Regisztráció Blogot indítok
Adatok
illesmaja

49 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Miután Sulyok Tamás lemondott alkotmánybírói tisztségéről, hogy Magyarország államfője legyen, az Alkotmánybíróság elnök nélkül maradt, így felmerül néhány kérdés. Ki lesz az Alkotmánybíróság új tagja? Ki lesz az új elnök?   Mi történt Sulyok államfővé választása óta az…..
2024 február 26-án az Országgyűlés megválasztotta Dr. Sulyok Tamást Magyarország új köztársasági elnökévé. 2024. március 5-én fog hivatalba lépni. Dr. Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. Ezt követően 1991-ig jogtanácsosként, azután pedig…..
  Amint ismert, a hetekben kirobbant kegyelmi botrányt követően lemondott – többek között – Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Mivel alkotmányos szabályok szerint az előző államfő megbízatásának megszűnésétől számított 30 napon belül új köztársasági elnököt kell választani, ezért most…..
A ,,Hangot adunk a tehetségeknek” mottó alatt futó fesztivál közéleti, interaktív és zenei programokat kínál az érdeklődőknek Esztergomban. A hétvége alatt zajló beszélgetések között mindenki megtalálhatja a kedvére való programot: közélet, kultúra, sport, tudomány, zene… Mi is az az MCC? Mathias…..
    Kolozs megye egyik legszebb települése Kolozsvár, ami biztos megéri, hogy 483 km-t utazzunk Budapestről. Noha Erdély nem hivatalos fővárosának tekintik, mára a lakosság kevesebb, mint 12%-a magyar. De némi háttérismerettel könnyen megtaláljuk a kultikus erdélyi helyeket is a…..
  Azok a döntések szerte a világon, melyek valamely módon korlátozzák a terhességmegszakítást, hatalmas felháborodást keltettek. Nők százezrei fejezték ki egyet nem értésüket azzal kapcsolatban, hogy más hozzon döntést a testükkel kapcsolatban. De vajon létezik-e a jogban olyan fogalom, hogy…..
Zsigmond Barna Pállal, a Magyar Országgyűlés tagjával, valamint a határon túli magyar közösségek hatékony támogatásáért felelős miniszteri biztossal beszélgettünk a kárpátaljai magyarságról, annak múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Spotify-on és Apple Podcast-en is. Ez a…..
A húsvét a kereszténység legnagyobb, legfontosabb ünnepe, amikor az egyház Jézus feltámadását és azt ünnepli, hogy feltámadásával megváltotta az emberiséget. A húsvét időpontja a 325-ös niceai zsinat óta a tavaszi napéjegyenlőséget követő, első holdtölte utáni első vasárnap. Ezen a napon mi is erre…..
A húsvéti ünnepkör a keresztény egyház egyik – ha nem a – legfontosabb időszaka. Ezen időszak előtt tisztelegve emlékezünk meg mi is röviden a nagyhét eseményeiről, arról, mi történt Jézussal ezekben a napokban. Virágvasárnap A húsvét előtti vasárnap, a nagyhét kezdete. Ezen a napon vonult be…..
  Az online térbe áthelyeződött választási kampány egy nagyon aktuális kérdés nemzeti és nemzetközi viszonylatban is. Minden választópolgár találkozott a 2022-es országgyűlési választások során az online térben történő kampánnyal, akár posztok, akár videók, akár képek formájában. De hogyan zajlott…..
Az 1867-es kiegyezést követően ismét előtérbe került a magyar büntetőjog kodifikálásának a gondolata. Nem csak politikai, de társadalmi igény is volt arra, hogy egy összeszedett, jól megírt büntető törvénykönyv szabályozza a bűncselekményeket és a szankcióikat. Ebben a környezetben került sor az…..
  Rengeteg tálib harcos költözött Afganisztán nagyvárosaiba 2021 augusztus óta. Sabawoon Samim 5 tálibbal készített interjút arról, hogy milyennek érzik a megszállást követő életüket, milyen nehézségekkel néznek szembe, hiszen sokan közülük most kerülnek ki először a civil életbe és kell…..
  Rengeteg tálib harcos költözött Afganisztán nagyvárosaiba 2021 augusztus óta. Sokan közülük most kerülnek ki először a civil életbe, vagyis először kell irodában dolgozniuk a megélhetésért és először tapasztalják meg azt is, hogy milyen egy milliós nagyvárosban élni. Ezen témákat boncolgatta…..
  Ma már a büntetőeljárás – optimális esetben – szabályozott keretek között zajlik, a terhelt ismeri a jogait és a kötelezettségeit, törvény által szabályozott rendben zajlik az eljárás. Ez a rendszer azonban nagyon messze állt a középkor valóságától.   Előzmények Az állam megjelenése előtti…..
  Sorozatunkban végigjártuk a munkavállaló jogait, kötelezettségeit, valamint azt, hogyan áll össze a munkaviszony megszüntetésének a rendszere. Az utolsó részt a felmondási tilalmaknak és a felmondási korlátozásoknak szenteljük. Ezzel a kis kiegészítéssel lesz valójában teljes a munkaviszony…..
  Munkajogi sorozatunk célja, hogy a munkavállalók képbe kerüljenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, amiket őket illetik, valamint terhelik a munkaviszony során. Sorozatunk előző részeiben áttekintettük a munkavállalók jogait, kötelezettségeiket, most pedig jöjjön a nagy mumus: a munkaviszony…..
  Sorozatunkban igyekszünk összeszedni azokat a tudnivalókat, amelyek minden munkavállaló számára hasznosak lehetnek. Sorozatunk előző részében a munkavállalók jogait részleteztük. Ebben a részben kevésbé élvezetes vizekre evezünk és sorra vesszük a munkavállalók kötelezettségeit is. A…..
  A legtöbben már aláírtunk munkaszerződéseket, amik az életünket jelentősen meghatározzák. De vajon mennyire ismerjük a jogainkat és a kötelezettségeinket, amik megilletnek és terhelnek minket a munka törvénykönyve alapján? Hogyan mondhatják fel törvényesen a munkaviszonyunkat? Ezekkel a…..
A választási rendszerek alapvetően meghatározzák, eldöntik azt, hogy kihez, mely párthoz kerüljön a politikai hatalom egy meghatározott időszakra. A választások során –napjainkban- a szavazatokból mandátumok lesznek és a mandátum legitimálja elsősorban a politikai hatalmat. De vajon lehet-e választ…..
Most, hogy igazán beütött a hideg és senki nem akar hosszú időt a természetben tölteni, tökéletes program beülni a színházba és egy musicallel szórakoztatni magunkat. Igyekeztünk különböző hangulatú darabokat hozni, hogy mindenki megtalálja azt, amihez éppen kedve van.   (kép…..
  Az aszimmetrikus multikulturalizmus –Eric Kaufmann demográfus, politikaprofesszor szerint- az a rendszer, amellyel a mai modern demokráciák megpróbálják kezelni az egyre sokszínűbbé váló lakosságukat. De mit takar ez a rendszer?  Mi az aszimmetrikus multikulturalizmus? Ez a jelenség röviden…..
  "Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá." Hogyan reagál erre egy csapat tizenéves? Meddig mennek el, hogy megcáfolják ezt az állítást? Ki lehet fejezni tárgyakban az élet értelmét? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Janne Teller Semmi…..
Robert D. Putnam, amerikai filozófus, a Harvard egyetem professzora a ’90-es évektől kezdve aktívan foglalkozik a társadalmi tőke fogalmával, azon belül is Amerika csökkenő társadalmi tőkéjével. A leghíresebb ezzel foglalkozó írása Egyedül tekézni címmel jelent meg. Milyen relevanciák vonhatók le…..
A jelenlegi árakat és a folyamatosan növekvő inflációt látva, mindannyiunk fejében megfordul nap, mint nap a gondolat, hogy mit is főzzünk úgy, hogy a hónap végére is kijöjjünk a pénzünkből. Lássuk, mik ezek a pénztárcabarát ételek.   Burgonyakrémleves A jó öreg krumpli a bevált klasszikus, ha…..
  Az közismert tény, hogy kétféle államformát különböztetünk meg egymástól: a monarchiát és a köztársaságot. De mi a helyzet a kormányformákkal? Mi ez? Mi a jelentősége? Milyen fajtái vannak? Hogyan befolyásolja egy ország működését?  A teljesség igénye nélkül a cikk a három leggyakoribb…..