Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VerShaker

37 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IntroÁprilis 6-án egynapos minifesztivál keretében ünnepelhetitek velünk a költészet hatalmát. Mindenkit szeretettel várunk, aki játékos családi programjainkon, szakmai eseményeinken vagy laza verses műsorainkon venne részt Wunderlich Józseffel, Karafiáth Orsolyával, Péczely Dórával, Tóth Andrissal,…..
Éppen 70 évvel ezelőtt, március 25-én született Sziveri János, akinek metsző pontosságú versei és hajthatatlan hűsége saját elveihez fontos példát mutatnak nekünk. A VerShaker YouTube-csatornájának Versmegfejtő műsorában Nagypál Gábor mondja el a költő Dunamedencecsont című versét, és annak kapcsán…..
Intro Hogyan is lehetne összegezni négy év költői ámokfutását? A VerShaker soha nem követett semmilyen aktuális trendet, nem kereste a könnyű sikert, mégis több ezer nézőt késztetett arra, hogy versekről gondolkozzon, igazán mélyükre ásva. Most, hogy 2024. áprilisban négy éves lesz a kezdeményezés,…..
IntroHogyan is lehetne összegezni egy négy éve dédelgetett szerelemprojekt eddig megtett útját, fejlődéstörténetét? Számtalan apró mozzanatból áll össze a nagy kép: az első, még bizonytalan lépéseket sok biztos, jövőt megalapozó ugrás követte. Most, hogy 2024. április 11-én a negyedik születésnapját…..
Hogyan merít ihletet, csontig hatóan aktuális témák boncolásához a költő, a távoli vallások és ősi rítusok, vagy éppen az AI világából? A világrend, amiben élünk a rendezettség vagy a rendezetlenség felé fejlődik? És ennek mi köze van ahhoz, hogyan ír verset a ChatGPT? Ilyen és hasonló kérdések…..
Legújabb VerShaker koktélunk receptje: végy 4 nagyszerű embert, ültesd le őket beszélgetni! Italodhoz adj mély gondolatokat, őszinteséget, egy evőkanálnyi megpróbáltatást, 1 teáskanálnyi reménytelenséget, egy maroknyi derűt, fűszerezd lírai rock zenével és néhány verssel! Foglalj helyet a Madách…..
FoMO, FiFe, Meme, JumpCut, 27-esek klubja, zen fless és nosztalgia – ezek a fogalmak pörögnek (és tisztázódnak) Kemény Zsófi és Zoltán Áron beszélgetésében, Zsófi Most vagyok soha című legutóbbi verseskötete kapcsán. Hogyan lehet túlélni azt a korszakot, ahol a kapunyitási pánik összeér a kapuzárási…..
Most lenne 250 éves Csokonai Vitéz Mihály, aki 17-ei születésnapja másnapján valószínüleg kótyagosan ébredezne, reggelizne egy debreceni kávézóban, vagy valahol Nyugat-Európában, egy őrületes parti után, ahol rengeteg bor mellett, versek és dalok közt beszélgették volna végig tanítványaival, költő…..
A versek nem mennek ki a divatból. A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen ruhatárban. Lesz köztük olyan darab, ami eleinte úgy lötyög rajtad, mint apád harmincéves bőrkabátja, aztán szépen belenősz. Lesz olyan, ami egyáltalán nem tetszik, és nem is fog soha. Aztán jön a szerelemvers első…..
A VerShaker háza táján mindig történik valami, nagy a nyüzsgés, sürgés- forgás, ennek köszönhetően állandóan akadnak új követők, akik szíves figyelmébe ajánlunk olyan epizódokat, amelyek régebben jelentek meg a csatornán. Ám a régi motorosoknak is élvezetesek lehetnek az összefoglalóink ezekről a…..
Egy forró versital, benne citromlé, gyömbér és szegfű keveréke, ezek adják az ízt, és teszik egyedivé, megismételhetetlenné. Belekortyolva pedig hamar felfedezhetjük, hogy miért: Reményi Gyenes István Kis pont vagyok című műve olvad egybe Orosz Ákos személyiségével és egy leheletnyi filozófiával…..
VerShaker Blog A szavak zenélnek 2023.06.03 17:44:17
Mi lehet az a fesztiválhangulatú program, ami egyszerre örömzenélés és versmegfejtés is? Ez a Versmegzenésítés challenge. Zoltán Áron a következő kihívásra invitálta színművész kollégáit, Orosz Ákost és Tóth Andrást: zenésítsenek meg egy kiválasztott verset külön-külön, saját személyiségük, ízlésük…..
Nagy sikerrel zárult a „VERSengő városi séta” címen meghirdetett kalandjátékunk április 16-án, vasárnap. A játékban 11 csapat vett részt, a legtágabb korosztályban. Volt olyan csapat, amelyben óvodás kisgyermek, szülei, és nagymamája együtt játszott, voltak iskolás, középiskolás, egyetemista…..
Szálinger Balázs költőt mutatja be, véletlenszerűen felépülő versműsor keretében, a VerShaker legújabb videója. Mitől nyer létjogosultságot egy irodalmi beszélgetés? Mi is pontosan a „Mélyelgő”? Istentelenek-e az „Isten nevében farkas emberek”? Hogyan válik istenábrázolássá egy térkép? (…..
Az utolsó vonat sorsokat dönt el, és elhozza az ember alapvető szabad akarat érzését, amikor már minden mindegy. Az egyedüllét, egy csendes, monoton zakatolás - hamis fények kíséretében már nem is földi élmény. A kontrollvesztés és a mértéktelenség allegóriája. Mintha csak kitalálnám.  (Király…..
Március 15. Emlékszem, kisgyerekként milyen izgatottsággal töltött el, ahogy ezen a napon nemzeti színű kokárdát tűztünk kabátunkra a szívünk fölé, és megemlékeztünk valamiről, aminek a fontosságát akkor talán még nem is fogtuk fel. Majd jött a dacos kamaszkor, amikor a március 15-ét övező…..
VerShaker Blog Mi a VerShaker? 2023.03.10 18:57:36
A VerShaker eredendően egy YouTube-csatorna, amelyet Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma-díjas színésze, (A Pál utcai fiúk előadás szereplője) indított el 2020-ban, versmondás témájú kutatásainak kamatoztatása céljából. Mára már azonban egy széleskörű kulturális projektté nőtte ki magát,…..
Csapó Attila először 2020 májusában volt a VerShaker vendége, ahol Weöres Sándor XX. századi freskó című versét adta elő. A vers tökéletesen illeszkedett az akkori helyzethez, de az aktualitása mit sem változott azóta, sőt! Szeretnénk felidézni egy kicsit ezt a lebilincselő előadást és az ezt követő…..
„A vershez egyszerű tea illene…” (Gyabronka József) Egy csésze gőzölgő tea, egy fecsegésektől mentes jó beszélgetés. Kell ennél több egy hűvös tavaszi délutánra? Az igazi találkozásokban, mély beszélgetésekben lehet másokkal valóban együtt lenni és egymás sugárzó lényére rácsodálkozni, a másik…..
„Ugyanazokból az anyagokból vagyunk összerakva, és a távolság, ami köztünk van, áthidalhatatlan, de közben mégis egyek vagyunk.” Mi a lélek? És mi a magány? Megfoghatatlan dolgok, melyeket lehetetlen csupán szavak segítségével kifejeznünk és átadnunk, hisz korlátolt a rendelkezésünkre álló…..
A szerelem, az emberi kapcsolatok, és a két nem közötti különbségek vagy egyezések mindig is izgatták az embereket, és mindenkinek van róla saját véleménye — egyre több irányból és egyre több platformon foglalkoznak a nők helyzetével, történetével, női írók, művészek bemutatásával, az egyetemes…..
… az alázatos szív senkit,egyetlen élőt se rekeszthet ki a bárányok sorából,még önmagát, a farkast se.”(Pilinszky János: Az önmegvetéstől az alázatig – részlet) A bezártságot és a korlátozásokat követően 2021 nyara azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy az élet visszatérhet a Covid-19 előttihez…..
G.Tóth Franciskáról már olvashattak a VerShaker Blog követői, amikor az esztergomi Babits Mihály Emlékház kapcsán kérdeztük, melynek ő a házigazdája. Az interjút itt olvashatjátok. Ezúttal magyartanári minőségében kértük fel Franciskát, hogy mutassa meg december 28-án ezen a linken bemutatott…..
Visky Ábel filmjét mutatja be december 29-én 18 órakor a VerShaker YouTube-csatorna. A film címadója, József Attila Imádság megfáradtaknak című verse, amely a főszereplő, Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő versmondó előadásában hangzik el.  A rövid dokumentumfilm betekinteni enged Stark…..
„Legalább ne tettél volna annyi csalogatót a csapdába. Ne csináltál volna felhőt, hálát, aranyfejet az őszi akácnak. Ne ismernénk a vékony, zöldes, édes-édes ízt: a létét. Irtózatos a Te édes lépvessződ, Uram!” (Nemes Nagy Ágnes Istenről – részlet) E költemény sorain átizzik mindaz a fájdalom,…..