Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dora.fulop

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Rogo Zade szarajevói mecset a bejáratánál található felirat szerint 1660-ban épült, összterülete valamivel több, mint 50 m². A szarajevói Sedrenik szomszédságában, a Rogina utca 1. szám alatt épült dzsámi a legkisebb mecset a régióban és Európában, de valószínűleg az egyik legkisebb a világon. A…..
(Fotó: a szerző archívumából)   28 év telt el azóta, hogy 1995. július 11-én szerb szélsőségesek a Potočariban összegyűlt bosnyák férfiak és fiúk mészárlásába kezdtek. Ahogy minden évben, idén is további feltárt maradványok temetésére kerül sor, így július 11-én 30 áldozat kerülhet a Potočari…..
  Fotó: 1984 / Comité International Olympique (CIO)  Bosznia-Hercegovina fővárosa 1984. február 8. és 19. között adott otthont a jelentős sporteseménynek, amivel  Jugoszlávia beírta magát az első szocialista országok közé , ahol olimpiai játékokat rendeznek. Szarajevó azonban nem csak ezzel…..
fotó: nkp.ba    1994. február 5-én, pár perccel dél után egy Mrković irányából kilőtt 120 mm-es aknagránát csapódott a szarajevói zöldségpiac betonjába, ahol éppen több száz ember vásárolt. A hivatalos adatok szerint 67 civil vesztette életét és 139-en megsebesültek. Miután a sérülés következtében…..
Fotó: Fülöp Dóra Azok számára, akik jártak Szarajevóban, nem ismeretlen az óvárosi forgatag és a kis utcácskákban megbújó megannyi üzlet. A Baščaršija egyik jellegzetessége a turisták által csak bazárként emlegetett Kazandžiluk, melyben a szarajevói mesterek ma is hagyományos módszerekkel készítik…..
Fotó: sarajevo.ba   1995. augusztus 28-án a délelőtti órákban egy, a Trebević irányából kilőtt gránát csapódott a szarajevói Markale piac mellé. A támadás során 43 civil vesztette életét - köztük gyerekek - és összesen 84 szarajevói sérült meg. A város minden évben megemlékezik a…..
  Josip Broz Tito emléke halála után több, mint 42 évvel sem halványul, nevét mai napig rendszeresen emlegetik a politikai és köznapi szférában egyaránt. Titot egyfajta mércének tekintik: egyeseknek a legnagyobb vezető, másoknak épp a kevésbé szép idők szimbóluma – tagadhatatlan azonban, hogy…..
Štrbački buk - a szerző felvétele A Bosznia-Hercegovina és Horvátország határán található Una folyó számtalan rejtett kincset tartogat az oda látogatók számára. Annak ellenére, hogy Bosznia - részben a délszláv válság után visszamaradt aknák, részben pedig a kedvezőtlen gazdasági és politikai…..
2004. július 23-án avatták fel Mostarban a háború után felújított Öreg hidat, a keleti építészet 16. századi remekét, melynek helyreállítása az előkészületekkel együtt közel hét évig tartott. A mostari Stari Most a Neretva folyó felett - a szerző felvétele Kíméletlen tüzérségi támadás1993.…..
1992-ben a boszniai szerb erők három koncentrációs tábort alakítottak ki Prijedor város környékén. A Trnoplje, Keraterm és az Omarska számos bosnyákot és horvátot tartott fogva - köztük nőket és gyerekeket - rendkívül rossz körülmények között. A foglyok mindennapos erőszakkal és kínzással néztek…..
Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina hármas államelnökségének szerb tagja a napokban arról beszélt,  fel kellene osztani az országot a három etnikum között. A politikus hozzátette, a boszniai szerb entitás rendelkezéseit több ízben elítélő Alkotmánybíróság, illetve Christian Schmidt főképviselő…..
Forrás: Klix.ba  Josip Broz Tito jugoszláv államelnök 1980-as halálát követően a régióban meggyengülni látszott az akarat a korábban virágzó szövetség fenntartására. A gazdaság gyengülésével, a politikai ellentétek erősödésével egyre több nemzet törekedett arra, hogy útját a nyugati demokrácia felé…..
Egy Horvátországból érkező Kanader hidroplán tart a tűz feléFotó: Klix.ba olvasói fotó Annak ellenére, hogy számos tűzoltóegység küzd a helyszínen, a 160 hektárnyi területet elborító erdőtűz könyörtelenül pusztítja a természeti parkot. A polgári védelem munkatársain túl egy horvátországi Kanader…..
Bosznia-Hercegovina egy viszonylag nyugodt időszak után napjainkban újra politikai válsággal néz szembe. Az elmúlt  évek gazdasági beruházásai után mára olyan politikai aktorok is megjelentek a térségben, akiknek lehetséges  térnyerése megváltoztathatja a jelenlegi társadalmi-  politikai…..