Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oliver39

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Reaktor Isten tényleg meghalt? 2023.09.03 13:41:27
„Gott ist tot” (Isten meghalt) – Friedrich Nietzsche tanait idézve, közelebbről megismerkedhetünk a felvilágosult európai értelmiség korabeli felfogásával. A 18. századi nagy francia forradalom is igyekezett az egyház és a vallás befolyását a lehető leginkább kiszorítani, s ez a törekvés aztán…..
Az ősi kontinens, ahonnan az emberiség több millió évvel ezelőtt kirajzott, mára sajnos környezeti katasztrófák által az egyik legjobban sújtott, gazdasági szempontból leginkább kiszolgáltatottabb hely a Földön. Jövője tekintetében azonban még azért egyáltalán nem érdemes eltemetni, hiszen van rá…..
Manapság számtalanszor említik és felhívják a figyelmet arra, hogy a kábítószer fogyasztása káros, hatalmas veszélyei vannak a fiatalokra nézve. Valójában miről is beszélünk, amikor a már-már baljóssá vált “drogozás” kifejezést használjuk?   A tudatmódosító szerek történelmi áttekintése Jóval…..
A kínai sárkány a 20. század végére igen erős szárnyalásba kezdett, ha a gazdasági mutatókból indulunk ki. Részben természetesen az is segíthette a szocialista ország grandiózus pénzügyi gyarapodását, hogy képes volt közelebbi kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Államokkal, illetve a 70-es évektől…..
Az utóbbi néhány év nem telt eseménymentesen a felsőoktatás tekintetében. Számos strukturális átalakításon és pénzügyi módosításon estek át az intézmények. Az egyetemi élet velejárójává vált a különböző diákhitelek iránti fokozott érdeklődés is. Le kell szögezni azonban, hogy a speciálisan a…..
Vajon mikor kezdődött el hazánkban egy központ által szervezett tudásanyag továbbadása a következő generációknak? Keressük a választ arra is, hogy az olyan rendeletek, mint a ratio educationis milyen mértékben hatottak hazánk értelmiségi-kulturális életére? Sokak szerint az oktatás a legfontosabb…..
Fordulópontot jelentett az Európai Unió életében a kelet-közép-európai térség csatlakozása. Nem csupán egy újabb mérföldkő volt a V4-ek egyszerre történő belépése, hanem ez tulajdonképpen egy más gazdasági helyzetet is teremtett az integráció működését nézve. Az Európai Unió sui generis módon…..
Daniel Freund német zöld párti EP képviselő, reagálva Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédére, Facebook posztban kitért arra, hogy haladéktalanul be kell szüntetni a Magyarországnak folyósított EU-s pénzeket. Álláspontját arra alapozta, hogy az Orbán kormány szisztematikusan rombolja a…..
  Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke augusztus 2-án látogatást tett Tajvanban. Félő, hogy a pattanásig feszült viszony Kína és Tajvan között tovább romolhat. Stratégiai szempontból azonban a látogatásnak szimbolikus jelentősége lehetett, ugyanis ezzel az USA vélhetően azt a…..
Reaktor Tajvan szerepe napjainkig 2022.08.11 10:03:13
Az európai embereket valószínűleg nem hozza azonnal lázba a “Tajvan” szó. Messze fekszik tőlünk és sokan nem tekintik jelentős államnak a kis szigetet. Előfordulhat azonban, hogy az orosz-ukrán háború árnyékából, 2022 másik nagy kérdése éppen Tajvan függetlensége lesz. Mindenképpen érdemes figyelni…..
  „Lengyel, magyar – két jó barát…” tartja a közmondás, de valóban helytálló-e ezen frázis napjainkban? Sokakban felmerülhet némi kétség, aggodalom a V4 csoport további, zökkenőmentes együttműködését illetően. A 2022-es esztendő a Covid19 pandémia és az egyre inkább kibontakozó gazdasági válság…..
“Európa puskaporos hordója” – már régóta csak így emlegetik a sok etnikummal rendelkező térséget. Koszovó 14 évvel ezelőtti függetlenedése óta, szinte folytonosnak mondható a két állam közötti ellentét. Annál is inkább igaz ez, mert Koszovót Szerbia jelenleg nem ismeri el – egyébként Oroszország és…..