Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katica11

22 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy régi emlék villant fel bennem. Első osztályos voltam, amikor valamit meg kellett ragasztani, de nem volt otthon ragasztónk, ezért az anyukám csirizt készített, azzal ragasztottuk meg a házifeladatként kapott alkotást. Talán nem is árultak akkoriban rendes ragasztót. Emlékszem rá, hogy valami…..
Mi jut eszembe a farsangról?   1971 - Hangjegylány voltam, de nem nyertem meg a tortát. Pedig az előző két évben én nyertem meg. Úgyhogy 5 évesen azt gondoltam, hogy ez nekem jár, és bőgtem. Amikor virágárus lány voltam, nyertem. Utáltam a hangjegylány ruhát, meg a farsangot. 1999 - Kötelező…..
Az előző blogban megjelent feladatsor megoldása  "etető". Ha ti is erre az eredményre jutottatok, akkor gratulálok!   És most lássuk mi is az a gondolattérkép:   Szavak, kifejezések és mondatok sajátságos elegye. Mindezek különleges elrendezésben vannak a papírra leírva. Lényege, hogy egy…..
   Egy dekoratív képet készítünk ezen a hétvégén.    3 különböző méretű szívet vágunk ki. A színeket hangulatunknak - és az otthon lévő színes papíroknak -  megfelelően válogassuk össze. Nagyon szép a rózsaszín - lila; sárga - narancs - piros; vagy a kék árnyalatai.    1. lépés: készítsünk…..
Nemrég írták a nyolcadikosok a matematika felvételit. Ha megnézzük a feladatsort, több helyen egészen egyszerűnek tűnő feladatokat kellett megoldani.  Persze kiszámolni az "a + b"-t  egyszerűnek tűnik, de nem mindegy, hogy milyen szám az "a" és milyen a "b". De ha elég sokat gyakorolta a gyermek…..
Amikor gyerek voltam, még divat volt az emlékkönyv. Mindenféle vicces szövegeket írtak bele a barátnőim, voltak benne szamárfülek "titok" felirattal, Mickey egeres rajzok és vicc oldal. A legjobb az volt, hogy mindenki beírta a nevét egy kis szivecskébe. Egy ilyenbe:   Szerintem ma is élvezik a…..
Ha van iskolás gyermeked, remélem, hogy jól sikerült a félévi bizonyítványa.   Napjainkban talán még fontosabb, mint az előző generációnak a jó bizonyítvány. Elég megnézni néhány álláshirdetést... Legyen egyetemi végzettsége, két nyelvvizsgája, 5 éves munkatapasztalata, vezetői tapasztalata...…..
Valentin napon leginkább szívecskés ajándékokat adunk egymásnak. Csokit, sütit, tortát, ékszert...   Ráhangolódásképpen díszíthetjük is a lakást. Amit ma ajánlok, egy kicsi gyerekekkel is könnyen elkészíthető, krepp papír szívecske. Krepp papír szívecske   Szükség lesz hozzá egy kevés…..
Hány ismerősöm van, akik ha meghallják az a szót, hogy matematika, egyből a rossz emlékeiket kezdik felsorolni!   Legutóbb a gyógymasszőrömből tört ki a "mennyire utáltam a matematikát!", amikor megtudta, hogy matematika tanár vagyok. És még ma is elsöprő (negatív) érzelemlavinával sorolta egykori…..
Miért nem értik mégsem a gyerekek a matematikát?   Többféle válasz is igaz lehet. -Van, aki nem realista beállítású - nekik sokkal nehezebb ráállítani az agyukat a matek feladatok felfogására, megértésére, főleg a gyakorlására, mert teljesen más irányú az érdeklődésük. Szívesebben gondolkodnak…..
Katica11 2022.01.28 09:05:39
Nancsibacsi, köszönöm a hozzászólását! Egy két mondattal én is folytatom a közös gondolkodást:
Ma a tanároknak rengeteg továbbképzésen kell részt venni - (nem mindig olyanon ami érdekli), így ha szükségét érzi, akkor képezheti magát a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásával kapcsolatosan is, és ha az osztályban vannak ilyen tanulók, akkor saját érdekében is lépni fog ezirányba. Szerintem gyógypedagógus kollégával sűrűn konzultálva és önképzéssel lehet kezdeni valamit a helyzettel, de abban egyetértek, hogy ha nem gyógypedagógusnak tanultam, akkor nem biztos, hogy ebbe az irányba szeretném képezni magamat. Azonban, ha az osztályban vannak olyan gyerekek, akikkel másként kell foglalkozni, akkor akár akar a pedagógus ilyen irányban elmozdulni, akár nem, valamit tennie kell.
Egyébként is annyi mindennel kell foglalkozni, ami éppen attól veszi el az időt, amiért pedagógus lett az ember, pl. mert szeretné megtanítani a matematikát a gyerekeknek. És akkor felesleges értekezletek, tanfolyamok, kolléga értékelése?! , osztályfőnökként egy csomó határidős feladat - de a gyerek elfelejtette otthon megmutatni, aláíratni, így órákon át telefonálgathat az of., hogy mindent le tudjon adni időben.
Meg a helyettesítés. Amennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, aki még bármi okból maradt a pályán, nem elég a maga dolgával foglalkozni, de értsen minden máshoz is. Pedig a lyukas órámon se a körmömet reszeltem... Így aztán nem csoda, ha a lelkiismeretesebb fajta pedagógus egyszer csak kibukik a sorból. Szóval a felesleges dolgokat ki lehetne gyomlálni a pedagógusok életéből, ezek nélkül többen maradnának a pályán. Maradna idejük és energiájuk az új módszereket megismerni és beépíteni az órájukba, mert a mai gyerekeket másként kell rávenni, hogy tanuljanak, mint 20-30 éve, ez kétségtelen.
Kicsi cica jól van, ezt onnan tudom, hogy folyton láb alatt van, nyolcasokat ír le a lábunk közt, mindent megtesz egy kis simogatásért. Tegnap azt ígértem, hogy egy feladatsort hozok.   Néhány hete gondolkodom azon, - most, hogy már nem tanítok - mivel is tudnám segíteni a gyerekeket abban, hogy…..
Már nagyon várom a tavaszt! Ez a jégbe zárt világ nem az én világom.   Találtam néhány régebbi fotót tavaszi virágokkal, tulipánokkal:   A tulipánok ihlették ezt az ablakdíszt: Azt hiszem ehhez nem kell részletes leírás, csak színes papírok, olló, cellux. Lássuk csak közelebbről…..
Proklosz görög történetíró azt írja, hogy amikor I. Ptolemaiosz megkérdezte Eukleidésztől, hogy vajon a geometria megtanulásának nincs-e rövidebb és könnyebb módja, mint az, amelyet az Elemek mutatnak, akkor a nagy geométer így válaszolt "A geometriához nem vezet királyi út." …..
Ha elkészítettétek a papírgurigából a ceruzatartót, akkor már csak a díszítése maradt hátra.   Amennyiben matt papírral vontátok be, úgy a legegyszerűbb rajzolni rá valamit.   Én most sormintát mutatok nektek, rendkívül egyszerű elkészíteni.     Néhány egyforma mintát szabjunk ki színes…..
Én már gyerekkorom óta a matekimádók táborát erősítem, aminek valószínűleg az az oka, hogy annak idején könnyen megértettem azokat a feladatokat, amelyekkel szembesültem.  Hogy van az, hogy ugyanabban az osztályban az egyik gyerek meg tudja oldani a feladatokat, míg a másik gyerek nem.…..
Új életre kel egy papírhenger   Ma reggel lefogyott a papírtörlő-kendő a gurigáról, s mielőtt kidobtam volna, megsajnáltam, mert nagyon szép, stabil hengernek látszott. Így gyorsan egy ceruzatartót bütyköltem belőle.  Mert ceruzatartóból sosem elég. :-)    Ti is könnyen készíthettek hasonlót.…..
Hull a hó, nagyon pustol, mindenhová bebújnak a hópelyhek. A kapucnimba, a táskámban is pihen jó pár.   Ilyen kellett volna legyen a karácsony! Hópelyhes, fehér, csikorgó, jeges. Olyan, amilyennek a költő megírta:   Weöres Sándor: Köszöntlek, karácsony   Karácsony, karácsony Jég-udvaros…..
"Hétfőn még a fű se nő!"   - mondta anno középiskolai matematika tanárom, ezért hétfőn sosem írtunk dolgozatot és nem feleltünk. (De a hét többi napján bőven bepótoltuk a tanulnivalót!) Ma én is így voltam. Lefagyott a lakat, nem tudtam kinyitni a kaput. Befagyott az autó zárja, nem tudtam…..
Harmadik történet   Mielőtt a történetre rátérnék, írok néhány mondatot arról, hogyan tudod segíteni a gyermeked kreativitásának kibontakozását különböző életkorokban.   A legkisebbeknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy megtanulják a legegyszerűbb dolgokat: -a ceruza használatát, a…..
Második történet   Kezdő pedagógusként egy napközis csoportban hospitáltam. A gyerekek 1-2. osztályosok voltak. Az idős tanító bácsi egy kosár vadgesztenyét vitt a gyerkőcöknek és madzagot. A gesztenyéket gondosan átfúrta, így a gyerekek könnyen fel tudták fűzni. Kaptak néhány ötletet arra, hogyan…..
A tegnapi bejegyzésemről jutott eszembe, hogy játszhatnánk egyet. A játék neve: Bármi lehet, ami ugyanarra jó   A virág készítésénél szükség volt egy 20 Ft-os érmére. De ha nincs éppen ilyenünk, akkor vajon mivel helyettesíthetjük?  Kérd meg a gyermekedet, hogy keressen hasonló alakú és nagyságú…..
  Ki vagyok én és miben tudok neked segíteni?   Nemesné Kiss Ildikó vagyok, a „Kreatív gyermek” oldal megálmodója és megalkotója. Két felnőtt gyermek édesanyja, akikkel rengeteget kézműveskedtünk – csak akkor kevés időm maradt arra, hogy szélesebb körben osszam meg másokkal az ötleteimet.…..