Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peer Réka

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A gólyatöcs a sekély szikes tavak és belvizes területek jellemző költőfaja Ürbőpusztához köthető a hazai természetvédelem egyik fontos mérföldköve, ugyanis itt található a második természetvédelmi célból őrzött terület hazánkban. A térségben minden tavasszal tömegesen gyűjtötték a vízimadarak…..
Jó hangulatban telt a szeptember 2-án, szombaton megrendezett tematikus természetismereti családi nap az Ócsai Tájházban. A nap sztárjai a rákosi viperák voltak. A rákosi vipera hazánk különleges kígyója, amely sajnos az elmúlt évtizedek során az eltűnés szélére sodródott. A természetvédelem évek…..
  Versailleux határában az Étang Chapelier tavon figyeltek meg egy Tápióbicske határában gyűrűzött nagy kócsagot. A madarat 2023.05.24-én gyűrűzte meg Szénási Valentin fiókaként fészken, ezután 2023.08.26-án színes jelölőgyűrűje alapján azonosították Franciaországban. A madár gyűrűzésének helye és…..
1.kép: Védett értékekben gazdag gyep a Turjánvidéken, kaszálás után A természetes gyepekhez kötődő természeti értékek megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb kérdés a megfelelően megválasztott és megfelelő kiterjedésű hagyásterületek kijelölése. A kaszálatlan területek elsődleges célja, hogy…..
Idén ünnepli megalakulásának negyedévszázados évfordulóját a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. Ennek keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két napos kutatói hétvégét rendezett a Farmosi Madárvártán május 19-20-án. A mintegy félszáz résztvevő az első nap előadásokat hallhatott a…..
   Május 6.-án megtörtént a Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó nagykátai Majorból a marhák nyári legelőre hajtása. Az idő is az eseménynek kedvezett. A már hagyománynak számító közösségi program, nagyon jó hangulatban telt, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Az idei borjak ugyan kicsit lassították…..
Április 29-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kunszentmiklósi Túzokünnepén standolt tájegységünk csapata.  Az egész napos programot pusztai futóverseny, kézműves vásár, lovagoltatás, állatsimogató, szakmai előadások és még sok-sok izgalmas bemutató színesítette.  Délután Igazgatóságunk…..
Immár sokadik alkalommal látogatott el az idén 25 éves évfordulóját ünneplő Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetbe a budapesti székhelyű IBUSZ Természetjáró Egyesület csoportja (az elnevezés nyilván nosztalgikus érzéseket válthat ki az idősebb, vagy a kevésbé idősebb generációk tagjaiban egyaránt),…..
  A barkóscinege (Panurus biarmicus) Nemzeti Parkunk működési területén is nagy számban előforduló nádi énekesmadár. Színe, hosszú farktollai, rövid szárnyai mind-mind a sűrű növényzetben való rejtőzködést szolgálják. Legnagyobb egyedszámban a Dinnyési Fertőn, a Farmosi Nagy-nádasban, a…..
Ürbőpuszta és térsége elsősorban madártani értékei miatt ismert, de a botanika iránt érdeklődők is találnak itt érdekességeket.  A napokban nyílik a területen többek között a pókbangó, az agárkosbor és az apró nőszirom is.  1.A pókbangó fokozottan védett növényfajunk   2.Pókbangó és agárkosborok,…..
1.Mezei nyúl A mezőgazdasági területek jellegzetes vadfaja. Testtömege 3-5 kg között változik. Egy évben többször, 3-4 alkalommal, 2-4 kisnyulat hoz világra. A kisnyulak szőrösen, nyitott szemmel születnek, de még jó ideig veszélyeztetik őket a mezőgazdasági munkák. A gyepgazdálkodás során…..
Igazgatóságunk természetvédelmi őrei és önkéntesei az idei évben is részt vettek a kékes rétihéják (Circus cyaneus) téli éjszakázóhelyeinek szinkronszámlálásában.   A kékes rétihéja a palearktikus régióban elterjedt faj, fészkelőterülete Észak- és Nyugat-Európára tehető, hazánkba csak telelni jön.…..
2022 áprilisában adták át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság európai uniós forrásból felújított Farmosi Madárvártáját. Az új pajta és az átalakított egykori gátőrház a tudományos és a bemutató célú madárgyűrűzést szolgálja. Innen indul a Kékbegy tanösvény, mely a látogatók számára betekintést…..
2023.március 30. – május 18. között (kivéve április 13. és 20.) minden csütörtökön csoportos népmese-kaland-túrát hirdetünk az ócsai Öregfaluban és a Tájvédelmi Körzetben. A mesejáró csapatok mesei segítőket kísérve barangolhatják be a mezők, laposok és szittyók világát, sok új ismerettel…..
Szeretettel várjuk a családokat tematikus családi napunkra Pusztavacsra, az Ország Közepe jeltoronyhoz és ürge-parkhoz. A program ingyenes! A program regisztrációhoz kötött!Kérjük segítse szerevezési feladatainkat jelentkezésével! Klikk a linkre!https://forms.gle/j1BUXta1iPckqnZG8 A…..
Szeretettel várjuk a családokat tematikus családi napunkra Pusztavacsra, az Ország Közepe jeltoronyhoz és ürge-parkhoz.   A program ingyenes! A program regisztrációhoz kötött!Kérjük segítse szerevezési feladatainkat jelentkezésével! Klikk a linkre!https://forms.gle/j1BUXta1iPckqnZG8 A…..
A Nagyőrös határában elterülő pusztai tölgyesek hazánk egyik utolsó, nagykiterjedésű homoki tölgyes állományát alkotják. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság immár két évtizede munkálkodik ennek a különleges élőhelynek a megóvásáért. Sajnos a tavaly kiültetett őshonos szürke nyár és kocsányos tölgy…..
A Tápió-vidék nyugati részén húzódó Gombai-patak völgyébe kalauzoltuk a Kék Bolygó stábját, na meg persze a kedves tévénézőket. Vízvisszatartás, parti madarak, löszdombok, sótömbök, szikesek és persze a megunhatatlan Török-híd...  https://mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2022-05-30-i-adas/ Nézzétek…..
Pest megyében mindkét ebben az évszakban nyíló kikericsfajjal büszkélkedhetünk. Fotó: Csóka Annamária Az őszi kikerics a láprétek növénye, a fokozottan védett homoki kikerics pedig a homokpusztagyepeké. Ez utóbbi faj lepelcimpái („szirmai”) sokkal kisebbek, mint a jóval gyakoribb őszi…..
Negyedik alkalommal tartott madárgyűrűző tábort a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park és a Gyilkostó Adventure Egyesület a magyarországi Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal partnerségben Gyilkostón. A még folyamatban lévő programon több mint 400 gyermek vesz részt a megye több településéről. Csütörtökön…..
A Rákosi vipera védelme Szeptemberben meglátogattuk az Ócsa Halászy Károly Általános Iskolát. Az ötödik és hatodik évfolyamnak Berecz Tibor tartott előadást a Rákosi vipera védelmével, megőrzésével kapcsolatban.  A gyerekek megtudhatták, hogy a rákosi vipera hazánk gerinces faunájának…..
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező dabasi Nagy-turján fűzbokrokkal elegyes nádasában található a térség egyik legnagyobb gémtelepe, melyben jelentős számban költenek nagy kócsagok, szürke gémek, bakcsók és az utóbbi években már kis kócsagok is. A nagy kócsagok főleg a homogén nádasban építik…..
A súlyos tavaszi aszály enyhülését megvárva, a hagyományos időpontnál (Szent György napja, április 24.) egy kicsit később, de kihajtásra került a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság magyar szürke marha gulyája a nemrég megújult Egreskátai-majorból a közeli Nyík-rétre. A mintegy 130 felnőtt állat és…..
Néhány részes sorozatot indítunk blogunkon, ahol a DINPI Dél- és Kelet-Pest Megyei Tájegységében élő néhány olyan fokozottan védett madárfajt tervezünk bemutatni, amelyek agrár-élőhelyeken (szántókon és gyepeken) költenek. Azt is szeretnénk bemutatni, hogy munkatársaink és partnereink mit tesznek…..
A túra során saját gépkocsikkal a madarak tartózkodási helyétől függően járunk be megfigyelési pontokat. Közben megismerkedünk a Felső-Kiskunság szikes pusztáinak jellegzetes madaraival, kiemelten a túzokkal, növényeivel és a térség arculatát alakító földhasználattal, annak természetvédelmi…..