Regisztráció Blogot indítok
Adatok
butyko

0 bejegyzést írt és 516 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbb a SpaceX Crew-2 Resilience kapszulájának visszatérésekor landoltak alkatrészek a Mexikói öbölben, a floridai Panama City partjainál. Az ereszkedési fázisban az ejtőernyőket lezáró ajtó kerül szándékosan "kidobásra", valamint a több szakaszban nyíló ejtőernyők is az óceánban végzik. ..
Az angol és skót krónikákban többször is előfordul egy Agatha vagy Ágota nevű (herceg)nő, aki Vasbordájú Edmund egyik fiának, Edvárdnak volt a felesége. Abban, hogy ki volt ő, a krónikák többféle megoldást is mutatnak, de abban megegyeznek, hogy Magyarországról indultak vissza Angliába. De vajon…..
A 23 éves osztrák császár és a csupán 16 éves Erzsébet bajor hercegnő esküvője az emberek emlékezetében "álomesküvőként" maradt meg, hiszen eltérően a kor szokásaitól, igazi szerelmi házasság volt. Erzsébet, vagy ahogyan mindenki nevezte, Sisi, egy bajor herceg, Miksa József és unokatestvére, Mária…..
Háborús, mesterlövészes, életutas. Ljudmila középiskolásként már férjhez megy, fia születik, elhagyja az osztálytársból lett férjét. Az apja segíti álláshoz a másik lányával együtt egy gyárban. Ott félig-meddig elvárt szabadidős tevékenység, hogy lőni tanuljanak. A lány hamar kitűnik, és így nem…..
Erre rábasztam. Ez a jól megfontolt véleményem. Rábasztam. Ez a könyv első 3 mondata. Elég ütős nem? Kikerekedett a szemem, és már itt tudtam, hogy jó lesz ez. Mark egy 6 fős legénység tagjaként érkezett a Marsra, a 6.napon (solon) egy homokvihar miatt menekülésre kényszerülnek. De Markot…..
De sajnos nem is értékes tudományos felfedezés. Michiel Van Langren csillagász (1598-1675) híres paragrafusáról van szó, amelyet a tudománytörténészek évszázadok óta számontartanak, de elolvasni nem tudnak, mivel a bekezdés teljes egészében kódjelekből áll. Langren titkosított leírása a kora-újkor…..
A Magyar Televízió vetélkedői anno mindig rengeteg nézőt ültettek a képernyők elé. Könnyű volt nekik mondhatnánk, hiszen kezdetben csak egyetlen csatorna létezett az országban, ám a kollektív emlékezetben a mai napig élénken élnek ezek a műsorok. Sok esetben már nem is tudjuk mi volt ezeknek a…..
Az első magyar kőszénbánya 1759-ben nyílt meg a ma Sopronhoz tartozó Brennbergbányán, az akkor Fenyvesvölgyként ismert területen. A hagyomány szerint hat évvel korábban, 1753-ban, egy birkapásztor, (más források szerint egy szögkovács), jött rá, hogy itt egy gazdag szénlelőhely található, amikor…..
butyko 2020.12.01 03:21:17
@Benbe: Amennyiben a Lajtára (Leitha) gondolsz,az a vízfolyás hajózásra alkalmatlan az alacsony vízállás miatt. Kivéve a nagy olvadásokkor,mert akkor valóban megduzzad és rengeteg víz van benne. De ez csak viszonylag rövid ideig tart.
Kilencven évet élt, és bár halálakor szinte minden nekrológ azt emelte ki, hogy ő volt az első, és az „igazi” James Bond, Sean Connery sokkal jelentősebb színész volt annál, hogy egy hidegháború szülte, komolyan aligha vehető akciófilm-sorozat címszereplőjeként emlékezzünk rá. Az 1962-es dr.No-tól…..
A Star Wars franchise a Han Solo film idei bemutatásával 10 részes dekalogiává alakult és négy évtizede töretlenül népszerű kultuszfilmmé vált. Az űreposz köré óriási irodalom és háttér-világ épült, melyben animációs filmek, regények, könyvek, játékfigurák is helyet kapnak, valóságos univerzumot…..
A Star Wars kultusz 1977 óta része a filmes világnak, mely azóta valódi univerzummá nőtte ki magát: 11 mozifilmmel, számtalan rajzfilm-feldolgozással, kisfilmmel, játékfigurával, újsággal, rajongói közösséggel, rendezvényekkel, sőt még hivatalosan bejegyzett Jedi vallással is. Ma már tízmilliók…..
Van egy magyar üdítőital gyűjtemény Magyarországon. Tarlós László szenvedélyébe, a 25 éves gyűjteményébe adott betekintést. László Dél-Amerikában nőtt fel, és már ott is gyűjtötte az üdítőitalos üvegeket. A rendszerváltozás után tért haza Magyarországra. Akkor indult újra a gyűjtés, immáron a…..
butyko 2020.10.13 15:30:34
@Before: Édesapám itta ezt a sört és sajnálta,amikor leálltak a gyártásával. Az 1977-es események engem sem kerültek el,11 éves úttörőként szegedi egyetemisták idegenvezetője voltam,akik nagyon komolyan figyeltek rám, a Hattyús-kútnál és az út végén pedig megtapsoltak.Nagyon büszke voltam magamra és még igazgatói dicséretet is kaptam. Mondjuk,minden egyes kis úttörő idegenvezető kapott dicséretet...
Nem mindig egyértelmű a hazai közgondolkodásban, de a második világháború hivatalosan 1945 szeptember másodikán ért véget (épp 75 éve), amikor Japán nevében Sigemicu Mamoru külügyminiszter aláírta a fegyverszünetet a Tókiói-öbölben horgonyzó amerikai Missouri csatahajó fedélzetén. Ugyanakkor…..
Ez a hotel kétféle jelzőt szokott kapni általában a világsajtóban: a világ egyetlen 7 csillagos szállodája vagy a világ első 7 csillagos szállodája. Ezt én is így tudtam, de mivel a turizmus-vendéglátás rejtelmeibe nem igazán látok bele, így kicsit belemélyedtem a témába, hogy mitől is lehet egy…..
Az extrém erőhatások számos élettani folyamatban változást idéznek elő a pilóták testében 3-5G sebességnél, többek között ezért is kell kifogástalan egészségi állapottal, nagy fizikai és szellemi állóképességgel rendelkezniük...
butyko 2020.08.25 04:15:11
@Krikko: Mereszjevnek,a híres pilótának nem lett volna szüksége ilyen G-ruhára. Mondjuk,akkor még nem is gyártottak ilyesmit. Mereszjevnek leamputálták a mindkét lábát,így a vérének nem volt hová vándorolni,így jól bírta ezeket a bizonyos manővereket.
Carlo Pedersoli és Mario Girotti közös filmjeit talán sosem fogjuk megunni. Bármikor képes vagyok maratont tartani a legjobban sikerült filmjeikből. Bud Spencer és Terence Hill-duójának produkcióiról már a blog indulásának elején (2011), az első cikkek közt olvashattatok, s most, cirka egy…..
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
1916. november 21-én, csaknem kereken 100 éve hunyt el Ferenc József osztrák császár és magyar király, aki 1848 óta állt a Habsburg Birodalom élén, 1867 nyarán pedig magyar királlyá is koronázták. Bár életpályája és működése nem tartozik blogunk elsődleges…..
butyko 2020.06.21 06:48:39
@krampam: IV. Károlyt az Antant nem fogadta el uralkodónak,ha átvette volna a hatalmat,ismét háborús helyzet alakulhatott volna ki. Horthy kényszerhelyzetben volt,nem fogadhatta volna el a királyt.
Viktória királynő, vagyis Alexandrina Victoria az angol történelem és ezzel együtt a világtörténelem egyik legnevesebb alakjává vált azzal, hogy több mint 63 éves uralkodása alatt országa a világ vezető ipari hatalmává vált, s az uralkodása idejét külön névvel, viktoriánus korszaknak nevezik. A…..
butyko 2020.06.18 05:03:11
A hamarosan mozikba kerülő új magyar nagyjátékfilm, a Kárpáti György Mór rendezte Guerilla kapcsán érdemes felidéznünk történelmünk egyik legfontosabb időszakának, az 1848/49-es szabadságharcnak az eseményeit. A visszaemlékezést ezúttal azonban egy kétely megfogalmazásával tesszük.  Az első…..
butyko 2019.01.29 10:18:18
@Equalizer.: Jelentős angol segítséggel,hogyne. Meg azzal a Jugoszláviából hiányzó jó pár német hadosztállyal,amik Olaszországban harcoltak a szövetségesek ellen. És Trieszt,amit Tito elfoglalt majd 10 nap múlva átadott az angoloknak...
butyko 2019.01.29 10:18:24
@Periodista.: Nem jó válasz! :) Az 1940 -es dátum korrekt,nem elütés! Hajrá!
butyko 2020.05.11 08:44:47
@gigabursch: Valóban nem 1940 ,elírtam... Bocs mindenkitől! A kérdéses évszám 1840 ! A válasz pedig maga Jellasics!
Nem éltem még abban az időben, amikor 1963 november 22-én az Egyesült Államok 35. elnökét, az akkoriban 46 éves John Fitzgerlad Kennedyt lelőtték Dallasban. Viszont már 18 éves voltam, amikor 1991-ben Oliver Stone, a kiváló amerikai rendező (A szakasz című, Oscar-díjas háborús film készítője)…..
A koronavírus sajnálatos módon a négy fal közé szorít rengeteg embert, és csak reménykedni tudunk benne, hogy a járvány amilyen gyorsan elterjedt, olyan sebesen is csitul el. Viszont addig is, az otthonaikban rekedteknek számos lehetőség áll birtokában, már csak a becsavarodás elkerülése végett is.…..
butyko 2020.04.04 19:07:23
Gyümölcsös tál mint űrállomás, vasaló lézerpisztoly gyanánt és a Kárpátok Kirk kapitánya. Erős volt az első magyar sci-fi...
butyko 2020.03.22 06:12:06
@zord íjász: Farkas Bertalan űrhajós még életben van,miért temeted?
Párizs, a fények városa tele van szebbnél szebb luxusszállodákkal, melyeknek exkluzivitását aligha lehetne felülmúlni! Most bemutatom nektek a 10 legelitebb párizsi hotelt, ahová belépést csak a milliárdos hírességek, a tehetős sztárok és a felső tízezer tagjai nyerhetnek. Neked melyik a…..