Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sokolébresztő

136 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Témánk ezúttal a hatvanas évek szovjet és amerikai holdszondái, amelyek először hajtottak végre sima leszállásokat egy másik égitesten. Hogyan sikerülhetett mindez a korabeli technológiával, ha láthatóan manapság sem kis problémát okoz a világ űrmérnökeinek az automatikus landolás a Holdon?..
Parallaxis Univerzum Mi az idő? 2024.03.07 18:00:00
Vendégünk Orha Zoltán, témánk pedig igencsak időszerű: maga az Idő. Hogyan alakult ki a tudomány időfogalma, s milyen praktikus problémákkal szembesültek ennek során a tudósok a szökőévek bevezetésétől a relativitáselmélet paradoxonjaiig? S végül: mi ad irányt az időnek? Ilyen kérdésekre keressük a…..
Vendégünk Bérczi Szaniszló, az ELTE Anyagfizika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, aki harminc évvel ezelőtt hozott haza a NASA-tól az Apollo-programban gyűjtött kölcsön-holdkőzetmintákat. Érkezésükkel megkezdődött a magyar holdkőzetkutatás, s megalakult a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató…..
Az aktuális Sokolébresztő témája egy 1985-ös űrrepülés, amelynek során az egyik űrhajós megfenyegette a földi irányítást: ha nem hagyják, hogy megjavítsa bedölglött kísérletét, ő vissza sem jön. Ezt csak egyféleképpen tudta volna garantálni, a levegő kiengedésével, ami persze a teljes személyzet…..
Ezúttal egy nem mindennapi, középiskolásoknak való diákverseny, a CanSat Hungary lett a Sokolébresztő témája, amelyben tizenéves lányok és fiúk szerezhetnek közvetlen tapasztalatot majdnem-űreszközök tervezésében és építésében, amelyek aztán kisméretű rakétákon valóban felröppennek. Mikrofonvégre…..
2024 első Sokolébresztőjének vendége Szentpéteri László, az Űrvilág alapító-főszerkesztője, az adás témája pedig a kelet-ázsiai űrfejlemények – elsősorban a mostanában sikert sikerre halmozó indiai űrprogramokra fókuszálva. Az ország a közelmúltban űrszondát küldött a Hold felszínére és a Nap…..
Eklektikus ünnepi adásunkban, melyet hallgatói kérdések ihlettek, szót ejtünk a húsz éve kudarcot vallott legutóbbi életkereső Mars-szondáról, az Európai Űrügynökség történetéről és felcsendül az első hangszeres zene is, amit ember játszott a világűrben: a Jingle Bells egy német szájharmonikán…..
Témáink ezúttal a SETI-nek, vagyis a földönkívüli intelligencia keresésének története és trendjei. Erről Almár Iván csillagász-űrkutatóval beszélgetünk, aki szinte a kezdetektől "testközelből" átélte, sőt alakította a SETI fejlődését...
Ismét egy, a közelmúltban elhunyt legendás űrhajósra emlékezünk, ezúttal Thomas Kenneth Mattinglyre, aki majdnem a viszontagságos Apollo-13 küldetésen repült, de az űrorvosok az utolsó napokban kitették őt a személyzetből, így aztán végül a sikeres Apollo-16-on látogathatta meg a Hold térségét.…..
Adásunkban a múlt héten elhunyt legendás Gemini- és Apollo-űrhajós, Frank Borman életéről és munkásságáról emlékezünk meg. Az emberről, aki ötéves kora óta szinte semmi mást nem akart csak repülni, de akinek mégis mindig a kötelesség volt az első. Az űrhajósról, aki elsőként bizonyította be, hogy…..
A legfrissebb Sokolébresztőben a témánk ezúttal a biomimetika, vagyis az a tervezési módszer, amelyben növényektől és állatoktól lesnek el műszaki megoldásokat a mérnökök és a kutatók. Szó esik többek között gekkótalpakat utánzó ragszalagról az űrállomáson, juharmag-szárnyprofilokról marsi drónokon,…..
Ezúttal olyan hazai szakembereket szólaltattunk meg, akik fontos részt vállaltak az ESA feledhetetlen Rosetta-programjában, minden idők egyik legbonyolultabb űrszondás küldetésében, amely 2014-ben elsőként hajtott végre pályára állást egy üstökösmag körül, és leszállást annak felszínére. Horváth…..
A Sokolébresztő legfrissebb adásában Avi Loeb professzor vendégeskedett a Harvard Egyetemről, aki nyáron expedíciót vezetett a Csendes-óceánra, hogy begyűjtse az első bizonyítottan Naprendszeren kívüli eredetű meteorhullás apró repeszdarabjait. Mi több, a tengeraljzaton talált kozmikus gömböcskékről…..
Ezúttal az elmúlt közel egy évben felgyülemlett, emailben érkezett hallgatói kérdések megválaszolásának veselkedünk neki, rendkívül érdekes felvetésekkel a gravitációs hullámoktól az idő irányának problémáján át a távoli jövő földlakóinak küldött üzenetekig...
Témánk ezúttal a meteorológiai klímakutató műholdak törénete és munkássága, illetve a velük szoros kapcsolatban álló Nap-megfigyelő űreszközök, melyek együtt szolgáltatnak felbecsülhetetlen (életmentő) adatokat a Nap-Föld kapcsolatok megértéséhez...
Témánk a napok aktuákis "mini-űrversenye" az orosz Luna-25 és az indiai Csandraján-3 szondák között, melyek azért indultak útnak, hogy elsőként érjék el a Hold vízjeget rejtegető déli sarkvidékét. A Luna-25 sajnos már kiesett a versenyből, de milyen is volt ennek az űreszköznek a viszontagságos…..
A legújabb Sokolébresztőben Szentpéteri Lászlóval veséztük ki az 1992-ben jóváhagyott 921-es Projektet, amellyel Kína vált a harmadik olyan országgá, mely önerőből embert juttatott a világűrbe. Mi történt azóta és hogyan fest a jelenlegi ázsiai kozmikus jövőkép? Hogyan halad India tervezett emberes…..
Boross Katalin doktornő és Szentpéteri László társaságában folytattuk a májusban, a 158. adásban megkezdett űrorvostan-téma kitárgyalását. Milyen egészségügyi nehézségek és veszélyek várnak a jelen és a jövő hosszú távú űrrepüléseire vállalkozó személyzetekre, illetve hogyan fogjuk így "teleszülni a…..
Honnan tudjuk, hogy az Univerzum véges idővel ezelőtt, nagyjából 13,8 milliárd évvel ezelőtt egy forró "tűzgömbszerűségben" született? A válasz talán meglepőbb, mint gondolnánk, s az is kiderül, hogy űreszközök nélkül nem tudhatnánk ilyen bizonyossággal még azt sem, hogy egyáltalán megtörtént-e az…..
A Sokolébresztő legújabb adásában Konkoly Thege Miklós (1842–1916) csillagász, meteorológus, mérnök, zeneszerző, vagyis az egyik utolsó igazi polihisztor kalandos életéről, munkásságágáról és napjainkig kiható örökségéről beszélgettünk, amelynek felderítésében Orha Zoltán és Rakétafüst kolléga…..
A legújsabb Sokolébresztőben vendégeink Szalai Sándor professzor és Horváth István voltak, akik a KFKI-ban kollégáikkal a nyolcvanas években kulcsfontosságú műszereket fejlesztettek a Halley-üstököst megközelítő VEGA-1 és -2, és a Mars holdjához indított Fobosz-szondákra. Ez a csapat alkotta meg a…..
A legfrissebb Sokolébresztőben Bartha Bencével, a Kennedy Űrközpont mérnökével beszélgettünk izgalmas életéről és munkásságáról. A budapesti srác 1987-ben érkezett Amerikába, ahol idővel a repülő- és űripar bűvkörébe került: diplomát majd doktorátust szerzett a témában, majd 2008-tól a NASA floridai…..
Parallaxis Univerzum Űrorvostan! 2023.05.18 18:00:00
A legújabb Sokolébresztő témája az űrorvostan volt: milyen orvosi és pszichológiai problémákkal szembesülnek az űrhajósok az űrben? Mire számíthatnak a Hold-, pláne a Mars-utazó személyzetek? Ezen kérdéseket és másokat Dr. Boross Katalinnal (aki neurológus rezidens, leendő űrorvos), és visszatérő…..
Vendégünk Nagy Szabolcs, Szabi, akit leginkább a Spacejunkie csatorna egyik "frontembereként" ismerhettek, de nemzetközi elismertségre Space Station Guys-ként tett szert: részletgazdag ISS-fotókat készít a kertből! Mik a buktatói egy hatalmas sebességgel átsuhanó űrszerkezet földi fényképezésének?…..
Témánk a Jupiter jégholdjai felé sikeresen elstartolt európai JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) űrszonda döbbenetesen izgalmas küldetése volt és persze az ebben való magyar részvétel. Ehhez az információkat pedig nem más szolgáltatta, mint Frey Sándor, aki a Csillagászati és Földtudományi…..