Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blottik

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blottik B. I. Kisasszony 2021.12.18 15:36:28
Szép szombat délutánt kívánok Kedves Olvasók! Ma Pilinszky Pupilla című kötetéből a B. I. Kisasszony c. verset hoztam el nektek!   B. I. kisasszony   Küldj fésüt és konzervet. A régi fésü, szóval, eltörött. Küldj cipőt. Meleg alsót. Képzeld, úgy hivnak, Vasgolyó. Még három év. A kert vacak.…..
Blottik Kis éjizene 2021.12.16 21:49:39
Sziasztok Kedves Olvasók! Ma Pilinszky Nagyvárosi ikonok című kötetéből a Kis éjizenét hoztam el Nektek!   Kis éjizene   Virágcsokor Óh, vesztőhelyek illata! Párbeszéd Eresszetek be, itt vagyok, nyissatok ajtót, megérkeztem. Nincs ajtó, mit megnyithatunk Nincs retesz, ami kirekesszen. Éjfél…..
Blottik Mielőtt 2021.12.16 21:30:13
Kedves Olvasók! Ma a Szálkák, Monstrancia kötetből fogok elhozni egy verset.   Mielőtt A jövőről nem sokat tudok, de a végítéletet magam előtt látom. Az a nap, az az óra mezítelenségünk fölmagasztalása lesz. A sokaságban senki se keresi egymást. Az Atya, mint egy szálkát visszaveszi a…..
Blottik Játszma 2021.12.16 21:23:52
  Kedves Olvasók! Most elhoztam nektek a Végkifejet, Tabernákulum kötetéből egy verset! Játszma A zöldposztós asztalra hajlik halott apám. De mi fölé hajol? És mit akar, mit is akar, és mit is mond e kivilágított, besüppedt sír, magányos játszma, férfihát? Ne zavarjuk, ne zavarjátok előretartott…..
Blottik Te győzz le 2021.12.14 15:55:15
Kedves Olvasók! Ma elhozam Nektek a Trapéz és korlát, Halak a hálóban című kötetéből egy verset.   Te győzz le Te győzz le engem, éjszaka!Sötéten úszó és lazahullámaidba lépek.Tünődve benned görgetikfakó szivüknek terheita hallgatag szegényekA foszladó világ felettte változó és mégis egy,szelíd,…..
Blottik Harbach 1944 2021.12.13 21:01:46
Kedves Olvasók! A héten Pilinszky verseiből fogunk hatot elhozni a társaimmal. Most a Harmadnapon, Egy KZ-láger falára című kötetéből írok ki egy verset. Harbach 1944 Thurzó Gábornak Újra és újra őket látom, a hold süt és egy rúd mered, s a rúd elé emberek fogva húznak egy roppant szekeret.…..
Blottik Szintaktikai struktúra 2021.12.11 20:33:12
Üdvözlet Kedves Olvasók! Pilinszky János költői nyelvében lehetséges redukció az alanyi főnévi fogalom teljes megnevezetlensége, amikor is a versszöveg értelmezése a nevezetlen, a hiányzó fogalom értelmezését, a hiány és a megnevezhetetlenség értelmezését is jelenti. Ez a grammatikai alakzat az…..
Kedves Olvasók! Határozói szerkezetek parcializációja  A parcializáció elválasztást, elkülönítést jelent olyan szerkezeti helyzetben, ahol a természetes nyelvhasználat beszédszituációja és a racionális mondattagolás ezt nem indokolja. A parcializáció mindig a költői szemlélet indulati, gondolati…..
Blottik Szemantikai rekonstrukció 2021.12.09 20:32:59
Kedves Olvasók! Pilinszky János két verse, a De ez se és a Találkozások című vers olyan elliptikus nominális versmondatokból szerveződik, melyekből hiányzik a létige és az ige, ám amelyek szintaktikai struktúrája értelmezhető, az alanyi helyzetben álló főnevekhez hozzárendelhető a létigei…..
Szép estét Kedves Olvasók!   A bázismondatokkal párhuzamos szintaktikai struktúrát alkotó ellipti-kus tőmondatokban és az elliptikus egyszerű bővített mondatokban a ter-mészetes nyelvhasználat mondatszerkesztésének megfelelően marad el a létige és a segédige . A bázismondatok és az elliptikus…..
Blottik Az ellipszis 2021.12.07 16:30:50
Kedves Ovasók!   Hasonlóan változik az elhagyott ige grammatikai alakja alanyi vagy tárgyas ragozás különbsége esetén is a közrefogott ellipszisben, ez azonbannem befolyásolja a bázismondat igei állítmányának szó szerinti ismétlődésilehetőségét. és lát az isten égő mennyekets a menny színén…..
Kedves Olvasók!   A hiányos szerkezetű versmondatok Pilinszky János költői nyelvében, különösen a Szálkák kötettel kezdődő kései költészetének „rövid verseiben”, a hiányos szerkezetű versmondatok jelenléte olyannyira szembetűnő, hogy más mondatalkotási sajátosságokkal együtt költői nyelve egyik…..
Kedves Olvasók!   Csigák és istenek A MINDENSÉG KÉPMODELLJEI NÁDAS PÉTER „EMLÉKIRATOK KÖNYVE" CÍMŰ MŰVÉBEN   „Az ember, amióta csak létezik, látványul kínálkozik önmagának Évezredek óta valóban nem is szemlél mást, mint önmagát. (Teilhard de Chardin)   A tükröt, a középkori…..
Kedves Olvasók! Latens, illetve kifejtetlen történetet alkotó komplex költői kép:A latens, illetve kifejtetlen történetet alkotó komplex költői képben a költői kijelentések olyan tényállásokat fejeznek ki, melyek a történés síkján összefüggőek, legalábbis egy összefüggő történéssor irányába…..
Blottik Paradoxona 2021.12.02 21:16:22
Kedves Olvasók! Az első két, többes szám harmadik személyben fogalmazó s valamilyen tájélményt, illetve természeti képet hitelesítő költői kijelentés után a váratlanság erejével hat az egyes szám második személyben fogalmazó költői kijelentés, mely éles ellentétet alkot az eddigi költői…..
Szép estét Kedves Olvasók!   A négysoros vers egyetlen négy tagmondatból álló összetett mondat, minden tagmondata verssorhatárt jelöl. A versmondat minden tagmondatát integrális költői kijelentésnek tekintem, melyek egymáshoz látszólag lazán kapcsolódnak (mellérendeléssel), ám amelyek egy…..
Blottik A költői kijelenések 2021.11.30 21:07:36
Kedves Olvasók! 2. Ez a magas feszültségértékű metaforikus megnevezés birtokos jelzői szerkezetet alkot a „pillanat" főnévvel, a „pillanat" birtokaként, illetőleg részeként jut jelentéshez a metaforikus költői állításban, s mint ilyen a „pillanat" időfogalomnak a metaforikusminősítésére…..
Blottik Komplex költői képek 2021.11.29 21:04:45
Kedves Olvasók! A 'komplex kép' fogalmát a magyar irodalomelméleti szakirodalomban Hankiss Elemér vezette be József Attila komplex képei című tanulmányában. Hankiss a „többszörös metaforákat és más stilisztikai alakzatokkal kombinált metaforákat" tekinti a komplex képet alkotó síkváltások…..
Blottik Sütő hold 2021.11.27 20:32:39
Kedves Olvasók! A mai blogbejegyzésben a Félmúlt c. verset elemezzük tovább!   A „sütő hold” kifejezés a Harbach 1944 című verset idézi meg, a nappal és az éjszaka metaforikus terhelhetősége azonban, amelyre többek között a Harbach 1944 adott okot, a Félmúlt című versben vonódik vissza. Az…..
Blottik Félmúlt 2021.11.26 21:17:22
Kedves Olvasók! A Félmúlt című versben a „hamunéma” szó indíthatja el az emlékezést, amely után egy elég szokatlan metafora áll: „egyetlen óriás ütés a hold. Halálos csönd a magja”. Egy cselekvés azonosítódik egy tárggyal. Egy olyan cselekvés (egyetlen óriás ütés), amely eredendően megérthetetlen…..
Blottik A Bábel tornya 2021.11.25 19:32:20
Sziasztok! Ma hozom nektek a vers elemzésének folytatását. A vers második részében tér vissza a Szerelem sivataga képe, de más formában; az Apokrifben már csupán égő ketrecek szerepelnek az égő kerubokhoz hasonlított, bezárt szárnyasok képe helyett. E változtatások által nem csak az eltárgyiasulás…..
Blottik Harmadnapon elemzése 2021.11.24 20:23:46
Kedves Olvasóink! Az Egy KZ-láger falára című vershez hasonlóan a Harmadnapon esetében is a nyelv, a beszédaktus által történhet meg a Jézussal való azonosításon keresztül az életre keltés aktusa. A vers egy lehetséges olvasatából következő prófétikus hozzáállás lesz az, ami a ciklus központi…..
Blottik A holokauszt költészet 2021.11.23 18:02:25
Sziasztok! Ma jövök a KZ-lánger falára ciklus elemzésének folytatásával. Annak ellenére, hogy a visszaemlékezések tükrében e versek hitelesen idézik fel a lágerlakókban lejátszódó pszichológiai folyamatokat, legfőképp a holokauszt irodalmi szempontból kevésbé értékes műveire emlékeztetnek azáltal,…..
Sziasztok! A héten a KZ-láger falára című ciklus metaforahasználatát fogjuk elemezni, vizsgálgatni egy forrás alapján.  Pilinszky János életművének újra olvasása időszerű feladat. Az értelmezőnek leginkább azzal a kihívással kell megküzdenie, hogy a terjedelemre ugyan csekély életmű…..
Sziasztok! A mai blogbejegyzésben Pilinszky vallásosságáról és a 100 éves évfordulójáról lesz szó.   És ha reménysugár, akkor nem szabad megfeledkezni Pilinszky vallásosságáról sem, ami nagyon fontos és elidegeníthetetlen eleme a költészetének (sőt, nemcsak neki, hanem az olvasóknak is). Arra a…..