Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bacskai Lilla

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Reaktor Betalált a Hazatalálsz? 2023.01.29 10:54:18
Hazatalálsz címmel indított új napi sorozatot a TV2. De vajon ennek lehet jövője? A televízióadó egyszer már belebukott egy sorozatba 2020-ban, ez volt az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár. Abból csak 6 részt vetítettek le, az utolsó pedig negatív rekordot döntött: csupán 387 ezren követték az…..
Január 27. – 104 éve, ezen a napon hunyt el Ady Endre, a XX. század egyik legjelentősebb magyar költője. Jelen cikkben róla emlékezünk meg. Ady költészetében igen jelentős szerepet kap Diósyné Brüll Adél, vagy ahogy mindenki ismeri: Léda. A két szerelmes Nagyváradon ismerkedett meg, itt…..
Minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, a Himnusz keletkezését: Kölcsey Ferenc 200 éve, 1823-ban ekkor írta meg a verset. Ezen a napon emlékezzünk kicsit a költőre! Jelen cikkben 4 fontos versét gyűjtöttük össze.   1. Himnusz – A magyar nép zivataros századaiból   Mivel…..
95 éve a mai napon, 1927. október 25-én született Lawrence Kohlberg pszichológus. Jean Piaget – aki a gyermekek gondolkodásának fejlődésével foglalkozott – egyik követője volt, azonban Kohlberg már egy specifikusabb területet vizsgált: a gyermekek erkölcsi fejlődését és nevelését. Jelen cikkben…..
30 éve, 1992-ben jelent meg Gary Chapman könyve a szeretetnyelvekről (The Five Love Languages). Jelen cikkben a kerek évforduló alkalmával ezt az elméletet járjuk körül. Chapman család- és párterapeutaként, előadóként és íróként dolgozik. A szerző, terápiái során arra ébredt rá, hogy már több olyan…..
Szeptember 21. – 1994 óta ekkor tartjuk az Alzheimer-kór világnapját. Ezen a napon próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos a demencia minél korábbi felismerése, hiszen annál hamarabb tudják elkezdeni a kezelést, a folyamat lassítását. De mi is az az Alzheimer-kór pontosan? Ez nem…..
Szeptember 20. – 1954 óta az UNICEF kezdeményezésére ekkor tartjuk a gyerekek világnapját. Ezen a napon hívják fel a figyelmet a gyerekek támogatására és védelmezésére. Azonban jelen cikk inkább a gyermekek fejlődésére irányul. Sokan próbálták megragadni ennek lényegét, többek között Sigmund Freud,…..
Szeptember 8. – 1967 óta ekkor tartjuk az írni-olvasni tudás nemzetközi napját. Nem kevesebb, mint 55 éve ezzel a nappal próbáljuk felhívni arra a figyelmet, hogy milyen fontossággal bírnak ezek a készségek a mindennapokban (a tudás gyarapításától kezdve a hivatalos ügyek intézéséig).  Azt…..
Szeptember 1. – a mai napon kezdődik az iskola. Ez nagyon sok 6-7 éves gyereknek jelent egy nagy fordulópontot. Rengeteg változás veszi kezdetét körülöttük: teljesen szokatlan lesz a környezetük, új gyerekekkel, új felnőttekkel találkoznak, rendszeresen tanulniuk kell, állandóan feladatuk van.…..
Fiú vagy lány születik? A mai napig egy fontos kérdés a gyermeket váró családokban. Azonban már nincs ennek akkora jelentősége, mint régen; manapság csak azért izgulnak a leendő szülők, mert van egy kezdeti elképzelés arról, hogy kisfiút vagy kislányt fognak felnevelni.   Azonban ez nem mindig…..
Oroszország 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát; a háború már majdnem fél éve tart. Mostanra mindkét fél belefáradt, rengeteg embert veszítettek el, a harc azonban továbbra is folytatódik. A történelem során rengeteg helyzetben azt láttuk, hogy a szembenálló hatalmak a végsőkig küzdöttek, nem…..
Reaktor Eger titkai 2022.08.08 18:00:15
Bár külföld is gyönyörű, nem feltétlenül kell annyit utazni azért, hogy káprázatos helyeket láthassunk. Hazánk is számtalan szépséget, érdekességet, különlegességet rejt magában, erre egy kitűnő példa a Mátra-Bükk térségben elhelyezkedő Eger. Eger történelméről hosszú sorokat lehetne írni, ahogy…..
2022. július 30. – immáron 64 éve ünnepeljük ezen a napon a barátságot. A barátság nagyon fontos mindannyiunk életében – sokan mondják, hogy barátaink az általunk választott második „családunk”. Nem véletlen, hogy 1958-ban egy társaság kitalálta, hogy ennek a szoros köteléknek legyen nemzetközi…..
Reaktor 147 éve született Jung 2022.07.26 08:58:02
Carl Gustav Jung 1875. július 26-án született Svájcban, éppen ma 147 éve. Az orvosi hivatást választotta, egészen pontosan a pszichológia és a pszichiátria érdekelte. Nagyon hamar felfigyelt Freud munkásságára, akiről már egy korábbi cikkben is írtam. 1906-ban kezdtek levelezni, 1907-ben pedig már…..
Földes László ’Hobo’ Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és énekese. Mindemellett pedig színműveket, könyveket is ír. Legutóbb megjelent könyve egy önéletrajzi könyv: Térdig a szarban, fülig a szeretetben. A könyv mélyebb betekintést nyújt életébe,…..
Július 6-án ünnepeljük a csók világnapját. A csók az érzelmek szimbolikus kifejezésére szolgál, akár arcra adott, akár szájra adott csókról beszélünk. Utóbbi esetében vonzalom, szexuális vágy is előidézi. A csókolózásnak rengeteg pozitív hatása van, például javítja a hangulatot azáltal, hogy a…..
Egy igazi időkapszulát rejt Budapest egyébként is sok érdekességben, nevezetes helyszínben és emlékműben gazdag belvárosa. Az Október 6. utca 4-es száma alatt található, a Kádár-korszak „gulyáskommunizmusát” felidéző három emeletes múzeum kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok élményt kínál. Az…..
Az életben mindenkinek fontos célja, hogy megismerhesse magát. Ugyanis az önismeret vezet ahhoz, hogy tudatosan élhessünk. Ahhoz, hogy tudjuk magunkról, milyen helyzetekben érezzük magunkat jól és komfortosan, melyik út vezethet minket a sikerhez, milyen pár nekünk a legmegfelelőbb, miért olyanok a…..
A párkapcsolatokban egy alapvető fogalom a kötődés fogalma. Kialakulásának következménye, hogy a párunk mellett biztonságban érezzük magunkat. Mellette úgy érezzük, hogy elmondhatjuk neki gondjainkat, hisz ő segítséget és támaszt nyújt mindig. Azonban ez a kötődés nem ugyanúgy tud kialakulni…..
Május 8. – 1945-ben ezen a napon ért véget a II. világháború Európában. Mindannyiunkban felmerül a kérdés, nem csak ekkor, hanem minden háborúban, hogy mi vezett oda, hogy ennyi férfit, nőt és gyereket is megöljenek? Mi lehet az oka ennek a sok kegyetlenségnek? De ebbe a kérdéskörbe akár a…..
Reaktor 166 éve született Freud 2022.05.06 07:36:04
2022. május 6. – Sigmund Freud születésének 166. évfordulója. Valamennyit mindannyian hallottunk a pszichoanalízis megalapítójáról és az ő elméletéről, ám azzal már kevesebben vagyunk tisztában, hogy ez pontosan mit is takar: hogyan gondolkodott az emberről, hogyan kezelte a betegeit, elméletét…..
Idén május 2-re esik az anya nélkül nevelkedő gyermekek napja. Bár keveset hallunk erről a napról, immáron 32 éve tartják meg. A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesülete kezdeményezte azt, hogy ezekre a gyerekekre is gondolhassunk egy napon. Ezeknek a gyerekeknek kimarad az az ünnep, ami egy nappal…..
Reaktor Milyen a vérmérsékleted? 2022.04.20 15:30:17
Az embereket nagyon régóta foglalkoztatja a személyiség kérdése. Hogyan alakul ki? Mi az oka annak, hogy egy ember különbözik egy másik embertől nem csak fizikálisan, hanem személyiség és lélek szempontjából is? Számos különbség van közöttünk, de vajon megállapíthatunk hasonlóságokat is? Ha ezek a…..
Március 22.: a Honeybeast és Kocsis Panka „Paulina” közös dalának megjelenése. A dal címe nem más, mint Tele a szívem. De először is, ki is ez a lány pontosan, aki folyamatosan a Honeybeast együttessel turnézik? Paulinát fél évvel ezelőtt ismerte meg az ország az X-faktor keretein belül. A válogató…..
„A gyász a legnehezebb élményünk” – fogalmazta meg Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus. Sajnos ez egy olyan élmény, amit előbb-utóbb minden embernek át kell élnie. Ezzel a problémával akkor is gyakran találkozunk, ha az ismerőseink közül hal meg valakinek a közeli hozzátartozója. Ilyenkor…..