Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ízek, mentesen

69 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elkészítési idő: kb. 20 perc. Ahhoz, hogy tahinit tudj készíteni, szükséged lesz egy jó erős konyhai aprítógépre. Hozzávalók: Kb. 180 g szezámmag (a képen látható kis tálkányi mennyiséghez) só Elkészítés: A szezámmagot forró, száraz serpenyőbe tesszük, és világosbarnára pirítjuk. Én…..
Nem vagyok nagy tökfőzelékrajongó, de most eldöntöttem: mégis készítek egy mentes verziót, ami nekem is ízlik. A Street Kitchen receptjét vettem alapul, ezt alakítottam át, és nagyon finom lett! Gondoltam, megosztom veletek, hátha másnak is jól jön egy egyszerű, „mentesített”…..
Elkészült a 2.0-ás bejgliverzióm. Szerintem még ízesebb a tésztája, mint a korábbi bejglimnek. A mostani tészta nem tartalmaz köles-, hajdina- és zablisztet sem. Emellett – mint minden receptem – glutén-, tej- és tojásmentes. A tésztája nem a hagyományos bejglitésztához hasonlít, inkább omlóstészta…..
Kipróbáltam a Bulkshop.hu zabpelyhes meggyes pite receptjét. Szerintem nagyon egyszerű és finom, próbáljátok ki Ti is! A tésztája ropogós kéreg, a tölteléke lágy. A töltelékbe eredetileg agar-agar is kellene. Én ezt nem fogyaszthatom, ezért csak tápiókakeményítőt tettem bele, de így is…..
Ízek, mentesen Zabkása, mikróban 2022.04.02 10:25:18
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én reggel nem szeretek főzőcskézni. Minél gyorsabban hozzá akarok jutni a reggelimhez :). Ezért újabban a zabkását nem a tűzhelyen, hanem a mikróban készítem el, így: Hozzávalók: 55 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely; 320 ml hideg vagy…..
Tejterméket sem tartalmaz. A szilvás gombóc tésztájából készítettem. Hozzávalók: 80 g kölesliszt; 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz); 16 g útifűmaghéjliszt; 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli…..
Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz. A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé. Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz): Tészta: 80 g kölesliszt; 480…..
Krumplis lángos gluténmentesen, tej és tojás nélkül. Kukoricát, rizst és zabot sem tartalmaz. Piros burgonyát használok hozzá, mert szerintem ezzel jobb íze van, mint sárgával. Azért, hogy a lángosok tésztája minél levegősebb legyen, sütés előtt nem hagyom állni, hanem ahogy összegyúrtam, máris…..
Ebben a cikkben azokat a desszertreceptjeimet gyűjtöttem össze, amelyeket hisztaminintoleranciásoknak ajánlok. Tejbegríz glutén- és tejmentesen Hozzávalók (1 adaghoz): 30 g barnarizs-dara; 280 ml víz; 20 ml adalékmentes, 60% kókusztartalmú kókusztej, én általában ezt…..
A hisztaminintoleranciásoknak szánt receptek harmadik részében főzelékek és köretek elkészítéséhez találhatsz hasznos tippeket. Főzelékek sűrítése Mit használj, ha búzaliszt és tej nélkül szeretnéd besűríteni a főzeléket? Többféleképpen is megoldhatod: A legegyszerűbb módszer (a darabosabb…..
Mielőtt a receptekre rátérnénk, egy gyors jótanács: ha teheted, a zöld fűszerekből ne szárítottat, hanem frisset használj. A friss fűszereknek sokkal intenzívebb és jobb íze van, mint a szárítottaknak. Ebben a cikkben a sült kacsacomb és a rántott hús receptjét találod meg, olyan változatban, hogy…..
Hisztaminintoleranciám miatt nem fogyaszthatok olyan ételeket, amelyek hosszabb ideig álltak. Ezért, ha lekvárt szeretnék enni, ilyen sűrű, zselés állagú gyümölcsszószt készítek. Mivel nem tarthatom el sokáig, egyszerre nagyon kis adagot szoktam főzni. Ez a recept egy kis tálkányi „lekvárhoz”…..
Hisztaminintolerancia esetén meglehetősen szigorú diétát kell tartani. Nem egyszerű kitalálni, hogy a korlátozott számú alapanyagból hogyan készíthetünk ízletes ételeket. Segítségül azoknak, akik ebben a cipőben járnak, összegyűjtöttem azokat a receptjeimet, amelyek szigorú hisztaminszegény diétához…..
Gesztenyés-mézes ízű gluténmentes piskóta, tej és tojás nélkül. Nem tartalmaz semmilyen gabonalisztet. Kicsit tömörebb a hagyományos piskótatésztánál, de nagyon puha, és másnapra is az marad. Mivel gesztenyelisztből készül, barna színű lesz. A gesztenyeliszt kellemesen eltelíti az embert, így…..
Glutén-, tej- és tojásmentes aprósütik, gyorsan, egyszerűen. Amikor esszük, érezhető bennük a kókuszreszelék, de engem ez nem zavar. Hozzávalók (11 db süteményhez): 88 g gluténmentes zabpehelyliszt; 52 g kávédarálóban megdarált kókuszreszelék; 40 g aranybarna nádcukor; 80 g 100%…..
Ezzel a recepttel közepesen sűrű tejbegrízt kapunk. Hozzávalók (kb. 2,5 lapostányérnyi adaghoz): 1 l alacsony kókusztartalmú kókuszital (pl. Alpro, Joya); 100 g barnarizs-dara; egy csipet só; édesítő és vanília ízlés szerint. Elkészítés: 1. A kókusztejhez hozzáadjuk a sót és…..
Omlós, puha pitetészta, áfonyás töltelékkel. Gluténmentes, vegán desszert. Figyelem: szigorú hisztaminszegény diétában ez a recept nem ajánlott! (Almaszószt tartalmaz, ami tartósított élelmiszer, és vaníliát. Az almapüré és a gyümölcsös töltelék miatt a sütemény romlékonyabb is.) Hozzávalók (kb.…..
Ízek, mentesen Granola, házilag 2022.03.25 11:38:30
Mi is az a granola? Tulajdonképpen sült müzli, amit pl. joghurtba keverve vagy növényi tejjel felöntve ízletes reggelit, illetve desszertet készíthetsz. A boltban vásárolható granola helyett magad is összeállíthatod a saját verziódat, amit ízlésednek, illetve ételintoleranciádnak megfelelően…..
Finom rántott hús glutén, tojás, valamint burgonya- és kukoricaszármazékok nélkül. Rizsmentes változatban is elkészíthető. A receptje nagyon hasonlít a hagyományoshoz, csak a panírozáshoz használt hozzávalókat cseréljük „mentesekre”. Három réteg helyett csak kettő lesz, így egyszerűbb is a…..
Krémes, könnyű, tejmentes csokimousse. Glutént és tojást sem tartalmaz. Néhány jótanács a hozzávalókhoz: Desszertünk alapja a kókuszkrém. Gyakran előfordul, hogy ennek kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat…..
Puha, gluténmentes császármorzsa tej és tojás nélkül. Kukoricát és burgonyát sem tartalmaz. Ehhez az ételhez kókuszvirágcukrot használok. Általában ritkán szoktam ezzel ízesíteni, mert elég drága. A császármorzsánál azért használom mégis, mert szép világosbarna színt ad az ételnek, másrészt…..
Finom, vaníliás ízű palacsinta hajdinalisztből. Nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, kukoricát és burgonyát sem. Én áfonyalekvárral töltve szeretem a legjobban :). Mivel hajdinalisztből készül, barna színű lesz. Ha nem szeretnél hozzá fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá.…..
Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.   A zabpehely vásárlásakor figyelj arra, hogy gluténmentes legyen. Ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok…..
A quinoa nem tartalmaz glutént. Szénhidráttartalma jóval alacsonyabb a fehér rizsénél, fehérjetartalma viszont több mint kétszerese azénak. Főzéskor mindig kétszer annyi vizet adunk hozzá, mint amennyi a quinoa mennyisége (pl. 1 csésze quinoához 2 csésze folyadékot). A quinoa sok vizet szív fel, így…..
Ezzel a recepttel sűrűbb köleskását készíthetünk, állaga a tejberizshez hasonló. Én kókusztejet használok hozzá, szerintem a köles és a kókusz íze jól harmonizál egymással. Fogyaszthatod reggelire vagy desszertként is. Elkészítési idő: kb. 35 perc. Hozzávalók (1 adaghoz): 50 g…..