Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Girhes Joe

0 bejegyzést írt és 2161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A koronavírus terjedése miatti intézkedések egyik sarkalatos pontja, hogy egyre többen otthon végzik a munkájukat. Annyira új ez a jelenség nálunk, hogy még értelmes magyar kifejezés sem született rá. Otthoni munka, wfh (a work from home kifejezésből), szobarobot, karanténbiznisz stb. Megoszlanak…..
Ha jól emlékszem, akkor azzal zártam az előző bejegyzés utolsó sorait, hogy majd egy újabb írás keretein belül térek ki az engem érintő megpróbáltatásokra. Alapjáraton egyébként bármennyire is furán hangzik, de jutalom, hogy itthon lehetek a kicsinyeimmel és a nagyommal. Nagyon sokan szenvednek a…..
Magyarország élén 240 éve nem állt nő. Igaz, akkor sem miniszterelnöki pozícióban, egész pontosan Mária Teréziáról van szó. Felesleges belemélyedni az akkori hatalmi helyzetekbe, ettől függetlenül leszögezhető, hazánk azon országok közé tartozik, amelynek még sohasem volt női miniszterelnöke.…..
Budapesten kívül lakók autói adják a belső személygépkocsi-forgalom közel felét. Rendszeresen hallhatjuk – politikusoktól, közlekedéstervezőktől és átlag állampolgároktól is –, hogy ennek a forgalomnak és egyúttal a város belső részei parkolási gondjainak a csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat,…..
A Pest-megyei Tárnok lakóházaitól 50 méterre, a 7-es út túloldalára, de érdi területre logisztikai parkot terveznek. A kormány az előző érdi vezetéssel közösen a Modern Városok Program keretében kezdte előkészíteni a területen az ipari park fejlesztését. Kiváló minőségű termőföld semmisülne meg…..
Az Európai Parlament pontokba szedte állásfoglalását a bérszakadékról, valamint kifejtette, hogy a nők hátrányos megkülönböztetése milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járnak az EU számára. Az alábbi blogposztban az EP vonatkozó állásfoglalásának főbb megállapításait ismertetjük, illetve…..
Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól…..
Girhes Joe 2020.02.18 16:41:32
@jobangel:
Több évtizedes agit-prop hadjáratot egyszerre a kommunista és a kapitalista blokkban én nem neveznék szép csendesen magától kihalásnak, és az a bizonyos "nem szeretne" is részben azért van, mert a csapból is az folyik, hogy az egymásra utaltság az valami kőkorszaki, nem trendi dolog. (Egyébként generációk viszonylatában is ez megy, csak kicsit kevésbé látványosan.) De ezen itt most ne vitatkozzunk, mert akkor holnap se hagyjuk abba, ez nézőpontbeli különbség.

A lényeget tekintve, viszontválasz:
(a) senki nem mondta, hogy a gyereket csak a nő tartsa el, sőt. Ha a férfi elegendően be tud szállni az eltartásába, nem jelent problémát, hogy a nőnek cserébe korlátozott a munkaereje (kisebb rendelkezésre állás, távmunka, részmunka).
(b) hogyan oldod meg, hogy ne legyen plussz költség, ha egy nő többet van távol? Mert én csak azt az esélyt látom, hogy akkor majd én is ugyanennyit, ugyanolyan módon lehetek távol, mert "egyenlők vagyunk". Na ez elég sci-finek tűnik.
(c) az állam részben már most is átvállalja (goto adókedvezmény), azon túl viszont megint csak úgy működne a dolog, ha mindenkinek meg szabad tenni ugyanannyi távollétet, mint a kisgyerekes nőnek, tekintve, hogy különben ha kevesebb munkáért fizetünk ugyanannyit, akkor inverz bérszakadék lenne, ami nem tartható fenn közgazdaságilag (nyilván, ahogy a "sima" bérszakadék se, csak ezt így senki nem fogja elismerni, nem lenne polkorrekt).
A kormányfő január 9-i sajtótájékoztatóján szólt arról, hogy addig nem lehet más felújítás az egészségügyben, amíg a kórházi várótermek kifestése be nem fejeződik. Kincses Gyula, az Orvosi Kamara elnöke (akinek a legutóbbi kamarai választáson aratott győzelméről korábban beszámoltunk), aggodalmának…..
Girhes Joe 2020.01.13 16:29:28
@Attilajukkaja:

Egy komplett finanszírozási átalakítás akkora érdeksérelmekkel jár, hogy még a jelenlegi erősnek mondható kormány se mer belevágni. Jó párhuzam a 65 éven felüliek ingyen utazása, ahhoz se mer senki hozzányúlni még annyira se, hogy legalább csúcsidőre ne legyen érvényes. Na és igen, az elöregedő társadalomban sok az ellátott, kevés a finanszírozó, ebben is áll a párhuzam. Megint az a rohadék demográfia a ludas.

De legalább a szervezéssel talán lehetne kezdeni valamit. Meggyőződésem, hogy nem azért érezzük rossznak az egészségügyet, mert ne lehetne előbb-utóbb jó szakemberhez kerülni (rengeteg jó példát ismerek), hanem azért, mert egy tortúra végigjárni az utat odáig, ideértve minden embert, épületet, eszközt, időt, ami kell ehhez, és ez nagyon nem csak pénzkérdés.
Girhes Joe 2020.01.14 15:57:51
@Attilajukkaja:

Az arány a nem mindegy. Mint már szó volt erről ebben a kommentfolyamban, az egészségügy drága műfaj, egyre drágább, sőt (itt most nem ismétlem meg, miért) pofátlanul drága, és ezt a kartell-szerű trendet még csak meg se kísérlik letörni sehol a világon. Vagyis az eszközök és a gyógyszerek árának vágtatásával nemhogy idehaza, de a leggazdagabb országokban se tudnak lépést tartani.

Ebből következően pár plakátkampány, templomfelújítás, meg sportegyesület árából maximum az jönne ki, hogy ne fehérre, hanem hupililára fessék a várótermeket, de ha 10 éve az összes stadionépítés összes költségét az egészségügybe tolták volna, az se hozott volna szemmel észlelhető változást, annyira brutális a nagyságrendi különbség. Minimum olyan 100-szoros a differencia a két terület között. Talán ha a komplett nyugdíjrendszert beszántják, abból a pénzből lenne *valamivel* jobb az egészségügy. Több biztosító is csak bonyolultabbá tenné a rendszert, nem olcsóbbá... szerintem a probléma nemzeti szinten már megoldhatatlanná vált, és belátható időn belül nagyobb globális szívás lesz belőle, mint az állítólagos klímakatasztrófából.
1899. Az utolsó fojtószékes (garrote) kivégzés egyike az Egyesült Államok által elfoglalt Puerto Ricóban. 1898-ban Spanyolország a spanyol-amerikai háború veszteseként kénytelen volt megválni a szigettől. Azóta az Egyesült Államok birtoka. A szigetlakók 1917-ben, az első világháború idején kapták…..
Girhes Joe 2020.01.13 11:44:39
@dr utcai arcos:

Amennyire én tudom, az oszlopos-ülőkés garrote az nem simán fojtogatás volt, hanem egy masszív vashegyet tekertek bele a delikvens nyakába, azzal a céllal, hogy szétszedje a gerincvelőt. Ennyiben az eséses akasztás rokona, azt is azért csinálták, hogy az elítélt ne a fulladásba haljon bele (mint a magyar akasztásnál), hanem a gerinctörésbe.
emadion.it/torture/la-garrota/

Aztán persze ettől még lehet, hogy használták a fojtogató verziót is...
Sok mindent arattam már, búzát, komlót, árpát, kukoricát. Most a címválasztással vetek egy kis szelet, mert vihart még nem arattam. Mai világunkban kizárólag a fehér, középosztálybeli, heteroszexuális férfiakat lehet bírálni, alázni, beléjük lehet lábat törölni, minden más társadalmi csoport olyan,…..
Girhes Joe 2019.12.20 11:48:27
@IT Knight:
Ha a szerző kicsit is ismert ember lenne, már ő lenne eltemetve, minimum képletesen (karaktergyilkosság). Így ő most jobban járt, csak hát a probléma tovább lappang. Egyébként eddig még minden nőismerősöm azt mondta, hogy elnőiesedett helyeken (a női főnök ebben súlyosbító tényező) sose tapasztaltak még jó munkahelyi légkört.
Ahhoz képest, hogy Lengyelország milyen nagy és viszonylag közel is van Magyarországhoz, mégis kevés szó esik róla a blogon. Persze nem tartozik a magyarok célországai közé, de attól még nagyon érdekes lehet ott az élet. Most egy kicsit bepillanthatunk Vé posztján keresztül...
Girhes Joe 2019.10.17 23:02:05
@Terézágyú:

Lehet, hogy kicsit félreérthető voltam, de a cikkhez kapcsolódóan nem itthonra gondoltam, hanem Varsóra. A pesti Pride összességében meglepően békés. Az egyik fél szerint felvonul pár ezer bohóc az Andrássyn idióta maskarákban, már csak épp farsang nincs, a másik szerint meg ezzel aztán rohadtul megmutatták az ő értelmezésük szerinti egyenlőséget, amit leszek szíves megadni nekik. Aztán elköszönünk, vége a gyereknapnak, viszlát jövőre ugyanitt ugyanekkor.

Nem így Varsóban. Ott évről évre tettlegességig fajulnak a dolgok. És ennek én se örülök, pedig elméletben ellene lennék a homoszexualitás látványosságának. Hatás-ellenhatás alapon pedig folyamatos túlkapások vannak mindkét féltől. Ott aztán nagyon keményen megy az egyház, a papság, (ez még csak talán hagyján lenne, de) a hívők mocskolása. A másik oldalról meg nem marad a dolog üvöltözésnél, tényleg dobálják őket, sérülésveszélyes tárgyakkal.

Ikonikus volt egyébként, hogy jó pár évvel ezelőtt állítottak Varsóban egy szivárványszínű boltívet a Pride tiszteletére. Jó-jó, na de hová? Az egész útvonalon megkeresték az egyetlen olyan helyet, aminek vallási neve van. És odarakták arra a térre, aminek a neve Megváltó tere. (Plac Zbawiciela.) Muszáj volt ekkorát provokálni? Aztán csodálkoztak, hogy kábé ötször égett le az a boltív, mert folyton felgyújtották, nem tudom, megvan-e még...
Girhes Joe 2019.10.17 23:28:04
@kardio1:

Ma már a sima templombajárót is megbélyegzik fanatikusként... érdekes, ha moziba mennék minden vasárnap, miért nem furcsállná senki? Nem én döntöm el ebben a fene nagy liberalizmusban, hogy mire kívánom szánni a drága időmet?

Egyesek nem tudják, hogy régen (sőt, nem is annyira régen, idestova 100 éve) épp az volt a csodabogár, aki nem vallásos. Ennyiben Lengyelország valóban kicsit a múltban él, na persze nem Varsó, de mondjuk ha elmész egy déllengyel faluba, és a szemükbe mondod, hogy szerinted Isten nincs/nemúgyvan/helyetteameditációbanhiszek... hát, nem tudom, meddig tart ki az egyébként máig élő lengyel-magyar barátság.

Ami meg a nőket illeti, bár nem tudom, ez hogy keveredett ide: persze, a saját testével mindenki azt csinál, amit akar, csak épp a magzat nem a saját teste, tessék csak megnézni a DNS-ét. Megsúgom, nem fog egyezni.
Girhes Joe 2019.10.18 06:50:55
@BéLóg:

Cseh-lengyel relációban egy ilyet ismerek fejből, persze attól még lehet több is.
Czerstwy (chleb) lengyelül száraz (kenyér), de čerstvý csehül azt jelenti, friss. Egyébként a cseheké az eredeti szláv jelentés, a lengyeleknél jelentésmódosulás történt.

De van ennél jobb is, orosz-lengyel viszonylatban.
Zapomnyitye oroszul: jegyezzétek meg
Zapomnijcie lengyelül: felejtsétek el
Szegény lengyel gyerekek is tanultak oroszt 1990-ig! :)
  Legutóbb júniusban szörnyülködtünk egy gyanús Adidas webshopból érkezett cipőn (azóta az az oldal szerencsére az enyészeté is lett), de az a Kínában postázott példány - bár nem volt szép, és pláne nem volt Adidas - semmi  az alábbi képeken szereplő darabhoz képest. Igen, a nyitóképen balra a…..
Közismert tény, hogy a svédek szeretnek adót fizetni. Miközben a magyarok számára az adó szinte szitokszó, és az NAV/APEH maga a közellenség, addig a svéd “skatt” szó nemcsak adót, hanem kincset is jelent. Az itteni adóhivatal, a Skatteverket kifejezetten nagy népszerűségnek örvend, és a lakosság…..
A Balaton menti indóházak közül az egyik legérdekesebb Balatonalmádiban található. Különleges formájának létrejöttéhez hozzájárult, hogy a századelőn épült első verziót később kibővítették, így érte el 1930-ra a mai kinézetét. Tömegelrendezése, bejárata, változatos formái, tetődísze teszi…..
Azon gondolkodsz, hogy új életet kezdesz valahol? Ha igen, van nyolc hely, ahol tárt karokkal várják az idegeneket. Szóval nem csak Magyarországon kaphatnak pénzt a családok... Az olaszországi Locana (Fotó: flickr.com/Eleonora Gianinetto)..
Girhes Joe 2019.08.06 12:37:29
@Berelhetoreklamfelulet:

Magyarul azt állítod, hogy az emberiség jövője a sok(tíz)milliós városokból, meg a vidéken nekik élelmet termelő néhány tucat kósza farmerből áll. Elég merész jóslat azért, és nekem kicsit sci-fi szaga van.

Ausztria egyébként piszok rossz példa, mert azok a 150 fős zsákfalvak ott az Alpokban síelők ezreit fogadják telente, meg kirándulók százait nyaranta, és nagyjából Európa leggazdagabb vidékei közé tartoznak úgy, hogy kizárólag a turizmusból élnek. Tessék a Balatonnál utánuk csinálni...
Minden évben a kommentelők egy jelentős része kezd bele ugyanabba az unalmas mantrába, miután kiderül hogy kik lesznek az azévi Sziget húzónevei, miszerint az egész szar, mert ők nem ismernek semmit. Az egy dolog, hogy egyrészt ez az érv elég gyenge abban a korban, amikor minden információ egy…..
Norvégiát sokan pozitív példaként említik, és joggal. Következzen most néhány azon dolgok közül, amik miatt az ötmilliós ország büszke lehet magára. (Aztán majd egy másik posztban megnézzük azt is, mik azok, amik miatt nem.) Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként…..
Girhes Joe 2019.07.14 19:33:33
Hááát, ez a cikk nálam inkább kontrapruduktív volt. Az addig oké, hogy gyönyörű a természet arrafelé, de a kultúrában semmi szépet nem találok.

a) A pontok fele nagyjából a nemi identitás programszerű szétmaszatolását ajnározza. Na hát pont ez az, ami miatt Skandináviát messziről elkerülöm, ha csak tehetem.

b) A másik fele meg a norvégok legendás környezetvédelmét próbálja példaértékűnek beállítani. Na jó, de könnyű úgy a lovaskocsit is villannyal hajtani, ha vagyunk az országban 5 millióan, van dupla annyi meredek folyású folyónk, mint Svájcnak, a temérdek fölös olajunkat meg eladjuk külföldre, hogy inkább máshol égessék el, mi meg az árából építünk vízi meg szélerőművet. Kéremszépen, mi meg az Alföldet építsük tele vízierőművekkel az ott termett kukorica árából???

c) Az olvasással kapcsolatos pont meg kb. értelmezhetetlen. Most akkor az lenne a műveltség fokmérője, hogy valaki az általa birtokolt információ hány százalékát fogadta be papírra nyomtatott szöveg értelmezéséből? És ezen még környezettudatossági vonalon is elég szépen lehetne vitatkozni. Nem épp erdőbarát tevékenység havonta megvenni egy papírkönyvet, aztán kiolvasva azt, élethosszig a (mi másból, mint fából készült) könyvespolcunkon raktározni, a növekvő helyigény miatt talán még újabb szobát is elfoglalva a hú de környezetbarát északi faházunkban. Ennél már csak az nagyobb fafelhasználó, aki papírra nyomtatott napilapot képes olvasni 2019-ben... Ja, és a papírolvasók érve mindent visz: mert annak jó az illata, meg olyan jó érzés kézbe venni. Nyilván, hasonlóan kellemes, mint kézzel aprítani ugyanott Norvégiában a frissen levadászott bálnát, nem? Annak is felejthetetlen illata van...
Bevallom, ritkán vonatozom. Egy időben ingáztam a főváros és Kelet-Magyarország között, de szerencsére már csak alkalomszerűen megyek. Az egyik ilyen alkalom apropóján pedig végül mégis a vasút mellett döntöttem. A régi rossz emlékek megfakultak, gondoltam, adok egy esélyt. Az autó kevésbé…..
Girhes Joe 2019.07.09 12:15:15
Akik a DB-vel példálóznak... ott az ICE az elérhető legmagasabb kategória, ami valóban elég jó szolgáltatást kínál, néha még csak nem is vészesen drága, és az, hogy folyton tele van, az nem baj, hanem inkább annak jele, hogy a helyiek is elégedettek vele.

DE!

Idén tavasszal jártam úgy valamelyik regionális vasúttal Frankfurt környékén, hogy hiába terveztem be szépen, hogy milyen átszállással megyek vissza Frankfurtba a Rajna-völgyi kirándulásról (este másik vonathoz siettem), a szolgáltatás a MÁV-ot is sokszorosan alulmúlta. Először is, mindenféle utastájékoztatás nélkül az eredeti vonatom időpontjában egy másik jött, és senki nem tudta, hogy ez a vonat nem az a vonat. (Az csak apró esztétikai hiba, hogy az egész vonaton fullasztó sz@rszag volt az egyetlen budi hibája miatt, mint valami késő esti balatoni Flirten.) A kalauznak kábé fogalma nem volt arról, hogy erről mégis mire hogyan kéne átszállnom, ugyanazt a mobilos applikációt próbálta nézni, ami ugyanúgy nem működött neki a hegyek között, ahogy nekem se. Mondván, hogy ez egy időszakosan járó vonat (vasárnap este volt), és ő nem ismeri a helyi menetrendet. Mire nagy nehezen meg tudtuk szülni, hol kell leszállnom, maradt rá kb. 30 másodpercem. Az átszállóponton aztán közölte a hangosbemondó, hogy a csatlakozó vonat *A*MAI*NAPON*NEM*KÖZLEKEDIK*SZEMÉLYZETHIÁNY*MIATT*. Mivaaaaaaaaan?!?!?! Ilyen a Balkánon nincs! Mi az, hogy személyzethiány? Lebetegedett a kaller, és nincs helyettes, vagy mi a franc? Mert sztrájk az éppenséggel nem volt, sőt a helyiek mondták, hogy már hónapok óta megy a kínlódás a személyzethiány miatt, meg hogy annyira sz@rul fizetik a vasutasokat, hogy mindenki elmegy onnan. Tisztára olyan érzés volt, mintha valahol Afrikában lennék. És persze az egyetlen lehetőség a frankfurti csatlakozást elérni az volt, hogy TAXIVAL mentem. Amire rá se bagózott az a regionális vasút, ők ugyanis kiírták plakátokra, hogy vonatkimaradások *LEHETNEK*. A DB-t persze még ennyire se érdekelte, elvégre másik cég saját szemétdombja. Éljenek az EU bürokraták a vasúti versennyel, meg az inkompetens regionális vasúti törpecégeikkel. Na ez is az a bizonyos *NÉMET*VASÚT* ám!