Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szentgáli Zsolt

157 bejegyzést írt és 126 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1919-ben (Moszkvában!) megalakult Kommunista Internacionálé sokáig mereven ragaszkodott hozzá, hogy csak ők, azaz a világban tevékenykedő kommunista pártok „igazság letéteményesei”. Ez azt is jelentette, hogy saját magukon kívül mindenki mást eleve rossznak, „kapitalistának” stb. tartottak. Nem…..
A Kárpát-medence éghajlata különösen alkalmas szőlőtermesztésre - ezért a római kortól kezdve jelentős borkultúra alakult ki e tájon. Őseink vélhetően már a sztyeppei vándorlás során is megismerték ezen italt. A magyarság évszázadokon át elsősorban bort fogyasztott - parasztok, nemesek és városiak…..
Az ukrán nép által lakott területek a XVII-XVIII. században az orosz birodalom fennhatósága alá kerültek. Az I. világháború sok mindent megváltoztatott. Az 1917-es februári forradalom következtében leváltották II. Miklós cárt. Márciusban, erre reagálva, létrehozták az Ukrán Központi Tanácsot, mely…..
Az éppen csak (újjá)szerveződő honvédséget a Tanácsköztársaság vezetői még márciusban átkeresztelték Vörös Hadseregnek. Ez a haderő áprilisban gyors és jelentős vereséget szenvedett, amikor csekély ellenállással engedte át a Tiszántúlt a román, az Északi-középhegységet pedig a csehszlovák…..
Az 1920. június 4-én aláírt trianoni béke kapcsán elsősorban annak etnikai igazságtalanságát szoktuk kiemelni. Ez igaz - most azonban egy olyan aspektushoz hoztam térképeket, melyre ritkábban szoktunk gondolni. Első térképem kifejezetten gazdag adatokban. A történelmi Magyarország kifejezett…..
Az 1910-es években nem csak a magyar kommunistákban merült fel, hogy az alkoholfogyasztás kiküszöbölésével sokat lehetne javítani a társadalmi viszonyokon. Amerikában indult is ezért mozgalom. Ez a plakát arra buzdította az állampolgárokat, hogy az alkohol betiltása mellett ("dry = száraz")…..
Az 1919-es magyar Tanácsköztársaság Szovjet-Oroszországot másolta - agrárpolitikájában is. Itt ugyan elmaradt az a fajta földosztás, melyet Leninék igyekeztek 1917-ben végrehajtani (a parasztság maguk mellé állításának szándékával) - de közös pont volt a beszolgáltatás bevezetése. A parasztságnak…..
A Szabad Demokratát Szövetsége 1988-ban alakult és 2010-ben még indított jelölteket a választásokon. A magát liberálisként definiáló párt másfél évtizedig a hazai közélet fontos szereplője volt: többször kerültek kormányra és adtak minisztereket. A következőkben választási plakátjaikból nyújtok át…..
Az 1919-es magyar Tanácsköztársaság rövid és különös fejezete volt történelmünknek. Egyszerre jellemezte erőszak és messiásvárás. Különös - és talán kevéssé ismert - fejezete volt az alkoholtilalom. Erről hoztam most néhány plakátot. A Forradalmi Kormányzótanács március 21-én alakult meg - és…..
Amikor 1906 körül a nagyhatalmak haditengerészetei elkezdtek "dreadnought" típusú (teljesen páncélozott, csupa nagy ágyúval felszerelt) hadihajókat vízre bocsátani, akkor az admirálisok szeme előtt olyan korszak képe sejlett fel, amikor tengeri csaták - és így a világ feletti uralom - sorsát egyre…..
Amikor a bombázó repülőgépekre gondolunk, elsősorban a XX. század eseményei jutnak eszünkbe (London, Drezda, Tokió stb.). Ám már az első világégés során is használtak a küzdő felek olyan - többnyire két vagy három motorral felszerelt - gépeket, melyeket már kifejezetten arra a célra fejlesztettek…..
A XX. század első felében többször változtak Magyarország határai. Különösen sűrű volt a változások üteme 1938-1941 között a területi revízió időszakában. A térképkiadás (katonai tárképek, falitérképek, iskolai atlaszok stb.) igyekeztek mindezt követni. Ebből nyújtok most át egy érdekes…..
A II. világháborúban a németek elsősorban közepes bombázókat vetettek be - egy korábbi posztomban írtam is már ezekről (az angliai légi csata kapcsán). Az angolszász légierők azonban olyan gépekkel is rendelkeztek, melyekkel sokkal nagyobb bombaterhelést voltak képesek eljuttatni, sokkal nagyobb…..
Az 1930-as években - különösen az évtized második felében - Európa-szerte megerősödtek a különféle szélsőjobboldali mozgalmak. Nálunk is több különféle "nemzetiszocialista" szervezkedés indult. A '30-as évek második felében a Szálasi-féle nyilaskeresztesek (különféle, változó neveken) tűntek a…..
Korábbi posztomban igyekeztem már bemutatni az 1940-ben a Brit-szigeteket bombázó (többnyire kétmotoros) német bombázókat. Most arról a két brit, egymotoros vadászgép-típusáról írok, akik viszont lelőtték ezeket a német bombázókat. A kevésbé híres Hawker Hurricane karrierje még a '30-as évek…..
Nemrég írtam róla, hogyan keveredett bele Amerika a II. világháborúba. A hadkötelezettséget már 19140-ben bevezették és elkezdték az alakulatokat feltölteni - de tudták, hogy egy demokráciában lelkesíteni is kell a népet a harcra. Erre szolgáltak többek között a színes plakátok. Az első plakát…..
Szentgáli Zsolt 2023.12.18 12:54:00
@proletair: Köszönöm a kommentet! Az a helyzet, hogy még több évvel ezelőtt készítettem tanórai ppt-t a diákjaimnak és akkor kerestem a neten plakátokat. Nem szoktam felírni, hogy melyiket hol találom. A jelenlegi poszthoz a saját ppt-mből másoltam át a képeket. Nem vezérelt olyan szándék, hogy más szellemi tulajdonát ellopjam - és nem is keresek vele pénzt.
Természetesen értékelem és köszönöm munkádat!
Japán 1937-ben elfoglalta Kelet-Kínát - seregeik pedig még mélyebbre akartak nyomulni. Mivel Japán szinte semmilyen ipari nyersanyaggal nem rendelkezik, ezért minden külföldről szereztek be. Az amerikaiak éppen ezért 1941-ben olajembargóval akarták őket megállítani. Benzin nélkül nem szállnak fel a…..
Az I. világháború kitörésekor az Oszmán Birodalom még mindig a Föld jelentős hatalmai közé tartozott, noha az előző években jelentő területeket veszett (Líbia, Balkán-háborúk). A szulán uralma alatt állt Anatólia, a Közel-Kelet, Mezopotámia és a muzulmán szent helyek is Arábiában. Ezen térképen…..
Az. I. világháború előtt és alatt emigráns cseh értelmiségiek megalkották a „csehszlovákizmus” eszméjét, mely szerint a cseh és a szlovák nép valójában egy – ezért nekik önálló államot kell létrehozniuk az felbontandó Osztrák-Magyar Monarchia területeiből. Ehhez meg is kapták a győzelemre törő…..
Az I. világháború során (1917/18-ban) a brit hadsereg elfoglalta a Szentföldnek / Kánaánnak is nevezett területet az Oszmán Birodalomtól. 1920-tól a Népszövetségtől kapott megbízás ("mandátum") alapján igazgatták. Az alapvetően arab (muszlim és keresztény) lakosságú területre fokozatosan érkeztek…..
Az I. világháború kitörésekor Románia a hármas szövetség (Németország – Osztrák-Magyar Monarchia – Olaszország) tagja volt. Már csak azért is, mert Németországban és Romániában is a Hohenzollern-dinasztia uralkodott.1914-ben mégis semlegesek maradtak Két évvel később Olaszország 1915-ös példáját…..
A korai újkorban zajlottak a legnagyobb népmozgások a Kárpát-medencében. Ehhez hoztam térképeket. Mátyás király halálakor a népesség kb. 80%-a magyar anyanyelvű volt (ekkorra az elföldi kunok és jászok is asszimilálódtak). A magyarsággal a főleg szláv népek éltek együtt: a Felföldön a szlovákság…..
  Az I. világháború nyugati frontján 1916-ra merev állóháború alakult ki. Az egyre kiterjedtebb lövészárok-rendszereket nem tudták áttörni a támadó felek. A "tüzérségi előkészítésnek" nevezett, napokig tartó ágyúzás számtalan védőt ölt meg - ám egyúttal felhívta a figyelmet a várható rohamra, így…..
Az I. világháború kitörésekor, 1914 nyarán Olaszország a hármas szövetség tagja volt, ezért a Monarchia és Németország vezetői számítottak hadba lépésére a központi hatalmak oldalán. Olaszország azonban már 1902-ben titkos ígéretet tett Franciaországnak arra nézve, hogy kimarad egy esetleges…..
2000 Talán a legvitatottabb elnökválasztás 1945 után. Mivel Clinton 8 éve letelt, így a demokraták – logikusan – alelnökét, Al Gore-t indították. Elnökénél is fiatalabb volt két évvel (1948-ban született) és jól kiegészítette őt abban, hogy – szemben Clintonnal – hónapokon át harcolt a vietnami…..