Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kendermagom

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kendermagban – többek között – az a pompás, hogy édes és sós környezetbe is remekül passzol. Készítettünk már belőle pesztót, hummuszt, fasírtgolyót - ezúttal a méz és a szezámmag lesz a két fő hozzávaló, melyekkel társítjuk és egy egészséges, sütésmentes nasit keverünk ki belőlük. Egy igazi…..
Eheted előételként, köretként vagy könnyű és egészséges főfogásként: a saláta mindig szuper választás. Változatos összetvőjű öntetekkel pedig mindig rátehetsz egy lapáttal a tudatos táplálkozásra. Egy zamatos és krémes kendermagos salátaöntet receptet hoztunk neked és a kedvenc salátádnak! Akár a…..
Nem, nem arat mindenki egyszerre. Ez a vetett fajtától függ, ugyanis vannak rövidebb és hosszabb tenyészidejűek is. Például a Finola kender ezen az égövön már 90 nap alatt vágásérett: autovirágzású, ami azt jelenti, hogy automatikusan virágzik, mert minél előbb magot akar termelni. Északi fajta…..
Szeretjük a kenyeret! Egy olyan egyszerű kenyérreceptet hoztunk ma, amely a kendermag olajtartalmának köszönhetően finom ropogósra sül. Táplálkozási szempontból az egész kendermag jó forrása az oldhatatlan növényi rostoknak, fehérjéknek, esszenciális aminosavaknak, omega-3 zsírsavaknak és ásványi…..
Lassan eljön végre az aratás ideje, amit mi már őrült nagy izgalommal várunk és dolgozunk az előkészületeken. Eheti blogposztunkban addig is összefoglaljuk, amit a kender aratásáról tudni kell, és néhány fantasztikus régi felvételt is mutatunk a Magyar Nemzeti Digitális Archívumból – avagy…..
Eddig legegyszerűbb, de talán a legfinomabb receptünk következik: a mindössze egy hozzávalóból készülő kendermagvaj. Amit persze ezerféle módon lehet ízesíteni: sósan és édesen is kiváló. Semmi másra nincs szükséged, mint egy magdarálóra vagy erős késű aprító- vagy turmixgépre (min. 600 W). Ha a…..
A kendermag omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmát, annak kiegyensúlyozott és az emberi szervezet számára ideális arányát nem lehet eleget hangsúlyozni – már mi is sokat emlegettük ezt az egészségmegőrzés szempontjából rendkívül fontos tulajdonságot. Ám nem csak ebben a tekintetben dobogós…..
A szuperélelmiszer fogalomnak nincsenek pontosan meghatározott kritériumai: azokra az ételekre mondjuk, melyek egészségünk szempontjából rendkívül előnyös beltartalmi értékekkel bírnak, olyan arányban tartalmaznak vitaminokat, esszenciális fehérjéket, zsírsavakat, melyek testünk számára ideálisak.…..
A chiapuding egy viszonylag ismert, egészséges reggeli-alternatíva, de ezúttal új, izgalmas hozzávalókkal bonyolítottuk meg. A nyers répa és a hántolt kendermag olyan összetevők, melyek szuperegészségessé teszik a reggelid, hiszen a bennük található, lassan felszívódó komplex szénhidrátok, teljes…..
Az olajos magvak a legjobb vegán zsírforrások, sok egyéb egészséges beltartalmi értékük mellett is. Az alábbi táblázatban a különböző olajos magvakra vontakozó adatok olvashatók: melyik mennyi zsírt, omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz és ezeknek mennyi az aránya. Mag Zsír/100g Omega 3…..
Eheti receptünk egy nyers, vegán, növényi fehérjékben és esszenciális zsírsavakban, tiszta kalóriákban gazdag finomság: egy sokféleképpen variálható energiagolyó, melynek könnyű az elkészítése, és kiváló édesség-alternatíva, akár egy gyors, de egészséges otthoni nasira vágysz, akár az Alpokban…..
Örülünk, hogy megvásároltad termékünket! A kendermag fogyasztásával elsősorban egészséged megóvásáért tehetsz sokat, de a fenntartható hazai mezőgazdaságot is támogatod. Kik vagyunk mi? A Weekender Agritech Kft.-nél egy olyan termesztési technológia összerakását céloztuk meg – magunknak és…..
Korábban már külön-külön összegyűjtöttük, hogy milyen remek dolgok, az egészségünkhöz elengedhetetlen összetevők és makro- és mikronutriensek alkotják a kendermagot. Az alábbi infografikán összefoglaltuk egyben, mi teszi a kendermagot igazi SZUPERÉLELMISZERRÉ. Érdekelnek a részletek? Itt találod…..
Mai receptünk egy igazi jolly joker: hűvös napokon és forró nyári estéken is jól esik egy gazdag, tartalmas leves, friss idényzöldségekkel, vitaminbombákkal és szuperélelmiszerekkel megpakolva. Összetevők 2 főre: 2 evőkanál kendermag 2 bögrényi aprított idényzöldség: cukkini / karfiol /…..
A városi ember manapság már nem is biztos, hogy tudja, hogyan néz ki az aratás folyamata. A kenyeret vagy más termékeket csak levesszük a polcról a boltban, de valószínűleg sokan nem gondolunk bele, hogy milyen hosszú és kalandos út vezet egy aprócska magtól a ropogós, friss kenyérhez vagy például…..
Egy végtelenül egyszerű és gyors, négy összetevős hummusz az eheti receptünk, a szokásos csicseriborsó helyett ezúttal fehérbabból. A fehérbabra azért esett a választásunk, mert a kendermag nyers, különleges ízét szerettük volna kidomborítani ebben a nyári estékre optimalizált mártogatósban, a…..
Ha a kender gyógyászati falhasználását említjük, sokaknak eszébe juthat az orvosi marihuána vagy a számos jótékony hatással felruházott CBD-olaj. Sokat hangoztatjuk a kender ősi mivoltát is – de vajon gyógynövény-e a kender, a szó klasszikus értelmében? És tényleg csodaszer? Mai posztunkban a kender…..
Ha kendertermesztésbe kezdünk, meg kell tanulnunk néhány olyan fogalmat, melyek nem feltétlenül részei az általános vagy középiskolai biológia-oktatásnak. Növekedési foknap, állományzáródás, pangóvíz, aszály – fontos és aktuális fogalmak, ismerkedjünk meg velük! A világon sok helyen nő a kender,…..
Új rovatunkat indítjuk útjára a mai poszttal: általunk is kipróbált kendermagos recepteket osztunk meg, hiszen fő célunk, hogy ezt a fantasztikus beltartalmi értékekkel bíró, egészséges és emellett rendkívül finom szuperélelmiszert minél szélesebb körrel megismertessük itthon is. Az EIHA, azaz az…..
Láttad már a Négyhúsz rólunk készült filmjét? A videóban közelről is megmutattuk, hogy hogy néz ki egy kenderültetvény ma Magyarországon, hogy néz ki a mi termőterületünk. Ez jelen pillanatban Futura 75 fajtájú kender 6 hektáron, illetve további 2 hektáron Kompolti vetőmag előállítása a célunk.…..
Az előző blogposztunk által megkezdett irányban folytatjuk ma: kendertermesztés pro és kontra. A Weekender Agritech Kft.-nél az a víziónk, hogy összerakjunk egy olyan termesztési technológiát – magunknak és mindenki másnak, aki szeretne velünk dolgozni, – hogy az elvetés-learatás-feldolgozás…..
Az eddigiekben bemutattuk a növényt, beleástuk magunkat az elnevezések körülötti vitákba, építőipari és egyéb hasznosításba és fenntarthatósági kérdésekkel is foglalkoztunk. De mégis, honnan jött ez az egész? Honnan van kenderünk, mit csinálunk és mi vele a célunk? A mai posztban a vállalkozásunk, a…..
Folytatjuk, amit elkezdtünk, és jó alaposan körbejárjuk a kender növényt, hogy mi mindenre lehet alkalmas. Ez a sokoldalúan felhasználható növény számos mindennapi használati tárgyunkat, eszközünket helyettesítheti fenntarthatóbb alternatívákkal. Nézzünk meg néhányat ezek közül! Az emberiség olyan…..
Miután nagy vonalakban megismerkedtünk a különböző kenderfajtákkal és besorolásukkal, sőt, még botanikai nevezéktani vitákba is belepillanthattunk, járjunk annak utána, hogy milyen sokrétűen lehet használni ezt a növényt és milyen különböző ipari és egyéni felhasználási módjai vannak napjainkban.…..
A kendermag vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag élelmiszer. Ezért a belőle préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavat találunk. A kendermagolaj nem azonos a CBD olajjal. A kendermagolaj, mint a neve is mutatja, a kender magjából hidegen…..