Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jäger.

14 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ egyik része - miként idehaza, Magyarországon is - nagyon fél egy esetleges harmadik világháborútól, egy másik része optimistán elképzelhetetlennek tartja ennek lehetőségét, egy harmadik része pedig tudomást sem vesz a veszélyről. De mi lehet a reális helyzet ma a világban a…..
Nem kell biztonságpolitikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy felfigyeljünk arra, hogy Vlagyimir Putyin többször is kifejezte már szándékát a hajdani szovjet érdekszféra visszaállítására. A Szovjetunió 1922 és 1991 között állt fenn, 15 tagköztársaság összefogásában, az oroszországi föderáció irányítása…..
Tény, hogy Oroszország hatalmas; a magyar országméretekhez képest főleg felfoghatatlanul óriási: épp 17 millió négyzetkilométerrel nagyobb nálunk. (Oroszország területe: 17 098 240 km2, a mienk: 93 036 km2) Amellett erősnek is tűnik: a nyugati országok is elismerik, hogy a második legerősebb katonai…..
Jäger. 2023.07.03 20:04:33
@Fritz Gerlich: Az Index nem tesz ki orosz-híveket kritizáló írásokat. Az enyém sem megy ki szerintem. Az ukrajnai határrendezésről szól pedig: jager.blog.hu/2023/07/03/ukrajna_uj_hatarai
jager Ukrajna új határai 2023.07.03 14:28:47
Egyelőre nem tudni hogyan végződik (és mikor zárul) az ukrajnai háború, egy azonban nagyon valószínű: Ukrajna megosztott lesz és új határrendezés követi majd a harcokat. Bár Zelenszkij következetesen olyan retorikát folytat, hogy MINDEN területet visszakövetelnek (az oroszok által 2014 óta elfoglalt…..
jager Jöhetnek újabb Prigozsinok? 2023.06.28 13:03:40
Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér lázadása alig egyetlen napig tartott csupán, nagyon gyorsan véget ért, igazából gyorsabban, mielőtt kiderülhetett volna, hogy mekkora támogatottság áll mögötte. Pedig az érdekes információt jelenthetett volna mindenki számára. Mert ne legyenek olyan illúzióink:…..
Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij nemrégiben 300 db modern, nyugati harckocsit kért az euroatlanti államoktól, hogy megfékezze a február elején indult donbaszi orosz támadást és hogy később, a tavaszra várható orosz offenzívát is képes legyen megállítani hadserege. Kérése logikus lépésnek tűnik…..
Jäger. 2023.02.20 04:12:00
@Balogh Zsolt: Azokat nagyon féltik az oroszok. Például Armatákat nagyítóval se találni sehol Ujrajnában. Amellett gyártják is azért a T-90-es típust. A veszteség ezekből kevesebb, mint az elavultakból. Az eddig kilőtt vagy elzsákmányolt 1500 orosz harckocsi talán 10%-a volt modern típus.
Bármilyen területet is veszünk alapul, szakértőnek az a személy tekinthető, aki az adott tárgykörben megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal bír illetve főállásában is az adott témával foglalkozik. Igen ám, de vannak helyzetek, területek, melyek esetében nem egyértelmű a dolog. Az ukrajnai…..
Jäger. 2023.02.08 22:21:01
@Nietzsche.: Az biztos, hogy Nógrádi úr nem éppen az objektív és pártatlan vélemény artikulálás mintaképe. Enyhén szólva elfogult egy bizonyos köztudott irányba. :)
A putyini külpolitika két okkal magyarázta kezdetektől az Ukrajna elleni orosz támadás szükségességét: egyrészt az Ukrajnában élő oroszok védelmének kényszerével másrészt a NATO terjeszkedésével (mely terjeszkedés azzal fenyegette Moszkvát, hogy Ukrajnát is felveszik a nyugati katonai szövetségbe,…..
Jäger. 2023.02.04 23:05:07
@Androsz: Embereket látsz. Érdekes és úgy látom a kommentjeidben, hogy azért szurkolsz, hogy győzzön Putyin, veszítsenek a nyugati hatalmak, terjedjen tehát a putyini modell és szoruljon vissza a nyugat teljesen. Hagy legyen egyre több állam Putyiné, terjedjen Európában az ő berendezkedése. Teljesen ez derül ki minden megnyilvánulásodból.
Jäger. 2023.02.05 00:22:22
@vasútihíd: Ehhez képest szerencsére éppenhogy bővül a NATO és befelé törekednek a környező országok. NATO tag lesz Svédország, Finnország is, majd remélhetőleg további államok is Oroszország körül, például a Kaukázusban illetve a Közép-ázsiai régióban.
Jäger. 2023.02.05 02:08:07
jager Az ársapka ügy 2022.10.28 20:44:11
A benzinre 2021 november 15 óta van ársapka Magyarországon, aminek annak idején valljuk meg mindannyian nagyon örültünk. Sokan vezetünk autót ráadásul a benzinár esetleges emelkedésének közvetett hatásaitól még többen függünk. Aztán jöttek az újabb ársapka-termékek: cukor, liszt, étolaj, sertéscomb,…..
Timothy Snyder neves amerikai történész-professzor, a Yale egyetem tanára, még nyáron írt blogján az orosz - ukrán háború végkimeneteléről, melyet viszont a hazai média csak most kapott fel. Snyder egyértelműen Oroszország vereségét várja a harcoktól, mert szerinte Putyin 7 fontos területen is…..
Jäger. 2022.10.12 11:35:12
@Wildhunt: Igen, de tegyük hozzá: ha biztosított továbbra is a NATO támogatás, akkor Ukrajna akár győzhet is. Ami pedig még érdekesebb: ha Putyin addig feszíti a húrt odahaza, hogy elszakad az orosz lakosságnál, az a székébe is kerülhet.
Vígjátékokból általában a nyári moziidőszak idején kapjuk a legtöbbet, legyen az kicsit prosztóbb amerikai darab, akció-vígjáték, vagy szatirikus humorra és világlátásra építő film. Ilyenkor Hollywoodnak egyértelmű szándéka, hogy a pihenésre és a kikapcsolódásra alkalmas filmeket helyezze az…..
Jäger. 2022.10.11 22:59:23
@Jäger_: ... le se szarták amit írtál! :-))))) Tesó
A nukleáris vagy atomfegyverek a maghasadás illetve magfúzió révén képesek tömegpusztításra (az előbbiek az atombombák, utóbbiak pedig a hidrogénbombák), így egyszerre milliók megölésére alkalmasak. A történelemben legelőször a nácik kísérleteztek atomfegyverekkel, majd az Egyesült Államok indított…..
Paracord Az atomháború esélye 2022.10.08 16:06:55
Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin napjainkban a legnagyobb biztonsági kockázat a Föld lakosságára nézve, tekintve, hogy több alkalommal is megfenyegette már a világot, atomtöltetek bevetésével. A kérdés, hogy mekkora esélye van annak, hogy Putyin valóban bevet nukleáris fegyvereket - taktikai…..
Épp 70 éves lett Vlagyimir Putyin az Orosz Föderáció vezetője, a világ legnagyobb atom-arzenáljának birtokosa, a világ leggazdagabb embere (ezt Elon Musk állítja róla), az orosz népet 22 éve vezető politikus, hadvezér, hódító, judó-bajnok és államférfi, aki mellesleg Csecsenföld megzabolázója, a…..
wagmg Mi a helyzet a fronton? 2022.09.24 06:32:36
Megint cikkeket olvastam, megint látom, hogy zavar van a fejekben. Szakértők nyilatkoz(gat)nak, pedig inkább nem kellene. Megpróbálok eloszlatni néhány téveszmét. Nem azért, mert olyan nagyon okos vagyok, nem vagyok az. Egyszerű dolgokról van szó, amit lehet, sőt kellene tudni. Ezek kiképzetlen…..
Jäger. 2022.09.25 11:41:08
@Boldeone2: A lengyelországi 300-400 ezres NATO haderőt remélem viccnek szántad. Ezt nem hiheted el. :)))))
Ami az oroszokat illeti: nyilvánvalóan képesek felfegyverezni egy 1 milliós haderőt. Többek közt ezért is tartjuk világhatalomnak. Ezzel kapcsolatban csak az a kérdés: ha kiállítja ezt a haderőt Putyin, az elhozza e bukását!
jager Putyin megbuktatható? 2022.09.17 23:17:38
A címben feltett kérdésre, mely szerint Putyin megbuktatható e, nem adható egyszerű igen vagy nem válasz. Főleg azért nem, mert bár minden diktátor megbuktatható (előbb-utóbb), de JELENLEG az orosz elnök hatalma nincs veszélyben (minden szankció és nyugati nyomás dacára). A kép forrása:…..
jager Üdvözlünk a Jager blogon! 2022.09.17 21:45:35
Isten hozott a Jager blogon! A Jager (németesen: Jäger) egy vadász, aki a hírekre érdekességekre, egyéb célpontokra vadászik. Így ezen a felületen leginkább biztonságpolitikai hírekhez kapcsolódó következtetésekről olvashatsz egy hadtörténésztől mégpedig önálló gondolkodók számára, objektivitásra…..
A politikai folyamatok, általában a társadalomtudományok és történettudomány egyik legnagyobb problémája, hogy nem reprodukálhatók a kutatások eredményei. A természettudományokban kiszámítható, hogy egyes feltételek milyen eredményhez fognak vezetni egy kísérlet során. Például a NASA tudósai a…..
Az átvett poszt elé tennék néhány gondolatot. Először is egyre nagyobb gazdasági recesszió felé tart a világ és benne Magyarország is. Az áram és a gáz illetve úgy általában a rezsi egyre magasabb lesz és nem tudjuk hol áll meg. Így nagyon nem mindegy, hogy hol és mekkora életteret kell ellátnunk…..
Jäger. 2022.08.30 16:15:08
@Péter8713: Csak aztán mindent neked kell fizetni. Ha ledől a házad kéménye, ha beázik a tetőd, ha rossz a kerítésed, ha elromlik a fűtés-rendszered ... stb. A kutya nem segít, neked kell megoldanod. A panelben a legtöbb dolog közös, nem hagynak magadra Mindezekkel nem kell törődnöd. Az meg nem életszerű, hogy 2 millió panellakót hagynak fűtés nélkül.
A kunokról talán hallottunk már iskolai tanulmányaink során, de ha nem, akkor tájneveink (Kiskunság, Nagykunság) és néhány városunk elnevezése (pl. Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa) biztosan eszünkbe juttatják ezt a különleges, 800 éve idevándorolt népet. De hogyan is kerültek ide, kik ők és mit jelent…..
Nemcsak a kaszkadőrök vagy a tűzoltók közismerten kockázatos feladatai veszélyeztetik az egészséget, a történelem során számos komoly egészségkárosodással járó munkakör született...
Az izlandi származású Baltasar Kormákur már-már veterán rendezőnek számít. Az északi filmes nem tartozik az A-listás direktorok közé, de többnyire megbízhatóan és korrektül teljesíti a rábízott feladatokat. Ezúttal pedig Afrikába kalauzolt el minket, hogy Idris Elba főszereplésével egy, a '90-es…..
Jäger. 2022.08.21 19:31:57
@endike: Pontosan milyen lézerre gondolsz? Lézer stuki? Lézer kard? WTF? :)
Jäger. 2022.08.22 13:45:54
@endike: Nehéz elhinni, hogy egy lézer rávilágítás eltudna ijesztene egy éhes és emberhúst is kóstolt, vadon élő oroszlánt.
Mindössze négy év telt el a legutóbbi Predator-film óta, s noha A ragadozó alcímre hallgató alkotás leginkább csak egy újabb szög volt a franchise koporsójába, a filmen kívüli események végett a filmtörténelem egyik fontos mérföldkövévé válhat. Shane Black filmje volt ugyanis a ragadozó legutolsó…..
A Bond-filmek sikersorozata 1962-ben kezdődött a legelső 007-es mozi bemutatásakor, mely a Dr.No címet kapta (Sean Connery és Ursula Andress főszereplésével). A figura kitalálója, Ian Fleming (1908-1964) korábbi brit hírszerző-tiszt, majd újságíró sajnos már a második Bond-epizód bemutatója után…..