Regisztráció Blogot indítok
Adatok
crna_smrča

17 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki unta a focit meg az esküvőket, az kap japánokat - bár ÁSÉS barátaink már megemlékeztek róluk a maguk sajátságos stílusukban, hogy tartsák meg jó szokásukat. Köszönet jár tomcseenak (modoros becenév?), aki szerintem sokakhoz hasonlóan egy önismereti tréning keretében adta…..
crna_smrča 2009.09.16 11:49:14
@flegman:

Szerintem az elismerésre méltó, ha valaki önállóan elkezd foglalkozni egy másik nép kultúrájával, netán a nyelvet is megtanulja. Ha ezt az animén keresztül teszi, akkor az animén keresztül.

Én 13 éve fanatikus nyelv- és kultúrabuzi vagyok, csak nem a japánok, hanem a horvátok a "kiválasztottaim". Én is ugyanúgy megkaptam a középiskolában az osztálytársaktól és a tanároktól, hogy ez micsoda hülyeség, meg hogy a horvátok szarok, és nem érdekelnek senkit.
Ezzel szemben én azt tapasztaltam, hogy egy csomó embernek imponált a tudásom, hasznosnak tartotta, hogy elmélyedtem a témában. Nemcsak hogy pénzre tudtam váltani a tudásomat (nem is kevésre!), hanem egy csomó tök jó helyre eljutottam, megismerkedtem egy csomó érdekes emberrel stb. A legtöbb ember utálja a munkáját, én viszont minden reggel úgy kelek föl, hogy alig várom, hogy hozzáláthassak.

Ezért a japánbuzikat is arra bátorítanám, hogyha tényleg elkötelezettek és felkészültek, akkor nyugodtan menjenek japán szakra, mert a nyelv és a kultúra ismeretét biztos, hogy jól fogják tudni értékesíteni. Lehet, hogy ez modoros, de szerintem annál nincs is jobb, ha az ember szereti, és élvezi azt, amit csinál.
A kínaitanulásos poszt után újabb anyagot kaptok oldalazó gnóm bloggertársunktól. Legutóbbi cikkeikből főleg az egyétek meg a szaromat! nyerte el tetszésemet, ami amúgy többek között a pendrive-okra kivetett jogdíjakról szól. Na de zúzzunk. Bár ő metalnak írja, én azért…..
crna_smrča 2009.05.13 19:22:59
@angantyr:

egyetértek. annak kéne örülni inkább, hogy végre valami értelmeset csinálnak teljesen maguktól, a saját kedvtelésükre, ahelyett, hogy a szokásos faszságokkal foglalkoznak, amivel a többi ember szokott. :P
a nyelvtanulás tök jó, egy csomó mindent megtanul az ember közben, megismerkedhet egy csomó érdekes emberrel.
Nyihau! oldalazó gnóm a bitumenről Kínában rontja a levegőt éppen, úgyhogy tudja, miről beszél. Már korábban is megmondtam, hogy a nyelvek nagyon fontosak. Főleg az angol meg az orosz. Ja, meg persze a kínai is. Az általam istenként tisztelt Lomb Kató is nagy tudora volt, de róla…..
crna_smrča 2009.05.11 01:29:43
@dögmind1:

Bună ziua!

Közben előtúrtam a horvátos nickem jelszavát is, úh. innét válaszolok.

A horváttal nekem annyi szerencsém van, hogy ez az egyetlen szomszédos nemzet, amit itthon nem divat utálni. Sőt, olyanok is vannak, akik kifejezetten szeretik. Ettől függetlenül persze a horvátok iránt lelkesedőket, a nyelvet tanulókat ufónak tartják.

Egyébként anno a románba is belefogtam, de nem jutottam vele túl messze, mert a _horvi_ mellett nem jutott rá erőforrás :)
Valóban szívás ez így, de szard le azokat, akik beszólnak a román miatt, inkább barátkozz a kinti románokkal, én egy csomó jó arccal találkoztam arrafelé.

Te miért kezdtél el tanulni románul?

Amit viszont durván nem értek, az az, hogy a nyelvtanulós modorosok miért háborodnak föl annyira ezeken a posztokon, hogy idejönnek anyázni. Magam is nagy előszeretettel hódolok a nyelvtanulás szenvedélyének, és a modoros fordulatokat is kedvelem.
crna_smrča 2009.05.11 01:30:56
@crna_smrča:

De mindemellett eszembe nem jutna nekiállni anyázni azért, mert olvasok egy ilyetén cuccost, mint ami fönt található :P
Lányok, fiúk! Egy igazi pilot következik Dávid tasztatúrájából - annak ellenére, hogy számomra ez újfent tényfeltáró beszámolóként hat, nagyon élveztem. Szia Tibi! Hátha befér a blogba ez a szösszenet a modoros sorozatnézőkről. Kicsit magamról mintáztam…..
crna_smrča 2009.05.07 09:44:27
@Modor Tibi:

Azt nem tudom, h mi van Skandináviában, azt nem tudom, de az, hogy a jugók jobb kiejtéssel beszélnek angolul, az teljesen biztos. Nem mondom, hogy a négy éves gyerek is, meg hogy tökéletesen, de a magyar átlagnál egészen biztos, hogy jobban.

Amiben viszont biztos, hogy sokat segítene, az a funkcionális analfabetizmus leküzdése. Tévé ugyanis még a leglepukkantabb lakóobjektumokban is van, olyan helyeken is, ahol a gyerekek még az általános iskolát se nyomják végig.
crna_smrča 2009.05.07 16:53:57
@Bettie Page:

Arról se feledkezzünk meg, amikor az egyik epizódban a "pathetic" szót (=szánalmas) végig _patetikus_nak fordították... Meghatározó élmény volt :O
crna_smrča 2009.05.07 17:10:31
@malackarosszarc:

Nem csak az akcentusuk kevésbé kifejezett, hanem más téren is jobbak. Kissé szerencsétlenül fogalmaztam, hogy pont ezt ragadtam ki, ebben igazad van. Azért azt beláthatod, hogy az, hogy eredeti nyelven is hallják a filmet, az nem rontja a nyelvtudásukat, hanem javítja... vagy te nem így gondolod?
 Ki tudja megmondani, hogy hol fotóztam ezt a képet? (Annyit segítek, hogy Zágrábban készült... na de azon belül? Egyetemisták előnyben!)A 2007-es év után, amikor az év csaknem felét Horvátországban töltöttem, s így eléggé intenzív kapcsolatban voltam a horvát…..
crna_smrča 2009.05.03 23:47:08
@tdk.112:

de, sajnos (vagy nem) elég sok mindenben különböznek egymástól. de dialektusokon belül is elég nagyok a különbségek helyenként...

majd linkelek be jútyúbos videókat, h hallani is lehessen a különbséget, ne csak látni...
crna_smrča 2009.05.02 13:21:54
@tdk.112:

Bok! :)

Igen, ez a három nyelvjárás a što, a ča és a kaj. Ezeket manapság is elég aktívan használják, még újságokat is adnak ki ezeken a dialektusokon. Zágrábban például eredetileg kajul beszélnek, elég gyakran lehet hallani a zágrábi kávézókban ezt a dialektust. Sőt még azok is át szokták venni, akik valahonnan máshonnan költöznek Zágrábba! Legalábbis én már dalmát arcoktól is hallottam azt, hogy "kaj ima?" (=mi van? "Hochhorvátul" úgy lenne, hogy "što ima"?)

Nemsokára részletesebben is lesz szó erről.
Amikor az ember már megtanulta a nyelv alapjait, gyakran valami nagyobb falatra vágyik. Ilyenkor az a legjobb, hogyha sürgősen beszerez néhány jó könyvet, és saját maga is elkezd olvasni. Ezzel nem csak a megszerzett nyelvtudását tarthatja ébren, de sok új szót és kifejezést is…..
Ez a blog az általunk, általam modorosnak (ezáltal egyszerre megmosolyogtatónak és kerülendőnek) ítélt szófordulatokat, kifejezéseket, viselkedésformákat fogja tárgyalni. Senki ne lepődjön meg, ha saját maga által is használt frázisokat olvas, nehéz ezzel szembesülni :)…..
crna_smrča 2009.04.27 20:00:06
@F.house:

Én is Pestet szoktam mondani, pedig pesti vagyok. :)
Dear all, ahogy korábban fenyegetőztünk, jön a fotószakkör Domitól, aki minden bizonnyal maga is "szenvedélyes fotós".   A modoros fotósokról A fényképezők körében igen sokféle modorosságot tapasztaltam már, ezek közül szeretnék néhányat megosztani veletek.…..
crna_smrča 2009.04.27 19:59:12
@F.house:

Ezt én se értettem soha, hogy miért kell fullextrás félprofi vagy profi gépet venni olyannak, aki úgyis csak a gombokat nyomkodja rajta.
-Cija :))) Te, a Reni milyen már :) Ilyen hashoz van pofája felvenni ezt a topot, a hurkái alól alig bukkan ki a pirszing... ebben a farmerben meg még nagyobbnak tűnik a picsája, hát ő tudja. A Zoli meg már megszokta, minden este úgyis csak pókereznek a Laciékkal... én megőrülnék,…..
crna_smrča 2009.04.27 19:51:56
A külföldi pasis szövegek hatására megrohantak az emlékek... Az egységsugarú horvát szakos csajok egyedfejlődéséhez ugyanis hozzátartozik a horvát pasik felsőbbrendűségének feldicsérése, és következésképpen a magyar pasik lesajnálása, alsóbbrendűnek gondolása (versenyhelyzetben pedig a tetszőleges Branko, Goran vagy Krešo előnyben részesítése). Ez alól _e sorok írója_ sem kivétel, aki kb. 14 éves korától arról ábrándozott, hogy horvát pasival fog összejönni, és minden egyes nyelvtanulási célzattal összeszedett levelezőtársába _annak rendje s módja szerint_ bele is zúgott. :P
A horvátpasi-imádat egyik fontos eleme, mondhatnánk sarokköve a Goran Višnjić-kultusz, GV. neve hallatán elájulás, őt a világ legjobb pasijának gondolás. (Amikor a világsajtót bejárta a hír, hogy felcsinálta azt a horvát kiscsajt, akkor persze kiábrándulás.)
A horvát pasik iránti feltétlen, már-már vallásos jellegű rajongásból többnyire az első horvátországi ösztöndíj idején gyógyul ki _az ember lánya_, amikor végre közelről megnézheti a horvátokat, köztük a horvát pasikat, esetleg össze is jön eggyel-kettővel (hárommal-néggyel), és rádöbben, hogy bizony az imádott horvátok is éppúgy büdöset szarnak, mint a magyarok. ráadásul arra is rádöbben, hogy a horvátok között is vannak utolsó gyökerek, például amikor szembesül a magyar lányokkal kapcsolatos előítéletekkel, vagy amikor a kiválasztott pasi csúful pofára ejti.
persze ettől még a horvátimádat megmarad, de a gyermeteg és feltétel nélküli rajongást egy árnyaltabb horvátkép váltja föl.
Miután nagy nehezen végigrágtam magam a tankönyvön, úgy éreztem, itt az idő egy szinttel továbblépni. Mivel Magyarországon a horvát nyelv gyakorlására nem sok mód adódott, ezért úgy döntöttem, a korábban már jól bevált módhoz fogok folyamodni: keresek egy levelezőtársat.…..
13 éves koromban, egy tengerparti nyaraláson történt. Éppen a focivébé éve volt, mindenhol piros-fehér kockák és horvát zászlók lobogtak ... én pedig szerelmes lettem. Horvátországba és a horvátokba. És a szerelem azóta is tart, pedig időközben megtanultam horvátul,…..
crna_smrča 2009.04.25 22:01:26
@z0n:

Szia!

Szerintem az a legjobb, hogyha olvasol, és ha horvát rádiót hallgatsz. A www.hrt.hr alatt találsz letölthető adásokat, erről nemsokára jön egy poszt.
A könyvek közül én Pavao Pavličić és Goran Tribuson könyveit ajánlom, főleg a krimiket, mert ott a rejtélyek miatt nagyobb a motiváció, hogy akkor is végigolvasd, ha nehezen megy. A Večernji Listnek van ilyen olcsókönyv-rendelési lehetősége is, ahol 10 és 40 kuna közötti összegért rendelhetsz olyan könyveket, amik amúgy sokkal többe kerülnek.
A nyelvtanulás első és legfontosabb lépése a tankönyv megszerzése kell, hogy legyen. A dolog sajnos nem olyan egyszerű, Magyarországon ugyanis nemigen fogunk a bőség zavarával küzdeni ilyen téren. (Nagyjából ugyanaz igaz, mint a többi horvát nyelvű irodalomra -- míg…..
Kedves Olvasók (ha még megvagytok egyáltalán :) ) Jó hírem van, ismét újraindul a blogom... Annak idején kissé megfeledkeztem róla, mert diplomamunkát kellett írnom ezerrel, meg egyébként is keményen dolgoztam, és egy kissé összecsaptak a fejem fölött a hullámok. Aztán…..
A kép Mildi munkájaMég a korábbi blogomban összeállítottam egy horvát nyelvtanulási FAQ-t. A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttem, hogy újra közreadom... A tartalmat sok helyen aktualizáltam, ezért olyanoknak is érdemes elolvasni, akik a régit is olvasták. A…..
crna_smrča 2009.04.23 23:22:00
@Magyar Harcos:

persze, miben segíthetek? :)
A Jarun-tó partján Zágrábban Ha nem Dubrovnikba utaznék, és nem lenne már lefoglalva a repülőjegyem, alighanem én is busszal utaznék az Adriára; nem csak azért, mert Budapestről akár 8 és fél óra alatt a tengerparton lehetünk, hanem azért is, mert így juthatunk el a legtöbb…..
crna_smrča 2009.04.23 23:21:13
@hgregory:

sajnos a vonatos infók már nem annyira áptudéjtek, de majd most nemsoká befrissítem őket.
Még a korábbi blogomban összeállítottam egy horvát nyelvtanulási FAQ-t. A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttem, hogy újra közreadom... A tartalmat sok helyen aktualizáltam, ezért olyanoknak is érdemes elolvasni, akik a régit is olvasták. A horvát, mint az…..
Általánosságban azt mondhatjuk, a horvát diáknak lényegesen jobb a sora, mint a magyarnak. A horvát diákigazolvány, az "iksica" ugyanis nem csak amolyan formális izé, ami a BKV-ellenőrökön kívül senkit sem érdekel, hanem komoly kedvezmények járnak rá. Közülük a…..
Ebben a sorozatomban a horvátországi diákélet apróságait fogom bemutatni a leendő ösztöndíjasoknak és az esetleges érdeklődőknek. Sorozatom első része a horvát kollégiumi ellátásról fog szólni, vagyis hát inkább arról, hogy miért tudják a horvátok ezt (is) jobban…..
Aki már járt a horvát tengerparton, az biztosan kipróbálta a csevapokat, a pljeskavicát és társait... de nem fogja megbánni, hogyha merészebb gasztronómiai kalandokra is vállalkozik. Tavaly nyáron egy műfordító ismerősömmel Dubrovnikban alaposan kielemeztük, mit hogyan érdemes…..
  A mai napon korszakalkotó gasztronómai felfedezést tettünk (pontosabban csak a vőlegényem): megtaláltuk a horvát joghurt tökéletes magyarországi megfelelőjét. A horvát joghurt ugyanis teljesen más, mint a kis hazánkban hasonló néven futó tejtermék: folyékony, iható…..
A burek, ha egyáltalán hasonlítani lehet valamihez, leginkább a mi rétesünkhöz hasonló, de a tésztája annál vastagabb -- fölül pirosra sült és ropogós, belül ellenben puha, és finom töltelékkel van megtöltve. A burek original editionje túróval (sa sirom) vagy darált, hagymán…..
Barbera Első írásom ide 2008.06.05 20:21:00
Egy próba, hogy kiderüljön látható-e,amit írni akarok majd Horvátországban...
Szombaton későn keltem, és csak a városból néztem meg egyet s  mást. Így a Botanikus kertet. Ahol mindenféle növényt láttam, ahogy az illik is.Ez alá a fa alá beérve kicsit megijedtem, bár így képről annyira nem…..
Serbia Insajd Mégegyszer 2008.08.23 13:16:00
Keresem mindazokat a magyarul beszélő, ezen a nyelven írni, és olvasni tudó embereket, akik otthonosan mozognak Szerbia, estleg a volt jugó tagállamok mindennapi viszonyaiban, és szerzőtársaim lennének ebben a blogban. Azokat, akik bármilyen területen (zene, film, történelem,…..