Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RigóandCsuri

22 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma nagyon érdekes dolgot tudtam meg a fogathajtással kapcsolatban. Lehet, hogy mások számára ez ismert, engem azonban meglepett a tény, hogy a lovaskocsi elnevezése spanyolul is "kocsi" = Coche. Rodrigo unokatestvére fogathajtással foglalkozik, versenyekre jár (többek között Magyarországra is; sőt,…..
Mióta világ a világ a  nő és a férfi vonzalma jelen van körülöttünk, közöttünk. Ki kapcsolatot épít rá, ki pedig üzletet. Az utóbbira szolíd példák Chilében a "speciális kávézók". Ezekben a kis félhomályos üzletekben valóban csak kávé produktomokat szolgálnak fel. A 18 plusszt a kihívó öltözékben…..
Szeretem a piacokat, itt mindig beleszagolhatunk az igazi helyi valóságba. Nagyon zajosak a "merkadok". A portékájukat árulók hangját messziről hallani; nem bízzák a véletlenre a vásárlást. Érdekes ötletekbe is belefuthatunk: pl. először nem értettem, miért kering a jég között heverésző friss…..
Amerika felfedezése előtt Chile területén is indiánok éltek. Az elmúlt héten Temuco környékén jártunk, ahol egykoron a Mapuche indiánok éltek. Kultúrájukat ma is őrzik.  A táj gyönyörű, nekem nagyon hasonlított hazánkéhoz. Számos folyó található. Nueva Imperial - a város, ahol 1 élményekben teli…..
1. A legnagyobb különbség a hőmérséklet: Amíg Magyarországon téli hideg van (jó esetben), addig Chilében nyári meleg. 2. Az otthonok feldíszítése hasonló a két országban. Viszont itt nem általános az adventi várakozás, gyertyagyújtás. 3. A karácsonyfák nem élőek, szinte csak műfenyőt állítanak az…..
A leghatékonyabb nyelvtanulás: egymás nyelvét nem értő anyós-menye kombó:) Néha mulatságos, néha fárasztó és olykor-olykor dühítő tud lenni egy-egy párbaszéd a családban. Persze nem szokványos a helyzet...de ettől (is) szép! Egyedi nyelvjárással rendelkezünk mára. Beszédünkben felfedezhetőek 4…..
RigóandCsuri 2022.12.16 21:26:39
@Mary Andrásné Gerő: Nagyon köszönöm a visszajelzésed, jól esik:)
Chilében erősen jelen van van a női egyenjogúságért való "harc". Mindent is a nőknek. Tegnap egy regionális női futball döntőn jártunk. A belépőjegyek a következőképpen alakultak: Férfiaknak 2000 chilei peso, nőknek 1000 chilei peso volt a belépő (gyerekeknek ingyenes). Létezik külön minisztériuma…..
  1. Álmok: A chilei emberek számára az álmok nagy jelentősséggel bírnak. Ha valaki például egy régi ismerőssel álmodik, megpróbálja vele felvenni azonnal a kapcsolatot. Elhunyt szerettel álmodni üzenet értékű, sugall valamit döntéshelyzetben. Az álmok tehát cselekedetre ösztönzik az ittenieket 2.…..
Tegnap vonatra szálltunk, hogy ellátogassunk Dél-Amerika legmodernebb Planetáriumába, a "Universidad de Santiago de Chile" - be. Már maga az utazás is egy élmény volt. A vonatokra beléptető kapukon keresztül lehet feljutni. Papír alapú jegyek nem léteznek, kártyaleolvasó rendszer van, amelyre magad…..
A kisfiunk 9 éves, így iskolát kellett találnunk neki. Igencsak "hétköznapian" estünk neki a keresésnek. Útnak indultunk, majd beestünk az első iskolába, amit találtunk a közelben. Itt információkat kaptunk a teendőkről - mint később kiderült - a portás úrtól, aminek a fele igaznak is bizonyult. El…..
  Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok egy konyhatündér; és abban is biztos vagyok, hogy amikor a családom és a  barátaim ezt olvassák, csakis a jó öreg virsli képe villan be velem kapcsolatban ebben a pillanatban:)) De azért én is tudok főzni, sőt, szoktam is. Mivel Rodrigo nagyon kedveli a…..
4 napot kempingezéssel töltöttünk, mely során elutaztunk néhány óceánparti településre. Érdekes, mennyire változatos képet mutatnak a különböző - egymástól nem nagy távolságra lévő - városok, attól függően, hogy  mennyire volt például alkalmas kikötésre a part. Horcon egy kisebb halászfalu. (Bár…..
Vannak az ember életében olyan pillanatok, amelyek örökre bevésődnek. Ez olyan volt.  Amikor megpillantottam egy hosszabb gyalogút végén az óceánt, az egyszerre volt csodálatos és felkavaró élmény. Először ugrálni kezdtem örömömben, aztán csak álltam megbűvölve a partján. A morajlása félelmetes és…..
Santiago lakóinak száma 8 millió körüli. (Magyarországon kb. 9,5 millióan élnek!) Nagy itt az élet! A városnak van egy új és egy régi központja. A régi kissé rendezetlen és zajos. A falak tele graffitikkel, rengeteg a kóborkutya. Itt él a bevándorlók többsége, ez még színesebbé teszi a városi…..
Előre szeretném leszögezni, hogy nem tudományos célzattal készült az összeállításom, nincs mögötte komoly kutató munka, sőt, még csak túl sok tapasztalat sem. A következőkben leírtak az első benyomásaim alapján kerültek ide: 1. A WC papírt nem dobhatod a WC-be! Külön kis kukákba kell elhelyezni.…..
Ha már a kulináris élvezeteknél tartunk, szeretném bemutatni a képen látható tradicionális chilei édességet. Durván leegyszerűsítve a dolgot, a barackkompótunkhoz hasonlatos az íze. Szárított barackot tesznek édes cukorszirupba. Ami érdekessé teszi ezt a finomságot, azok a szintén belekerülő előre…..
Ez az izgalmas nevű gyümölcs rögtön kedvenccé vált. Nagyon finom és édes. Nemcsak frissen fogyasztják, hanem dzsúszként és fagylaltként is. Az állaga talán leginkább a körtéjéhez hasonlítható. Az avokádó otthon is ismert, de én ritkán fogyasztottam Magyarországon. Itt friss, gyakran készítik el…..
Na igen...ezért minden, de minden megérte! Ehhez a bejegyzéshez nem fűzök sok szöveget. Beszéljen a kép! Mindenki érteni/érezni fogja,a volt már szerelmes! Fotó: ENDI    ..
2022. aug. 30. Megkezdődött várva várt utazásunk Chilébe Endivel, a kisfiammal. Dokumentumhegyek#bürokrácia#izgalmak#aggódás#vágyak#álmok - ez mind jellemezte a kiutazást megelőző hónapokat. Hatalmas köszönet Rodrigónak, a családomnak és barátainknak, hogy támogattak, erőt adtak a legnehezebb…..
Tegnap jártunk az Országos Fordító Iroda egyik fiókjában. Egyedül ők adhatnak hiteles fordítást. Az apa beleegyező nyilatkozatát kellene spanyolra fordítanunk.  Dühítően drága!!! Egy A/4-es lap fordítása 70000 Ft!!! Monopol hatalom.  Feláras, mert spanyolra kell lefordítani és feláras, mert…..
A hivtalos dokumentumok intézése enyhén szólva problematikus. Rodrigóval készítettünk egy listát az intéznivalókról. Egy jó tanács ezekkel kapcsolatban! Minél hamarabb kezdjetek hozzá az intéznivalókhoz! Mindig kiderül valami, amit még meg kell, hogy oldjunk! Először is, mivel Chile nem unios…..
Igazából 2005-ben is kezdődhetne a történet. Ekkor találkoztam először Rodrigóval. Első látásra szerelem! Aztán szünet... 2019-ben pedig újból egymásra találtunk. Kicsivel mielőtt 40 éves lettem. Csodálatos ajándék az élettől. És hogy hogyan kerül a blog címébe éppen Chile? Természetesen…..