Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szentgáli Zsolt

100 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A neves olasz Fiat cég a ’70-es években kezdte gyártani a Fiat 126 néven futó „miniautóját”. Szülőhazájában gyártása egy évtizednél rövidebb ideig tartott. Kelet-Európa népeire viszont annál nagyobb hatást gyakorolhatott, mert licence alapján Lengyelországban majdnem három évtizedig (!!!)…..
Németország 1919-1933 közti időszakát "weimari köztársságnak" hívjuk, mert 1919-ben ebben a kisvárosban fogadták el az alkotmányt. Parlamentáris demokrácia volt, ahol a nép által választott "birodalmi elnök" erős hatalmi jogosítványokkal rendelkezett. A rendszer stabilitását politikai értelemben…..
Szentgáli Zsolt 2023.03.28 08:05:23
@Comrade-Kex: Tökéletes észrevétel, köszönöm szpen!
Egy szép hosszú posztot írtam, legalább 7-8 plakáttal - de zöme eltűnt technikai okokból.
Már jeleztem a technikai illetékeseknek, remélem vissza tudják állítani!
Szentgáli Zsolt 2023.03.28 08:07:19
@Mérnork: Németországban egyáltalán nem volt jelentős a zsidó származású németek aránya a politikában, a pártokban - és a gazdaságban sem.
Az 1919 utáni magyar antiszemitizmus a jobboldali "keresztény" középosztály pozíció-harca -a a Tanácsköztársaság csak hivatkozás.
Az emberiség évezredek óta fogyaszt alkoholt. A sumérok és az egyiptomiak is biztosan erjesztettek már - pl gabonaféléket. Az antik civilizációk (görögök, rómaiak) elsősorban bort ittak. Sokszor ügyelve a határokra (pl. vizezve a bort) - máskor pedig túllépve azt. A töményebb italok fogyasztást…..
A Szovjetunió részben tankjai hatalmas mennyiségével tudta legyőzni a Wehrmacht-ot a II. világháborúban. Sokféle típust használtak a négy év során a kétszemélyes könnyűharckocsiktól és JSZ 3-mas „nehézszörnyetegekig”. (Aki esetleg nem olvas még, annak szíves figyelmébe ajánlom korábbi postjiam e…..
Szentgáli Zsolt 2023.03.13 19:52:16
@Etniez: Teljesen egyet értek a kommenttel - jól tükröző az orosz birodalmi gondolkodást, ahol az emberi élet nem számít. Egyébként igyekeztek alacsony katonákat sorozni tankistának, hogy elférjenek...
A fenti grafikonon is jól látszik, hogy a XX. század második felében és a XXI. század elején valóságos népességrobbanás zajlik Afrikában. A grafikon második fel természetesen becslésen alapul - inkább várható trendeket jelez elő. Elsősorban a földrajzi értelemben Nyugat- és Kelet-Afrikában…..
A fiatal rendező, George Lucas is legfeljebb csak remélhette majd’ három évtizeddel ezelőtt, hogy 1977-ben bemutatott filmje, melyet mi Csillagok háborúja néven ismerünk, megértésre talán a nézőknél és sikeres lesz. Ennél sokkal több történt: megcselekedte azt, melyről a filmesek zöme talán álmodni…..
A korábbi posztokban személyautókról szóló "népítéletekből" válogattam - de a kommunista időszak bővelkedett a tervezési / kivitelezési hibáktól hemzsegő haszonjárművekben is: kisbuszok, áruszállítók stb. A szocialista ipar egy rákfenéjeként a '60-as években még tűrhető színvonalúnak számító…..
Szentgáli Zsolt 2023.02.26 17:32:38
@mpapa: Köszönöm a komoly szakmai hozzászólást és adatokat!
Én is úgy látom, hogy az NDK autói hozták az 1960-as évek elejének színvonalát - és pont az volt a gond velük, hogy 25 év alatt nem fejlesztettek, így a világ elment mellettük...
Szentgáli Zsolt 2023.02.26 17:34:41
@lutria: Egy korábbi autós posztom alcímében írtam, hogy az "idézőjellel" ellátott részeket a Népítéletről gyűjtöttem - mer valós tapasztalat van mögöttük.
Szentgáli Zsolt 2023.02.26 17:35:39
@geegee: Köszönöm az észrevételt! Nekem inkább az furcsa utólag, hogy személygépkocsi motorját építették be kisteherautóba.
A Fiatal Demokraták Szövetsége 1988 tavaszán alakult. 1990 óta minden országgyűlési választáson elindulnak (természetesen az önkormányzatiakon és az európai parlamentieken is). Most egy kronologikus válogatást hoztam a narancsos párt első 30 évéből. 1990  Ezt valószínűleg az is ismeri, aki nem…..
Nyugat-Németország 1955-ben vették fel a NATO-ba. Az ekkor megszülető Bundeswhr-t elsősorban amerikai fegyverekkel szerelték fel. Rövidesen felmerült azonban, egy közös francia-nyugat-német harckocsi típus kifejlesztésének ötlete. Ez meghiúsult (a franciak önálló útra érve az AMX-30-at (a fenti…..
Szentgáli Zsolt 2023.02.14 09:35:12
@Burgermeister: Igen, minden fegyver esetében ez a valós kérdés.
Az 1948/49 és 1953 közé eső időszak a XX. százai magyar történelem emberpróbáló korszaki közé tartozik. Szovjet megszállás, Moszkvának engedelmeskedő magyar kommunista vezetők diktatúrája: a teljes lakosság megfélemlítése (koncepciós perek, kitelepítés, vagyonelkobzás stb.) – mindehhez pedig a…..
Szentgáli Zsolt 2023.02.10 16:35:40
@larvar0: Egyetértek: a világnak és a magyar népnek a nácizmus és a kommunizmus is mérhetetlen sok szenvedést okozott.
Az embertelenséget meg kell állítani. Amit az oroszok művelnek a megszállt területeken, az népirtással ér fel, így e területek felszabadításával az ukránok életeket is mentenek. ez önmagában is elegendő ok, hogy ukrán győzelemre van szükség,   2. A nemzetközi jognak megfelelő rend…..
Szentgáli Zsolt 2023.02.03 20:59:47
@Thorazine: Hibátlan érvelés, köszönöm!
Szentgáli Zsolt 2023.02.03 21:03:43
@tiltsál ki te gyökér: A szólásszabadság nem korlátlan. A magyar törvények is tiltják a horogkeresztet. Szerencsére
Szentgáli Zsolt 2023.02.03 21:06:20
@tiltsál ki te gyökér: Az ukránok igenis több fronton elérték az orosz határt - és tudatosan megálltak!
A XX. század történelme sajnos bővelkedik borzalmas népirtásokban. Ezek közül nem egy elérte a mi hazánkat is. A magyar zsidóság 1944/45-ös kálváriája kapcsán hoztam most pár térképet. A német hadsereg 1944. március 19-én szállta meg hazánkat. A hivatalba lépő Sztójay-kormány (elsősorban Baky…..
Az 1960-as évek végén a Renault gyár - a korban modernnek, divatosnak - számító modellel rukkolt elő: ez volt a Renault 12. A kelet-nyugati együttműködés keretében az autót Európa hozzánk közelebb eső táján is elkezdték gyártani: ez lett a Dacia 1300 (később, frissített változata a Dacia…..
R. Reagan amerikai elnök 40 éve - 1983 tavaszán - mondta híres beszédét, melyben kijelentette: a "Szovjetunió a gonosz birodalma" Az 1956-ban lerombolt Budapest a bizonyítéka, hogy igazat mondott. Oroszország ugyanezt folytatja - ártatlan civileket gyilkolnak. (Most épp Ukrajnában, de…..
1941. június 22-én a náci Németország megtámadta a Szovjetuniót - kezdetét vette a Barbarossa terv megvalósítása. Hitler birodalma ekkor egy szövetségi rendszer vezető állama volt: az 1940 szeptemberi háromhatalmi egyezményhez (Németország - Olaszország - Japán) csatlakoztak a közép - és…..
Az I. világháború tankjai   Az I. világháború „nem egészen úgy alakult”, ahogy a stratégák előre eltervezték. Gyors hadműveletekre számítottak, esetleg néhány nagyobb csatára a határok mentén – mindenképpen támadásra és győzelemre. Aztán bekövetkezett négy év terméketlen állóháború,…..
Szentgáli Zsolt 2023.01.07 17:54:55
@Motorogre: Amennyire tudom, az Általad felsorolt három, nemzet közül egy sem készített tankot az I. világháború során.
A japánok igazából csak a háború elején harcoltak röviden (a kínai és csendes-óceáni német gyarmatokat foglalták el), az olaszok szegények voltak, az orosz ipar pedig elmaradott.
Szentgáli Zsolt 2023.01.08 15:28:48
@Pascal: Köszönöm szépen az alapos szakmai kommentet!
Szentgáli Zsolt 2023.01.08 15:30:08
@gigabursch: Jó észrevétel az India Jones 3-t illetően. A filmesek sokszor nem ügyelnek a pontosságra.
A nomád / félnomád életmodú sztyeppei népek elitjének és katonai kíséretüknek (harcosaiknak) állandó tevékenysége volt a környezetükben élő letelepedett népek fosztogatása. Az elit és a harcos középréteg így szerezte be azokat a vágyott anyagi javakat (rabszolgák, nemesféme, értékes ruhaneműk),…..
Az autózás története és része történelem menetének - így volt ez a XX. században és a XXI. században is... A magyar férfiak (és persze a hölgyek) évtizedekig elsősorban a kelet-európai "autócsodákat" voltak kénytelenek vezetni - ezáltal pedig szembesülni az ipari "trehányság" legkülönfélébb…..
Szentgáli Zsolt 2022.12.27 21:05:26
@AlexAston: Valószínűleg pont az a dolog lényege, hogy ezek a kocsik "nem 100%-osak" (finoman fogalmazva) műszakilag.
Szentgáli Zsolt 2022.12.28 12:05:03
@Kopasz Szuzukis: Egy kis "szakmai titok": már készül a Daciás poszt _)
Szentgáli Zsolt 2022.12.28 20:04:44
@nincs1agy: 30 éve valószínűleg ez is szerepet játszhatott abban, hogy sokan vették. Meg hát erre volt pénzük az embereknek...
„A világ összes sötétsége nem képes eloltani egyetlen gyertya fényét.“ —  Assisi Szent Ferenc..
Az emberek sokféleképpen keresték házastársukat a történelem folyamán. A XIX. század második fele óta már hirdetésben is van erre lehetőség. élnek ezzel a móddal maguk a házasulandók, szüleik - és profi közvetítő vállalkozások is. Az 1920-as évekből hoztam egy csokrot most.  "Orvostanhallgató,…..
Az amerikai Time hetilap lassan már száz éve közzéteszi minden év elején (vagy már az előző év végén), hogy szerintük egy adott évre ki gyakorolta a legnagyobb hatást? Bennünket, magyarokat a legnagyobb büszkeséggel az 1957 januári szám tölt el, amikor a "magyar szabadságharcos" lett az 1956-os…..
Szentgáli Zsolt 2022.12.20 17:06:39
@zord íjász: Nagyon szépen köszönöm a blogodat!

Слава Україні
1945 a magyar történelem talán leginkább kétarcú éve volt. Mérhetetlen szenvedés (nyilas-gyilkosságok, a benyomuló szovjet hadsereg által elkövetett tömeges erőszak-cselekmények, lebombázott városok, elhurcoltak százezrei) - ugyanakkor a harcok befejeződése, a gettó falainak lerombolása, a…..
                       A legtöbb sportágban az olimpiai aranyérem jelenti az elérhető legnagyobb sikert. Természetesen pl. egy távolugró számára hatalmas dicsőség a világbajnokságon aratott diadal is – de a „legigazibb” erőpróba mégiscsak a világ legjobb sportolóinak négyévenkénti összejövetele. A…..