Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Melecske Ákos

2 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki kell fizetni az elmúlt tíz évben felhalmozódott adósságot, melynek jó része fogyasztásra és értelmetlen beruházásokra ment el. De a bérekkel kapcsolatos várakozásokat is muszáj radikálisan csökkenteni. (Fotó: AP) Újabb euróválság van a láthatáron: alig hogy mindenki…..
Felmérte, hogy kormánya gazdaságpolitikai hitelessége olyan mélyre került, hogy egy görög összeomlás esetén az ország nem lenne képes saját erőből a vízfelszín felett tartani magát. (Fotó: Reuters) Tegnap a miniszterelnök bepillantást adott a kormányzással kapcsolatos…..
Melecske Ákos 2012.05.15 13:21:44
A kormány azt vonta le tanulságként, hogy egyszerűbb az állampolgárok adóterheit növelni, mint a multikét. Az új adó teljesen előkészítetlen: nem 2 forint lesz és a hatását sem mérték fel. (Fotó: MTI) A telekommunikációs szektor 2012 júliusától SMS-ek után, illetve…..
Miután az MSZP és SZDSZ kinevezettjeitől visszavették a kifizetett pénzeket, a társadalomra pedig éppen újabbnál újabb sarcokat vetnek ki, saját kádereiket megmentik a 98%-os különadótól. (Fotó: Index) A hét elején nyilvánosságra hozott második Széll Kálmán-tervben…..
Úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságpolitikai vezetésnek az elsőrendű célja kizárólag a következő választások megnyerése. Először a nyugdíjállamosítás, a több oldalról vitatott egyenadó bevezetése, majd az IMF-fel és az EU-val egyre inkább elhúzódó vita (néha szimbolikus…..
Cselekvőképtelen állam tér vissza és telepszik rá az életünkre, ez az igazi baj. A magyar állam képességei, hatékonysága sokkal jobban leszakadt az európai átlagtól, mint a gazdaságunk. (Fotó: Nagy Attila/origo) Ahogyan azt Szalai Ákos tegnapi hozzászólásában írta,…..
Melecske Ákos 2012.04.13 16:03:25
Közbeszédünk gazdasági kérdésekről (nem csak Magyarországon) használ jópár megtévesztő fogalmat és definíciót, aminek következtében lehet, hogy nem teljesen pontos megállapításokra jutunk és így akár a döntéshozatal is olyan feltételezéseken alapszik, melyeknek hézagos a valóságalapja.

A fenti cikk többek közt úgy érvel, hogy a „válság egyik legfontosabb tanulságának az tűnik, hogy a piac önszabályozásába vetett dogmatikus hit ostobaság volt. Ahogyan azt már sokan megírták, a piac megfelelő működésének előfeltétele a megfelelő szabályozás, ennek hiányában az emberi ösztön által hajtott piaci folyamatok szükségszerűen káros és fenntarthatatlan túlzásokhoz vezetnek.”

Már-már elfogadott, mainstream nézet, hogy „a piac önszabályozásába vetett dogmatikus hit” mára megrendült, Friedman és Hayek nem olyan népszerű, mint 2008 előtt. De mégis milyen piac? Ez a válság a pénzpiacokon keletkezett, nem máshol, ott zajlott le a 80-as évektől egy komoly dereguláció. Ennek ellenére szinte mindig, amikor a piacról, illetve annak önszabályozásáról beszélünk, akkor azt an bloc értjük, tehát a gazdasági világ egészét nézve, holott a közelmúlt keserű tapasztalatai éppen egy elszabadult szektor működésének következményei. A piacot önszabályozását érintő dogmatikus hit (legyen helyes vagy helytelen) elsősorban a pénzpiacokat jellemző ön(nem)működésre, annak tapasztalataira utal.

Tény, hogy a pénzügyi forradalom egyik következménye, hogy a közgazdaságtudomány a pénzpiacok működését sokkal alaposan vizsgálta vagy legalábbis a kutatások eredményei, következtetései sokkal nagyobb publicitást kaptak az elmúlt évtizedekben, a közgondolkodást is befolyásolva. Hozzásegített ehhez az is, hogy a pénzpiac, saját pozícióinak erősítése érdekében támogatta ezt a propagációt, amit pl. a Benfentesek c. film elég jól szemléltet.

Viszont a pénzpiacokon kívül, az emberi tevékenység sokrétűségének köszönhetően számtalan más piac létezik, különböző áruk és szolgáltatások piacai, ahol a kereslet-kínálat törvényszerűségei így vagy úgy működnek. Ezekre nem feltétlenük érvényesek a pénzpiacok szabályai, jelenségei. Az „effective markets hyphothesis” a pénzpiacokon végzett kutatáson alapul, mégis, az átalánosítás miatt a gazdasági tevékenység más területeire is vonatkoztatjuk.

Ezért kéne nagyon vigyázni az olyan megállapításokkal, hogy „több vagy kevesebb állam kell”, pláne, ha politikusok használják. A pénzpiacokra lehet ráférne egy alapos regulációs hullám (egyenlőre nem látni sehol), de miért igaz ez például a távközlésre, paprízsepipiacokra vagy a hajnyírás-szolgáltatás piacaira? Számos szektorban az állami reguláció már régen jelen van, valahol túlzóan, fölöslegesen máshol kevésbé.

Az állam valójában „had been long time back”, elég csak megnézni hogyan nőtt a nyugati országok GDP-jében az állam részesedése a második világháború óta, vagy akár az adóbevételek illetve transzferek részesedése a napi pénzforgalomból.
Kiadáscsökkentés helyett újabb sarc: a már kitaposott posztkommunista utat követik. A gazdaság egyik fő artériájának elszorítása, a pénzügyi szféra tudatos gyengítése viszont saját találmány. (Fotó: kormany.hu) Amikor éppen felvillanóban volt a remény, hogy a…..
"Az adóparadicsomokat nem lehet megszüntetni anélkül, hogy az adósivatagokat ki ne zöldítenénk" – ilyen metaforával magyarázza a liechtensteini trónörökös herceg az adóparadicsomok szükségszerűségét, írja az Index. Sok ország adórendszere annyira bonyolult, „hogy az…..
Amerikában az óriási gazdasági növekedésből szinte csak a leggazdagabbak részesültek, a középosztály nem. Nekünk viszont a problémánk az, hogy még azelőtt szétosztottuk a vagyont, mielőtt az egyáltalán megtermelődött volna. Davosban gyülekeznek a világ legbefolyásosabb…..
Melecske Ákos 2012.01.27 12:19:13
@NagyLevin: és mit csinálsz a korengedményes nyugdíjasok tömegeivel? Hogyan viszed vissza őket a munkapiacra? Mert addig marad az effektív 1,5 millió adófizető. Igazából ez ma az egyik nagy magyar gazdasági dilemma!
A lakosság egy jó része úgy döntött, jobb helyen van a pénz a dunyhában, mint a bankban. Ezek a pénzek nem jelennek meg új tőkeként, ami a gazdaság növekedési potenciálját ássa még inkább alá. (Fotó: Kovács Tamás/MTI) A magyar jegybank szerint a tavalyi év negyedik…..
Melecske Ákos 2012.01.17 11:43:45
A szürkegazdasághoz:

Az adóelkerülést önmagában az egykulcsos adó, illetve az egyszerűsített adószabályok nem segítik elő, ha megjelennek melletük a Robin Hood féle különadók, vagy a nyugdíjjállamosítás. Ez rossz vért szül: minél erősebb a prés és minél kiszámíthatatlanabb az adózási környezet, annál nagyobb a kísértés adóelkerülésre és adócsalásra, vagy a befektetések elhalasztására. A magasabb jövedelműek (akik sok adót fizetnek) nagyon is tisztában vannak vele, hogy számukra mint jelenthet az adózási kérdésekben az Alkotmánybíróság kasztrálása vagy a magánnyugdíj-spórolásaik államosítása. Az egykulcsos adót sikeresen alkalmazó és sokszor követendő példaként bemutatott Szlovákiában sem demoralizálták különadókkal és alkotmányossági fékek feloldásával az adófizetőket. Épp ellenkezőleg – megszüntettek egy rakat különadót, egyszerűsödött a rendszer. Ma ezt Magyarországon nem látni.

Az adóztatás nem csak az állam materiális létezését hivatott biztosítani, hanem elsősorban az állam, mint intézmény egy fontos legitimációs próbája. Ezért az adórendszer, mind koncepciójában és gyakorlatában átlátható, kiszámítható és méltányos kell, hogy legyen. Ellenkező esetben ezt a legitimációs szerepét az adórendszer nem tudja teljesíteni és legvégül magának az államnak a jelentőségét és funkcióját vonja súlyosan kétségbe. Javítsatok ki, ha rosszul látom, de ilyen legitimáció-javító lépéseket nem látok a kormányzat részéről.

Nagyban nehezíti az egyenadó sikerét a gazdasági konjuktúra hiánya is. Más egykulcsos “példaországok” akkor vezették be az egyenadót, amikor még vígan dübörgött a világgazdaság és a kilátások is jók voltak. Ma ennek legfejjebb egy nagyobb költségvetési lyuk a látható eredménye.