Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Földmester

36 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért is kellene ingatlanközvetítő egy termőföld eladásához vagy megvételéhez? – tehetik fel sokan a kérdést magukban, hiszen olyan egyszerűnek tűnik a dolog. Ha el akarom adni a földemet, szólok az ismerősöknek, hátha érdekli őket, ha meg nem, akkor feladok egy hirdetést – jobb esetben néhány…..
Megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), az a költségvetési szerv, amely az állami tulajdonú termőföldek és erdők kezelését, hasznosítását végzi. Most akkor sírjunk vagy nevessünk? A bejegyzést elolvasva mindenki eldöntheti… Nem vész el, csak átalakul Az egyéb kegyelmi ügyek mellett minimális…..
A bejegyzés címéből kiolvasható az immár szokásosnak mondható év eleji „agrársaláta” törvény két új rendelkezése is. Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XCIV. törvény azonban nemcsak a rizstelepekről és a termőföldek ellenértékének megfizetési módjáról rendelkezik, hanem…..
Hazánkban egymilliónál is több földtulajdonos található, ugyanakkor az életvitelszerűen mezőgazdaságból élők (akár a regisztrált földművesek, akár az agrártámogatásokat igénylők számát nézzük) száma csak néhány százezerre tehető. Erre tekintettel nem meglepő, hogy sokan azok közül, akik öröklés vagy…..
Az Országgyűlés még 2022 végén fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján 2023. május 1-jétől a korábbiaktól eltérő módon kívánták szabályozni a termőföldek adásvételi szerződésbe foglalható maximális vételárát és így a teljes földpiacot. Ez a – kezdetektől szakmai aggályokkal övezett és a…..
Mintegy hét évvel a legutóbbi nagy földárverési hullám lezárása után ismét elindult az állami földek árverezése. Az árverésekről a legfontosabb információkat itt lehet megtalálni, mi a mostani bejegyzésünkben ezúttal is elsősorban az érdekességeket emeljük ki, a legfontosabb felmerült kérdéseket…..
Legutóbb 2021 novemberében foglalkoztunk a blogon a termőföldek árazásával (a bejegyzés itt található: 6+1_tipp_földár). Mivel jelenleg is szinte minden nap kapunk megkeresést arra vonatkozóan, hogy segítsünk megállapítani egy adott földterület aktuális árát, ezért szeretnénk újfent egy kis…..
Közel két hónappal a „Termőföld-ársapka 2023-tól?” címmel megjelent bejegyzésünk után több cikk is megjelent a témában különféle sajtóorgánumokban. Ezek egy része azt sugallja, hogy a 2023. május 1-jétől bevezetni tervezett „termőföld-árszabályozás” egyik fő célja az osztatlan közös tulajdonban álló…..
  Újabb szabályok érkeznek az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése kapcsán 2023. január 1-től, de a címben feltett kérdésre egyelőre sajnos egyértelmű NEM a válasz. Az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXVII. törvénnyel az agrárkormányzat ismételten lépéseket tesz…..
Nemsokára véget ér 2022, az év végéhez közeledve megjelent az a „salátatörvény”, amely jelentős földügyi tárgyú módosításokat vezet be 2023-tól. Az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2022. évi LXVII. törvény rendelkezései közül a mostani bejegyzésünkben a 2023. május 1-jén hatályba…..
A Nemzeti Földügyi Központ közzétette az értékesítésre szánt 0-10 hektár közötti méretű állami tulajdonú földek újabb listáit (IV. és V. számú hirdetmények). Ezúttal a korábbi meghirdetések alkalmával sikertelenül hirdetett földek ismételten bekerültek a hirdetményekbe – erre külön fel is hívják a…..
A Nemzeti Földügyi Központ közzétette a honlapján a szeptemberben indult (https://foldkorulipalya.blog.hu/2022/09/07/breaking_elindult_az_allami_foldprogram_light), 10 hektár alatti méretű földeket és állami tulajdoni hányadokat tartalmazó állami földértékesítési program második és harmadik…..
Friss hír, hogy a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) újabb földértékesítési hirdetményt tett közzé, amely alapján 2022. október 7-ig lehet vételi ajánlatot tenni legfeljebb 10 hektáros méretű állami földekre vagy ilyen térmértéket meg nem haladó méretű állami tulajdoni hányadra. A bejelentés 6625 hektár…..
A bejegyzés címében feltett kérdés több szempontból is aktuális: egyre több olyan állami- vagy a kormányzat által támogatott magánberuházásról hallani, amely jelentős mennyiségű termőföld igénybevételével (=végleges megsemmisítésével) jár. Gondoljunk csak a debreceni BMW gyár által elfoglalt –…..
  Immár több mint egy év eltelt azóta, hogy új előírások vonatkoznak az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére, és számos eljárás meg is indult, tehát megvannak a kezdeti gyakorlati tapasztalatok, így aktuálisnak tartjuk, hogy a témakör egyes részleteivel ismét foglalkozzunk. Korábbi…..
Földmester 2022.02.21 19:28:34
@Gumicsirke 77: 374/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet, amit keresel! A jogszabály tehát "létezik", de díjmentes megosztási kérelmet 2012. június 1-je óta nem lehet már benyújtani, csak azért van még hatályban, mert a mai napig nem sikerült lezárnia az államnak ezeket az eljárásokat... Az "osztóprogramos" eljárások részletszabályait pedig a 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.
Földmester 2022.07.29 12:19:11
@Erdőgazda: ha irsz a foldkorulipalya@gmail.com cimre, szívesen ajánlunk helyben szakértő segítséget!
Földmester 2022.02.12 21:45:30
@UBI1889: Ha az az 1. kérdésed, hogy akinek területarányosan 1 hektárnál kisebb a tulajdoni hányada, az is indíthat-e bekebelezést, akkor a válasz: IGEN.
Ha örökölkéssel szerzed a tulajdoni hányadot, akkor nem kell megvárnod a 3 évet, a tulajdonjog bejegyzése utáni napon indíthatod a bekbelezést.
A nem földműves úgy szerezhet 80 (vagy 500 vagy akár 1500) hektárt, hogy az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó - mondjuk így - újfajta eljárásoknál nem kell földművesnek lennie a tulajdonszerzőnek. Vagyis ha például benne vagy nem földművesként 22 db földben tulajdonostársként, amelyek összterülete mondjuk 76 hektár, de Neked a 22 tulajdoni hányadod összesen csak 0,8 hektárt tesz ki, és van pénzed mind a 22 esetben a bekebelezésre (persze minden föld is alkalmas rá jogilag, stb.), akkor így lehet a 0,8-ból 76 hektárod... Ez azért van így, mert az osztatlan közös földtulajdon érint kb. 3,5-4 millió tulajdonost, regisztrált földművesből meg van mondjuk 200 ezer, vagyis ha nem így lenne, semmit nem haladna a folyamat, így meg van talán egy kis motiváció azoknak is, akik nem földművesek, de mondjuk befektetést látnak ebben hosszabb távon...
Az elmúlt időszakban több megkeresést kaptunk olyan erdőtulajdonosoktól, akik nemrég kerültek be egy osztatlan közös tulajdoni viszonyokkal érintett erdőbe, és számos problémával kellett szembesülniük. Vagy az erdőgazdálkodó személyében történő változás okán merültek fel a tulajdonosokban kérdések,…..
Legutóbbi posztunkban egy lehetséges új állami földértékesítési programról írtunk, melyre komoly esély van 2023-ban, tekintve, hogy siralmas képet fest az államháztartás bevételi oldala, így az ilyen egyedi és egyszeri bevételszerzési lehetőségekkel is megpróbál élni a kormányzat, hogy mekkora…..
A Parlament elé 2022. június 7-én benyújtott 2023. évi költségvetési törvény tervezete kapcsán a sajtóban több helyen megjelent, hogy az állami földek értékesítéséből 300 milliárd (!) forintos egyszeri bevétellel számol a kormány 2023-ban. Nos, a hír igaz, a benyújtott javaslat…..
  Egyre többen érdeklődnek az osztatlan közös tulajdonnal érintett földterületek megosztása, az osztatlan közös tulajdoni viszonyok felszámolása iránt, azonban sajnos a legtöbb érintett nincs tisztában a rendelkezésre álló jogi lehetőségekkel és az egyes eljárások gyakorlati részleteivel. Nekik is,…..
Földmester 2022.03.11 09:52:14
@D.J.Csaba: Szögezzük le, hogy amiket leírtál, az nem a valóság, hanem kizárólag a TE VALÓSÁGOD! Te ezt látod, ezt tapasztalod, ki tudja hány ügy és ügyfél ismeretében, ki tudja, hány földhivatal és bírósági gyakorlat megismerése alapján. Ehhez képest a blog szerkesztőinek a leírtak a tapasztalatai, vagyis igenis vannak olyan ügyvédek szerte az országban, akik profik már az osztatlanos ügyekben - az egyre bővülő listájukat hamarosan közzé is tesszük - igenis vannak olyan megyék, ahol mind a bírósági, mind a földhivatali gyakorlat kialakult, jól kezelik a felmerülő egyedi problémákat és konstruktívak az ügyfelekkel és az ügyvédekkel a hatóságok munkatársai! Ezt a sort is lehetne folytatni, de javasoljuk, hogy mindenki a saját blogján vagy valóban objektív, vagy deklaráltan szubjektív hangvételű kommentben tegye, nem szeretünk moderálni...
Földmester 2022.06.10 19:29:15
@ciconia: nfk.gov.hu/osztatlan_kozlemeny/1090 ezen a linken találsz egy "Értékbecslési ajánlat" c. pdf. fájlt, az lesz az, amit keresel!
Több alkalommal is foglalkoztunk már a hazai földpiaccal, a földárakat jellemző tendenciákkal, most folytatva ezt a sort, azokat a reálisan várható gazdasági, politikai, jogi és egyéb hatásokat vesszük sorra, amelyek jó eséllyel jelentősen befolyásolják majd a földárakat. Elnézve az aktuálisan 60…..
Számtalan oka lehet annak, ha meglévő földterületünket egy másikra szeretnénk cserélni, de az biztos, hogy minden esetben abban bízunk, hogy a csere útján megszerzendő föld egy vagy több előnyös tulajdonsággal rendelkezik ahhoz képest, mint amelyet cserébe adunk érte. Ez az előnyös tulajdonság a…..
Mint bármilyen ingatlanvásárlási döntés, egy termőföld megvásárlása is egy alapos megfontolást igénylő, hosszú távra szóló befektetés. Ráadásul, mivel mind a termőföldek forgalmára, mind a lehetséges földtulajdonosok körére igen speciális jogszabályi előírások vonatkoznak, így különösen sok tényezőt…..
A poszt címében feltett kérdésre a Natura 2000 hálózattal érintett ingatlantulajdonosok többsége feltehetőleg azonos választ ad és csak kevesen tartják áldásnak az ingatlanjuk tulajdoni lapján szereplő „Natura 2000 terület” feljegyzést. Mostani posztunkban azonban igyekszünk rávilágítani e…..
  Az utóbbi néhány hónapban több cikk is megjelent arról, hogy az ingatlan-, azon belül is a telekárak fékezhetetlennek tűnő emelkedése miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy a települések zártkerti övezeteiben vásárolnak maguknak telket és azon építkeznek. A zártkerti övezetekben található…..
Földmester 2022.03.17 21:35:56
@lomposfarkas: A ma hatályos földforgalmi szabályozás (legnagyobb része) 2014. május 1-jén lépett hatályba, tehát ezt megelőzően eltérő szabályok vonatkoztak a termőföldek adásvételére, illetve a "föld" is másként volt meghatározva a jogszabályokban, és igen, sokkal gyorsabban is megtörténhetett az adásvétel.
Több posztban is foglalkoztunk már a földtulajdonlás pozitív oldalával, például azzal, hogy miért éri meg termőföldbe fektetni és hogy ez milyen gazdasági és egyéb előnyökkel járhat. Most azokra a legfontosabb feladatokra, kötelezettségekre hívjuk fel a figyelmet, amelyet minden földtulajdonosnak…..