Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jogi Munkacsoport

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy arra az atlatszo.hu is felhívta a figyelmet, egy jogi kiskapunak köszönhetően gond nélkül áramlik a közpénz választásokon induló, vagy akár kormánypárti politikusokkal együttműködő, támogató civil szervezetekhez. Mivel a közpénzfelhasználás legfontosabb szerve az Állami Számvevőszék, közérdekű…..
A másodfokú bíróság kötelezte a Belügyminisztériumot, hogy küldje meg a K-Monitornak a Boston Consulting Group (BCG) által készített tanulmányt, amiben a globális tanácsadó cég ajánlásokat fogalmaz meg az egészségügy átszervezésére. Eközben az Alkotmánybírósághoz fordultunk, hogy a BCG-hez hasonló…..
A Kormány által létrehozott Kormányzati Integrált Közérdekű Adatközlési Portál, azaz a KIKAP a közérdekű adatok megismerésének felhasználóbarát módját ígéri, valójában azonban a KIKAP számos ponton akadályozhatja az igényelt adatok megismerését. A problémák miatt a Nemzeti Adatvédelmi és…..
The Hungarian government is actively engaging with the European Commission to secure the release of European Union funds withheld due to concerns about systemic corruption. Simultaneously, it once again introduced legislation that weakens the country’s anti-corruption framework. In December 2023 it…..
Miközben a Kormány megpróbálja elérni az Európai Bizottságnál, hogy a kohéziós alapokhoz hasonlóan a rendszerszintű korrupciós kockázatok miatt visszatartott további uniós pénzek is kifizetésre kerüljenek, 2023 végén több olyan törvénymódosítást is kezdeményezett, amely csökkenti a közpénzek…..
Miután az Európai Bizottság Magyarországgal szemben megindította az ún. feltételességi eljárást és az Európai Tanács 2022 decemberében felfüggesztette az országnak szánt uniós forrásokat, a magyar kormány számos jogszabály módosítását kezdeményezte, hogy az Unió jogállamisági aggályait eloszlassa. A…..
After the European Commission launched the conditionality procedure based on Regulation 2020/2092 and the European Council decided to suspend EU funds to Hungary in December 2023, the Hungarian Government has started to submit laws to address EU concerns regarding breaches of the principles of the…..
Egy éve lépett hatályba az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében elfogadott büntetőeljárási reform, ami lehetővé teszi, hogy bárki fellépjen, ha úgy gondolja, hogy egy korrupciós ügyet nem megfelelően vizsgáltak ki a nyomozó hatóságok. Az elmúlt fél évben 170 olyan határozatot néztünk át,…..
Első fokon elvesztette a K-Monitor azt a pert, amit az egészségügyi átalakításhoz használt titkos tanulmány nyilvánosságra hozatala érdekében indított a Belügyminisztérium ellen. Így a 294 millió Forint közpénzből megrendelt tanulmányt nem ismerhetik meg sem az állampolgárok, akiknek a pénzéből…..
Belváros-Lipótváros elmulasztotta feltölteni szerződéses adatait a Kormány által uniós nyomásra létrehozott átláthatósági portálra, ezért a K-Monitor bejelentéssel fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). A bejelentés bizarr eredményre vezetett. A NAIH töröltette…..
In 2021, K-Monitor turned to the National Authority for Data Protection and Freedom of Information because newly established public interest trusts (PITs) did not comply with statutory rules on proactive disclosure. This year, K-Monitor also reported the failure of a municipality, already relying on…..
2021-ben azért fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, mert az újonnan létrehozott közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok nem tettek eleget a közzétételi kötelezettségeiknek. Idén Belváros-Lipótváros mulasztását jelentettük be, már az EU által…..
In November 2022 we applied to the Anti-Corruption Task Force, which was founded by the Hungarian government under pressure from the EU Commission. Since then, we regularly get the question why we have joined the group.  ..
Másfél év pereskedés után a Külügy kénytelen volt elárulni, hogy Orbán Viktor 2021 nyári - családi nyaralásnak tűnő - római útja kapcsán mennyi útiköltségről volt tudomásuk. A K-Monitor adatigénylése alapján indított per a Kúriáig jutott, amely ítéletében hatályában tartotta a jogerős ítéletet, így…..
Átfogó reform előtt áll a politikai hirdetések piaca, amely alapjaiban változtathatja meg a közösségi médiában megjelenő közéleti tartalmak megosztását is. Számos civil szervezet szerint a szabályozás a szólásszabadság sérelméhez vagy akár a magyar kormánnyal kritikus hangok elhallgattatásához is…..
Az elmúlt hetekben számos hír látott napvilágot politikusok és egyéb politikai szereplők kampányfinanszírozási gyakorlatával kapcsolatban. A Rogán Antal miniszter alá rendelt Nemzeti Információs Központ jelentést tett közzé az ellenzékhez köthető jogi személyek kampányban játszott szerepéről,…..
A K-Monitor tizenhét éve követi a közpénzek Magyarországon való felhasználását, így közpénzek politikai reklám útján való elköltését is. A politika finanszírozásának és a politikai reklámozás átláthatóbbá tétele a visegrádi régióban című projekt keretében a K-Monitor a TI Szlovákiával, a Fundacja…..
As a Budapest-based public fund watchdog, K-Monitor has been monitoring the use of public funds, including political advertising, in Hungary for seventeen years. In the context of project ‘Making political finance and advertisement in the Visegrad region more transparent,’ K-Monitor together with TI…..
On 30 May, there will be yet another hearing in the Council in relation to Hungary in the framework of the procedure under Article 7(1) TEU that is aimed at determining whether there is a clear risk of a serious breach by Hungary of the values the EU is founded on. Since the initiation of the…..
Although the European Commission has suspended billions of Euros of EU funding due to the seriousness of corruption, strengthening whistleblower protection in Hungary did not become a remedial measure under the conditionality mechanism or a milestone in the Hungarian RRP, as it happened in some…..
Despite relevant measures within the conditionality mechanism and the RRP to carry out and even increase the number of public consultations (Milestone 235), this week the Hungarian government has again proven that there is no serious commitment behind its promises.   Step 1: Weakening the…..
Civil szervezetek értékelése szerint a kormány egyelőre nem teljesítette az uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek többségét. A kormány nem tett megfelelő lépéseket az EU által azonosított jogállamisági és emberi jogi aggályok teljes körű kezelése érdekében: számos, a korrupcióellenes…..
Eltűnő ingatlanok, láthatatlanná váló rokonok, konkrét bevételek helyett jövedelemsávok.  Mindezt kézzel firkantott, szkennelt formátumban. Január végén bemutattuk, hogy mi a probléma az országgyűlési képviselők és kormánytagok vagyonnyilatkozataival. Most összefoglaljuk, hogy mit kellene…..
2022 has been a turbulent year for asset declaration rules in Hungary. The government has repeatedly amended the way in which lawmakers and government leaders are required to declare their incomes and assets. While the head of the Authority for Data Protection and Freedom of Information criticized…..
A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat 2021-ben hozták létre a magyar felsőoktatás szerkezetének átalakítására hivatkozva. Bár az Európai Bizottság feltételességi eljárása miatt többször módosították a alapítványokat szabályozó törvényt, létrehozásuk óta működésüket érintően…..