Regisztráció Blogot indítok
Adatok
butyko

0 bejegyzést írt és 517 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Decemberben három egymás utáni héten - a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből - kizárólag magyar fotókkal jelentkezett a Napi érdekes. Most egy újabb hasonló összeállítással búcsúzunk a rövid nyári szünet előtt. Néhány hétre elköszönünk Tőletek egy kicsit, mert szükség van a pihenésre, az erő gyűjtésre.…..
butyko 2021.10.29 23:54:14
@hgap: Mindszenthy bíborosról is megjegyezhetjük,hogy Péhm Józsefként született.
Immáron fél évszázada, hogy a BBC leadta az Onedin család első epizódját, mely 1971-től 1980-ig ment a briteknél. A Magyar Televízióban többször ismételték. Olvasóink többsége a ’90-es évekből emlékezhet rá: hatalmas hajó, jellegzetes vitorlákkal, pajeszos, szép hangú főszereplővel, talán még a…..
1898. Az alaszkai aranyláz idején Dyea településre érkező színésznők vagy táncosnők kelnek át a Taiya folyón. A nők valószínűleg a klondike-i területre, Dawson Citybe tartottak..
2019-ben jelent meg, immár a kánon részeként, a harmadik Thrawn-regény Timothy Zahn tollából. Bár legutóbbi írásomban egy trilógia végeként hivatkoztam a műre, valójában az egyes könyvekre külön-külön kérte fel az írót a Disney. Mivel a regények sikeresek lettek, 2019. október 4-én a New York Comic…..
A dohányzás az 1960-as évek Amerikájában teljesen elfogadott volt, még az űrhajós testületnél is. A korai űrhajósok közül sokan dohányoztak, néhányuk egész NASA pályafutása során. Az űrhajósok visszaemlékezései szerint nem volt kötelező leszokni, senki sem jelezte, hogy ilyen irányú nyomás nehezedne…..
Évente csak kétszer tudok hazalátogatni, s emiatt általában minden szinkronos eseményből kimaradok. Szerencsére most ez nem így volt, hisz éppen akkor adták elő a havonta csupán egyszer műsoron lévő Hangemberek című darabot az Új Színházban, amikor otthon voltam, így nem volt kérdés, hogy megnézzük…..
Aaron Schneider rendező 2020-as háborús drámája, a Greyhound csatahajó valódi "csemege" a háborús filmek kedvelőinek, mert átélhető és látványos formában mutatja be a második világháborús tengeri hadviselést az Atlanti óceánon. Az alaptörténet még 1955-ben született meg C. S. Forester tollából, aki…..
Minden napra egy film The Code 2021.06.06 14:00:00
Bírósági, katonás, magánéleti helyzeteket megoldó. A katonai ügyészek feladata sokrétű. Civil ügyekben is joga van a katonáknak a segítségüket kérni, vizsgálják és tárgyalják a seregben történt eseteket, legyenek azok bűnügyiek vagy sem. Ők maguk is tengerészgyalogosok, akiket ki lehet vezényelni…..
Szerencsére jó ideje már Magyarországon is lehet jó minőségű sajtokat kapni, még ha a magyarok többsége (francia vagy holland szemmel) nehezen értelmezhető valamiket eszik is sajt gyanánt. Steve újabb gasztronómiai kalandozása a kenyér után a sajtokhoz vezet...
Újabb Napi érdekes, a múlt vasárnaptól (aki nem látta: mars vissza) a sorozat elején egy kissé szubjektív, kedvenc képpel kezdődik az összeállítás és egy kérdés is mindig lesz a hardcore töribúvároknak! Lássuk! MAI KEDVENC KÉP: 1954. Marilyn Monroe látogatja meg a Japánban állomásozó amerikai…..
butyko 2021.05.24 13:13:04
@bioLarzen: Moldova György írt az űrhajózásról. Az űrhajó neve Vöcsök I. ,az első magyar űrhajós neve Kenyeres Alfréd !
1932. Viljami Hautaviita, finn katona mutatványa két puskával..
Legutóbb a SpaceX Crew-2 Resilience kapszulájának visszatérésekor landoltak alkatrészek a Mexikói öbölben, a floridai Panama City partjainál. Az ereszkedési fázisban az ejtőernyőket lezáró ajtó kerül szándékosan "kidobásra", valamint a több szakaszban nyíló ejtőernyők is az óceánban végzik. ..
Az angol és skót krónikákban többször is előfordul egy Agatha vagy Ágota nevű (herceg)nő, aki Vasbordájú Edmund egyik fiának, Edvárdnak volt a felesége. Abban, hogy ki volt ő, a krónikák többféle megoldást is mutatnak, de abban megegyeznek, hogy Magyarországról indultak vissza Angliába. De vajon…..
A 23 éves osztrák császár és a csupán 16 éves Erzsébet bajor hercegnő esküvője az emberek emlékezetében "álomesküvőként" maradt meg, hiszen eltérően a kor szokásaitól, igazi szerelmi házasság volt. Erzsébet, vagy ahogyan mindenki nevezte, Sisi, egy bajor herceg, Miksa József és unokatestvére, Mária…..
Háborús, mesterlövészes, életutas. Ljudmila középiskolásként már férjhez megy, fia születik, elhagyja az osztálytársból lett férjét. Az apja segíti álláshoz a másik lányával együtt egy gyárban. Ott félig-meddig elvárt szabadidős tevékenység, hogy lőni tanuljanak. A lány hamar kitűnik, és így nem…..
Erre rábasztam. Ez a jól megfontolt véleményem. Rábasztam. Ez a könyv első 3 mondata. Elég ütős nem? Kikerekedett a szemem, és már itt tudtam, hogy jó lesz ez. Mark egy 6 fős legénység tagjaként érkezett a Marsra, a 6.napon (solon) egy homokvihar miatt menekülésre kényszerülnek. De Markot…..
De sajnos nem is értékes tudományos felfedezés. Michiel Van Langren csillagász (1598-1675) híres paragrafusáról van szó, amelyet a tudománytörténészek évszázadok óta számontartanak, de elolvasni nem tudnak, mivel a bekezdés teljes egészében kódjelekből áll. Langren titkosított leírása a kora-újkor…..
A Magyar Televízió vetélkedői anno mindig rengeteg nézőt ültettek a képernyők elé. Könnyű volt nekik mondhatnánk, hiszen kezdetben csak egyetlen csatorna létezett az országban, ám a kollektív emlékezetben a mai napig élénken élnek ezek a műsorok. Sok esetben már nem is tudjuk mi volt ezeknek a…..
Az első magyar kőszénbánya 1759-ben nyílt meg a ma Sopronhoz tartozó Brennbergbányán, az akkor Fenyvesvölgyként ismert területen. A hagyomány szerint hat évvel korábban, 1753-ban, egy birkapásztor, (más források szerint egy szögkovács), jött rá, hogy itt egy gazdag szénlelőhely található, amikor…..
butyko 2020.12.01 03:21:17
@Benbe: Amennyiben a Lajtára (Leitha) gondolsz,az a vízfolyás hajózásra alkalmatlan az alacsony vízállás miatt. Kivéve a nagy olvadásokkor,mert akkor valóban megduzzad és rengeteg víz van benne. De ez csak viszonylag rövid ideig tart.
Kilencven évet élt, és bár halálakor szinte minden nekrológ azt emelte ki, hogy ő volt az első, és az „igazi” James Bond, Sean Connery sokkal jelentősebb színész volt annál, hogy egy hidegháború szülte, komolyan aligha vehető akciófilm-sorozat címszereplőjeként emlékezzünk rá. Az 1962-es dr.No-tól…..
A Star Wars franchise a Han Solo film idei bemutatásával 10 részes dekalogiává alakult és négy évtizede töretlenül népszerű kultuszfilmmé vált. Az űreposz köré óriási irodalom és háttér-világ épült, melyben animációs filmek, regények, könyvek, játékfigurák is helyet kapnak, valóságos univerzumot…..
A Star Wars kultusz 1977 óta része a filmes világnak, mely azóta valódi univerzummá nőtte ki magát: 11 mozifilmmel, számtalan rajzfilm-feldolgozással, kisfilmmel, játékfigurával, újsággal, rajongói közösséggel, rendezvényekkel, sőt még hivatalosan bejegyzett Jedi vallással is. Ma már tízmilliók…..
Van egy magyar üdítőital gyűjtemény Magyarországon. Tarlós László szenvedélyébe, a 25 éves gyűjteményébe adott betekintést. László Dél-Amerikában nőtt fel, és már ott is gyűjtötte az üdítőitalos üvegeket. A rendszerváltozás után tért haza Magyarországra. Akkor indult újra a gyűjtés, immáron a…..
butyko 2020.10.13 15:30:34
@Before: Édesapám itta ezt a sört és sajnálta,amikor leálltak a gyártásával. Az 1977-es események engem sem kerültek el,11 éves úttörőként szegedi egyetemisták idegenvezetője voltam,akik nagyon komolyan figyeltek rám, a Hattyús-kútnál és az út végén pedig megtapsoltak.Nagyon büszke voltam magamra és még igazgatói dicséretet is kaptam. Mondjuk,minden egyes kis úttörő idegenvezető kapott dicséretet...