Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsiga Bulcsú

78 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elindult a választási kampány, megjelentek az aláírásgyűjtő strandok az utcákon és köztereken, a jelöltek plakátjai díszítik a lámpapóznákat, a közösségi médiák is felületein egyre több politikai hirdetéssel lehet találkozni, illetve a plakátok is felkerülnek oda, ahova valók. Az egyik ilyen új…..
Igazi választási szuperév lesz a 2024-es esztendő. Európában a sok helyhatósági, elnöki és parlamenti választás mellett uniós választásokat is fognak rendezni, amely a következő öt évre meghatározza az Európai Parlament összetételét, illetve magának az Európai Uniónak a politikáját. Idén azonban a…..
Egy vagy két hónappal ezelőtt bizonyára sokkal kevesebben ismerték Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférjének, a Diákhitel Központ volt vezérigazgatójának, Magyar Péternek a nevét. A kegyelmi botrány [kapcsolódó elemzésünk] következtében a Magyar egy ritkán látott offenzívát indított a…..
Az elmúlt napok és az elkövetkező hetek (nem kizárt, hogy hónapok) legfontosabb témája a Fidesz két prominens női politikusának (Novák Katalin és Varga Judit) lemondásához vezető kegyelmi botrány lesz. A téma érzékenységét tekintve nem meglepő, hogy komoly felháborodás övezte és övezi a döntést. Az…..
Reaktor Ki lesz Trump örököse? 2024.01.24 13:19:32
Az elmúlt pár hét visszalépéseinek köszönhetően meglehetősen leegyszerűsödött a republikánus előválasztás mezőnye. Már csak Nikki Haley maradt talpon a pártot egyre jobban birtokába vevő Donald Trumppal szemben. A  számottevő visszalépők (például Ron DeSantis és Vivek Ramaswamy) rendre Trump…..
A 2024-es választások sok olyan kérdést megválaszolnak majd, amelyet az elmúlt szűk két évben feltehettünk a magyar pártpolitikával szemben. Többek közt kiderül, hogy ki nyeri meg a DK-Momentum verseny első választását (várhatóan az előbbi). Arra is fény derül, hogy a Párbeszéd képes lesz-e egyedül…..
  Az elmúlt hetek egyik legégetőbb, sokakat érintő ügye a Budapest-bérlet vitája. A Főváros és az Építési és Közlekedési Minisztérium közötti polémia tárgya sokak számára ismert. Amennyiben a felek nem tudnak megállapodni, akkor az agglomerációt a fővárossal összekötő járatokon nem lesz többé elég…..
A 2022-es országgyűlési választás relatív győztese a Mi Hazánk Mozgalom volt, amely a Jobbikból való kiválását követően saját jogán is képes volt parlamenti jelenlétre szert tenni. Azonban komoly vita van arról, hogy a radikális jobboldali párt mennyiben önálló szereplője a magyar pártarénának.…..
Reaktor Van-e magyar néplélek? 2023.12.08 14:31:01
Nincs könnyű helyzetben ma Magyarországon az a társadalomkutató, aki a politikai fejlődést vizsgálja, hiszen nézőpontjával a magyar politikatudomány fősodratához képest kívül helyezkedik el. Sokan nem tartják fontosnak azokat a történelmi előzményeket, amelyek komoly magyarázóerővel bírhatnak a…..
Igen sok témát érintett Orbán Viktor a Fidesz Tisztújító kongresszusán. Az egyes elemzők rendre mást emelnek ki. Van, aki a sorok között potenciálisan megbúvó, párton belüli üzenetekre hívják fel a figyelmet, van aki a zöld átállás "zöld ideológiamentes magyar útjával" foglalkoznak. Szó esett még a…..
Gyakran találkozni azzal a bonmot-val, amely világunkat egy "globális faluként" jellemzi. Az internet korában lehetetlen nem találkozni azokkal a szívszorító képekkel, amelyek a harmadik világbeli országok nyomorát, mélyszegénységét ábrázolják. A modern híradásnak köszönhetően órákon, de akár…..
  Az elmúlt hetek slágertémája a lengyelországi választások voltak, az eredmények ismertek. Igen nehéz helyzetbe került a 2015 óta regnáló Jog és Igazságosság (PiS), mivel a szélsőjobboldali-libertárius Konföderáció a vártnál jóval gyengébben szerepelt, így a kettőnek nem lenne meg az abszolút…..
  Nem jellemző, hogy a Republikánus és a Demokrata pártok jelöltjein túl bárki is képes legyen labdába rúgni az amerikai elnökválasztásokon. Amerikában kétpártrendszer van, az előbb felsorolt pártok és jelöltjeik a politika főszereplői. Ugyan léteznek más pártok is, azonban ezek csak marginális,…..
Megtartotta a politikai évadnyitó beszédét a Demokratikus Koalíció pártelnöke, amely több érdekes elemet tartalmazott. A DK az elmúlt közel másfél év nyertese az ellenzéki térfélen, hiszen töretlenül kiemelkedik a többiekhez képest. A Demokratikus Koalíció jelenleg az ellenzék egyedüli közepes…..
Összecsaptak az ellenzéki médiaorgánumok hullámai az LMP-s Ungár Péter feje fölött az elmúlt napokban, mivel Orbán Viktor az LMP társelnökének és EP-listavezetőjének nővérénél, Ungár Annánál nyaralt az Adrián. Az ellenzéki médiumok ezt alapvetően úgy keretezték, hogy a hírt Ungár Péter személyére…..
Igencsak jelentős esemény volt a mostani, nyár végi BRICS-találkozó, ami az átalakuló világrendet illeti, hiszen a közös valutáról való diskurálás mellett - ami egyértelműen mélyítene az együttműködésen - jelentős bővülésen fog majd keresztül menni a Nyugat-ellenes gazdasági társulás. De mitől…..
Az elkövetkezendő időszak egyik legmegosztóbb kérdésköre lehet a vendégmunkások magyarországi munkavállalása. Az Orbán-kormányok foglakoztatási politikájának szerves részét képezi az úgynevezett teljes foglalkoztatás, azonban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az…..
  Lassan közhelyként lesz számon tartva az a megállapítás, hogy a világrend átalakulóban van. Az Amerikai Egyesült Államok hegemóniáját egyre erőteljesebben megkérdőjelezi a feltörekvő Kína (új globális valuta létrehozásában fáradozik a BRICS országokkal együttműködve; komplett kontinensek első…..
  Az Orbán-kormányok egyik legmegosztóbb közpolitikai/szakpolitikai területe az oktatáspolitika. 2010 óta számtalan tanár és diáktüntetés került megrendezésre, az ellenzéki pártok egyik zászlóshajó-ügyévé vált az oktatás állapota. Újabban a 2023. évi LII. törvény, azaz az…..
Komoly problémákkal küzd a Fidesz baloldali ellenzéke: a több, mint egy éve tartó útkeresésére rászakadt az Állami Számvevőszék jelentéstervezete, amely közel 1,7 milliárd forintnyi tiltott, külföldi kampányfinanszírozásról szól. A hat pártnak és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nagyságrendileg…..
Nehéz megítélni, hogy hogyan kell értelmezni a Karácsony Gergely által kezdeményezett Budapesti Lakógyűlést, megoszlanak róla a vélemények. Egyesek szerint "semmivel sem jobb vagy több, mint a Nemzeti Konzultáció", míg a másik tábor szerint "nagyon jó, hogy a főpolgármester meghallgatja a…..
Donald Trump vagy Ron DeSantis? Ez az a kérdés, amely a leginkább foglalkoztatja az amerikai politika iránt érdeklődőket, hiszen körülbelül másfél év múlva lesz esedékes a 2024-es amerikai elnökválasztás. Ez nem meglepő módon ez az egyik legfontosabb dilemmája az amerikai jobboldalnak, hiszen még…..
Már több mint egy év telt el a választások óta. Ez elég hosszú idő arra, hogy egy párt alakulásának irányait komolyabban mérlegelni lehessen. A baloldali ellenzékben a DK és a liberális Momentum van versenyben az elsőbbségért, jelenleg az előbbi sokkal népszerűbb annak agresszív, ellentmondást nem…..
2022 májusában együtt adta be a csatlakozási kérelmét Svédország és Finnország, azonban a török és magyar vonakodás igen sok feszültséget generáltak mind a katonai szövetségben, mind az Európai Unióban. Több olvasata is van ennek a fejleménynek (Magyarország számonkéri a finn és svéd politikusok…..
Újabb pártformáció színesíti tovább a már egyébként is igencsak sokszínű ellenzéki pártpalettát, most a volt mszp-s Mesterházy Attila - aki korábban a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezetője és pártelnöke is volt - próbálja meg felépíteni azt a baloldali pártot, amely később kihívója…..