Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hobbigeologusBácsi

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„ Ezelőtt 100 millió év, a helyszín koordináták a mai Bácsitork és környéke, Eocén Földtörténeti korszak.   Egy nagy víztömeg, meleg  sekély tengeri kép tarúl elénk, zátonyok, vízinövények, mohás, ingoványos helyek, tengeri morajlás, zúgás, ez a régi lomhán imbolygó, Thetys tenger. A névét ókori…..
Egy korallzátony világa nemcsak számtalan látható vízi állatok élőhelye  hanem a még rejtelmesebb láthatatlan élővilága. Az élőszervezetek mérete mikroszkopikus baktériumoktól egész nagy vízi élőlényekig, amelyet a biológiai oceánográfia napjainkban modern kutatási módszerekkel tanulmányozzák.…..
Bácsitorok egykori ősföldrajzi közvetlen környéke (Lásd egy térkép szerint) Bácsitorok-szurdok, Hosszú Patak völgye, Hoja, Felegvár, Nádas völgye, Nagy Láb domb, Szöllő tető, Asszú Patak völgye, Csillag hegy, Nádaskóród, Andrásháza, Méra, Szúcság, Csigadomb, Kis-Szamos völgye, Kolozsvár, Feleki…..
 A Föld őskori történelmébn a kontinenseknek, földrészeknek nem is volt meghatározó szerepük, ide-oda vándoroltak. Feldarabolódottak sok változáson mentek át, újabb földrészek jelentek meg, egyesek elsülyedtek. Az idővonalban hogyha vesszük az utolsó 225 millió évvel ezelőtti időszakot, ami azért is…..
Holocén (Jelenkor) A kainozoikum legutolsó időszaka. A megnevezés görög eredetű Holos jelentése teljes és Cene, kainos szavakból jelentése új. Holocén korszak –egészen új, földtörténeti kor, A Nemzetközi Rétegtani Bizottság az alábbi korszakokra osztotta. Meghálaja (0-4200 évvel ezelőttig),…..
Mezozoikum. 251,9-66 milló évvel  ezelőtt. Ez a földtörténeti idő vagy  Közép idő a dinoszauruszok kora. Három időszakra oszlik.Triász 252-201,3 milló évvel ezelőtt. Jura 201,3-145 millió évvel ezelőtt. Kréta 145-66 milló évvel ezelőtt. Pangea szuperkontinens ebben az időszakban feldarabolodott a…..
„Az idő a legérdekesebb dolgok egyike. Szubjektív és objektív egyszerre. Elmúlt és lesz. A múltat felidézzük, kutatjuk, a jövőt tervezzük, megpróbáljuk megjósolni az elkövetkezőket. Legrövidebb a jelenben. Mire megragadnánk, tovatűnik.” (ismeretlen szerző) A nemzetközi szabványban (SI) az idő SI…..
 (Des Großkalkes der Bácser schlucht. Bácsi Torok bei Klausenburg) Egy  régi elfelejtett rövid történet a helyi kőbányák működési idejéből. Egy erdélyi szász származású építész Carl Wilhelm Friedrich Maetz (Medgyes 30.01.1847-17.05.1896) aki 1880-as években került Kolozsvárra. Egyik…..
Mint egy nagyon régi kövület, kőzet, ásvány gyűjtő hobbigeológus egy kedves kis verset leírok, ami sokszor a kövület gyűjtéskor az eszemben jut. Ez egy angol versike leírom angolul is talán ma ez nem okoz gondot senkinek, de lefordítom magyarra is, esetleg nem fog rímelni, de érdekes a…..
Homok, kavics, sóder, murva, kő, föld, színes vagy nagyon különös az alakja. Sokan csak egyszerű jelentéktelen építőanyagnak véli. Ami meglepő a kövekben, hogy valamikor szerves élő szervezetek voltak, növények, moszatok, baktériumok, vízi állatok. Az idő csak egy illúzió, érzékcsalódás, rövid vagy…..
Fejezet . 1.Óriás csigák birodalma és fénykora. Megérkeztem a kis hajóval a kiinduló helyre és környékére. Ahova értem, egy kis szabad vitorlás kikötő, de itt nem horgonyzom a könnyű hajót, a gyenge szél ide-oda mozgatja. Az óceáni hullámok alig észlelhetők. A víz meleg, tiszta és átlátszó. A…..
Fejezet Miután sikeresen bepillantottunk egyes tüskésbörűek sajátos világába, a kis vitorlás hajónkkal visszatérünk a mi kedvenc helyünkre meg közvetlen környékére. Addig is egy idézettel folytatom, amit még az elején írtam ″ képzeletbeli időutazást végzünk egy kis vitorlás hajóval. A hajónaplóba…..
Fejezet Amint visszatértünk a kiinduló hely környékére (koordináták É.sz. 460.46′.47″. K.h. 230.30′.51″.) megfigyelünk egy másik helyi igen különleges vízi állatot, amelyek nagylétszámban található az itteni zátonyok környékén, az eddigi feljegyzett vízi állatokkal együtt mint, nummullitek,…..
Egy idézettel kezdem, amely így szól: „Vállald a kockázatot: írd le lehet, hogy rossz, de ez az egyetlen esélyed arra, hogy jó legyen, ha leírod”. (William…..