Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cinikus Apológia

17 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar közvélemény egy része (köztük én is) régóta nehezményezte, hogy nem készülnek magyar történelmi sorozatok. Filmek elvétve igen, de sorozatok nem. Ezt az igényt kielégítendő készült el az Aranybulla, a dekrétum kiadásának 800. évfordulójára. A hat részes minisorozatot december utolsó hetében…..
Az I. világháború az újkori emberiség egyik legnagyobb tragédiája. A négy évig tartó világégés összesen kb. 14 millió áldozatot követelt. Az egyik vesztes fél Németország volt; Erich-Maria Remarque, részben saját élményeire alapozva 1929-ben adta ki regényét, mely a Nyugaton a helyzet változatlan…..
Wittelsbach Erzsébet alakja töretlen népszerűségnek örvend. Jól jelzi, hogy csak idén két sorozat is napvilágot látott, amely az ő történetét járja körbe. Az elsőről már itt írtunk, és most az új, A császárné címet viselő produkciót járjuk körbe, törekedve a spoilermentességre. (A produkció…..
Az emberi faj történetének hajnala egy igen érdekes időszak. Ráadásul a tény, hogy az események teljesen a homályba vesznek, sokkal jobb táptalajt biztosítanának a mozgóképes művészeknek (vagy éppen az íróknak, ha már itt tartunk). (Ezek közül szerintem a legérdekesebb az a pillanat, amikor a két…..
A bibliai témák filmrevitele az utóbbi években népszerű volt a hollywoodi gyárosok körében. Emlékezzünk csak vissza az Exodusra, vagy a Noéra. Ezek a filmek igencsak felemásra sikeredtek; a mérleg nyelve inkább a "rossz" felé húz. 2016-ban Kevin Reynolds elkészítette a saját, bibliai témájú filmjét,…..
A szóban forgó sorozatot 2015-ben kezdte vetíteni a BBC Two. Ott két évadot élt meg, majd elkaszálták – aztán jött a Netflix, és berendelte a harmadik évadát. A streaming platformon még két évadot élt meg ezen kívül, az ötödik, utolsó évad március 9-én debütált a szolgáltatónál. Az írás spoileres,…..
2021 januárjában véget ért a Vikingek, 6 évad és 89 epizód után. Hazudnék, ha azt mondanám, nagy űrt hagyott maga után – azonban Michael Hirst és a Netflix úgy gondolták, be kell tölteni valamivel ezt a nemlétező űrt. Már a Vikingek 6. évadának kezdetén bejelentették, hogy készítenek egy spinoffot,…..
Ha kell meghatározó, háborús (mini)sorozatot mondani, mindenkinek Az elit alakulat (Band of Brothers) jut eszébe, és teljes joggal. Steven Spielberg és Tom Hanks meghatározó sorozatot tett le az asztalra 2001-ben. Egészen 2010-ig nem is volt párja, de abban az évben sugározták A hős alakulat (The…..
Spartacus neve már nem ismeretlen a blog olvasói előtt sem – persze abban biztos vagyok, hogy nem itt olvasták először. Filmre vitelével is többen próbálkoztak, többek között Stanley Kubrick, aki olyan filmeket tett le az asztalra, mint a 2001: Űrodüsszeia, vagy a Mechanikus narancs. 1960 mozgóképes…..
Romulus és Remus története mindenki számára ismert: az ikerpár, akik megalapítják a blogon már sokszor emlegetett Rómát. Ezt a sztorit Matteo Rovere rendező 2019-ben már filmre vitte Romulus és Remus: Az első király c. művével. Most újra ehhez a történethez nyúl, két rendezőtársa Michele Alhaique és…..
VII. Kleopátra alakjának népszerűsége ma is töretlen. Nem véletlen, hogy Hollywood újra feldolgozza történetét, az egyiptomi királynő bőrébe pedig ezúttal Gal Gadot fog bújni. Az első, Kleopátra alakját filmre vivő alkotás 1917-ben készült el, legutoljára pedig 1963-ban dolgozták fel mozifilmes…..
Cinikus Apológia 2022.02.13 18:20:19
@Joe69: A jövő heti filmes írásunk azt fogja feldolgozni. Addig is, ha szeretné, olvassa el a Spartacusról szóló sorozatról szóló bejegyzésünket, melyet itt talál: cinap.blog.hu/2022/01/26/sokkal_jobbak_mint_varnank_a_spartacus-sorozatok
Róma története még ma is meghatározó, talán a legnagyobb hatású birodalom. Nem véletlen, hogy rengeteg mozgóképes anyag játszódik ebben a korban. Az otthonainkba 2005-ben érkezett egy nagyszabású sorozat, mely a Város nevét viselte. Két évadot élt meg, és sokáig, egészen 2014-ig birtokolta a…..
Cinikus Apológia 2022.02.09 16:10:27
Hernán Cortés neve szerintem szinte mindenki számára ismert. Ő volt az, aki konkvisztádorai élén meghódította a mai Mexikó területét. Ahol most Mexikóváros áll, régen egy tó közepén egy hatalmas, kb. kétszázezer főnyi lakossággal rendelkező azték város, Tenochtitlan állt. Mai sorozatunk a város…..
A 300 c. film, ha nem is történelemhűségével, de látványvilágával mindenképpen stílust teremtett 2006-ban. A masszív CGI-hadseregek, a horzsoláskor literszámra kiömlő művér valamiért sok nézőt vonzott, nem véletlen tehát, hogy 2010-ben a kisképernyőre is érkezett egy hasonszőrű széria, amely…..
A Vikingek c. sorozat 2013-ban indult a History Channel-en, és azonnal belopta magát a nagyközönség szívébe, köszönhetően a Ragnar Lodbrokot alakító Travis Fimmelnek. A sorozat összesen 6 évadot élt meg, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy a színvonal egyenletes volt. Részletesen a Tovább mögött…..
1986. április 26-án nagy erejű robbanás rázta meg a csernobili V. I. Lenin Atomerőmű IV-es reaktorát. A tető lángra kapott, mely miatt kihívták a tűzoltókat. Ezt, valamint az utána következő eseményeket ismerjük. A tévében (vagy streamingen) már háromszor dolgozták fel a közelmúltban tragédia…..
Cinikus Apológia 2022.01.16 20:21:34
@11110000: Értem. Ettől függetlenül mindenhol máshol 2021 van. Valószínűleg nem tudjuk meg az igazságot.
De úgy gondolom továbbá, hogy ez az írás legkevésbé jelentős része...
Cinikus Apológia 2022.01.16 20:22:42
@11110000: Ettől függetlenül viszont remélem, hogy fogod még olvasni, amit írok, és tudunk vitázni.
Wittelsbach Erzsébet életét újra és újra igyekeznek feldolgozni. Ez most sem történt másképp: ezúttal egy német produkciós cég készített el egy, a Sissi életét bemutató sorozatot, mely Magyarországon az RTLMost+-on, illetve (talán) az Epic Drama-n debütált december végén[1], melynek be is rendelték…..