hír Tv Versus című műsorában – ahol kormánypárti szereplők is gyakran meglepődnek Csermely Péter valódi kérdésein – legutóbb Pozsgay Imre arról beszélt, hogy „tudtam azt is, hogy a hetvenes évek közepétől engem is megfigyelnek, azt is kinyomoztam, hogy a…..
 A canterburyi érsek a Lordok Házábanchurchofengland.orgSZEMLEA jóléti kiadások lefaragása sehol sem konfliktusmentes, és még egy elhúzódó gazdasági válság idején is vannak akik kiállnak a magas jóléti transzferek mellett. Meglepő lehet elsőre, hogy egy tradicionálisan…..
cellimega 2012.02.11 20:21:59
@dr. birca max:
Szerintem az államnak egyáltalán semmilyen civil szervezetet nem kéne támogatnia. Se színházakat, se zenekarokat, se műv.központokat. A kultúra és a sport tartsa el önmagát.
Egyházakat meg végképp nem kellene. De ha jól tudom, nem is támogatja őket a közvélekedéssel ellentétben.
cellimega 2012.02.12 20:10:51
@dr. birca max:
Köszi az infót.
Sajnálom, hogy így van. Jobb lenne, ha az állam azzal foglalkozna, amire kitalálták: rendfenntartás, honvédelem, effélék.