Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gal3

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Air Power Blog Színes Puma 2023.09.26 18:37:17
A magyar Gripenek szürkék. A magyar Gripenek szürkék? Az állítás nem, a kérdés jogos és rá a válasz nemleges. Aki ugyanis még emlékszik, az tudja, hogy első gépünk, a 30-as először színes felségjeleket kapott, sőt, repült is azokkal, s csak aztán nyerte el normál, lo-vis őszürkeségét. Tökéletesen…..
gal3 2023.09.27 11:42:27
@zord: A minőségét, igényességét természetesen nem kérdőjelezem meg. Ezek inkább csak ilyen első blikkre benyomások.

A jövő évi demóknál azért érdekes lesz még, hogy mennyire bizonyul tartósnak ez a fólia technológia. Az anno vízfestékkel megfestett MiG-29-esnél reméljük többet fog bírni. ;-)

Gondolom semmi akadálya, hogy ezt is megrakják minden jóval és akkor mindenki boldog lehet.. :-D
A budaörsi úti Petőfi-laktanyában tartották a Zrínyi program legfajsúlyosabb tételét jelentő Lynx program első kocsijának, a H-30501-esenek a befogadó ünnepségét (a szintén ugyanebbe a csomagba tartozó Büffel műszaki mentők első példányával egyetemben). A nagyközönség a Budaörsi út város felé…..
gal3 2023.05.23 19:02:53
@zord: Elsőre furcsa volt, hogy nem előre néző, hanem kb. 45 fokra jobbra kiforgatott toronnyal közlekedett és így került fel a szállító járműre is. Aztán láttam, hogy csak így tudja kidugni a fejét a vezető, ami nyilván jobb látást kínál. Viszont ha nincs is olyan hosszú szerszáma, mint pl. egy Leopárdnak, de így is mintha kicsit oldalra kilógott volt a vége. A szállítás idejére nem lett volba célszerű egyenesbe hozni? Mert így szerintem esélyes, hogy esetleg véletlenül beleakad valamibe.
Az elmúlt hetekben ismét szokatlan, illetve új katonai légijárművek fordultak meg felettünk és cselekedett személyzetük látványos dolgokat. Nemcsak a lőtéren :-) A márciusi hírbejegyzés képe ezért a Neptune Strike 23-1-ről származik, rajta a Brit Királyi Légierő Kayak 31 hívójelű Voyager KC2 (Airbus…..
gal3 2023.03.23 19:03:42
@KGyST: Az lehetett a cél, hogy a kerozinfürdő tönkre tegye az egész gépet vagy legalább a műszerek, érzékelők egy részét.

Esetleg utánégetőt kapcsolva alá is pörköljön kicsit. Lásd a magyar Gripen demo látványos fáklya manővere.

Végeredményben, ahogy Zord írta: leverje az égről vagy legalább is tönkre tegye fizikai kontaktus és fegyverhasználat nélkül.
A blog olvasóinak nem kell bemutatni Kilián Nándor vadászrepülőt, vezérőrnagyot, légierő szemlélőt, akit jó két évtizede még a "kerítésen kívülről" volt alkalmam megismerni, majd az elmúlt hónapokban abban a megtiszteltetésben részesülni, hogy a munkatársa lehettem. A sors útjai kifürkészhetetlenek,…..
Ma mintegy 9 óra alatt sikerült megjárni Kecskemétről Litvániát, ahol az MH59 kontingense adja a NATINAMDS BAP 60. rotációját. A vendéglátóknak és a sorsnak köszönhetően ezúttal sikerült egy légifotózásba torkolló Tango riasztást abszolválni a fotósokkal tömött 604-ös tevebusz elfogására. Nagy volt…..
gal3 2022.12.22 22:20:51
@zord: Vajon a kabinban lévő kijelzőt diszkréten kitakaró Asus MyPal A696 PDA szériatartozék? ;-) Nem mai darab az sem, de gyaníthatóan még az a legmodernebb elektronika a gépben. :-)
Zord..
gal3 2022.11.30 18:57:19
@Gaudi: Nocsak-nocsak! El nem hangzott ugyan semmi, de az egyik ábrán két Gripen relevanciájú szám volt látható: 14+4 és 2024.

Kicsit off:
Csak nekem bántja a fülem az "ékes" angolság, amivel beszélnek? Kiejtésben és katonai szókincsben is volt pár elég vicces dolog. :-)
Kisebb kihagyás után sikerült eljutni pár "klasszikus" repnapra az elmúlt hetekben, ahol külföldi tapsot kiváltó és magyar büszkeségre okot adó teljesítménnyel remekeltek a JAS 39 és Mi-24 bemutatók, meg persze a látvány mögött álló repülőkatonáink. A minket körbevevő tér érzékelése azonban nem…..
gal3 2022.09.27 15:53:12
@Kelepisti: Annál is inkább reméljük, hogy ilyesmi manapság nem történhet, mert ha jól emlékszem anno Rácz Zsolt MiG-29 katasztrófája is azért történhetett meg mert a demo pilótáink épp Angliában voltak és kellett valaki, aki bemutatót repül a sajtónak.

Sőt, Soproni Károly MiG-23 katasztrófája kapcsán is az jött elő, hogy valójában ő is csak beugró volt. Ugyanis akik a pápai nyílt napon normál körülmények között az akkori demót valószínűleg repülték volna éppen a fogdán ültek a kecskeméti nyílt napra látogató amerikai F-16-osok országból való jól sikerült kikísérése miatt.
V mint Vargabetű. Visszatér az önjáró tüzérség a Magyar Honvédségbe. Zord..
A Covid után (?) felszabadult kiállítási szezonban az ipari szereplők számos új megoldással rukkolnak elő, de a keleten lángoló tűz is sok tanulsággal szolgál arra nézve, hogy merre halad a hadviselés, milyen képességek kialakítását kell fontolóra venni egy haderő átfogó modernizációja során. A…..
gal3 2022.07.23 10:37:25
@GSF: Jut eszembe....

Nem tudja valaki mi történt az Angliából hazatérő Gripen géppárunkkal? Hétfőn már a cseh határ környékéről fordultak vissza Nürnberg (Nuremberg) repülőterére. Másnap elvileg hazajöttek, de mintha Pápán szálltak volna le.

www.planespotters.net/photos/aircraft/Saab/JAS-39-Gripen?sort=date

Itt az első pár kép a nünbergi "kiruccanáson" lévő gépeinket mutatja.
A hírek főszereplői mellett a technikai nüanszok eltörpülni látszanak. Pedig a különbséget jelenhetik egy fegyverrendszer relevanciája és irrelevenciája között. A harci helikopter attól az, ami, mert van üzemképes, hatásos fegyverzete. Ennek jegyében szerepeljen a májusi hírbejegyzésünk címlapképén…..
gal3 2022.05.24 15:36:02
@Kelepisti: És még azt mondják, hogy ebben a kategóriában a Blue Angels repüli a legszorosabb köteléket a világon. ;-)

Viccet félretéve, jó hogy mindkét gép le tudott szállni és sem a pilótáknak nem lett baja, sem a földön nem történt személyi sérülés.

Úgy tűnik, a Rafale jól vizsgázott sérülésállóságból.
Tegnap Kecskemétre érkezett, ma már magyar pilóták ismerkednek - a pár hónapja többségi magyar tulajdonban lévő - cseh Aero Vodochody repülőgépgyár újgenerációs Albatros-változatával, az L-39NG-vel. A 0476-os oldalszámú "Újalba" az ADS-B oldalon, egyik kecskeméti felszállása…..
gal3 2022.04.21 09:26:22
@zord: Érdekes, hogy a rádióbeszélgetésben MG arra hegyezi ki a beszerzés indoklását, hogy sokkal olcsóbb L-39NG-vel célt repülni a Gripen-eknek, mint Gripen-el.

Még érdekesebb, hogy a végén azt említi, hogy az amerikai Top Gun iskola több darabot alkalmazott az L-39 elődjéből (L-29?). Ez csak nekem új?

V4 beszerzési tervekről beszél és a lengyeleket is említi, mint reménybeli vásárlókat. Mennyi az esélye, hogy ők az Aermacchi M-346 mellé L-39NG-t is vásárolnának?
Havi alaphang: egymást itató USAF KC-46A Pegasus géppár suhan el egy WizzAir Airbus alatt Somogy fölött :-o     Zord..
gal3 2022.04.05 14:35:53
honvedelem.hu/hirek/eloretolt-repulesiranyitok-a-bakonyban.html

Valamiért igencsak szeretik a Lódarazsak a magyar tájat.
gal3 2022.04.08 21:47:38
@GSF: Simán elképzelhetőnek tartom, hogy kapnak "némi" USA támogatást cserébe. Pl. hogy az ideiglenes megerősítésként érkező amerikai Patriot üteg nem fog hazamenni az ukrán konfliktus után sem. Esetleg némileg felgyorsul az F-16-osok érkezése is. Ha az újakat nem is tudják hamarabb szállítani, de addig is kapnak pár használt USA példányt esetleg.

A MiG-29-esekről már úgyis lemondtak a konfliktus elején. Ha jól emlékszem, hazaküldték a karbantartást végző orosz személyzetet és ezek után már nem biztos, hogy kapnának bármi alkatrészt hozzájuk. A lengyelek is rájöttek, hogy nemcsak arra lehet jó a MiG-29 felajánlás, hogy elhallgattassa az amerikaiakat. Nekik is jól jött volna, ha a MiG-eket használt F-16-ra cserélhetik. kvázi ingyen, illetve az USA és /vagy a NATO pénzén.
Ha harci gépről van szó, a fegyverzet teszi teljessé a képet. (Ezért is teljességgel értelmetlen bárminemű harci gépről beszélni - eleve nem létező, lejárt, elfogyott, de kifogással persze jól megtámogatott - fegyverzet híján). Mellette, függesztve, aztán még közel, de már leoldva, "dolgát végezve".…..
gal3 2022.03.12 20:58:18
@zord: Értem én, hogy NATO, meg NATINADS, de akkor az ország katonai vezetésének nincs is semmi beleszólása a készültségi gépek emelésébe? Illetve saját hatáskörben nem is tehetnek ilyet?
gal3 2022.03.17 19:24:20
@EvridzsDzsó: Én nemigen látok itt semmilyen narratívát, pláne nem szurkolást.

Ahogy én látom, ez a fórum a légierős és haditechnikai, témákról szól elsősorban és azok magyar vonatkozásairól.

Lehet, hogy néha ezek kapcsán ki-kibukik valakiből valamiféle politikai véleménynyilvánítás is, de szerencsére nem ez a jellemző és remélem így is marad.
gal3 2022.03.23 19:53:14
@Kelepisti: A keszi nálunk 1 géppár és mindig párban mennek, ugye? Kecskemét-Ljubljana kb. 400 km légvonalban Vagyis kb. fél óra alatt érnek oda és ugyanennyi vissza. Mi történik, ha ez alatt az idő alatt pl. Magyarország K-i részében is történik valami, ami szükségessé tenné a készültség emelését? Más NATO állam QRA gépe berepülhet és "intézkedhet" ilyen esetben?
Jó hírekkel indult a Mi-24-est illetően ez a hónap. Zord..