Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kerek Bálint

68 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Érettségizők 1989-ből, forrás: Bors) Sokan a kommunizmus teljes bukásaként tartják számon, hogy 1989 májusában az érettségi vizsgák előtt kiszivárogtak a matematika írásbeli feladatai. Ennek nyilván a diákok közül mindenki örült, de ez "baki" súlyos szakmai hiányosságokról, felkészületlenségről és…..
(Az első McDonald's hazánkban, forrás: MTI) 1988. április 29-én nyílt meg Magyarországon az első külföldi, amerikai gyorsétteremlánc a McDonald's-nak az első egysége Budapesten a Régiposta utcában, ami mind a mai napig üzemel. Ezt követően hazánkban teret nyert a Meki, de az 1988-as hazai…..
(Egy csávolyi kockaház kis gerinces tetővel, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár) Kétrészes cikksorozatom második részében a Kádár-korszakban elterjedt családiház-típussal az úgynevezett Kádár-kockával foglalkozok. A Kádár-kocka egy négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter körüli…..
(Oncsa-lakótelep Ócsán, forrás: Munkások újsága online) Kétrészes cikksorozatom első részében az 1940-es évek elejének család és szociálpolitikájának mintapéldáját az úgynevezett ONCSA, tehát az Országos Nép és Családvédelmi Alapot fogom bemutatni. Ezt a programot egy modernkori CSOK-nak is fel…..
Mindannyiunk életében kiemelkedő fontosságú, hogy a saját "dolgaink" rendszerezve legyenek, mert így tudunk a hétköznapok során hatékony működni a munkahelyen és otthon, a barátaink és családunk körében, ahol számítanak ránk. Ebben a bejegyzésben az eddig általam a blogon megjelentetett 62 cikket…..
(Söröző társaság 1942-ből, forrás: Fortepan) A címben szereplő mondatot számtalan variációval lehetne befejezni. Én alapvetően azért szoktam alkoholt fogyasztani, mert egyrészről lazábban tudok viselkedni, mint máskor, másrészről ilyenkor egy-két korsó sör és egy-két cent feles mellett jókat lehet…..
Az egyik tanítványom Szabó Norina 12. B osztályos tanuló összefoglaló munkája a Magyarországi Tanácsköztársaságról, részletesen kitérve a Tanácsköztársaság bukásának okaira és következményeire: A Magyarországi Tanácsköztársaság  Az 1919. március 21-én kikiáltott Magyarországi Tanácsköztársaság…..
Egy olyan fiatal gondolkodását, véleményét és világnézetét mutatom be a közélet, politika és a történelem terén, aki sokak számára követendő példa lehetne. Tasi Zalán - aki egyébként a tanítványom is egyben - közélettel, politikával kíván foglalkozni és ennek megfelelően felvételizik a…..
(Nők az 1900-as évekből, forrás: Femina) A címben szereplő állítással úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül. Köszöntöm nőnap alkalmából a lányokat, hölgyeket, asszonyokat, tehát a nőket, akiket a "gyengébbik" nem képviselőinek szokás mondani, de ez véleményem szerint egyáltalán nincs így.…..
(Fotómontázs az 1945-ös földosztás szlogenjével, forrás: MTI Nemzeti Archívum) Magyarországon - amióta Szent István országgá szervezte hazánkat - mindig is a hatalom és a biztos megélhetés alapját képezte a föld. Az elmúlt több mint 1000 évben hazánk a mezőgazdaságnak köszönhette a fejlődését és a…..
Ebben a cikkben próbálok segítséget nyújtani olyan segédanyagok bemutatásával, amelyek a 20. századi magyar történelemmel, tehát a blog fő irányvonalával is kapcsolatosak. Ez a segédlet elsősorban diákok tanulási támogatását igyekszik elősegíteni az általános iskolai és a középiskolai…..
(Kádár sakkozik, forrás: Sakkozz mindennap!) Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt az MSZMP főtitkára és így Magyarország első embere volt 1956 novembere és 1988 májusa között. Az ő nevével fémjelzett Kádár-korszak a szovjet típusú kommunizmus második fejezete vagy második kiadása volt…..
(Az első igazi robbantásos merénylet hazánkban 1995. szeptember 19-én Budapesten, a Práter utcában, forrás: Magyar tudat) A rendszerváltást követően valami megváltozott. Jött az új rendszer, a szabadság, a demokrácia, a kapitalista gazdaság, a nyugat első fuvallatai megérkeztek hazánkba. Azonban…..
(A parlament szétvert ülésterme 1904. december 13-án, forrás: NKP) Az akkor uralkodó közállapotokat jól tükrözi ez a kép, amikor is az ellenzéki képviselők más módot nem látva összeverekedtek és szétverték az országgyűlés üléstermét. Az eset végérvényesen elmélyítette az akkori miniszterelnök Tisza…..
(Megégett, de eszméleténél lévő Bauer Sándor, forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) Bauer Sándor 17 éves autószerelő ipari tanuló 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében nyilvánosan felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzon az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény,…..
(A budapesti gettó bejárata a VII. kerületi Dohány utcában, forrás: Jó reggelt!) 1945. január 17-ig működött közel 2 hónapig Budapesten a zsidók elkülönítésére, koncentrálására létrehozott kényszerlakhely. Ezen a napon a nyilas és német őrség elmenekült az érkező Vörös Hadsereg elől és a gettó…..
(Elakadt járművek, tankok 1987 januárjából, forrás: Kozma István, MTI) A mi generációnk nem is tudja és nincs is hozzászokva, hogy milyen az, amikor a rendkívüli hideg, a szél és félméteres hó tulajdonképpen megbénítja az országot, hogy településeket zár el a hó, akadozik az élelmiszerellátás, a…..
Bordás Bence a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium végzős tanulója. Teljesen átlagos életet él 18 évesként: szenvedélye az autók, a motorok és a zene, különösen az utóbbi, amellyel nagy tervei vannak, ezen kívül szereti a jó társaságot, az értelmes beszélgetéseket és a bulikat. Mindezeken túl még…..
(Egy budapesti család karácsonyfája 1944 decemberéből, forrás: honvedelem.hu) Budapest, 1944 decembere. Egy teljesen átlagos karácsonyra készültek az emberek Budapesten vagy mégsem? Ez a cikk azt fogja bemutatni, hogy milyen is volt egy ostrom előtt álló városban készülni az ünnepekre és magát…..
(Antall József és Dagobert bácsi egy karikatúrán, forrás: Telex) „Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!” Ezt kiáltotta Dagobert bácsi a Kacsamesék című amerikai rajzfilm A gonosz bálna című epizódjában 1993. december 12-én, amikor a Magyar Televízió megszakította az adását, hogy bejelentse…..
(A televízió nézés egy közösségi program volt a család, a rokonság, a barátok és a szomszédság körében az 1960-as, 70-es években, forrás: NKP) 1957. május 1-jén kezdte meg sugárzását a Magyar Televízió (MTV) először még csak egy csatornával (MTV1), majd 1973-tól kezdve már a televízió második…..
(A leventemozgalom emblémája, forrás: Darabanth Auction) Szebb jövőt! - Adjon Isten! Ez volt az előírt formalitás a leventemozgalmak esetén, az előbbi jelentette a köszönést, míg az utóbbi az erre adott választ. Ezt a köszönési formát, később a 2000-es évek végén egy újonnan megjelenő politikai…..
  (A Marx téri felüljáró építése 1980-ban, forrás: Urban Legends) Az alábbi cikk az ésszerűtlen szocialista építészet egyik mintapéldáját fogja bemutatni. Az alábbi képen a Marx tér található, amelyet mindenki Nyugati térnek ismer. A Nyugati tér Budapest egyik fontos közlekedési csomópontja,…..
(A köztársaság kikiáltása a parlament előtt 1918. november 16-án, forrás: Wikipédia) A népköztársaság kifejezés többek eszébe az 1949 és 1989 között fennálló kommunista Magyarországot juttathatja, azonban a népköztársaság kifejezés már 1918-ban is használatos volt, ugyanis ez lett a Monarchia…..
(Horthy Miklós kormányzó bevonul fehér lován Kassára, forrás: Felvidék.ma) 1938. november 11-én 85 évvel ezelőtt vonult be a magyar királyi hadsereg és Horthy Miklós kormányzó Kassára, ezzel igyekeztek érvényt szerezni a 9 nappal korábban meghozott úgynevezett első bécsi döntésnek, amelynek…..