Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Parallaxis Extravideó

7 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ellátogattunk a Sokolébresztő idei első, és egyben jubileumi 175. adására, hogy megmutathassuk nektek, hol és hogyan készül a kéthetente hétfőn reggel a Tilos Rádióban élőben hallható űrös műsorunk. Az adás vendége egyébként Szentpéteri László, az Űrvilág alapító-főszerkesztője volt, a téma pedig a…..
Fajunk olyan károkat okozhat önmagának, amelyek létezésünket veszélyeztetik. Létezhet valamilyen természeti limit, ami korlátozza egy technológiai civilizáció élettartamát? Ha nem vagyunk elég intelligensek, végül megsemmisíthetjük mindazt, ami fontos és kedves számunkra itt a Földön. Éppen ezért a…..
A Star Trek: Voyager negyedik évadában kiderül, hogy létezik egy úgynevezett omega részecske. A mesterségesen létrehozott, de a sejtések szerint a természetben is megtalálható omega jelenlétét kimutatják a Voyager érzékelői, és életbe lép az úgynevezett Omega Direktíva. Ezen titkos küldetés által…..
Tudtátok, hogy a girokopter, avagy más néven autogiro már száz éve is létezett? A helikopter elődjének felső rotorját repülés közben ráadásul nem hajtja motor. Klaudia nem rég a tapolcai repülőnapon próbálta ki ezt az izgalmas szerkezetet, a repülésről pedig egy extravideóban beszélgettünk. Az is…..
A Parallaxis évadzárójában vendégünk volt Dávid Gyula fizikus, a legkedveltebb hazai ismeretterjesztők egyike, akivel tovább folytattuk a Brian Schmidt amerikai-ausztrál csillagász és fizikus által elmondottakról, a táguló világegyetemről szóló beszélgetést, és természetesen új gondolatokat is…..
A Parallaxis évadzárójában vendégünk volt Brian Schmidt amerikai-ausztrál csillagász és fizikus, akit a táguló világegyetemmel kapcsolatos kutatásai elismeréseként 2011-ben fizikai Nobel-díjjal tüntettek ki. Az beszélgetést Vincze Miklós, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos…..
Az uborkaszezon tiszteletére annak jártunk utána egyszerű laborkísérletünkben, hogy be lehet-e csapdázni a fényt egy áramló vízsugárba. A válasz meglepő módon: igen, hála a teljes belső visszaverődés jelenségének. Ez teszi lehetővé, hogy optikai szálakon keresztül szinte veszteségmentesen…..