Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó Zétény

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cikksorozatunk záró részében Litvániát, a legdélebb balti államot mutatjuk be. Litvánia az egyedüli, amely (egységes) középkori államisággal rendelkezik, ráadásul német jelleg és vezetők nélkül. Sorsa összefonódott Lengyelországgal és Oroszországgal is. Orosz lakossága ugyanakkor jóval csekélyebb a…..
Folytatjuk a három balti állam bemutatását. Cikksorozatunk második részében Lettországot járjuk körül, amelynek nemzetté válása és története sok tekintetben hasonlít Észtországéhoz, emellett az orosz kisebbség is hasonló arányokkal van jelen. Lettország és a lett nép Lettország 1,8-1,9 millió fős…..
A válasz: az örmény származás. A napokban Orbán Viktor miniszterelnök kitüntetést vehetett át XXI. Rafael Péter örmény katolikus pátriárkától. Ismert, hogy az üldözött keresztények megsegítésében óriási szerepet vállaló Magyarország történetében jelen volt az örmény nép és az örmény katolikus egyház…..
November 5. különös emléknap az angoloknál, ekkor ugyanis tüzeket gyújtanak, illetve népszerűtlen közéleti szereplőket ábrázoló bábukat égetnek el. Ennek oka, hogy 1605-ben ezen a napon lepleztek le egy királyellenes összeesküvést. Mi történt ekkor és hogyan él tovább az angol hagyományban? A Guy…..
Óriási figyelmet kapott a magyar kormány 2022-es rendelete, amely a fakivágás szabályait változtatta meg – rengeteg pontot és érvet sorakoztathatnánk fel a témában; ugyanakkor a mai erdészet helyzetének értékelése céljából érdemes áttekinteni a történelmi Magyarország erdőgazdálkodásának legfőbb…..
Hős forradalmár vagy a régi rendszer átmentője? Kommunista politikus vagy egy új lehetőség? Nagy Imre megítélése mindmáig nem egységes – egyesek kommunista múltját és a svábok kitelepítését róják fel neki, mások 1956-os szerepe alapján ítélik meg, de itt sem egyértelműen. Valaki a hőst, valaki a…..
Rengeteget hallunk a három balti államról, főleg az oroszokkal való történelmi és/vagy mai konfliktusaik miatt. Egyesek talán fővárosaikat is ismerik. Ugyanakkor tudásunk felületes; nem ismerjük népeiket, kultúrájukat, ahogy azt sem látjuk, mi az oka oroszellenességüknek. Cikksorozatunk első…..
Október 15-16. sötét fordulója a magyar történelemnek. Ekkorra tehető ugyanis a sikertelen kiugrási kísérlet és másnapján a nyilasoknak és vezetőjüknek, Szálasi Ferencnek a hatalomra kerülése, amely a következő hónapokat a korábbiaknál is véresebbé és brutálisabbá tette Magyarország, különösen is…..
Érthető módon nagy port kavart a munkácsi Turul-szobor eltávolítása az ősi magyar várról. De mi ez a vár pontosan, mi a története? Mi a szerepe a magyar és az ukrán történelemben? A magyar függetlenség és a magyarellenes elnyomás szimbóluma: Munkács. Munkács régi vára Valójában Munkács régi…..
Jól ismert, hogy III. Károly brit királynak magyar felmenői vannak – szépanyja, Rhédey Klaudia grófnő az erdélyi Erdőszentgyörgyön született. Felmenői közt több olyan erdélyi családot is találunk, amelyekből erdélyi fejedelmek származtak. Olyan időben uralkodtak, amikor Erdélyt különösen megviselték…..
Magyarként talán kicsit többet mond nekünk Lengyelország, mint más európai népeknek. Rögtön a lengyel-magyar történelmi kapcsolatok jutnak eszünkbe, ideértve akár Nagy Lajost – akit a lengyelek másképp ítélnek meg, mint mi -, akár Báthoryt, akár Bem légióját. Még 1956-ban is megjelent a…..
Miután a Gazprom Twitteren bejelentette, hogy leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat, azonnali kétségbeesés helyett érdemes megvizsgálnunk, hogy mi történt nem is olyan rég, egészen pontosan 2009-ben, amikor egy rendezetlen konfliktus miatt két hétre leállt a…..
A 2009-es orosz-ukrán gázvita elemzése amiatt fontos, mert segít bizonyos következtetéseket levonni egy esetleges energiahiányos időszakra. Van azonban az ügynek politikai mozzanata is, amely a két ország Európai Unóval való kapcsolatát érinti, már csak azért is, mert EU-s megfigyelők is részt…..
Köztudott, hogy Olaszországban viszonylag ritka, hogy egy kormány kitöltse a rendelkezésére álló ciklust. Az pedig, hogy újraválasszák, majd még egy ciklust kitöltsön, egyenesen elképzelhetetlen. Itthon – a magyar kormánypárt és az olasz jobboldal kapcsolata miatt is – rendszeresen hangos a sajtó az…..
Történelmi barátság. Leginkább ez jut eszünkbe, ha a magyar-lengyel kapcsolatok szóba kerülnek. „Lengyel, magyar, két jó barát” – gondoljunk Bem légiójára, Teleki Pál embermentő tevékenységére, vagy akár Nagy Lajosra, bár a lengyelek kevésbé tisztelt uralkodójukként tekintenek rá. Ez a barátság…..
Az orosz-ukrán háború ismét felszínre hozta azt a XX. század második fele óta felszínen lévő kérdést, hogy elavultak-e a tankok. Ennek egyik oka, hogy rengeteg felvételt látunk elpusztított – főleg orosz – tankokról. Cikkünkben a tankok elavultsága mellett az oroszok eszközeit ért pusztítások okait…..
Évtizedek óta a régészeti kutatások egyik fontos kérdése az az esztergomi templom, amelybe egykor IV. Béla királyt temették. Ma, 2022-ben úgy néz ki, hogy megtalálhatják a második honalapító sírját, amely egy magánmedence alatt lehet, illetve az egykori templom elhelyezkedését is megismerhetjük. De…..
Idén kiemelt téma a vízhiány és az aszály, a közbeszédben is megjelent az évszázados magyar vízgazdálkodás szerepének értékelése. Tudvalevő, hogy a korábbi folyószabályozások olykor teljesen megújították egy-egy táj arculatát és mezőgazdaságát. Volt Magyarországon egy vidék, ahol az emberek élete és…..
    A nagy magyar vízszabályozások előzményei Vízszabályozás a Kárpát-medencében már a római uralom alatt is bizonyíthatóan létezett – ez talán nem is meglepő, ismerve a római csatornahálózatot és a rómaiak vízfelhasználásra vonatkozó ismereteit. A Sió csatorna elődje, a Kis-Rába, a…..
2022. augusztus 20-án felrobbantották Darja Dugina autóját – a merénylet ugyanakkor valószínűleg apját, Alekszandr Dugint célozta meg, aki utolsó pillanatban ült át egy másik járműbe. De ki is pontosan Dugin? Putyin fő ideológusa? Esetleg egy Oroszországban befolyásos gondolkodó? Vagy nincs is…..
A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer a mai magyar emlékezetben a rendszerváltás egyik szimbóluma, szakmai közegekben azonban egyáltalán nincs egyetértés a megítéléséről. Kevésbé ismert tény, hogy Szlovákia részben megvalósította terveit – vagyis a bősi erőmű áramot termel. Előzmények – a…..
Horthy Miklós kormányzó idősebbik fia ismert szereplője a két világháború közötti és a háború alatti Magyarországnak, ugyanakkor életéről és politikai nézeteiről jóval kevesebbet tudunk, utolsó felszállásának - lévén pilóta volt - körülményeit pedig mindmáig vita övezi. Halálának nyolcvanadik…..
Augusztus 20. kétségkívül a legnagyobb múltú nemzeti ünnepünk – a 2011-ben hatályba lépett Alaptörvény is ezen ünnepet nevezi hivatalos állami ünnepnek. Szent István napja ugyanakkor évszázadokon át alakult, mígnem össznemzeti ünneppé vált.Szent István ünnepe a kezdetekben Szent István királyra…..
Közismert, hogy Szent István hogyan őrizte meg Magyarország önállóságát. Ennek két legismertebb eleme a keresztény vallás és a III. Henrik bajor herceggel folytatott háborúja. Mit tudunk ugyanakkor a keleti – főleg a bizánci – kapcsolatokról? Cikkemben a magyar államiságot Szent István államával…..
A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer, vagyis inkább a vele szembeni ellenállás mindmáig a rendszerváltás jelképeként él a magyar köztudatban. Az általánosan elterjedt vélemény szerint a nagymarosi vízlépcső egyfajta sztálinista, túlméretezett, környezetromboló hatású építmény. Előzményei és…..