Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szazharminchet

0 bejegyzést írt és 402 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Magyarországnak tíz év múlva X darab nemzetközileg kiemelkedő és Y darab rendkívül képzett, élvonalbeli mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, adattudománnyal foglalkozó kutatóra, fejlesztőre, Z darab a mesterséges intelligenciát napi szinten alkalmazni képes mérnökre,…..
     Kertész Imre négy gondolatát választottam egy régebbi posztomból.    " Gyilkos világ kezdődik, nacionalizmus, rasszizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem…..
szazharminchet 2021.04.14 19:18:23
@kemény keleti kommentelő: Egy időben elég sokat utaztam vonattal Svájcba és vissza. Akikkel együtt utaztam magyar vendégmunkásokkal. Egy hentessel elbeszélgettem, ő pl. az azt mondta, hogy ott tisztább az üzem, több a fizetés, és ötkor sípszóra abba kell hagyni. De volt ács is, ő azt mondta, hogy ott nem akkora bunkó a főnöke, több a zsozsó, de nem akarja otthon hagyni a családot és a haverokat: minden meló után a több zsozsóból szerszámokat vesz, hogy majd otthon önállósodjon.
  " Tegyük hozzá, ők többnyire magyar nemesek voltak, akik erősen kötődtek a nemzethez, ellentétben az ideiglenesen hazánk területén állomásozó momentumos politikusokkal, akik külföldi egyetemről jöttek, külföldre házasodnak."   Ezt 2021-ben tudta leírni Pogrányi Lovas Miklós. Róla a Kossuth…..
szazharminchet 2021.04.06 20:21:54
@látjátok feleim szümtükkel: Hehe, ad a kormány. Az állampolgárok befizetett adójából, vagy elzabrált ilyen-olyan vagyonából (manyup), de ad. Hiszem el is lophatta volna.
(Ha valaki ismeri a viccet, amikor Lényin et. visszarúgja a gyerekek átrepült labdáját. Hogy milyen rendes ember. Mert hát közéjük is lövethetett volna.)
szazharminchet 2021.04.06 20:22:25
@szazharminchet: s/hiszem/hiszen/
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
szazharminchet 2021.03.28 22:06:50
@fortin: Azért Tóth Dezső meg tudott szerkeszteni egy kritikai Vörösmarty-kiadást, és meg is tette, írt Vörösmarty-monográfiát, egyáltalán, van valami munkássága.
Ez a meghökkentő, hogy a Rákosi- és a Kádár-rendszer igazi diktatúra volt, annak minden szarságával, de azért a zászlóra tűzött értelmiségieknek volt valamiféle teljesítménye. Nem írom le hozzászólásban, hogy kinek a teljesítményét kiével hasonlíthatjuk össze a google scholarral, mert amikor Jótündér azt kérte, hogy ilyeneket csináljanak az olvasók, azt törölték. De ha megnézzük, ki volt anno a Tudományos Tanács tagja, akkor azok nem voltak amúgy nullák. De még az olyan inkább politikus, mint tudósoknak, mint Andics Erzsébet is van műve a google scholarban.
szazharminchet 2021.03.29 15:01:24
@fortin: Azért a korabeli könyvismertető kiemeli a költői életmű alapos elemzését, korábban helytelen adatok helyesbítését, néhány, régebben a költőnek tulajdonított írás szerzőségével kapcsolatos kételyek felvetését is. Nem tudom ez alapján megmondani, hogy van-e a műben bármi maradandó, de legalább nem kellett fizetnie azért, hogy megjelenjen.

Az már egy másik kérdés, hogy hogyan itéljük meg azt, ha valaki rossz szerepet játszik egy rossz rendszerben. Az illető részéről szerintem annál súlyosabb, minél tehetségesebb az illető. A senkik számára ugyanis a szarháziság az egyetlen esély, hogy kicsit valakik lehessenek, míg egy tehetségesnek nem volt rá szüksége, és a nevével hitelesíti a rendszert. A rendszernek viszont további rosszpont, ha a mellé nem álló valakik helyett szarházi niemandokat rak pozícióba, csak azért, hogy legyen, aki végrehajt bármit, amit kérnek, szop, nyal, gombot varr.
szazharminchet 2021.03.30 17:38:41
@ijontichy: Akkor én vagyok itt a tiszta kezű új generáció, aki sosem szavazott a fideszre, mert mire 18 éves lettem, ők már faszok lettek :) Viszont minden politikai rendszerben kompromittálódtam, mert kisdobosból lettem cserkész (beszámították a farkaskölyök helyett) :D aztán, amikor már nem kirándulást szerveztek, hanem elsőáldozást, akkor valahogy lemorzsolódtam. Nem tudom, hogy kizártak-e már a cserkészcsapatból, elvileg a kilépéshez le kellett volna adni a tagkönyvet, de az még megvan valahol.
      A blog.hu zárolta a  Corvinus-tudomány avagy cseréljük probiotikus joghurtra a krémsajtot a sütiben.   című posztom, amelyben konkrétan egyetlen név sem szerepelt, de viccelődtem a rezsimegyetem Social Futuring "kutatásán". Fogalmam sincs, hogy mit jelent ez, de a poszt utolsó mondata az…..
  "És most már az ország – a haza – is mérgező! A költőnő Ausztriában pisili ezt bele a Dunába, tudván, csak erre folyik lefelé az. Labanc lapnál keres védelmet ahhoz a kívánalmához, hogy Jókai (az 1848-as márciusi ifjak egyike, A kőszívű ember fiainak regényírója) ne legyen kötelező…..
szazharminchet 2021.03.21 23:47:45
@netukki: Kicsit arra emlékeztet a listád, mint amikor Butch válogat Maynard boltjában, hogy mivel tegye Zedet halottá. Volt ott még láncfűrész, puska, és egy kitűnő, eredeti Hattori Hanzo-szamurájkard is.
szazharminchet 2021.03.21 23:52:20
@szazharminchet: Azt kifelejtettem, hogy remélem, hogy ezt a másodrendű frissességű (büdös, romlott) rendszert szavazólapokkal fogják befejezni. Nem mintha bármely prominensét sajnálni tudnám, ha Zed sorsára jutna (akár a filmben bemutatott módon, akár akkor, amikor megérkeznek Marsellus Wallace emberei a heggesztőpisztollyal, feszítővassal), de a forradalmaknak ártatlan áldozatai is szoktak lenni.
      Az állampárti propagandaoldal interjút készített Orbán Viktorral.      Idézem  :     "Oxfordi évekről, az antikommunista előkészületekről és a magyar történelem lehetséges olvasatairól beszélgettünk a miniszterelnökkel." .     Orbán Viktor pár héttel később ment ki Angliába, mint én…..
     Orbánék felszámolják a magyar felsőoktatás maradék autonómiáját. Az egykori kommunista belügyminiszter veje, a jóságos István, aki  úgy lett az amerikanisztika kutatóprofesszora, hogy soha életében nem foglalkozott amerikanisztikával, végrehajtja az ítéleteket.  Az MTA intézeteit…..
szazharminchet 2021.02.10 17:14:59
@kemény keleti kommentelő: Snow-nak a The Masters-e sem rossz, nem krimi, hanem egy képzeletbeli college belső politikája, kis intrikával, egy-két forduló köpönyeggel, amikor a college leendő master-ének a kiválasztása folyik, a régi master háta mögött, amikor már mindenki tudja, hogy rákja van, nem operálható, csak ő maga nem.
      Mitch McConnell a szenátus republikánus kisebbségének (oh, yes) vezetője, Trump egykori szövetségese. Felesége, Elaine Chao, Trump közlekedési minisztere volt.      Ezen a videón Mitch McConnell a következőket mondja:     "The mob was fed lies. By the President and other powerful…..
szazharminchet 2021.01.21 12:37:09
@jotunder: Remélem, nem tölti ki. Kiderül róla valami, és impeachingelik, vagy addig piszkálják, amíg valamilyen módon eltakarodik.
      Prof. Dr. Deutsch Tamás az "azért Tomikám mindkettőnknek jobb, ha Brüsszelben piálsz, mintha minket kompromittálsz valami hülyeséggel" díj kitüntetettje azt nyilatkozta, hogy 76 milliárd eurót akar elkölteni az Unió kutatás-fejlesztése (a Horizon Europe programról van valójában szó) és…..
szazharminchet 2021.01.18 18:15:50
@közösperonos átszállás: Nem világos, hogy az EU fejlett tagállamai miért akarnának a kutatástámogatásból közöset. Nekik van olyanjuk, és a kohéziós pénzeknél látják, hogy Kelet-Európa hogyan "hasznosítja", ami oda kerül. Kell nekik Mészáros Gázkészülék és Kvantumszámítógép Intézet? Azt hiszem, nem igazán.
       A NER által diszkréten támogatott Betlen-féle Metazin, a már serestelenített, rezsimslómoista Neokohn és  a FIDESZ alapszervként funkcionáló Mandinerke szemlézte Lawrence M. Krauss amerikai elméleti fizikus Quilletteben megjelent cikkét, melynek címe: Miért elfogadott a természettudományos…..
szazharminchet 2020.12.31 10:54:36
@Patreides: Azért ezeknek az elméleteknek hosszú távon az a célja, hogy valami számszerűsíthető, kísérlettel összevethető jóslatot produkáljanak. Mondjuk a buborék-univerzumok vagy a multiverzum esetében én sem tudom, hogy hogy, de a holografikus elméletek esetében tudok hozzászólni: a holográfiában a bulk ill. a boundary elméletekben vannak kiszámolható, a méréssel összevethető dolgok; nem az a lényeg, hogy pl. a kvarkanyag állapotegyenletét egy 3 tér és 1 idődimenziós kvantumtérelméletből, vagy az ahhoz duális 5 dimenziós húrelméletből (ill. annak klasszikus közelítéséből, gravitációból) számolom ki, hanem, hogy utána egyezik-e a mérésekkel. Az 5 dimenziós elméletet, ha éppen akarod, tekintheted ugyanúgy csak matematikai módszernek, mint a kvantummechanikában a differenciáloperátorok sajátértékproblémáját.
szazharminchet 2020.12.31 10:59:25
@combo: Dehogy tudják. Ami a Legyen ön is milliomoshoz kell, az nem műveltség, hanem valamiféle érdekes apróságok gyűjteménye. Műveltség, ha látoz az összefüggéseket, ha képes vagy az irodalmat élvezni, nem csak megmondani, hogy ki írta és ki volt akkor a múzsája.
    "A Magyar Tudományos Akadémia-BME Morfodinamika Kutatócsoport 3 és fél év alatt bizonyította be Platón ókori filozófus elgondolását, amely szerint a világmindenséget alkotó négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő mindegyike szabályos testekből épül fel; ezek közül a Föld hexaéderekből,…..
szazharminchet 2020.12.25 21:33:26
@Bolygó Hollandi: Én úgy ismertem, hogy fog és műfog, láb és műláb...
       Boldog Salkaházi Sára nem a keresztény kultúrát akarta megvédeni. Ő a zsidókat akarta megvédeni a nyilasoktól és ezért megölték. A keresztény kultúra védelmezése Magyarországon azt jelenti, hogy nemcsak a zsidókat kell Dunába lőni, hanem a Salkaházi Sárát is, és amikor aztán boldoggá…..
szazharminchet 2020.12.16 23:44:13
@DarthVader: Kicsit úgy gondolom, hogy az is nagyon fontos, hogy ki mit tett volna egy adott helyzetben, de nem változtatja meg azt, hogy ki mit tett. Azoknak, akiket elvittek és kifosztották a boltjukat, lakásukat (és esetleg az ő leszármazottaiknak) nem kötelező megbocsájtani, és pláne nem kötelező, hogy ne legyen véleményük azokról, akik ezt megtették. Ez a vélemény kisebb kifosztások esetén természetesen nem vonatkozhat az elkövetők leszármazottaira, ha nem értenek egyet vele, és (nagyobb kifosztások esetén) vissza is adták, ami náluk maradt. Amire meg a nyomor vitte rá az embereket, az inkább a rendszer bűne, hogy lehetővé tette, és az első fosztogatóé, aki betörte az ajtót (utána már áll, hogy úgyis széthordaná más).
Nyilván telesen abszurd lenne Édesanyádon, aki akkor 8 éves volt, számonkérni bármit is. Ő gyerekként csak követte, amit a falubeli felnőttek tettek. Neki (és neked) a maximális tisztelet jár, hogy ezt elmesélte, így, ahogy leírod.
       „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele” (Orbán Viktor , miután Szájer, nyilván önként és dalolva, kilépett a FIDESZ-ből. )        Szájer József lockdown idején vett részt egy meleg szexpartin és volt nála esetleg egy szem…..
szazharminchet 2020.12.02 23:33:59
@velőtanya: úgy hasonlít Bruce Lee-re, mint Napóleon és Kossuth, hogy mind a kettőnek körszakálla van, kivéve Napóleont.
szazharminchet 2020.12.02 23:44:03
@combo: Nem hiszem, hogy sértené az emberi méltósághoz való jogot, ha valaki nem egészen politikailag korrektül fogalmazza meg szájer nemi identitását. Egyrészt, _emberi_ méltóságról nem igazán lehet szó a fidesztagok esetében. Ezek egy országot diktatúrává züllesztő, aktív nácikkal a hatalomért lepaktáló patkányok.
Másrészt, ha azt mondjuk, hogy szájer homoszexuális, az magyarról fideszre fordítva bizony nem pont így hangzik. Részt vett abban, hogy Magyarország egy olyan ország legyen, ahol ártatlan embereknek kell elszenvednie megkülönböztetést a homoszexualitásuk, az ateizmusuk, vagy a zsidóságuk miatt. Legalább most legyen szar neki, az egy figyelmeztetés a többi fidesznyiknek is, hogy egyszer még nekik is jöhet kutyára úthenger.
szazharminchet 2020.12.03 00:00:24
@poroszrulett: Az a baj, hogy aki felfogja, hogy ez leginkább azt mutatja, hogy orbán buzizása is "politikai termék" (és ha az kellene a 2/3-hoz, akkor simán comingoutolna is, vagy a színpadon magáévá tenne egy hím tükörpontyot), az már eddig sem szavazott ezekra a szarkupacokra.
     Demeter Szilárd szerint a szolidaritás olyan, mint a Zyklon-B, a multikulturális társadalom pedig maga Auschwitz, nyilván Priti Patelre és Rishi Sunakra gondol, esetleg a francia kormány muszlim gyökerű tagjaira, vagy arra a két török származású tudósra akik a Pfizer vakcinát fejlesztették…..
szazharminchet 2020.11.29 18:41:32
@MEDVE1978: Kurvára nem az a multikulturális, ha oda lehet menni, és felvenni az ottani kultúrát (asszimiláció). A multikultúralitás az, ha oda lehet menni, élvezni az ottani kultúrát, és amellett magaddal vinni, és megtartani a sajátodat is (pl. magyar éttermet nyitsz Londonban).
Az integráció az ettől független, az természetesen szükséges (ha odamész, akkor illik szépen befizetni az áfát és az szja-t, és nem megoldani okosba' mint otthon).
     Narendra Modi és Erdogan cégéres fasiszták, de senki sem tagadhatja, hogy többségi elvű fasiszták. Törökországban a katonai kaszt mindig tényező volt, kormányfőt akasztottak, puccsok sorát hajtották végre, és Erdogan nem a katonai kaszt támogatásával, hanem éppen a kaszt ellenében került…..
       Ascher és Zsámbéki megy, Zalán János jön.  Az egyik oldalon Ragályi, Cserhalmi és Csákányi, a másikon Dózsa László, Novák Emil és Gregor Bernadett.  Neumann, Szilárd, Teller, Wigner és Gábor Dénes sem kellett, itt Takaró Mihály Imre Kertészezhet, a Nyugat meg csak zsidó lapocska. Kultúrharc…..
szazharminchet 2020.10.08 15:19:56
@Érvsebész: Én alapvetően úgy gondolom, hogy a "keresztény erkölcs" a magukat kereszténynek vallókra vonatkozik, és annál erősebben kell vonatkozzon, minél kevésbbé fékezett habzású pofával ugatnak róla.

Aki egyébként normális, nem hazudik erkölcsi felsőbbrendűséget, nem akarja másokra rákényszeríteni a képzeletbeli barátjának a szabályrendszerét, arra a mezei erkölcsök vonatkoznak, pl. jobb, ha két ember békében elválik, mintha egy életen át keserítik meg egymás életét. (Azért politikusok esetében nem találom elegánsnak, ha adóforintokon lízingel magának friss, ropogós kurvát, aki nyilván nem a sármos mosolya és az elbűvölő humora miatt van vele.)
    A kormánypárti elitértelmiség teljesítményéről szóló posztom zárolta az index/blog.hu.    Ebben a posztban egy árva mondat nem volt, ami érintőlegesen is sérthette volna bárkinek a jogos érzékenységét, jogi képviselőnk konkrétan elaludt az olvasása közben.    Ebben az országban bátran lehet…..
szazharminchet 2020.09.30 11:48:41
@fortin2: Most Bagdyt nem kerestem meg, de nagyon kételkedem abban, hogy aki olyanokt ír, mint amiket Sokal szétszed, az érthet-e valamihez.
Szerintem ha valaki ért valamihez, és annak a valaminek tényleg van értelme, akkor az tudja, hogy ehhez kell intelligencia, alázat, tanulás és sok-sok munka. Ennek megfelelően nem képzelheti azt, hogy tényleg érthet egy másik tudományterülethez, anélkül, hogy abba rendesen beletanult volna. Ennek megfelelően, az intellektuális imposztorok
a) egyszerű csalók
b) az, amihez "értenek" is szélhámosság
c) szenilisek,
d) ahhoz is hülyék, ami az igazi témájuk.
Nem mondom, hogy itt is erről van szó, de a Sokal által idézettek nagy részére, úgy néz ki, ezek valamelyike igaz volt.
       Hayek a Szabadság alkotmánya című műve volt a thatcherizmus bibliája. A brit konzervatívok szent könyvének utószava volt a híres esszé: Miért nem vagyok konzervatív? Csak miheztartás végett...       Burke Ödön, a konzervatívok Jézus Krisztusa, alapvetően liberálisféle whig volt, dehát a…..
szazharminchet 2020.09.20 19:51:24
@jotunder: Gépek oldanak meg matematikai problémákat. Nem olyanokat, amit egy matematikus (ami szép, és valamilyen értelemben a matematika élvonalában van), hanem alkalmazott problémákat, fizikában, mérnöki tudományokban.
szazharminchet 2020.09.20 19:58:21
@cruickshank: A sötét anyag nélkül nem alakult volna ki a világegyetemben a struktúra (a rendelkezésre álló idő alatt), nem lenne itt az egyik szempár sem, se te, sem én. Ez azért elég közvetlenül befolyásolná mindkettőnk életét. És az még csak ez után jön, hogy a módszeresen szerzett (és főleg alkalmazott) természettudományos ismeretek nélkül még fel is fordulnánk, ha egyáltalán itt lennénk.
Ettől függetlenül nem vonom kétségbe az érzelmek és az érzelmi intelligencia jelentőségét. Sőt, szerintem azok is természeti jelenségek, legfeljebb (legalábbis egyelőre) túl bonyolultak ahhoz, hogy megértsük.
szazharminchet 2020.09.20 20:01:06
@minemineallmine: Valamennyire ez is módszeres. A modellalkotás az "Occam beretvája" elv alapján történik: mindig a legegyszerűbb olyan modellt kell előszedni, ami az eddigi mérésekkel összhangban van. A "legegyszerűbb" persze nehezen definiálható, de azért módszeres: az a modell, amiben az adott kutatató a leghamarabb ki tud valamit számolni.
szazharminchet 2020.09.20 16:11:26
@acs63: A pingvinek? Azok tök intelligensek a filmben, és a jó oldalon vannak. Erről a képről nekem inkább valami bentlakásos intézmény jut eszembe. Kicsivel gyógyszerezés után ilyen vidámak, gumidominó viszont hiányzik, emiatt később kötekedni kezdenek.
       Neumann János/John von Neumann 1929-ben, huszonhat éves korában írta meg Zur allgemeinen Theorie des Maßes című cikkét.  Számomra ez von Neumann legizgalmasabb munkája. Ebben definiálta az amenábilis csoportokat.       1924-ben jelent meg Stefan Banach és Alfred Tarski híres cikke, amelyben…..
szazharminchet 2020.09.16 19:55:58
@balmoral: Maradjunk a térfogatnál. Szóval térfogata (=mértéke) csak mérhető halmazoknak van. A mérték additív, tehát m(H1 u H2) = m(H1)+m(H2) ha H1 és H2 diszjunkt. Ha a gömböt mérhető halmazokra "vágnád" (szó sincs vágásról, az valami síkokkal menne, legalábbis nekem nincs ennyire cakkos késem, elosztod a pontjait), akkor a darabok térfogatainak az összege az egész gömb térfogata lenne, és csak ugyanakkora térfogatú cuccot rakhatnál belőle össze. Ezek a mérhető halmazoknál sokkal rázósabbak.
Az 1935-től Kodachrome néven forgalmazott diapozitív (Európában pedig az Agfacolor) tette lehetővé a színes fotózás tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban a Kodaktól kapható film sajátos színvilága oly annyira jellemzővé vált a korszakra, hogy a korabeli színes képeken látható "mesevilág"…..
szazharminchet 2020.09.14 10:48:37
@Fotósképző: És milyen szép szinei is voltak a diáknak! Imádtam diára fényképezni (Praktica-val), nem is olyan régen (eltartott, amíg a digitális gépek megközelítették a minőségét, főleg felbontásban, egy kisfilmes diát azért nyugodtan ki lehetett vetíteni A0-nál nagyobbra). Sajnos a Kodakrome-ok fakulnak, az ORWO zöldül, a Fuji-k pedig sötétednek (gondolom, az utóbbinál valamit elszúrtak az előhívásnál, a másik kettőre mások is panaszkodtak).