Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kerek Bálint

78 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Szálloda az Angol Királynőhöz (Vigadó tér), Deák ennek 71–72-es szobájában lakott 1854 és 1875 között) Reggelenként öt és hat között kelt, aztán az utcán sétált vagy három óra hosszat reggeli előtt. „Ez volt életében egyik legmaradandóbb szokása.” Amikor visszatért sétájából, a lakosztályában…..
(Szivarozó Deák Ferenc a kiegyezés környékén, forrás: Wikipédia) Eötvös Károly kortárs életrajz írója állítólag „minden követ megmozgatott, mégsem talált semmi érdemlegeset” a másik nemhez fűződő kapcsolatairól. Eötvös feltételezése szerint „két ok tarthatta vissza” az asszonyoktól. Az egyik, hogy…..
(A kehidakustányi Deák-kúria, forrás: Wikipédia) „Még az a gondolat is kellemetlen volt neki, hogy otthonát az országgyűlés miatt elhagyja.” Jól érezte magát Kehidán. Ebédvendégei rendszerint a helyi pap vagy saját gazdatisztje volt. Otthonában sokan és szívesen látogattak hozzá. Ebben nagy szerepe…..
(A tanácsköztársaság kikiáltása, forrás: Wikipédia) Az alábbi cikkben az 1919-es zűrzavarokkal teli évről lesz szó. Kitérek majd a kommunisták hatalomra jutására, a tanácsköztársaság működésére, az északi hadjáratra és az ebből következő bukásra, valamint a végén az ellenforradalom győzelmére. A…..
(Őszirózsás forradalmárok 1918 október végén, forrás: Wikipédia) Az alábbi cikkben a történelmi Magyarország széteséséről lesz szó. Kitérek majd az Osztrák-Magyar Monarchia és ezen belül Magyarország világháború utáni helyzetére, bomlására, a háború lezárását követő átalakulási kísérletekre,…..
(Rudolf Alfred Höger: Szuronyroham Doberdónál, A doberdói csata 1916-ban zajlott, forrás: Wikipédia) Az elkövetkezendőkben Magyarország részvételéről lesz szó az első világháborúban. Kitérek majd a Monarchia hadseregére, ezen belül a magyarok szerepvállalására, a magyar csapatok küzdelmeire, a nagy…..
(Tüntetők egy harckocsin Budapesten 1956 októberének végén, forrás: Toldy Ferenc Gimnázium) Az alábbi cikk az 1956-os forradalomról és szabadságharcról fog szólni. Kitérek majd a forradalom okaira és közvetlen előzményeire, a forradalom céljaira, az október 23-i és azt követő napok eseményeire,…..
(Rákosi Mátyás éltetése, forrás: Budavári történelemóra) A nyár folyamán a blogomon főként oktatási célokra is felhasználható cikkek és bejegyzések fognak megjelenni, amelyeket mindenkinek ajánlok elolvasásra különösen a fiatalok számára, de az ismeretterjesztő cikkek sem maradnak el a jövőben! A…..
Egy olyan fiatal gondolkodását, véleményét és világnézetét mutatom be a közélet, politika és a történelem terén, aki sokak számára követendő példa lehetne. Tasi Zalán - aki egyébként a tanítványom is egyben - közélettel, politikával kíván foglalkozni és ennek megfelelően felvételizik a…..
(Fidel Castro a Kubai Kommunista Párt első titkára és Kádár János, az MSZMP KB első titkára érkezik a Rákóczi úton, forrás: Terror Háza Fotó) 1972. május 30. és június 6. között Kádár János, az MSZMP KB első titkára és Fock Jenő, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos baráti látogatáson…..
(Antall József miniszterelnöki esküje, forrás: MTI Nemzeti Archívum) 34 évvel ezelőtt, 1990. május 23-án este a parlament 219 igen, 126 nem és 8 tartózkodással választotta meg Antall Józsefet az MDF listavezetőjét és elnökét a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé, egyúttal kormányprogramjának…..
(Érettségizők 1989-ből, forrás: Bors) Sokan a kommunizmus teljes bukásaként tartják számon, hogy 1989 májusában az érettségi vizsgák előtt kiszivárogtak a matematika írásbeli feladatai. Ennek nyilván a diákok közül mindenki örült, de ez "baki" súlyos szakmai hiányosságokról, felkészületlenségről és…..
(Az első McDonald's hazánkban, forrás: MTI) 1988. április 29-én nyílt meg Magyarországon az első külföldi, amerikai gyorsétteremlánc a McDonald's-nak az első egysége Budapesten a Régiposta utcában, ami mind a mai napig üzemel. Ezt követően hazánkban teret nyert a Meki, de az 1988-as hazai…..
(Egy csávolyi kockaház kis gerinces tetővel, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár) Kétrészes cikksorozatom második részében a Kádár-korszakban elterjedt családiház-típussal az úgynevezett Kádár-kockával foglalkozok. A Kádár-kocka egy négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter körüli…..
(Oncsa-lakótelep Ócsán, forrás: Munkások újsága online) Kétrészes cikksorozatom első részében az 1940-es évek elejének család és szociálpolitikájának mintapéldáját az úgynevezett ONCSA, tehát az Országos Nép és Családvédelmi Alapot fogom bemutatni. Ezt a programot egy modernkori CSOK-nak is fel…..
Mindannyiunk életében kiemelkedő fontosságú, hogy a saját "dolgaink" rendszerezve legyenek, mert így tudunk a hétköznapok során hatékony működni a munkahelyen és otthon, a barátaink és családunk körében, ahol számítanak ránk. Ebben a bejegyzésben az eddig általam a blogon megjelentetett 62 cikket…..
(Söröző társaság 1942-ből, forrás: Fortepan) A címben szereplő mondatot számtalan variációval lehetne befejezni. Én alapvetően azért szoktam alkoholt fogyasztani, mert egyrészről lazábban tudok viselkedni, mint máskor, másrészről ilyenkor egy-két korsó sör és egy-két cent feles mellett jókat lehet…..
Az egyik tanítványom Szabó Norina 12. B osztályos tanuló összefoglaló munkája a Magyarországi Tanácsköztársaságról, részletesen kitérve a Tanácsköztársaság bukásának okaira és következményeire: A Magyarországi Tanácsköztársaság  Az 1919. március 21-én kikiáltott Magyarországi Tanácsköztársaság…..
(Nők az 1900-as évekből, forrás: Femina) A címben szereplő állítással úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül. Köszöntöm nőnap alkalmából a lányokat, hölgyeket, asszonyokat, tehát a nőket, akiket a "gyengébbik" nem képviselőinek szokás mondani, de ez véleményem szerint egyáltalán nincs így.…..
(Fotómontázs az 1945-ös földosztás szlogenjével, forrás: MTI Nemzeti Archívum) Magyarországon - amióta Szent István országgá szervezte hazánkat - mindig is a hatalom és a biztos megélhetés alapját képezte a föld. Az elmúlt több mint 1000 évben hazánk a mezőgazdaságnak köszönhette a fejlődését és a…..
Ebben a cikkben próbálok segítséget nyújtani olyan segédanyagok bemutatásával, amelyek a 20. századi magyar történelemmel, tehát a blog fő irányvonalával is kapcsolatosak. Ez a segédlet elsősorban diákok tanulási támogatását igyekszik elősegíteni az általános iskolai és a középiskolai…..
(Kádár sakkozik, forrás: Sakkozz mindennap!) Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt az MSZMP főtitkára és így Magyarország első embere volt 1956 novembere és 1988 májusa között. Az ő nevével fémjelzett Kádár-korszak a szovjet típusú kommunizmus második fejezete vagy második kiadása volt…..
(Az első igazi robbantásos merénylet hazánkban 1995. szeptember 19-én Budapesten, a Práter utcában, forrás: Magyar tudat) A rendszerváltást követően valami megváltozott. Jött az új rendszer, a szabadság, a demokrácia, a kapitalista gazdaság, a nyugat első fuvallatai megérkeztek hazánkba. Azonban…..
(A parlament szétvert ülésterme 1904. december 13-án, forrás: NKP) Az akkor uralkodó közállapotokat jól tükrözi ez a kép, amikor is az ellenzéki képviselők más módot nem látva összeverekedtek és szétverték az országgyűlés üléstermét. Az eset végérvényesen elmélyítette az akkori miniszterelnök Tisza…..
(Megégett, de eszméleténél lévő Bauer Sándor, forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) Bauer Sándor 17 éves autószerelő ipari tanuló 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében nyilvánosan felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzon az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény,…..