Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Detti94

50 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos elég régen jelentkeztem be Nálatok, Kedves Olvasók. Ennek az oka, hogy elég sűrűek a napjaim, sok a teendő. Munka, tanulás, háztartás. Ettől eltekintve volt lehetőségem egy hétre kiszakadni a mókuskerékből és ellátogattam Franciaországba, Nizzába. A következő hetekben tervezek részletes…..
Egy igazi retro desszertet készítettem a hétvégén. Azt hiszem ez a citromos süti ugyanúgy a "nagyi klasszikusai" közé sorolható, mint például a méteres kalács vagy a zserbó. Nem nagy ördöngösség elkészíteni, viszont türelmet igényel. Legalább egy éjszakát érdemes a hűtőben pihentetni, mielőtt…..
Tudtátok, hogy az északi országokban fogyasztják a legtöbb kávét Európában? Pedig ez az igazság. Finn barátaim esetén is észrevettem, hogy a kávé bizony jöhet minden mennyiségben, reggel, délben, este. A munkaközi kávészünetek elviselhetőbbé teszik a hideg, fagyos téli napokat, vidámabbá a melegebb…..
Nagyon sok, a nyugati világban is ismert étel, hagyomány és szimbólum kapcsolható a távol-keleti kultúrához. A japán kultúra sokak számára vonzó és titokzatos egyszerre. A kertészet, a lakberendezés és a gasztronómia egyaránt használ a japán kultúrából eredeztethető szokásokat. Gasztronómiai…..
Tammikuu, a tél szíve, a téli időszak közepe. A tél, a fagy és a hideg Finnországban természetesen sokkal inkább érvényesül. A "tammi" egyik jelentése a szív. Így méltán nevezhetjük január hónapját a tél szívének. A leghidegebb, legsötétebb hónap, ami sajátos küllemet és hangulatot kölcsönöz az…..
Elérkeztem 2024 első blogbejegyzéséhez. Ezúton is szeretnék minden kedves olvasómnak Boldog, sikerekben gazdag új évet kívánni. :) Ilyenkor, az ünnepek után kicsit nehézkes megélni a mindennapokat. Viszont erre az évre megfogadtam, hogy ezen mindenképp változtatni szeretnék. A sötét, hideg időt is…..
Akárcsak a Karácsony, a Szilveszter és az Újév ünneplése is rengeteg pazarlással, szeméttermeléssel járhat. Az ünnepek alatt néhányan hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, sokat sütünk-főzünk, több nassolnivalót és üdítőt veszünk a kelleténél, tehát azt mondanám, hogy a mértékletességen legyen a…..
Nagyon szerencsésen alakult eddig a december hónap, hiszen egy fantasztikus utazáson vagyok túl. Pontosan egy héttel ezelőtt hajnali 5-kor keltem és Ausztria felé vettem az irányt. Meg sem álltam Innsbruckig. Soha nem jártam még Tirolban, egészen idáig, nagyon magával ragadott a táj szépsége, a…..
El sem hiszem, hogy ennyire hamar elment ez az év is. Megint itt az advent és a karácsonyi készülődés. :) Nem tudom ki hogy van vele, de nekem a hideg idő ellenére nagyon jó kedvem van ebben az időszakban. Szeretem díszíteni, dekorálni a lakást, szeretek sütni-főzni és hangolódni az ünnepekre.…..
A hygge kifejezés mára már sokak számára ismertté vált. Én még évekkel ezelőtt futottam bele ebbe a mára divatossá vált szóba, amit természetesen először nem ismertem. Akit érdekelnek a skandináv országok, azok közül biztos rengetegen hallottak már róla.  A kifejezés Dániából származik. A "hygge"…..
A modern világ egyik legfantasztikusabb dolgának tartom azt, hogy megszűntek a távolságok az emberek között. Ha a világ másik végére szeretnénk egy levelet, üzenetet küldeni, ma már nem kell hónapokat várni, hogy borítékunk célba érjen. Az internet segítségével ezt másodpercek töredéke alatt…..
Sziasztok! Életemben először megpróbálkoztam egy receptes videóval. :) Szeretnék még hasonló tartalmakat a blogra, nyilván még sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy tökéletes videókat tudjak vágni. Fogadjátok sok szeretettel:..
A finn nyelv minden szempontból egyedi és semmihez sem fogható. Finnugor nyelvként hozzánk hasonlóan eléggé elszigetelt e tekintetben a saját régiójában. Észak-Európában a germán és a balti nyelvek dominálnak. Természetes folyamat, hogy a nyelvek hatnak egymásra, a különböző nemzetek szavakat és…..
  Aki kicsit alaposabban tanulmányozta már a finn nyelvet, észrevehette, hogy mennyire bonyolult és kacifántos elnevezése van a hónapoknak. Nem könnyű ezeket az elnevezéseket megjegyezni, de ennek ellenére azt gondolom, hogy csak még különlegesebbé teszi ezt az amúgy is egyedi nyelvet. A november…..
Személy szerint én nehezen szokom meg, hogy rövidülnek a nappalok és hidegebb, esősebb az idő. Nincs mit tenni, együtt kell élni ezzel a körforgással. Még szerencsére kifoghatunk néhány naposabb időszakot, amikor kimozdulhatunk a természetbe és kirándulhatunk egyet. Ha viszont mégis úgy alakul, hogy…..
Ma nagyon korán felkeltem, kinéztem az ablakon és kicsit sem voltam elragadtatva sem a sötéttől, sem a mai várható időjárástól. Nem tudom ki hogy van vele, de én nehezen búcsúzom a nyártól és a jó időtől. Azonban nincs mese, ma reggel beköszöntött a csillagászati ősz. Úgy döntöttem, készítek egy…..
Valle d'Aosta talán a kevésbé közismert olasz régiókhoz sorolható, Svájccal és Franciaországgal is határos. A területének csaknem teljes egésze hegyvidék, ahol nagyjából 100 középkori várra, kastélyra bukkanhatunk. A régió székhelye Aosta, ezt a várost még a rómaiak alapították. Olaszország egyik…..
A budapesti nyüzsgést néha érdemes magunk mögött hagyni és valami sokkal nyugodtabb program után nézni. A fővárosban és vonzáskörzetében számos lehetőség van a kirándulásra. A belvárosi forgatagból hamar eljuthatunk a zöldövezetbe. A 16. kerületben, Cinkotán található a Naplás-tó, amit a helyiek…..
Talán ti is kóstoltátok már a híres focaccia-t, ami egyértelműen az olaszok nevéhez kötődik. A sokféle variációban készülő lepénykenyér már Magyarországon, pékségekben is fellelhető, de otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni. Sokan tévesztik össze a pizzával, de a focaccia története a Nápolyból…..
Ha Finnországról beszélünk, akkor valószínű senkinek sem a borkultúra jut először az eszébe. Ez nem véletlen, hiszen az országban inkább a sör és a vodkakészítésnek van komolyabb hagyománya. Az északi ország jelentős felvevőpiaca a bortermelő országoknak. A bornagyhatalmak (pl. Argentína,…..
Ha szeretnénk akár csak néhány napot egy igazán szép városban tölteni, akkor Bécs ideális választás lehet. A vonatút nagyjából 2,5 óra Budapestről, de busszal vagy autóval is hasonló idő alatt teljesíthetjük a távot. Az osztrák főváros történelmi épületeivel, hangulatával méltán vívta ki magának a…..
Olaszország gasztronómiája nagyon sokszínű, régiónként igen változatos. A jobbnál jobb ételek mellett a borkínálat is fantasztikus. Az ország területén több világhírű borrégiót is ismerhetünk. A borkedvelők a fehértől a vörösig, az édestől a szárazig minden létező kategóriát megtalálhatnak, bátran…..
Kevés olyan emberrel találkoztam, aki ne szeretne utazni. Habár már augusztus vége felé járunk, biztosan akadnak olyanok, akik még nyaralás előtt állnak, esetleg csak hetekkel később kelnek útra. Én személy szerint kimondottan szeretek szezonon kívül is felkeresni egy-két turistahelyet. Ennek nagy…..
Ezidáig még nem sikerült eljutnom Finnországba, de a finn barátaim már többször meglátogattak Budapesten. Néhány éve nyelvtanfolyamra is jártam, ahol természetesen az ételekről is szó esett, hiszen egy ország kultúrájának a gasztronómia is szerves része. Összegyűjtöttem 5 olyan ételt, ami valamilyen…..
Korábbi bejegyzéseimben is előfordult már érintőlegesen ez a téma. Az amúgy is nehéz és kacifántos finn nyelvet tovább bonyolítja, hogy erősen elkülönül az irodalmi és a beszélt nyelv. A palettát természetesen a dialektusok még tovább színesítik. A tankönyvek leginkább az irodalmi finnt tanítják,…..