Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lalller

32 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2012 nyarára négyen (Vlcek ID Gabi, Jáger Acca, Barcza András, és Makó Laller) meghívást kaptunk Franciaországi Berger-táborba. Cél a -1075m-es végpont elérése. A bejegyzések a túra előkészítéséről és magáról a túráról mesélnek. Ez a jó hosszúra sikerült leírás csak egy kivonata a táborban…..
Képek a Bergerről, Accától:        A Vénuszról, Dudutól: (Dudu≠Dudi!)   1 csomó kép ID-től: ..
Jó időt futottunk, és tényleg jó idő fogadott bennünket a felszínen. Pont úgy, ahogy terveztük. Nagy ötlet volt kisakkozni, mikor érdemes indulni. Illetve érkezni. Rögtön látszott, hogy esett az eső, de hogy mennyi, azt nem lehetett megállapítani. Mostmár mindegy is. Nem…..
Bíztunk benne, hogy innen már nem fenyeget a víz, legfeljebb az, amit a műnyúlban, overállban, és a begben elázott ”száraz” ruhákban amúgy is vinnünk kellett magunkkal. Sokkal jobb hangulatban, de azért nem túlságosan nagy lendülettel folytattuk az utat felfelé. A prizmák már…..
Végre túlmásztunk a vízbetörésekre figyelmeztető táblán. Most lehetne egy kicsit lazítani, de inkább úgy döntünk, hogy innen már elmegyünk a bivakig. Már "csak" 100m szint. Hajnali 3 óra lehet, jó lenne valamit enni-inni, ledobni a beget a hátunkról meg ilyesmi. Jó vizesek…..
Na, ugorjunk neki! Várnak minket odakint. Mondjuk aggódni még mostantól is csak úgy 24 óra múlva fognak értünk először, egy esetleges mentésen meg még azután is sok óra múlva kezdenek gondolkodni, Kinek lenne kedve mindezt itt kivárni? Először ugye a vízesések. Felfelé sokkal…..
Pontosabban a neoprén nélkül járható végpont. Innen már csak mellig merülve és úszva lehetne továbbjutni, még nagyjából 45 méter szintet. Menjen, akinek hét...mm-es neoprémje van! Onnan meg aztán tényleg csak víz alatt, palackkal úgy 20 métert, de ott aztán teljesen…..
Vagy nem? Barcza magasság(mélység)mérő órája kiakadt. Nem hajlandó 1000-nél többet mutatni. Na. Ha még hármat lépek, az már tuti 1000. A hitelesség miatt számmal is jeleztük az elért eredményt.  ..
Ide nem illő módon földre kellett borulni, kuszoda következett. Erről nem szóltak a franciák. (Szerintem azért, hogy innen aztán tényleg forduljunk vissza.) Egyik ága egy bővizű szifonhoz vezetett, a másikat nem nagyon találtuk. Talán ez lenne a végpont? Gondoltuk, hogy a…..
Kb. -600-nál szűkebbé vált a pálya, a több helyen majomhidakon kellett a folyóvá szélesedett patak felett átkelni. A francia barátaink táblákon érdeklődtek, hogy: A barlang innentől vesz igazán igénybe, biztos vagy benne, hogy folytatod? A barlang innentől igazán…..
Kb. Tettaráta-mező. Ameddig csak ellátunk, hófehér hatalmas tettaráták kristálytiszta vízzel. Ezek peremein kell kacskaringóznunk. Otthon ezért valszeg agyonlőttek volna, itt meg pont a világvégéig érnek a tufák, nincs is más. Úgy bóklászunk közöttük, mint Ákoska a kotori…..
Bivak. Leszórtuk a felesleges cipelnivalókat, tartalékokat.  Idáig 4 óra az előírt szintidő, mi 3 óra alatt megérkeztünk, ami az udvariaskodások miatti ácsorgásokat figyelembe véve nem rossz teljesítmény. A csapat lelkes, mindenki jó hangulatban van, láthatóan meg sem…..
Amilyen hosszú volt a meander, olyan hirtelen ért véget. A járat becsatlakozott egy hatalmas csarnokba, még friss akkumulátorainkkal is alig tudtunk bevilágítani a mennyezetet. Az alján kis patak csordogált a mennyezetről lepotyogott törmelékek között. A terem alja is széles volt,…..
Péntek reggel 9 óra, Berger tábor Igaz, hogy este mindenki összepakolt, de azért nem árt újra átnézni a felszereléseket. Ráérünk. Csak délben akarunk indulni a barlangba. Mondjuk az időjárás épp meg akar változni. Másnap de.10-től országos eső várható az…..
Csütörtök  Na végre, ma mehetünk ferrátázni! Tisztában voltunk vele, hogy ha nem sietünk, a dél-franciaországi napsütésben oda fogunk kozmálni a sziklafalra, mégis nagyon nehéz indulásunk volt. Idő hiányában ki is hagytuk a Grenoblei ferrátát, mert a másik ígéretesebbnek…..
Szerda este 9, Berger-tábor Itt ülök 1 hatalmas, fél falat beborító Berger térkép előtt. Brutális. Ahhoz képest, hogy tegnap azt írtam, hogy milyen jó a kaja, a mai menü után eldöntöttük, hogy a továbbiakban inkább kihagyjuk. Ez a mai tonhal nem nagyon sikerült nekik.…..
Kedd, este 9 óra. Berger-tábor. Tegnap délután végül is sikerült megtalálni Autrans-t. Nem volt egyszerű, megint legalább 40 km-t autókáztunk feleslegesen, mire meglett a camping. Nem is annyira camping ez, leginkább 1 miniatűr síparadicsom nyári hasznosításra…..
Hétfő, délután 2 óra van. Tegnap hajnalban indultunk, és mostanra még nagyon nem értünk oda a táborba.  Grenoble-ban vagyunk, beültünk egy helyre 1 fagyira-kávéra, innen már csak fel kell szerpentinezni a hegyre.  Igazából rájöttünk, hogy egyikünk sem tudja pontosan, hol a…..
Foggalmam sincs, milyen viszonyok várnak odakint, de majd megpróbálunk úgy helyezkedni, hogy hozzájussunk időnként némi Wi-Fi-hez. Ez a blog ettől kezdve lesz igazán érdekes. A helyszínről megpróbálom majd napi szinten jelenteni a történéseket a Camp d' exploration international…..
Közben PAS visszalépésével változott a csapat összetétele, helyette Dudi jöhet velünk. A nagy barlangba ugyan nem jön le, de a környékbeli kisebb túrákon és a ferrátákon ő is ott lesz. .    ..
Közeleg az utazás időpontja. Mindenki lázasan készül. Van, aki overált újít, van, aki brutál fejlámpákat barkácsol, van, aki ferrátákat tervezget. A költségeket még mindig nem sikerült pontosítani, de csak az utazás 100.000.-Ft körül várható. A szállás 10-12 €…..
De ott van a Mont Blanc is. Csak 150km. Majdnem útba esik.  ..
Acca már a visszaúton gondolkodik:A következő helyeken találhatók a Via Ferrata gyakorlóhelyek: Brigue, Peille, Tende, Colmiane, Auron, Puget Théniers, Lantosque.Hazafelé beugorhatnánk valahova. Elvileg mindegyik a közelben van. ..
Gouffre Berger Franciaország, Vercors-fennsíkKoordináta: 45° 13′ 9″ N, 5° 36′ 16″ E Felfedezték: 1953 május 24-én, Joseph Berger, Bouvet, Ruiz de Arcaute és Marc Jouffray. 1953 és 1963-ig…..
 Dél-Walesi barlangászok érdekes 2007-es túrabeszámolója (angolul)        www.w-o-w.com/blog/2007/08/gouffre-berger-cave-expedition.htmlA rossz idő miatt nem indulhattak el időben, a végére maradtak, így rájuk maradt a kiszerelés... ..