Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kozma Gábor

10 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már rég megfogalmazódott bennem, hogy azok a mesék, amiket oly áhítattal hallgattam kisgyerek koromban, azok bizony hazudtak. Egy idealizált világot, viselkedést mutattak be nekem, mint követendő példát. 'Jó tett helyébe jót várj', 'a méltó elnyeri a jutalmát', 'Dávid legyőzi a Góliátot', 'a szegény…..
 Vásárhelyi Győző, vagy ahogy a világ megismerte Victor Vasarely, grafikus, festő, szobrász, az op-art mestere Pécsett született 1906-ban. Tanulmányait Budapesten végzi, francia és német nyelven tanul és felső kereskedelmi érettségi bizonyítványt szerez. 1922-től a Podolini-Volkmann Artúr…..
Országot váltani nem könnyű dolog. Fel kell lelkileg készülnöd arra, hogy egy más típusú közeg fog körbevenni. Mondhatnám, hogy más kultúra, de az angol nem áll olyan messze tőlünk, mint mondjuk egy polinéz, szóval ezt a szóhasználatot kerülném. Idővel mindent meg lehet szokni vagy alkalmazkodni…..
Mindenkiben van egy könyv. Az élete, a hobbija, a szakmája vagy csak az életfilozófiája alkalmas lenne arra, hogy azt megírja. És ahogy figyelem, egyre több ismerősöm vág is ebbe bele. De mekkora kihívás ez? A könyvírás gondolata már régóta motoszkált a fejemben. Mikor kiköltöztem Angliába, az élet…..
2009-ben, bár az a Parlamentben azt ígérték, hogy Magyarországot nem fogja érinteni, de keményen hatott a gazdasági válság. Az építőiparban - ahol a cégem dolgozott - a bankok kivonultak a kivitelezői és a vásárlói oldal finanszírozásából, a beruházók sorra dobták be a gyeplőt, sok-sok…..
Kozma Gábor 2022.01.29 14:23:36
@Arcade Macho: Komoly kisebbségi komplexusokkal küzdesz, hogy nem tudod elengedni ezt a négerezést. Elképzelem, hogy kijösz ide dolgozni és lesz hirtelen egy néger főnököd, amitől hirtelen infarktusod lesz, kijön érted a mentő és egy muszlim emel be a hordágyba, majd a kórházban egy indiai orvos vizsgál meg, az infúziót egy hongkongi származású nővérke köti be. Hát figyelj, folyamatosan sokkot kapnál és tuti nem élnéd túl. A saját egészséged érdekében be ne tedd ide a lábad, még belehalsz a végén.
Kozma Gábor 2022.01.29 15:10:57
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm, úgy érzem ezt megbeszéltük, minden jót!
A kantinban ültem és hallgattam a BBC-t. Sose volt különösebben érdekes az adásuk, állandóan a háborúkkal, meg a terrorizmussal voltak elfoglalva, engem meg ez nem kötött le. De aznap valami fontos történt, Nagy-Britannia népszavazáson döntött az EU-ban maradásról vagy kilépésről. Izgatottan…..
Az elém tett űrlapon fenyegetően sorakoztak a kérdések. Hiába, ha külföldiként bankszámlát akarsz nyitni Angliában, akkor mindent tudni akarnak rólad. Már túl voltam a kötelező alapkérdéseken, de mi a fene ez a 'DOB'? Most írjam ide, hogy én kérem soha nem doboltam? Ügyintéző kedvesen érdeklődve néz…..
Végre eljött a várva várt nap. Ott álltam egy törökbálinti családi ház kapujában és az angol nyelvtanárom várt. Cipőt le, jöjjön be. 50-es, filigrán hölgy, jó referenciával. Mivel a lányomat sikeres felsőfokú nyelvvizsgáig segítette, nem volt kérdés, hogy nála akarok tanulni én is. 'Fáradjon be…..
Mindig is angolul szerettem volna megtanulni. Gyerekként akartam tudni, hogy a kedvenc együttesem, a Beatles miket énekel, hisz csak fonetikusan tudtam vonyítani velük a kedvenc számaimat. 12 éves koromban odaálltam a szüleim elé és karácsonyra kértem egy angol nyelvkönyv-sorozatot, kazettákkal. Ez…..
'Meg kéne tanulnom angolul?', 'Kár. hogy a suli után nem folytattam a nyelvtanulást, de hát jöttek a gyerekek!', 'Kellene egy nyelvvizsga papír, könnyebben tudnék munkát váltani!', 'Nekem nincs semmi nyelvérzékem.'. Hallgatom a barátokat, ismerősöket, miután megtudják, hogy Angliában élek és…..
Kozma Gábor 2021.11.30 01:29:22
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Röviden: nem. Hosszabban: nem akarhatom helyettük a sikert és nem vállalhatom helyettük az ehhez tartozó nehézségeket. Viszont egy segítséget nyújtok nekik a könyvemmel. Az ő dolguk, hogy élnek vele vagy sem.
Köszönöm a hozzászólásod.
Kozma Gábor 2021.11.30 01:31:18
@Andy73: Miért felejtettem volna el az anyanyelvem? Nem értem a hozzászólásod.