Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Batkaa

0 bejegyzést írt és 1799 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma a trianoni békediktátumra emlékezik a magyarság, mely - második világháborús vereségével együtt - mindmáig megszabja nemzetközi létezésének, benne biztonság- és katonapolitikai lehetőségeinek külső kereteit is. A fő kérdés nem változott: létezhet-e kitörés a legyőzetett szerepéből, normalizáció…..
Batkaa 2020.06.16 20:02:06
@molnibalage: almát-almával... valószínűleg az argik nem kötnek bele az amikba vagy a szovjetekbe, nemde? Innentől meg nagyjából mindegy, hogy mi lett volna egy CBG ellen...

Az argi haditengerészet egy pillanatnyira volt attól, hogy összetalálkozzon a britekkel. Az argi hordozócsoport a brittel. Felderítették a brit csoportosítást és hajszálon múlt, hogy nem indult el a csapásmérés. Abban az esetben pedig reális lehetett volna egy brit hordozó kiütése is (nem csupán légitámadás, hanem az Exocettel felszerelt korvettek révén). A Bergano kilövésének hatására fújtak visszavonulót.

A végén persze így is az argik húzták volna a rövidebbet, mert a tengók megtizedelték volna őket. De ha kiesik az egyik hordozó, elhúzódó konfliktus lett volna, amibe belebukhatott volna a brit kormány...
70 milliméteres FZ rakéta-éleslövészet a körös-hegyi lőtéren, 2018. július 16. éjszaka, az Airbus Helicopters H145M HForce tesztkampánya során. Zord..
Batkaa 2020.02.08 15:45:30
@zord: azért ez a parancsnok nem egy tipikus "desk-driving general"... wing pk altbgy:
www.3rdmaw.marines.mil/Leaders/LeadersView/Article/1574316/major-general-kevin-m-iiams/

Ő az ales pk-ja a group-nál:
www.3rdmaw.marines.mil/Leaders/LeadersView/Article/1909630/colonel-scott-m-koltick/
KC-130-ason futotta a karrierjét, lehet, hogy itt a kulcsa a dolognak?
Batkaa 2020.02.08 15:53:23
Zord..
Batkaa 2020.01.21 19:36:48
@zord: a Védelmi Beszerzési Ügynökség létrehozása nagy jelentőségű lépés lehet. Fontos lenne a szervezeteknél fölhalmozott tapasztalatot lehetőleg a teljes vertikum javára kamatoztatni... például a NAV/VPOP példásan végigvitte az operátorai számára a szolgálati fegyverek beszerzését még évekkel ezelőtt, nem csak a HK P30-at választották ki, hanem az öveket, tokokat, tartozékokat is.
Egy lépéssel több, a honvédség repülő erői egy újabb alapvető képességet - a telepíthető tároló- és karbantartó hangárét - állítottak helyre a Saab DAM (Deployable Aircraft Maintenance) hivatalos átvételével ma Pápán.  Zord..
Batkaa 2019.12.06 11:56:52
@zord: mintha lenne erre valamilyen flexicsöves elszívó megoldás?
2014 október EC145T2 demo Szolnokon (D-HADW, gysz 20002) A fotóért köszönet annak, akit illet. 2017 október HForce tesztek éleslövészettel a Bakonyban (D-HADX gysz 20001) 2018. június 29. A Honvédelmi Minisztériumban aláírják a szerződést húsz H145M beszerzésére (Fotó: HM) 2018 július H145M…..
Batkaa 2019.11.18 19:02:53
Batkaa 2019.11.18 22:00:23
Alig másfél évvel a szerződés aláírását követően megérkeztek Magyarországra a honvédség első Airbus Helicopters H145M többfeladatú könnyűhelikopterei. A gépek a budaörsi érkezést követően váratlanul gyönyörű időjárásban rögvest be is mutatkoztak a főváros felett, majd Mi-24-esek kíséretében…..
A szlovákiai Záhorie lőterén ma éleslövészettel egybekötött bemutatót tartott a magyar állam által nemrégiben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyár. Makacsul zuhogó esőben, meghívott vendégek előtt vizsgáztak a cég aknagránátjai, 60 milliméteres Commando aknavetője,…..
Batkaa 2019.11.18 21:22:17
@Beat it!: nem csak dandár, de lövészzászlóalj- vagy akár század-tűztámogatónak is el tudnám képzelni...
A német H145M-ek mellett egy szlovén Cougar is részt vesz - mint a honvédség jövőbeni H225M forgószárnyasainak előképe - a holnapi augusztus 20-i parádén Budapest felett. A Szolnok felé tartó gépet a Dunántúlon sikerült megcsípni. Szlovén Cougar a Balaton környékén, keleti kurzuson... ...mint…..
Batkaa 2019.08.20 18:38:21
Batkaa 2019.08.20 18:39:10
Zord..
Batkaa 2019.05.20 07:54:01
@Kelepisti: ez a "vajdázás" nem méltó ehhez a felülethez... a kritikát meg lehet tárgyalni enélkül is.

A ráfordítások kérdése: 2010. után valószínűsíthetően nem lehetett több, hiszen előbb a gazdaságot kellett gatyába rázni. "Economy, you fool..."
A budaörsi rendezvényre érkezett Ejder Yalcin 4x4-es többfunkciós páncélozott járművön láthattuk először a eljövendő magyar szárazföldi rejtőszíneket. A négyszínű festés a jármű oldalán... ...és "hűtőrácsán". És az összhatás kedvéért a török jármű egésze az új magyar színekben. Zord..
Batkaa 2019.05.20 07:45:41
@árpika: bocs, de a Komondor meg a gyártás egy mondatban használva félreértésekre vezet... ezek kisiparilag előállított, konstrukciós hibákkal küzdő, leteszteletlen kísérleti mintapéldányok. Gyártástól messze áll.
2019 március 16. Már nem tart soká.  De a végére még tartogat az Öreg pár kellemetlenséget. Eddig se volt sétagalopp és most nem az egész versenyről beszélek (bár mondhatnám azt is) csak az utóbbi három hétről. Istvánunkat egész idő alatt kínozta egy gyakorlatilag vele együtt haladó "lavór". Beült…..
Batkaa 2019.03.21 23:01:57
@Batkaa: jó a videón nem, a fotókon már látszik a Don (ő videózott?!), meg legalább Loic Lepage ott volt...
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
Batkaa 2019.02.12 12:16:48
@molnibalage: finoman szólva kissé sommás (tőled gyakori) megállapítás... melyik miniszter felkészültségével vagy szellemi képességeivel vagy elégedetlen?
Például Benkőnek sem a szellemi képességeivel van baj...

Az ostobaság ebben az esetben pedig kockázat. És még olcsón megússza!
Batkaa 2019.02.23 09:19:35
@Hpasp: azért így mindjárt más, ha van, aki elmagyarázza, ami a képen van...
Batkaa 2019.03.01 14:01:26
@zord: milyen penetrátorral?
A pontvédelmi rendszerek fejlődésével ez is kérdés lesz, olyan komplexen szervezett légvédelmi rendszerek ellen, ahol a "dupla digitet" védő közeli rendszer még az aknagránátot is hárítani képes...
Vártam, hátha be tudok számolni valami jó hírről, de sajnos nem tudok. Istvánunk nagyon látványosan  közelítette korábban az előtte állót ( ezt akár szó szerint is lehetett venni az egyenlítő környéki szélcsendövezet miatt), tíz napja átlépte az egyenlítőt, de aztán Uku megindult, István meg…..
Az Oroszország elrettentését és ezzel a NATO keleti szárnyának megerősítését célzó Atlanti Határozottság hadműveletbe (OAR) a tagországok nemzeti hadgyakorlatait is belefűzik, így Magyarország esetében a Bátor Harcost, illetve annak nemzetközi részét, a Brave Warriort. A rendezvény során a Bocskai…..
Batkaa 2019.02.19 12:15:25
@árpika: a tartalékos ma kissé mást jelent, mint az eredeti értelme... játék a szavakkal... ebbe most ne menjünk bele bővebben, de valamiért így alakult a kommunikáció.
A tartalékos az, aki képes az adott beosztásban helyettesíteni az aktív állományt. Ma ilyenünk nincs, mert valamiért nem támogatják az aktív állományból leszereltek benntartását a rendszer más szintjén.
Ez hiányosság, amit meg kell szüntetni. Amikor ez megtörténik, akkor megnyílik a lehetőség, hogy legyen a két aktív gépesített dandár bázisán egy harmadik és úgy kb. 2030-ra egységes lehetne a felszerelés is.
Ha erre lenne szándék. De egyelőre nincs.
A német hajók olyan hatékonyan zavarták az ellenség rádiózását, hogy Warrender és Beatty csak nyolc óra felé szereztek tudomást arról, hogy előreküldött rombolóik ellenséges hajókba ütköztek. Az első jelentések eléggé homályosak voltak, s az angolok úgy gondolták, legokosabb, ha változatlanul…..
Batkaa 2019.01.06 11:29:48
@backbencher: érdekes összeállítás és egyébként fontos szempontok, de nem teljesíti az elején említett feltételt, hogy ti. "egeszen mas keretbe helyezik /fenyben tuntetik fel az egesz nemet tengeri hadm-t".
A végkövetkeztetésekkel sem értek egyet. A műveleti célok világosak voltak, főleg a flottát személyesen vezető főparancsnok előtt annak kellett lennie. Mindannak ELLENÉRE, amit itt felsorolsz, teljesült az a német stratégiai célkitűzés, ami a helyzetteremtésről szólt (ezt szolgálta a partok elleni taktikai szintű támadás, ami teljes siker volt*) és az angolok minden előnyük ellenére belesétáltak a csapdába. Hatalmas szerencséjük volt, hogy a német flottát pont Ingenohl vezette, aki személyében (egyszemélyben, hiszen az ő harctéri személyes döntésén múlt minden) nem volt alkalmas a német nagy stratégia megvalósítására és az előállt kedvező alkalom megragadására.
Amit arról írsz, hogy az angolok tanultak(?) a hibáikból, egyáltalán nem érvényes a tárgyalt esetre, ez később Dogger Banknál és Jütlandnál is bebizonyosodott, ahogy az is, hogy minden itt felsorolt állítólagos előny ellenére a németek jobban, pontosabban lőttek.

Summázva, a felsorolt témák érdekesek, ám aligha hiányoznak a szemlézett írásból, mert érdemben nem befolyásolják az esetleírást és helyzetértékelést. Ez egy másik írás témája lehet. Szerintem írd meg, örömmel fogjuk olvasni!

*ahol a helyzet megfordult és a német csatacirkálók úszták meg a vesztes helyzetet óriási szerencsével.
Batkaa 2019.01.13 12:45:02
@backbencher: teljesen figyelmen kívül hagyod a műveleti céloknál, hogy a Tirpitz nevéhez kötődő, érvényben levő nagy stratégia szerint a cél a RN túlerejének kiegyenlítése volt. Mindkét rajtaütés illeszkedik ennek a stratégiának a megvalósításába, ami végső sikert is hozhatott volna, hiszen a RN "alájátszott" az erők megosztásával. Nem tudom, miért írsz "Yarmouth-i KM kudarc"-ról? A nagy stratégia szempontjából sikeres volt, hiszen a RN vezetését erői megosztására ösztönözte. Illetve taktikai szempontból is sikeresnek tekinthető az aknán elpusztult brit tengo miatt.
Az időjárás is inkább a németek kezére játszott. A viharos idő ellenére a csata megvívható lett volna, ahogy a rombolók összecsapása bizonyítja és a rossz látás a torpedónaszádokat segítette volna (például, hogy lelassítsák Beaty csatacirkálóit egypár torpedótalálattal, ahogy az írás erre kitér).

Nem világos még mindig, hogy amit fölsorolsz, hogy áll össze nálad? 1-4 pont irreleváns a szemlézett írás megítélése szempontjából, mert a kapcsolódó egy-két mondatra az írás is kitér (arra, hogy a rádiófelderítés jelezte a csatacirkálók kifutását, de csak azt!). A britek pedig hiába vezettek be változtatásokat Jütland után, ha még 1914-ben vagyunk...
Jó lenne, ha írnál végkövetkeztetést, mert még az sem egyértelmű, hogy mi a szándékod a felsorolással.
Te ilyen RN fan vagy? Hogy nem tetszik a gyengeségeik kiteregetése?
Rádiózavarás pedig annyira volt 1914-ben, hogy ha jól tudom, 1905-ben volt először katonai célú rádiózavarás.
Batkaa 2019.01.19 14:07:40
@Galaric: egészen egyedülálló, ahogy a geopolitikai meghatározottságokat feldolgozza az írásaiban. Hiánypótló magyar nyelven ez a megközelítés.
A geopolitikai adottságok alapvetően meghatározzák a mozgásteret, mégis komoly történészek is hajlamosak teljesen figyelmen kívül hagyni és a hazai közgondolkodásban a fontossága ellenére marginálisan jelenik meg. Ami nagy baj, ezért (is) jók ezek az írások. Általában teljesen egyetértek a szerző szemléletével.
  Vadonatúj, korszerű közepes helikopterek beszerzését jelentették be még tavaly decemberben. A 16 darab, közepes kategóriába tartozó helikopterrel közel fél évszázados korszak ér véget, a Mi-8-as és Mi-17-esek végleg kivonásra kerülnek.   Először is tegyük helyre, melyik forgószárnyast fogják…..
Batkaa 2019.01.12 13:53:28
@Harrdder: igazad van, kényszer szülte a Minyó ugratásra fölhasználása... no meg a hadsereg jól ismert szögletessége...
Mert mekkora pazarlás már eje alapkiképzésre használni egy Minyót az egymilliós repórájával, meg (az eddig) szűkös repidejével?!
Egy bérelt polgári An-2 vagy L-410 mondjuk? Az is vissza tudna szállni a szandai rétre.
De méginkább annak kellene eltörni az összes végtagját, aki eladta anno a MH L-410-eseit!
A helyzet még mindig fönnáll Karakált sem kellene eje alapkiképzésre használni, később ugorjanak belőle, de az alapkiképzéshez ami kell, lásd fent.
Batkaa 2019.01.12 14:03:15
@Audianer: hátha tudod a választ, régóta foglalkoztat, hogy a 17-esen miért nem szerelik le a függesztő berendezést eje ugráskor?
Batkaa 2019.01.13 10:20:55
@Harrdder: szerintem rendben van, ha a haladó kiképzés során ugranak helikopterből is. Szempont ugye a gépelhagyás gyakorlása minél többféle típusból, különféle repülési profilok mellett.
Lehet a helikopterből ugrásnak műveleti jelentősége, ha a pont fölött máshogy nem lehet kirakodni. Lásd például a kutató-mentő ugrókat.
A dicséret pedig jár, mert jól összeszedett írás és elég gyors reagálás!
Az egyéni lövészfegyver mellett a gyalogos katonáknak szükségük van a lehető legegyszerűbb, vállról indítható páncéltörő/közvetlen irányzású tűztámogató eszközre is. Hogy ez a kombináció jelenti a hadviselés alapját, azt a Kalasnyikov/RPG páros jól illusztrálja világszerte. A korszerű reguláris…..
Batkaa 2019.01.12 12:43:44
@molnibalage: hova tart?! hozod a formádat, ennyi.

Az itt résztvevőknek esze ágában nincs megkérdőjelezni a tárgyi tudásodat, te pedig nem veszed figyelembe, hogy nem az a kérdés, melyik a "jobb" harceszköz bizonyos paramétereit tekintve (vö. autóskártya effektus), hanem az adott ország védelmi és ipari struktúrájában melyik illeszkedik jobban a rendszerbe.

Évekkel ezelőtt már végigszámoltuk, hogy a hazai lízinget csak azzal lehet összehasonlítani, hogy mennyibe kerülne másik típus ugyanilyen körülmények között. Nem lenne számottevő különbség egy olyan környezetben, ahol a bekerülés 30%-a(!) önmagában a deviza árfolyamváltozásból eredő költség! Ezt próbálja magyarázni neked itt a gazda is.
És ezen a ponton a döntési sorban még mindig nem érkeztünk el a harcászati-technikai paraméterekhez, mert ott vannak a gazdasági, iparfejlesztési szempontok, például (mint ismert) a magyar döntésnél az offset volt a kulcs. Kínáltak ilyet az amerikaiak akkoriban?!

Abban, hogy egy fegyverrendszer mennyire sikeres, messze nem az elsődleges, hogy milyen mértékű a harcászati-technikai kiválósága.

Az meg, hogy neked a "kurvadrága" kifejezés amolyan "trigger warning", a személyes magánügyed és aligha köt bárkit, pláne ezen a felületen...
Bármennyire is járt el felette az idő, a P-37-es azon haditechnikai eszközök közé tartozik, melyek helytálló konstrukciójáról az optimálisat több mint kétszeresen meghaladó szolgálati idejük, az általuk máig biztosított képességek tanúskodnak. Magasra rakták hát a mércét eljövendő utódaik…..
Batkaa 2018.12.28 10:03:56
@Kelepisti: igen, éveket pocsékoltak el, amikor föl lehetett volna készülni a várható változás előkészítésével, ez Hende bűne mellett a katonai felsővezetés bűne is, sőt, nagyobb részt az övék.

Atyavilág! Puma? Megint a legdrágább... néhány példányban... ez itt a fő probléma, hogy nincs diskurzus a stratégiai tervekről... hol vitatták ezt meg?!
Nagyon hiányzik olyan civil agytröszr, ami megfelelő katonai szaktudás birtokában szélesebb látókörrel megalapozott ajánlásokat tudna tenni a politika felé.
Batkaa 2018.12.28 13:42:02
@Beat it!: igen, de mi van Tatán kívül? Marad a BTR, ami kiképzési eszköznek nem rossz, de azért mégis...?!
A PzH2000-ből jutni fog Vásárhelyre?
Semmit nem lehet tudni a Z2026 szervezeti oldaláról, illetve ami kiderült (VBÁKRD, BGFE), az nem sok jót jelez.
Ilyen körülmények között egy nehéz dd körvonalazott terve azt a gyanút ébreszti, hogy lesz egy "bezzeg dd", ami elszívja a fejlesztést a szegény rokon elől.
Holott az orszég védelme mást követelne.
Szép lesz egy Leo2/Puma/PzH2000 fegyverzetű dd, egyenesen gyönyörű. Csakhogy Kelet-Magyarországot kellene megerősíteni és egy nehézdandár sokkal kevésbé hatékony, mint három közepes...
Ami most rajzolódik, az tényleg ultramodern felszín, mélység nélkül.
Batkaa 2019.01.05 17:42:07
@zord: jah, "failed state" :))
Te, mint AEÁ szakértő biztos átlátod, de roppant érdekes Trump harca a "deep state" szabotőreivel (lásd Matis esete).
Summázva (a többieknek) arról van szó, hogy nem engedi el a hartárkerítést, ami a fő kampánytémája volt és ez a faszi nem egy olyan puhapöcs, mint az eddigiek voltak PapaBush után.
Miután kormányzati többfunkciós szállítógép (A319), és ha minden igaz, VIP/felderítőgép (Falcon 7X) beszerzéséről gondoskodott a kabinet a honvédség égisze alatt használt piacról, napirendre került az igazi (~értsd: rámpás) katonai szállítógépek vásárlása is. Mint ismert, erre a célra 25-25-25…..
Batkaa 2018.05.13 21:18:17
@Kelepisti: nem politikai továbbképzés kérdése, balf... a pol. kommunikációs csapat...
Batkaa 2018.05.14 11:12:58
@zord: nem az intézményi kommunikátorokra gondolok, hanem a politikai kommunikációt tervezőkre, az lehet, nem is a HM-ben van... rá kellene jönniük, hogy mekkora politikai kommunikációs lehetőség van a haderőfejlesztésben! De nem jönnek rá, mert nincsen róla tudásuk...
Batkaa 2019.01.05 17:05:13
@Kelepisti: szerintem úgy tíz év múlva lehet érdekes a brazil gép, amikor a 319-esek cseréje esedékes lesz, így a VIP szállítást is azokkal lehetne megoldani, a rámpán keresztül pikkpakk be lehetne rakodni palettázott utaskabint. És addigra már talán kiforrott típus lehet.

A 295-ös légi utántöltő képessége pedig jelképes, nem ez lesz a döbtési szempont. Én is a Spartan felé húznék képességalapon, de igazából mindegy melyik, csak mielőbb legyen meg a 3-4 új gyártású rámpás teherszállító. Ha ipari együttműködés épül a háttérben, az bizony fontos érv.
  Meghívó jött, magyar gyártmányú fegyverek átadásának ünnepélyes eseményére invitálták a sajtó munkatársait. Reménykedtem, hogy az idén márciusban bejelentett cseh CZ gépkarabélyok, géppisztolyok és pisztolyok rendszeresítéséről kaphatunk új információkat. Amint beléptem a Petőfi Sándor laktanya…..
Batkaa 2018.12.28 10:46:03
@Leooo: aham, a Jászságban, a föld alatt... ezt mégis, hogy kellene kulturáltan minősíteni?!

Azt hiszem mégis az a legjobb, ha mindenki magára veszi, abból, amit írtam, ami az övé... neked is sikerült!
Batkaa 2019.01.03 00:12:47
@Leooo: inkább meséld tovább ezt a földalatti lőszergyárat... megöl a kíváncsiság!
Batkaa 2019.01.03 00:14:56
@Harrdder: a repülőeszközökkel szerintem pont elégedettek lehetünk! Bár nyilván a részletek... meg az ördög... ugye.
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
Batkaa 2018.12.20 20:13:59
@ms007: az a kérdés, hogy mennyivel van az 565M USD fölött...és miért pont ezt az összeget nevezték meg?!
Ha csak 565M lenne, az kimondottan jutányos ár!
Ja, itt sem írják, hogy a PzH2000 új gyártású lenne. Lehet, hogy mégis csak használt darabok és a horváthoz hasonló konstrukcióban vesszük?
Ezért tiszta hülyeség, hogy csak csöpögtetik az infókat, lehet, hogy a fenntartások alaptalanok és jó üzletet kötöttek?
Batkaa 2018.12.20 22:49:17
@ms007: akkor viszont a bekerülés egészen biztosan jóval magasabb összeg lesz!
Batkaa 2018.12.27 13:50:51
@zord: így van, egyesek gyorsan felejtenek... hogy 2010-ben még elég meredek volt a gazdasági helyzet... görögök? Ciprus? (Na meg később a Majdan, meg a Krím, meg a kelet ukrajnai harcok, még a nigrácsok előtt... )Attól, hogy világosan látjuk a haderő fontosságát és azt is, hogy a rendelkezésre álló, mégoly alacsony finanszírozást felhasználhatták volna jóval hatékonyabban, még a prioritásokat el kell fogadni. "Economy You Fool!"
Az a helyzet, hogy most pont a politikusok tartják magukat az ígéretekhez, sőt, már 2015-ben emeltek kevest a költségvetésen és azóta ez folyamatos.
A katonai vezetők voltak teljesen készületlenek és ez még mindig fennáll valamennyire, mert a hatékonyságuk még mindig nem kielégítő.
Kicsit szélesebb látókör jót tenne a kedves olvtársaknak...
A  kisebb, olcsóbb, hatékonyabb címszavakba burkolt, szövetségesi bátorítással folytatott önpusztítás évtizedei után a nehéz technika talán újra elfoglalhatja méltó -- persze a 21. században illő és üdvös -- helyét a Magyar Honvédségben. Ez azt hiszem van annyira kivételes ok, hogy a csizma…..
Batkaa 2018.12.03 14:16:39
@Kelepisti: az előbb ugyan a megelőző hozzászólásra írtam, de kedvet kaptam utánanézni...
thearmoredpatrol.com/2018/12/01/1st-december-2018-romanian-military-parade/
Itt a parádé videója, a légierő 25 perc után valamivel kezdődik, nagysebességű géppár 34-nél jön.
Külföldiek: a NATO zászlóval együtt vitték,
albán, bolgár, NATO, kanadai, francia
német, görög, lengyel, portugál, román
szlovák, spanyol, török, brit, amerikai,
de német és szlovák díszegység nem vonult föl, viszont fölvonult még horvát, cseh, olasz, liván, moldovai, ukrán.
Több ország csak zászlóvivőkkel (bolgár, horvát, cseh, litván) képviseltette magát a felvonuláson, a britek meg egy zenekarral.
Ebből mondjuk katonapolitikai következtetéseket levonni... haruspexeknek való kecskebél jóslás... :))
Batkaa 2018.12.03 14:24:47
@zord:
:))
Ideológiailag képzettek... XXI. századi szeminárium pár sorban...
Batkaa 2018.12.03 19:41:11
@zord: Bukarest fölött két kanadai Hornet képviselte a nagysebességű osztályt Kogălniceanuról.
Hét tenger Amerikai anziksz 1. 2018.11.20 11:19:28
Gondolom, akit egyszer már megérintett a nagy hadihajók varázsa, eljátszik időnként a gondolattal, milyen nagy élmény volna egyszer élőben is látni egy ilyen hajót, s bejárni annak fedélzeteit. A dolog nem lehetetlen, de elég messzire kell menni érte. Európában a legnagyobb múzeumhajó a Belfast…..
Batkaa 2018.11.23 22:40:35
@molnibalage:
"A lövegekkel partraszállás támogatásán kívül semmit sem lehet csinálni."
...ami nemde önmagában is fontos szempont, sőt, az Iowák szolgálatban tartásának egyik alapvető szempontja volt. Az AB az egyszem 127 millissel ezen a téren elég gyenge...
Tudom, a légierő... de valamiért mégsem érzik egészen megnyugtatónak, szükségük lenne hajótüzérség támogatására. Az persze más kérdés, hogy szokás szerint túltolják, lásd a railgun fejlesztés történetét...